Природа хім. зв'язку

Про матеріал
Мета: *сформувати уявлення про хімічний зв'язок * розвивати пам'ять та увагу * виховувати самостійність та наполегливість
Перегляд файлу

Дата:                       Урок №                                                           Клас 8

Тема: "Природа хім. зв'язку"

Мета:  *сформувати уявлення про хімічний зв'язок

             * розвивати пам'ять та увагу

    * виховувати самостійність та наполегливість

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу  

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Перевірка домашнього завдання

III. Вивчення нового матеріалу

Лише деякі хімічні елементи (благородні гази) за звичайних умов знаходяться в стані одноатомного газу. Атоми інших елементів, навпаки, в індивідуальному вигляді не існують, а входять до складу молекул або кристалічних ґраток, утворених сукупністю атомів. Отже, існує причина, за якою атоми зв’язуються один з одним. Цією причиною є хімічний зв’язок, який зумовлений тим, що між атомами діють певні електростатичні сили, здатні утримувати атоми один біля одного. Доведено, що в утворенні хімічного зв’язку між атомами головна роль належить валентним електронам (електронам зовнішнього рівня, які найслабше зв’язані з ядром).

Згідно з теорією хімічного зв’язку найбільшу міцність мають зовнішні оболонки, які складаються з двох або восьми електронів. Благородні гази мають саме такі електронні оболонки. Це і є причиною того, що благородні гази за звичайних умов не вступають у хімічні реакції з іншими елементами. Атоми, які мають на зовнішньому рівні менше восьми (або двох) електронів, намагаються набути структури благородних газів. Тому при утворенні молекули в ході хімічної реакції атоми намагаються набути стійку восьмиелектронну або двохелектронну оболонку. Таким чином хімічні зв’язки утворюються завдяки зсуву або перенесенню електронів від одного атома до іншого.

Наприклад, найпростіший атом — атом Гідрогену містить всього один електрон, що перебуває на першому енергетичному рівні. До утворення стійкої конфігурації не вистачає одного електрона. При зближенні двох атомів Гідрогену ядро одного з них притягує електрони іншого атома і навпаки. Між атомами виникає взаємодія, і відстань між ними зменшується доти, поки взаємне притягання не врівноважиться відштовхуванням ядер.

Утворення стійкої електронної конфігурації може відбуватися кількома способами та призводить до утворення молекулярних або немолекулярних сполук різної будови. Внаслідок цього розрізняють ковалентний та іонний типи хімічного зв’язку. Крім цих, існують й інші типи хімічного зв’язку: металічний та водневий (міжмолекулярний).

v. Домашнє завдання



docx
Додав(-ла)
Голубєв Віктор
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Розробки уроків
Додано
4 березня 2021
Переглядів
358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку