Природо-географічні умови формування Єгипетської цивілізації

Про матеріал
Навчальна презентація містить мультимедійний матеріал з теми "Природо-географічні умови формування Єгипетської цивілізації" для викладання курсу історії у 6 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивілізація долини Нілу06.10.2022

Номер слайду 2

Природно-географічні умови Стародавнього Єгипту

Номер слайду 3

Стародавній Єгипет Сучасний Єгипет. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУ

Номер слайду 4

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУ

Номер слайду 5

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУ{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Географічне положення. Річка. Клімат. Господарство, ремесла. Північний схід Африки (на заході – пустеля Сахара, на сході – гори і пустеля відокремлюють від Червоного моря)Ніл (Хапі з дав-ньоєгипетської) – довжина 6671 км, впадає в Середземне море. Щорічні розливи. Спекотний, сухий, дощів не було. У травні - червні з пустелі дує хамсин – пекучий суховій. Повені.Іригаційне землеробство, випасне скотарство, рибальство, ремесла, торгівля. Записуємо до зошита.

Номер слайду 6

Долина річки Ніл в стародавні часи (художня реконструкція)

Номер слайду 7

Єгиптяни першими розділили рік на 365 днів. Єгипетський рік складався з трьох етапів:«ахет» — «розлив» - липень, серпень, вересень, жовтень;«перт» — «сходи» - листопад, грудень, січень, лютий;«шему» — «сухість» - березень, квітень, травень, червень.Єгипетський рік. Пізнавально й цікаво!

Номер слайду 8

Господарське життя

Номер слайду 9

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЄГИПТЯНІригаційне землеробство в стародавньому Єгипті. Обробка земліЗрошування землі (ШАДУФ)Збір урожаю

Номер слайду 10

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЄГИПТЯН

Номер слайду 11

ОСНОВНІ ЕТАПИ ІРИГАЦІЙНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВАІригація – підведення води на певні ділянки землі для їх зрошення.

Номер слайду 12

Підручник ст. 43 Поміркуйте, чому механізм колодязів-журавлів у різних народів схожий. Води єгиптяни потребували багато: щоб зросити 1 гектар землі, доводилося витрачати три тисячі відер води на день. Воду з криниці або каналу підіймали зв допомогою ШАЛУФА — колодязя з механізмом для підняття води.

Номер слайду 13

Записуємо до зошита. Виток - місце, де ріка бере свій початок. Пороги - кам'яні перепони на річці.Іригаційне землеробство – зрошувальне землеробство, що засноване на регулюванні зволоженості ґрунтів шляхом зрошення або осушення полів за допомогою різних засобів.Іригація – система штучного зрошування полів шляхом створення зрошувальних споруд (каналів, дамб, водосховищ тощо). Шадуф – пристрій для зрошування, схожий на колодязний «журавель», для підняття води на вищий рівень. Дамби – насипи у вигляді валів із глини й очерету.

Номер слайду 14

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЄГИПТЯНРЕМЕСЛАКоваліГончари. Ткацтво. Виготовлення папірусу. Гірнича справа. Полювання

Номер слайду 15

Процес виготовлення папірусу. Додатково, можна переглянути відео-фрагмент виготовлення папірусу в Стародавньому Єгипті (https://www.youtube.com/watch?v=Me-gx. D1uj. E4)

Номер слайду 16

Ремесла. БУДІВНИЦТВО

Номер слайду 17

Ремесла. В майстерні ЧИНБАРІВ

Номер слайду 18

Ремесла. Гончарна майстерня

Номер слайду 19

Торгівля

Номер слайду 20

Записуємо до зошита В Єгипті розвивалися ремесла: виплавка міді, виготовлення знарядь праці та зброї, гончарство, будівництво, чинбарство; виготовлення човнів, мотузок, папірусу та інші види. Люди селилися на берегах Нілу. Розвинуте було судноплавство й обмінна торгівля.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 9 с.42-44 Робота з картою на с. 3

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку