Природа Антарктиди Тектонічна будова, рельєф, клімат, рослинність і тваринний світ Антарктиди. Природні багатства, їх використання. Екологічні проблеми материка.

Про матеріал
Природа Антарктиди Тектонічна будова, рельєф, клімат, рослинність і тваринний світ Антарктиди. Природні багатства, їх використання. Екологічні проблеми материка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тектонічна будова, лід, рельєф, клімат, рослинний і тваринний світ Антарктиди. Антарктида

Номер слайду 2

Тектонічна будова. Колись Антарктида разом з Африкою, Австралією та Південною Америкою утворювала прадавній материк Гондвану. В її основі лежить давня докембрійська Антарктична платформа. Фундамент платформи складається з метаморфічних і магматичних порід, здебільшого гранітів. Зверху його вкриває чохол осадових відкладів. Цікаво, що в них були знайдені рештки давніх рослин і тварин.

Номер слайду 3

Поверхня материка складається з двох поверхів: верхній - льодовиковий, нижній - корінний, сформований гірськими породами земної кори . Корінний рельф материка. Рельєф Антарктиди. Льодовиковий щит

Номер слайду 4

Фізична карта Антарктиди. Від моря Ведделла до моря Росса майже на 4000 км простягаються Трансантарктичні гори (переважаючі висоти 2000-3000 м) Найвища точка – у масиві Вінсон (5140 м)Гори поділяють материк на Західну та Східну АнтарктидуЄдиний діючий вулкан – Еребус (3794 м)

Номер слайду 5

Лід на материку утворився всього 20 млн років тому з нашарувань снігу, який випадає постійно й ніколи не тане. Сніжинки поступово перетворювалися на льодяні зерна, а під вагою пізніших нашарувань утворився щільний лід.

Номер слайду 6

Лід лежить на поверхні материка міцним шаром від 2 до 4,5 тис.м!. Льодовиковий щит Антарктиди нагадує купол, піднятий у центрі й знижений до країв.r

Номер слайду 7

Під дією власної ваги льодовиковий покрив сповзає в океан на шельф (материкова обмілина) і утримується на плаву, утворюючи шельфові льодовики.

Номер слайду 8

Покривний льодовик Вони є ніби морським продовженням льодового покриву материка. Шельф. льодовик Ронна. Шельф. льодовик Росса

Номер слайду 9

Найбільший шельфовий льодовик у світі — льодовик Росса — завширшки 800 км, завдовжки 1100 км, товща криги — 700 м. 700 м

Номер слайду 10

Під дією сили тяжіння й особливостей рельєфу льодовики Антарктиди постійно рухаються від центра до країв материка. Швидкість їх сповзання в середньому становить 200 м за рік.

Номер слайду 11

Масиви льоду відколюються, внаслідок чого утворюються айсберги столоподібної форми.

Номер слайду 12

За підрахунками вчених – дослідників, у межах Південного океану налічується в середньому близько 200 тис. айсбергів.

Номер слайду 13

Над водою знаходиться лише 1/10 частина ойсберга (до 40 м),а решта ж прихована водами Океану

Номер слайду 14

Айсберг може плавати океані 6-12 років, зменшуючись в розмірах.

Номер слайду 15

Підлідний рельєф материка Підлідний рельєф — гори й рівнини, піки та западини — прихований, як і рельєф дна Світового океану під товщею криги.

Номер слайду 16

Під льодом материка є гори, долини, рівнини, русла колишніх річок, чаші колишніх озер.

Номер слайду 17

Трансантарктичні гори Через усю Антарктиду від моря Ведделла до моря Росса простягаються майже на 4000 км Трансантарктичні гори - своєрідне продовження Анд Південної Америки. Вони складаються з кількох хребтів з переважаючими висотами 2000-3000 м.

Номер слайду 18

У Західній Антарктиді на масиві Вінсон знаходиться найвища точка Антарктиди (5140 м), а також найбільший діючий вулкан Еребус (3794 м). вершина Вінсон

Номер слайду 19

кратер Еребусу. Потужний льодовиковий покрив Західної Антарктиди порушується численними хребтами. Один з них увінчаний діючим вулканом Еребус

Номер слайду 20

Навіть у розпал полярного літа (у грудні-лютому) термометр показує –З0 °С. Проте погода ясна й безвітряна. Літо. Антарктичні повітряні маси вирізняються прозорістю та сухістю. Антарктида розташована переважно в антарктичному кліматичному поясіАнтарктида має дуже суворі природні умови. Тут сформувався найхолодніший клімат на Землі. Її називають материком вічних морозів. Клімат Антарктиди.

Номер слайду 21

Особлива суворість клімату спостерігається у внутрішніх районах. Узимку (з квітня до вересня) лютують морози понад -70 °С. Клімат Антарктиди. В Антарктиді була зареєстрована рекордно низька температура повітря на Землі 89,2 °С, а на поверхні снігу 90 °С. Таких низьких температур на поверхні нашої планети ніде більше не фіксували, тому цей район називають Полюсом холоду. Зима

Номер слайду 22

На узбережжях таких сильних морозів не буває: -35 °С узимку, майже 0 °С улітку, але там панують шторми, які переходять в урагани, що супроводжуються снігопадами.Імператорські пінгвіни підчас заметілі

Номер слайду 23

ВХолодне повітря спричиняє над материком область високого атмосферного тиску. З льодового купола в центрі материка маси холодного важкого повітря опускаються до країв, утворюючи дуже сильні стокові вітри.стокові вітри

Номер слайду 24

В Антарктиді дмуть найсильніші вітри на планеті. їх швидкість становить 277 км/год. Тут також знаходиться ще й Полюс вітрів. Ураганні вітри бувають так часто й такі сильні, що під час вимірювання прилади не витримують і ламаються.

Номер слайду 25

Опади в АнтарктидіНа материку випадає незначна кількість опадів — у середньому 200 мм за рік (це майже стільки, скільки й у пустелі Сахара). Маючи величезну кількість прісної води, що міститься в льодовиковому покриві, Антарктида є пустелею. Адже води в рідкому стані тут майже не буває: опадів випадає мало і переважно у вигляді снігу. Вологість повітря на материку подекуди нижча, ніж у найжаркіших пустелях земної кулі.

Номер слайду 26

У Антарктиді приблизно на відсоткові континенту не буває льоду. Такі райони називаються сухими долинами Антарктики Вони вважаються пустелями з найсуворішими кліматичними умовами в світі, й австралійські вчені кажуть, ці райони не бачили дощу або снігу майже 2 мільйони років.

Номер слайду 27

На узбережжях і у внутрішніх районах Антарктиди є ділянки, вільні від льоду та снігу. Це антарктичні оазиси. Температура повітря там улітку над землею буває плюсовою (+3 °С), але різко знижується на висоті вже кількох метрів. Антарктичні оазиси. Лишайник Xanthoria parietina

Номер слайду 28

Улітку кам’яна поверхня оазисів нагрівається сонячним промінням і нагріває навколишнє повітря. Тому трапляються мохи, лишайники, в озерах — водорості. Зрідка можна побачити гриби й навіть квіткові рослини. Жовтий та чорний лишайник на скалі, острів Маккуори.

Номер слайду 29

Лишайник покрыл артефакты (камни, сформированные ветром) на острове Херд.

Номер слайду 30

Лишайник на скелях біля станції Кейсі. Оранжевий лишайник на скелях біля Девіса.

Номер слайду 31

Квіткові рослини Антарктиди. Антарктична лишанкаі антарктичний аїр - єдиніквіткові рослини Антарктики

Номер слайду 32

ВОДОРОСТІфітопланктон

Номер слайду 33

Червоні водорості в снігу. ВОДОРОСТІ

Номер слайду 34

Айсберг, що недавно перекинувся з водоростями коричневого кольору. Морські льодові водоростіВОДОРОСТІ

Номер слайду 35

ТВАРИНИ АНТАРКТИКИТваринний світ Антарктиди пов’язаний з морем, багатим на планктон і рибу, що є джерелом живлення ссавців і птахів. Типовими тваринами Антарктиди є пінгвіни — птахи, які не літають, але добре плавають.

Номер слайду 36

ІМПЕРАТОРСЬКІ ПІНГВІНИ Найбільші — імператорські пінгвіни, їх зріст сягає 1 м. Гніздо, у яке самиця відкладає одне яйце,будують далеко від берега з камінців, яйце «висиджує» самець, утримуючи його на ногах і накриваючи теплим пухом свого тіла.

Номер слайду 37

ІМПЕРАТОРСЬКІ ПІНГВІНИВони не полишають суходіл надовго.

Номер слайду 38

Вони живляться рибою й різними ракоподібними Мають під шкірою товстий шар жиру, який рятує їх від холоду.

Номер слайду 39

Імператорські пінгвіни ніколи не покидають материк. Узимку, у найсуворіші морози, вони об’єднуються й групами вирушають у глиб суходолу. Тут самиці відкладають по одному яйцю. Протягом двох місяців, без їжі, самець зігріває яйце й чекає, коли з’явиться пташеня. Батьки годують маля по черзі, а їжею малечі є «пташине молоко»: кислувата рідина з напівперетравленої риби. Цю масу батьки впорскують у дзьоб дитинчаті.

Номер слайду 40

До літа пташенята мають достатньо підрости, щоб бути здатними дійти до берега океану й навчитися добувати їжу.

Номер слайду 41

КОРОЛІВСЬКІ ПІНГВІНИ

Номер слайду 42

КОРОЛІВСЬКІ ПІНГВІНИ

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Королівські пінгвіни будують гнізда із камінців

Номер слайду 45

Пташенята королівськіх і пінгвінів

Номер слайду 46

Найчисленніші — пінгвіни Аделі, зріст яких не перевищує 50 см. ПІНГВІНИ АДЕЛІ

Номер слайду 47

Пінгвіни Аделі з пташенятами

Номер слайду 48

У прибережних водах живе найбільша тварина світу — синій кит, який живиться планктоном.синій кит

Номер слайду 49

Є й хижі кити — кашалоти та касатки. КАСАТКА

Номер слайду 50

ГОРБАТИЙ КИТ

Номер слайду 51

ГОРБАТИЙ КИТ

Номер слайду 52

ТЮЛЕНІ

Номер слайду 53

В Антарктиді мешкає п’ять видів тюленів, найбільший з-поміж них — морський слон, який важить до 6 т.

Номер слайду 54

морський слон

Номер слайду 55

морський слон,

Номер слайду 56

КОРОВА МОРСЬКОГО СЛОНА

Номер слайду 57

Найбільш ненажерливий — морський леопард: він полює не тільки на пінгвінів, а й на дитинчат інших тюленів. МОРСЬКИЙ ЛЕОПАРД

Номер слайду 58

МОРСЬКИЙ ЛЕОПАРД

Номер слайду 59

Тюлень Уэддела

Номер слайду 60

МОРСЬКИЙ КОТИК

Номер слайду 61

Помічений котик

Номер слайду 62

Дитинчата котиків бавляться у воді

Номер слайду 63

На зиму птахи відлітають, а тюлені пливуть на північ. Лише пінгвіни залишаються зимувати, збираючисьу великі колонії, — так вони рятуються від холоду.

Номер слайду 64

Туризм. Останнім часом зростає кількість туристів, які переважно відвідують Антарктичний півострів. Середня кількість туристів щороку становить 20-25 тисяч, що для материка є справжнім туристичним бумом. Вони прибувають на материк морським шляхом. На старій науковій станції Порт-Локрой, що знаходиться на узбережжі, створено музей. Там навіть існує магазин сувенірів. Сюди заходять практично всі судна, що відвідують цей район Антарктиди

Номер слайду 65

Бувають туристи й на українській станції “Академік Вернадський” (щороку 4-5 тисяч)Туристи в Антарктиді мають обов’язково дотримуватися правил поведінки: не залишати будь-якого сміття, в жодному разі не наступати на рослини (слід на поверхні зберігається 10-15 р.), не наближатися до тварин, щоб їх не тривожити

Номер слайду 66

Екологічні проблеми. Через постійне збільшення кількості туристів на материку накопичується значно більше побутового сміття та інших відходів, що може призвести до серйозної небезпеки для існування тут унікальних тварин. Порушення рівноваги між компонентами природи, що сформувались у надзвичайно суворих умовах, призводить до швидкого руйнування природних компонентів. Через аварії суден, що трапляються біля берегів материка, в антарктичні води потрапляють тисячі тонн палива. На поверхні води утворюються величезні нафтові плями, які не зникають роками в умовах суворого клімату. Охороняються певні види тварин. Вилов риби в антарктичних водах обмежений. Антарктида має залишатися первозданною, недоторканою землею

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Слюсар Діана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2021
Переглядів
8229
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку