Природні унікуми Південної Америки

Про матеріал
Презентація з географії для учнів 7 класів з дослідження природні унікуми Південної Америки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРИРОДНІ УНІКУМИ ПІВДЕННОЇ АМЕРИКИ

Номер слайду 2

Анди. Анди (Від анта, мовою інків - мідь, мідні гори)  — південна частина гірської системи Кордильєр, що займає північну і західну окраїну материка Південна Америка. Одна з найдовших (9,5 тис. км) і найвищих на Землі (6959 м, г. Аконкагуа). З півдня на північ можна виділити чотири регіони: Патагонські, Чилійсько-Аргентинські, Центральні і Еквадорсько-Колумбійські Анди. Гори складаються з паралельних хребтів — Східної, Центральної, Західної і Берегової Кордильєр, між якими знаходяться внутрішні плоскогір'я або западини. Гори за віком молоді,альпійського горотворення. Часто відбуваються землетруси. Нараховується 78 вулканів, у тому числі багато діючих. Анди лежать у кількох кліматичних поясах і відрізняються (особливо в центрі) різкими контрастами у зволоженні східного і західного схилів. Найбільш значне заледеніння в Патагонських Андах . По Андах проходить міжокеанський вододіл, у них беруть початок Амазонка та її притоки, лежить високогірне оз. Тітікака. Внаслідок кліматичних відмінностей і великих висот вельми різноманітні ґрунтово-рослинний покрив і тваринний світ.

Номер слайду 3

АНДИ

Номер слайду 4

ГОРА АКОНКАГУААконкагуа (ісп. Aconcagua) — гора в Аргентинських Андах, у провінції Мендоса, найвищий пік Америки (висота — 6959 м). Також є найвищою вершиною південної і західної півкулі. Розташована в центральній частині Анд, на території Аргентини. Аконкагуа знаходиться на території«Провінційного парку Аконкагуа». За сезон (з грудня по березень) її зазвичай відвідують 6-7 тисяч туристів. Складена з андезитів. Аконкагуа оточують сім льодовиків, найбільшими з яких є північно-східний (або Льодовик Поляків) і східний (Льодовик Англійців); загальна площа зледеніння 80 км².

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ВУЛКАН ЛЬЮЛЬЯЙЛЬЯКОЛьюльяйлья́ко (ісп. Llullaillaco) — діючий вулкан у хребті Західна Кордильєра Перуанських Анд, на кордоні Чилі та Аргентини. Розташований в області дуже високих вулканів на високогірному плато Пуна-де-Атакама в пустелі Атакама, одному із найсухіших місць у світі. Має абсолютну висоту 6739 м, відносну — майже 2,5 км. На вершині — вічне зледеніння. Останнє вибухове виверження датується 1877 р. Льюльяйльяко — найвищий із діючих вулканів планети, другий за висотою вулкан у світі і сьома по висоті вершина західної півкулі. Снігова лінія на західному схилі перевищує 6,5 тис. м (найвище положення снігової лінії у світі)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

АМАЗОНСЬКА НИЗОВИНААмазонська низовина – це найбільша низовина на земній кулі. Її площа складає 5 мільйонів квадратних кілометрів, що приблизно в 8 разів більша за територію України. Утворилася внаслідок розливу повноводної річки Амазонки під дією накопичення пухких порід Клімат жаркий, вологий,під час повені ліси затоплюються водою. Еваторіальні ліси низовини називають «легенями планети»Великі площі лісів Амазонії сьогодні розчищені місцевими жителями і використовуються під розведення скотарства і вирощування рослин. Масова вирубка поступово призводить до того, що величезні зосередження амазонського дощового лісу перетворюються в посушливу савану, порушуючи крихку екологічну рівновагу не тільки континенту, а й усієї планети

Номер слайду 9

Номер слайду 10

АМАЗОНКААмазо́нка — найдовша і найповноводніша річка у світі. Її довжина 6992 км.Її основні витоки ,Мараньйон і Укаялі, беруть початок у Перуанських Андах і об'єднуються в один потік довжиною 4 тис. км, що тече на схід через Бразилію. Басейн ріки становить 7 мільйонів км², близько половини загальної площі Південної Америки. Впадає в Атлантичний океан у районі екватора, створюючи у гирлі дельту, яка включає також найбільший острів Бразилії — Маражо. Дельта має ширину 80 км, через яку проходить така величезна кількість води, що на відстані 64 км від берега вода на поверхні океану залишається прісною.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ВОДОСПАД АНХЕЛЬВодоспад Анхель – найвищий водоспад на Землі. Його висота - 1054 м Розташований на річці Чурун, притоці Кароні. Названий на честь льотчика випробувача Джеймса Ейнджела, який у 1933 році під час польоту побачив цей водоспад. Водоспад знаходиться в тропічних лісах Венесуели, на території Національного парку Канайма. Вода скидається з вершини Ауянтепуї, найбільшої з венесуельських тепуї, — його назва в перекладі на українську означає «гора диявола». Висота падіння настільки велика, що, перш ніж досягти землі, вода розпилюється на найдрібніші частинки і перетворюється на туман. Туман може відчуватися за декілька кілометрів. Падаюча вода потрапляє в річку Кереп. Неймовірну висоту одного з найвідоміших водопадів світу можна зрозуміти з того, що водопад Анхель в три рази перевищує розмір Ейфелевої башти і в двадцять разів вищий, ніж Ніагарський водопад. Водопад Анхель відомий так само під двома іншими іменами: Тулуме Бена і Велика стіна з річки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ВОДОСПАД ІГУАСУ. Водоспад Ігуасу знаходиться в Південній Америці на однойменній річці. Це навіть не один водоспад, а цілий каскад з 275-ти водоспадів. У 2011 році Ігуасу був визнаний одним з семи чудес світу. Мовою індіанців гуарані Iguazu (Ігуасу) означає "велика вода" і це, цілком заслужену назву.  У 1978 році водоспад пересох і води в ньому не було на протязі цілого місяця. Це повторилося в 2006 роціВодоспад розтягнувся на 2 км уздовж річки Ігуасу. Водоспад вище і вдвічі ширше Ніагарського. Описати красу цього водоспаду практично не можливо. І Бразилія, Аргентина дбайливо ставляться до цього чуда природи. На територіях, що оточують каскад водоспадів, створені національні парки. Обидва парки були включені в список об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Коли Элеанора Рузвельт вперше побачила водоспади Ігуасу, то вигукнула: "Жалюгідна Ніагара...".

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ОЗЕРО ТІТІКАКАТітікака– найбільше озеро за запасами прісної води в Південній Америці. Розташоване на кордоні Перу і Болівії на висоті біля 4000 м, у зв’язку з чим є найвищим у світі суднохідним озером. Вчені вважають, що Тітікака мільйони років тому було частиною моря, тому зараз в ньому живуть морські «жителі». Назва озера зв’язана з його зовнішнім виглядом (по формі нагадує пуму, в перекладі з мови племені індійців – «кам’яна пума»). На поверхні озера існують більш як 30 островів.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ПУСТЕЛЯ АТАКАМАПустеля Атакама вважається найбільш засушливою серед усіх відомих пустель світу. На протязі більше чотирьох століть в цій частині нашої планети не випадало суттєвих опадів, а русла річок залишаються безводними більше як 120 тисяч років. Лише в окремих регіонах цієї пустелі дощ випадає один раз на десятиріччя, приносячи з собою шквали та негоду. Середня річна кількість опадів складає всього 1 мм. Основну кількість вологи приносять лише тумани, які не проникають вглиб пустелі і формуються на межі океанських вод та вузької берегової смуги. Цікаво, що пустеля Атакама знаходиться на узбережжі Тихого океану і по суті дана територія мала б достатньо зволожуватись. Однак завдяки впливу холодної Перуанської течії над прибережними водами океану формується зона високого атмосферного тиску, що перешкоджає руху повітря вгору і вивільненню вологи у вигляді опадів.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Озеро Дьогтю. У 1498 під час однієї із своїх морських подорожей Христофор Колумб відкрив острів Тринідад. Серед шумливої зеленої рослинності на Тринідаді знайдено озеро, в якому не було води. Собою воно являло чорну лискучу масу з густим ядучим запахом. Його поверхня була «твердою» й могла витримати дорослу людину і тільки час від часу з’являлися бульбашки і невеличкі хвильки на його поверхні

Номер слайду 21

Солончак Салар-де-Уюні – це висохше солоне озеро на півдні пустинної рівнини Альтиплано ( Болівія, на висоті біля 3650 м над рівнем моря). Завдяки великим розмірам, плоскій поверхні і високому альбедо при наявності тонкого шару води ( 1дюйм) під час сезону дощів воно віддзеркалює небо і творить при цьому неземну красу природи. 

Номер слайду 22

Лагуна Колорада ( «кольорова лагуна»)- мілководне солоне озеро на південному заході пустелі Альтіплано в Болівії. Озеро містить кілька островів складених з бури, білий колір яких приємно контрастує з червонуватим кольором води озера. Озеро переповнене червоними водоростями. Дане місце стало пасовищем і домівкою для рожевих фламінго

Номер слайду 23

Вогняна земля Вогняна Земля — архіпелаг, розташований біля найпівденнішої частини Південної Америки. Архіпелаг складається з головного острова Ісла Гранде де Тьєрра дель Фуего , який часто називають просто Тьєрра дель Фуего, або Вогняна Земля, 11 великих, 30 малих  та великої кількості дрібних островів, загальною площею 73 753 км². Архіпелаг відділений від континенту Магеллановою протокою. Південна точка архіпелагу і усього материка Південна Америка — мис Горн на острові Горн (Чилі). Архіпелаг належить Аргентині та Чилі.

Номер слайду 24

Вогняна земля

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Брижик Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ільків Надія
Додано
11 січня 2022
Переглядів
8549
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку