Природні засоби оздоровлення

Про матеріал
Матеріал містить в собі бесіду про природні засоби оздоровлення - тренування та загартування.
Перегляд файлу

Особливу роль у підвищенні адаптаційних можливостей організму, його витривалості відіграють загартування і тренування.

  Загартування - це комплекс методів цілеспрямованого підвищення функціональних резервів організму та його опірності до несприятливої дії факторів довкілля. Класичним прикладом загартування є поступове звикання до низької температури (водні процедури, зарядка на свіжому повітрі). Фізіологічною основою загартування є тренування адапційних систем в організмі, а саме «блокування», подразника. У процесі загартування низькими температурами відбувається збалансованість теплоутворення і тепловіддачі.

  Особливо ефективне загартування при чергуванні дії низьких і високих температур, хоча саме низькі температури є провідними у формуванні підвищення опірності організму.

    Одним із найважливіших засобів загартування організму є сонячні промені. Вони справляють різноманітний вплив на організм. Так, ультрафіолетове проміння знищує хвороботворні бактерії, здійснює антирахітичну дію (під його дією в шкірі утворюється антирахітичний вітамін Б), сприяє утворенню засмаги. У цілому сонячне проміння підвищує опір організму захворюванню на туберкульоз, поліпшує якісний склад крові, активізує обмін речовин. 

Кращому загартуванню сприяє систематичне перебування на свіжому повітрі. Через це слід узяти за правило: повітряні ванни - за будь-якої погоди (крім сильного дощу).

  Цінним для здоров'я є відпочинок під деревами, особливо під черемхою, березою, сосною, ялиною та ін., які виділяють багато фітонцидів, що згубно діють на деякі бактерії та хвороботворні грибки. Такі повітряні ванни сприяють зміцненню здоров'я.

Дуже корисним є сон у спальні з відчиненими вікнами й на свіжому повітрі, навіть узимку, особливо для слабких і легкозбудливих дітей. Це сприяє зміцненню їхньої нервової системи та підвищенню опірності організму до захворювань, допомагає в боротьбі з хронічними недугами верхніх дихальних шляхів. Фітонциди злакових та лугових рослин знищують збудників легеневих захворювань. І якщо дитина дихає таким повітрям, то, як засвідчили спостереження, вона не хворіє на застудні недуги.

    Порівняно з обтиранням більш сильнодіючою процедурою є обливання холодною водою. Його слід проводити після місячного вологого обтирання. Обливаються із глечика чи звичайної городньої поливальниці. Найкраще до обливання приступити влітку, на свіжому повітрі, починаючи з температури води 20 °С; пізніше проводити процедуру у душовій або у ванні. Взимку обливаються водою, температура якої не нижча за 30°С.   Поступово її знижують до 18°С улітку й до 20°С узимку (для знервованих або легкозбудливих дітей +34-35°С, що сприяє зміцненню нервової системи).

Ходіння босоніж є запорукою здоров'я. Воно поліпшує самопочуття, розумову діяльність, створює бадьорий настрій. Починати ходити босоніж краще влітку. Спочатку в теплу погоду потрібно походити по землі кілька хвилин, потім дедалі довше і згодом постійно за кожної можливості. Проте нерідко бажання загартовуватися таким чином виникає в холодну пору року. Тоді його починають у квартирі дуже поступово. Спочатку ходять по застеленій підлозі у вовняних шкарпетках по кілька хвилин, потім по 10-12 хвилин. Через 10-12 днів вовняні шкарпетки замінюють двома парами звичайних, а ходіння в них обмежується кількома хвилинами. Через 10-14 днів ходять лише в одних шкарпетках, а через наступних 2-3 тижні 5-6 хвилин без шкарпеток.

Купання у відкритих водоймах є найсприятливішим способом загартування. При цьому дія води поєднується з дією повітря. Починати купатися слід при температурі води не нижче +23°С, а повітря +25- 27 °С. У воді перебувати не довше 4-5 хв, щоб організм пристосувався до зміни температури середовища. Поступово збільшують тривалість купання до 15-20 хвилин. У воді слід активно рухатися, плавати. З появою ознак переохолодження купання необхідно припинити й інтенсивно розтерти тіло рушником. Не можна входити у воду розігрітим, відразу після їжі.

Моржування — це купання в холодній воді взимку у відкритій водоймі з метою загартування організму людини. Займатися моржуванням можна тільки здоровим людям.   Зимове плавання - це одна з форм загартування холодом. Воно значно впливає на механізм терморегуляції і на діяльність усіх систем і органів людського організму.  Методика зимового плавання, побудована на принципах поступовості та послідовності, виключає негативну дію низьких температур. Методично правильне моржування сприяє працездатності, знижує захворюваність на грип, ангіну та інші хвороби. Після тривалого загартовування холодною водою можна рекомендувати сильнішу за дією на організм людини форму загартовування - розтирання снігом. Спеціалісти відзначають безпечність снігового розтирання і його значний оздоровчий ефект. Ця процедура сприяє підвищенню рівня опірності організму до застудних захворювань.

Дихальна гімнастика - це система вправ, спрямована на оволодіння мистецтвом правильно дихати, що дає змогу акумулювати організмом життєву енергію, правильно ЇЇ розподіляти і використовувати для контролю над організмом. 

  У повітрі, що видихаємо, міститься не більше 16-18 % кисню, 4-5 % вуглекислого газу, а також інші сполуки, у тому числі дуже шкідливі сірчані. Йоги вважають, що тривалість життя людини великою мірою залежить від того, як вона дихає. Якщо дихання людини часте і поверхневе, то і життя її короткочасне. І навпаки - рівне, вільне і спокійне дихання, повніші та глибокі вдохи і видихи є однією з умов здоров'я і довголіття.

  Важливо знати, що на тривалість життя впливає і склад повітря, яким доводиться дихати. Так, відомо, що багато з довгожителів живуть в горах, де повітря дуже іонізоване. У морському повітрі містяться ще й специфічні домішки - йодисті та інші корисні для здоров'я сполуки. Таким чином, атмосфера примор'я і гір цілюща, а їхні мешканці рідко страждають на захворювання органів дихання. Накопичений багатий досвід свідчить про те, що завдяки використанню дихальних вправ досягається повний контроль над організмом.

  Регульоване і цілеспрямоване дихання сприяє омолодженню організму, лікуванню і профілактиці хвороб, отже, хорошому здоров'ю і подовженню життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Львівська загальноосвітня санаторна школа- інтернат №1

 

 

 

 

Бесіда : «Природні засоби оздоровлення»

 

інструктор фізкультури Руденко Е.І.

 

 

docx
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку