Природа і населення Давньої Греції

Про матеріал
Презентація для 6-го класу на тему: "Природа і населення Давньої Греції". Мета уроку: дати уявлення про природно-кліматичні умови Греції та їхній вплив на розвиток господарської діяльності населення Еллади, формувати в учнів інтерес до історії держав світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природа і населення Давньої Греції

Номер слайду 2

Давай визначимо географічне положення Давньої Греції, її природня та кліматичні умови та заняття населення. Географічне положення. Природні умови та клімат. Заняття жителів

Номер слайду 3

Одна з найдивовижніших Стародавніх цивілізацій — давньогрецька — зародилася на гористому Балканському півострові. Давні греки називали свою країну Елладою а себе еллінами.

Номер слайду 4

Клімат у Греції теплий. Під час короткої зими йдуть дощі, морозів майже не буває. А влітку спекотно, дощів випадає мало. Значна частина Греції в літні місяці страждає від засухи, майже всі річки пересихають. Проводжаючи друзів, стародавні греки бажали «щасливої дороги та свіжої води». Природа Греції в стародавні часи була різноманітною. Гористі місця були покриті лісами із сосни, дуба, бука і каштана, а в долинах росли вічнозелені кипариси, лаври й олеандри. На схилах гір здавна були виноградники та маслинові гаї. З винограду греки навчилися виготовляти чудове вино. Оливки (плоди маслинового дерева) вживали в їжу, маринували, солили, виготовляли з них поживну смачну олію.

Номер слайду 5

Грунт у Греції не відзначався родючістю і вимагав ретельного обробітку. Лише деякі райони були сприятливі для хліборобства. Із зернових культур переважав ячмінь, не примхлива до ґрунту культура. Свого зерна жителям Греції часто не вистачало, тому його ввозили з інших країн. Варто зазначити, що в обмін на вино та олію греки одержували значно більше хліба, ніж можна було його виростити в країні.

Номер слайду 6

На кам’янистих та покритих густими чагарниками схилах гір мешканці Стародавньої Греції розводили невибагливу до корму худобу: кіз, овець та свиней.

Номер слайду 7

Звичайною їжею стародавніх греків були хліб, оливки, козине молоко, сир, овочі, риба та вино. М’ясо в їжу вживали лише заможні люди. Природні умови у Стародавній Греції сприяли розвитку різноманітних ремесел. Зокрема, завдяки покладам заліза та міді розвивалося ковальство. З високоякісної червоної та сірої глини виготовляли посуд і черепицю. Мармур, на який були багаті Аттика та о. Парос, використовували для спорудження храмів і громадських споруд.

Номер слайду 8

Яку роль відігравало море в житті греків?Уже в найдавніші часи греки були вправними мореплавцями, хоча будували ще невеликі човни. Плавали тоді вздовж берегів або від острова до острова. Найбезпечнішими для плавання були літо та осінь. З листопада до лютого сильні вітри робили плавання небезпечним. Найчастіше моряки вирушали в дорогу тільки на світанку і щовечора витягали судно на берег. Для того, щоб перетнути Середземне море із заходу на схід, потрібно було два місяці, оскільки кораблі рухалися вздовж узбережжя зі швидкістю від 5,5 до 9,2 км за годину.

Номер слайду 9

1. Як стapодaвнi гpеки нaзивaли свою кpaїну i себе?2. Як природні умови, наявність корисних копалин впливали на заняття населення Стародавньої Греції?3. Що було подібного, а що відмінного в заняттях населення Давньої Греції та країн Стародавнього Сходу?

pptx
Додано
23 січня
Переглядів
178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку