прищеплювати любов до природи рідного краю, формувати екологічну культуру школярів, залучати дітей до практичної діяльності, гуманного ставлення до тварин. Для виконання цих завдан

Про матеріал
прищеплювати любов до природи рідного краю, формувати екологічну культуру школярів, залучати дітей до практичної діяльності, гуманного ставлення до тварин. Для виконання цих завдань на станції юних натуралістів створений куточок живої природи.
Перегляд файлу

План екскурсії в зоологічному комплексі «Планета тварин»

керівник гуртка «Любителі домашніх тварин» Гейко О.М

 

Завдання: прищеплювати любов до природи рідного краю, формувати екологічну культуру школярів, залучати дітей до практичної діяльності, гуманного ставлення до тварин. Для виконання цих завдань на станції юних натуралістів створений куточок живої природи. Організований він з метою поглибленого вивчення учнями біологічних особливостей тварин, розширення уявлень дітей про різновид тваринного екзотичного світу, розвитку пізнавального інтересу та професійної самовизначеності, вихованню у дітей та учнівської молоді біоетичного, дбайливого, ставлення до тварин.

 

Куточок живої природи є живою лабораторією для учнівської молоді. На його території проводиться навчально-виховна, дослідницька, суспільно-корисна, громадська діяльність дітей з використанням нетрадиційних форм та методів педагогічної діяльності. Створенні предметно-просторові середовища, в яких діти найповніше розкривають свій внутрішній потенціал у процесі вільної самостійної діяльності у природі. Це середовище забезпечує розвиток кожної дитини за її індивідуальним темпом.

Хід екскурсії.

Зоологічний комплекс представлений:

КЛАС ССАВЦІ:

Ряд - Гризуни 

Родина - Хом'якові 
Рід/Вид - Cricetus cricetus (Звичайний хом’як )
СПОСІБ ЖИТТЯ 
Звички: одинак; риє добротні та складні нори з численними камерами. 
Їжа: зерно, овочі, листя, комахи, безхребетні. 
Тривалість життя: до 4 років. 
СПОРІДНЕНІ ВИДИ 
Відомо безліч видів, що належать до родини хом'якових. Звичайний хом'як - єдиний представник свого роду.

ВИД – Джунгарський хом’як, сирійський хом’як.

 

 Шиншила (Chinchilla) — рід гризунів родини шиншилових. Слово походить з іспанської мови, а в ту прийшло скоріш за все займарської, правильна вимова – «чінчіла». Природне місце існування шиншил — пустельні піднесеності, скелясті території на висоті від 300 до 5000 метрів над рівнем моря. Шиншили селяться в нішах між каменями, міжгір'ях скель, невеликих печерах, віддаючи перевагу північним схилам; у разі відсутності природних притулків самостійно викопують нори.

 

Морська свинка лат. Cavia porcellus — ссавець з групи гризунів родини кавієві(Caviidae) роду кавія (Cavia). Вперше морські свинки були приручені близько 5000 р. до н. е. гірськими племенами Андів, які їх вирощували для того, щоб їсти. До Європи морська свинка потрапила через океан з Північної Америки.

 

Вид описаний як «Cavia porcellus», що дослівно означає «кавія порося». Кавії відомі тільки в культурі, у природних умовах цей вид невідомий. Припускається, що пращуром одомашненої форми є вид Cavia tschudii — кавія гірська.

– ВИД Гладкошорсні, Роззет, Довгошорсні.

 

 

     Декоративні кролі

Кролів відносять до класу ссавців, ряду гризунів (травоїдних), родини заячих, роду кріль (Oryctolagus). Кролі характеризуються високою плодючістю, багатопліддям і скоростиглістю. Одомашнені кролі на початку нашої ери. Батьківщиною свійських кролів вважають Іспанію та Францію. На території України кролів розводять з ХІ сторіччя.

Породи – Ангорові, барани, Метелик.

 

Декоративне птахівництво (Клас Птахи)

 

     Хвилястий папужка (Melopsittacus undulatus) — вид справжніх папуг (Psittacidae), єдиний представник свого роду. Хвилястий папужка мешкає майже у всіх районах Австралії. В наш час основні масові місця гніздування виявлені в південно-східних і південно-західних областях країни. Населяють напівпустельні і степові місцевості, віддаючи перевагу ділянкам з рідкісними деревами. Ці папужки стрімкі у польоті і витончені в рухах, добре ходять по землі і лазять по деревах. Живуть зграями.

     Неразлучники (Agapornis)  рід птахів родини папугових. Мешкають в Африці та Мадагаскарі. Селяться в тропічних і субтропічних лісах, є степові і гірські види. Ведуть суспільний. Дуже добре і стрімко літають. Ніч вони проводять на деревах. Іноді конфліктують з іншими спосіб життя зграями, коли прилетіли на вже зайняті дерева.

     Зяблик-зебра або зеброва амадіна (Taeniopygia guttata) — найпоширеніший вид в'юркових ткачиків (Estrildidae) Центральної Австралії, Індонезії та Східного Тимору, також інтродукований до Пуерто-Ріко, Португалії і США. Цей птах гніздиться на землі та має розмір біля 10 см, харчується насінням трави. Його вокалізація включає деренчання, трелі та короткі голосові сигнали.

     Амадина Гульдова - Таке незвичайне назва ця пташка отримала завдяки одному англійському зоологу, який вперше описав цей вид птахів. Він назвав цю пташку на честь своєї коханої дружини, яка завжди супроводжувала його в поїздках – «Амадина леді Гульд». Мешкають Гульдови Амадини у вологих лісах Австралії.

     Корела (Nymphicus hollandicus) — птах родини какаду. Єдиний вид роду. Населяють посушливі області Австралії: трав'янисті степи з окремими деревами і кущами, іноді відвідують напівпустелі, а також живуть на рівнинах біля берегів річок і озер. Протягом усього року, за винятком періоду розмноження, вони тримаються невеликими групами (від 10 до 50 птахів) і лише в особливо посушливі роки скупчуються біля водойм у великих кількостях.

     Снігу́р (Pyrrhula pyrrhula) — птах ряду горобцеподібних, родини в'юркових. В Україні — звичайний осілий птах Карпат і зимуючий усієї території. Взимку живиться ягодами, бруньками і насінням деревних порід.

     Декоративні голуби  Го́луб (Columba) — рід птахів з родини голубових (Columbidae), що поширені всією земною кулею, крім Арктичних та полярних зон. Найпоширеніші голуби в Австралії та на Малайському архіпелазі. Голуби породи павичі - отримали свою назву із-за хвоста, схожого на розпущений павиний. ... Ця порода відноситься до групи структурних декоративних голубів, які літають погано.

Клас Плазуни або Рептилії

     Леопардовий гекон (Eublepharis macularius) — досить велика ящірка з роду еублефарів, родини Гекконів (Gekkonidae). Походить з предгір'я Південно-Східного Афганістану, Північно-Західної Індії та Пакистану. Тримається кам'янистих схилів невисоких гір, майже позбавлених рослинності. Активність сутінкова та нічна. Іноді зустрічається у закріплених чи напівзакріплених пісках.


     Середньоазіатська черепаха (Agrionemus horsfieldi). Також відома як степова черепаха. Живе вона в південних районах Казахстану.

Клас павукоподібні

     Павуки-птахоїди (Theraphosidae) — родина павуків з підряду Mygalomorphae. Тіло таких представників цієї родини зазвичай вкрите волосками. Розміри вони мають різні, але найчастіше - це великі павуки, особливо південно-американські, які й живляться птахами. Не всі павуки-птахоїди є отруйними, отрута більшості птахоїдів не шкодить людині.

 

doc
Додав(-ла)
Гейко Ольга
Додано
4 листопада 2020
Переглядів
317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку