Природно-географічні умови Апеннінського п-ва, історія заснування міста Рим

Про матеріал
Презентація призначена для викладення нового матеріалу з всесвітньої історії учням 6 класу. Є допоміжним ілюстративним матеріалом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 43. Природно-географічні умови Апеннінського п-ва. Виникнення міста Рим

Номер слайду 2

Мета уроку: Охарактеризувати географічне положення, природу та кліматичні умови Апеннінського півострова; Ознайомити учнів з історією виникнення міста Рима та суспільно-політичним життям римлян; Розвивати навички роботи з історичною картою та історичними джерелами, вміння висловлювати власні судження, порівнювати історичну інформацію, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, вдосконалювати вміння узагальнювати і систематизувати вивчений матеріал шляхом складання таблиць; Виховувати толерантність, пошану до історії інших народів, інтерес до вивчення античної історії.

Номер слайду 3

Основні поняття теми: плебеї, патриції, республіка, етруски, сенат, фамілії, курії, Капітолій. Основні дати та події: VIII ст. до н. е. – поява етрусків в Італії. 753 р. до н. е. – заснування Рима.

Номер слайду 4

Пригадай, що вже знаєш:1. Оберіть назви колоній, що були засновані греками на території Північного Причорномор’я. Тіра Тарент Сиракузи. Ольвія Регій Херсонес Пантікапей style.colorstyle.colorstyle.colorstyle.colorstyle.color

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. З чого ми розпочинаємо вивчення кожної країни?3. Як природні умови впливають на господарську діяльність людей? (дайте відповідь на прикладі якоїсь із країн стародавнього світу).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Vitalia» або «Italia» – дослівно «країна телят». З III ст. до н.е. назва поширилася на весь Апеннінський півострів.

Номер слайду 9

Альпи - золото і мідь;Етрурія – залізна руда; Бруттія – мідь, срібло і залізна руда; в Апеннінах (гори) – мармур і будівельний камінь. Серед інших багатств слід виділити сіль, яка добувалася в гирлі Тибру, і високоякісну глину (в Кампанії).  Флора та фауна Апеннінського п-ва. Корисні копалини

Номер слайду 10

Заповніть таблицю за зразком{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Питання Італія. Півострів. Моря. Клімат. Рельєф Острови. Корисні копалини

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Населення Апеннінського п-ва. Скориставшись картою підручника на ст. 137 скажіть, в якій частині півострова проживало те чи інше плем’я. Які основні заняття населення Італії?

Номер слайду 13

Історія виникнення міста Рим

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Від якої дати бере початок історія Рима? 753 р. до н. е.

Номер слайду 16

Пагорби Рима

Номер слайду 17

Населення Рима

Номер слайду 18

Дайте відповідь на питання:1. Хто такі патриції і плебеї? Чим відрізнялося їхнє становище?2. Як ставали рабами у Давній Греції?

Номер слайду 19

Форма державної влади в царський період (753-509 рр. до н. е. )Виборна монархія — тип монархії, коли новий монарх після припинення повноважень попереднього обирається парламентом, членами монаршої родини або іншим спеціальним органом. Ця ознака вказує на те, що цей вид форми правління поєднує в собі елементи монархії і республіки.

Номер слайду 20

Робота з історичним джерелом. Діонісій Галікарнаський про владу царя«... Ромул дав цареві такі права: щоб він очолював священнодійства і жертвопринесення, щоб зберігав закони та звичаї батьків, тяжчі злочини розбирав сам, а легші доручав сенатові; збирав сенат і скликав народ та мав вищу владу під час війни...»Які обов’язки перед суспільством мав цар?

Номер слайду 21

Виборна монархія

Номер слайду 22

«Правда чи вигадка»1. Стародавня Італія омивалася одразу чотирма морями.2. Головними заняттями населення Апеннінського п-ва було скотарство та землеробство.3. Найдавнішими поселенцями на півострові були галли.4. Рим був заснований плем’ям латинян.5. Плебеї не відносилися до розряду громадян у Стародавньому Римі.6. Стародавні римляни вели своє літочислення від 653 р. до н. е.7. Першим царем Рима був Рем8. Період з 753 по 509 рр. до н. е. отримав назву «царський» в залежності від форми державної влади, яка домінувала в Стародавньому Римі.9. Останнім римським царем став Тарквіній Гордий.

Номер слайду 23

Оберіть із заданого переліку ті слова та словосполучення, які стосуються природно-географічних умов Стародавньої Італії: Альпійські Гори. Апеннінський півострів. Апеннінські гори. Аттика. Апулія. Балканський півострів. Гора Олімп. Етрурія. Лаконіка. Лацій. Острів Крит. Вулкан Везувій. Острів Сицилія. Річка По. Річка Тибр. Острів Корсика. style.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underlinestyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 24

Установіть відповідність між поняттям та його визначенням.1. Сенат2. Етруски3. Плебеї4. ПатриціїА) корінне населення, що належало до родової громади. Б) особисто вільне населення, які не мали права обіймати державні посади та не володіли землею. В) головна державна рада при цареві. Г) давні племена, що населяли в 1-ому тисячолітті до н. е. північний захід Апеннінського півострова

Номер слайду 25

Домашнє завдання - §43, робота з картою та виконати завдання № 2, 3 в кінці параграфа (ст. 138, таблиця)

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
3 вересня 2020
Переглядів
704
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку