Презентація: " Мінойська та ахейська палацові цивілізації"

Про матеріал
Презентація: " Мінойська та ахейська палацові цивілізації" формує в учнів уявлення про характерні ознаки Мінойської та Ахейської палацових цивілізацій їхні центри, розквіт та занепад; господарське життя і суспільні відносини у Греції в XI-IX ст. до н. є. Причини занепаду Мінойської та Ахейської цивілізацій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінойська та Ахейська палацові цивілізації

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Як було відкрито найдавнішу цивілізацію Європи?Міф про Тезея надихнув англійського археолога Артура Еванса наприкінці ХІХ століття розпочати розкопки на найбільшому з островів Егейського моря – Криті. Під пагорбом він розкопав палац, який мав понад 300 приміщень. Це був царський палац, де, можливо, й мешкав міфічний Мінотавр – син критського царя Міноса.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Найбільшої могутності Критська держава досягла в ХVІ – першій половині ХV ст. до н. е. Учені вважають, що саме цар Мінос об’єднав палаци в єдину державу. Центром об’єднаної держави став Кносський палац. Насамперед Мінос побудував величезний флот та знищив піратів. Крит став могутньою державою, яка панувала на морі. Острів охороняв потужний військовий флот. Відсутність оборонних укріплень свідчила про те, що критські міста не боялись нападу. Критяни успішно займалися землеробством та скотарством, високої майстерності досягли в будівельній справі, виготовленні зброї з бронзи, прикрас із золота. Вони вміли будувати веслові та парусні судна. У критян було своє письмо, яке ніхто досі не зміг розшифрувати.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ахейська (Мікенська) палацова цивілізація

Номер слайду 17

Генріх Шліман

Номер слайду 18

Генріх Шліман почав шукати Трою, спираючись на текст «Іліади». У наступні роки Шліман вів розкопки на півдні Балканського півострова – у Мікенах та Тіринфі. Відкриття та знахідки Шлімана підтвердили, що в основу поем Гомера були покладені реальні історичні події.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Історія Ахейської (Мікенської) цивілізаціїМікенська цивілізація, або Ахейська Греція — культурний період в історії доісторичної Греції з XVI по XI століття до н. е., Отримала свою назву за містом Мікени на півострові Пелопоннес. Іншими важливими полісами цього періоду були Афіни, Фіви та Пілос. На противагу мінойцям, культура яких досягла розквіту завдяки мирному існуванню та жвавій торгівлі, мікенці були завойовниками.

Номер слайду 21

Маска Агамемнона. Кінець ІІІ тис. до н.е. - вторгнення на Балканський півострів ахейців. Більшість дослідників вважає, що ахейці прийшли з південних степів Причорномор'я. Кінець ІІ тис. – ХІІ ст. до н.е. – мікенський період (за назвою міста Мікени – столиці царя Агамемнона, відомого як вождь ахейців під час Троянської війни)

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Яким було життя в палацах ахейських правителів?Як і на Криті, палаци ахейських правителів були центрами суспільного життя. Серед ахейських майстрів були зброярі, ювеліри, гончарі, художники. У центрі палацу – величезна зала з вогнищем посередині. Саме тут цар здійснював правосуддя, займався державними справами та приймав гостей.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

На службі в ахейських царів були писемні люди, які відали царськими коморами. Археологи знайшли глиняні таблички зі знаками, які складалися з ліній та рисочок. Таку писемність називають лінійною.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Як пов’язаний Ахіллес з Україною?

Номер слайду 30

Ахейці часто захоплювали й заселяли землі на островах Егейського моря та на берегах Малої Азії. Близько 1250 р. до н. е. ахейські держави здійснили вдалий похід проти Трої. Проте переможці не поділили здобич, що її захопили після падіння Трої. Правителі ахейських держав пересварилися між собою і перестали підкорятися Мікенам. Наприкінці ІІ тис. до н. е. в Грецію з півночі прийшли племена дорійців. Скориставшись ослабленням ахейських держав, вони по черзі підкорили їх, захопили Середню Грецію та Пелопоннес. Археологи можуть простежити їхній шлях по слідах великих пожеж та руїнах, які залишились від ахейських поселень. Хоча занепали.

Номер слайду 31

Рефлексія. На сьогоднішньому уроці я: Дізнався …Для мене було цікавим …Мене здивувало ….

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
7 січня
Переглядів
453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку