Призентація для 5 класу, на тему "Методи вивчення природи"

Про матеріал
Призентація з природознавства, для 5 класу. В даній призентації викладений матеріал з теми: "Методи вичення природи" та "Обладнання для вичення природи".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи вивчення природи

Номер слайду 2

Метод (гр. methodos) – спосіб пізнання, дослідження явищ природи і суспільного життя. Це також сукупність прийомів чи операцій практичного або теоретичного освоєння дійсності, підпорядкованих вирішенню конкретного завдання.

Номер слайду 3

Методика (гр. methodike) – сукупність методів, прийомів проведення будь-якої роботи. Методика дослідження – це система правил використання методів, прийомів та операцій.

Номер слайду 4

Методи досліджень у біології:• опис (дослідники описують різноманітні об'єкти і явища живої природи);

Номер слайду 5

Арістотель. Теофраст

Номер слайду 6

• Спостереження (цілеспрямоване вивчення природи за допомогою органів чуття, проводять як у природі, так і в спеціальних наукових лабораторіях);

Номер слайду 7

•Порівняння (після спостереження за кількома об’єктами їх порівнюють та роблять висновки про певну систематизацію);ПОРІВНЯННЯ – вивчення тіл і явищ порівнянням їхніх ознак, характеристик для систематизації.

Номер слайду 8

• Вимірювання (дає змогу визначати вимірювальні характеристики);

Номер слайду 9

ВИМІРЮВАННЯ – це застосування вимірювальних приладів та обладнання для точнішого результату досліджуваних тіл і явищ. Виміряти — означає зіставити, порівняти з еталоном.

Номер слайду 10

Досліди чи експерименти (в штучних умовах неодноразово відтворюють природні явища і вивчають за допомогою вимірювань, впливають на них, першим застосував вчений Галілео Галілей).

Номер слайду 11

ЕКСПЕРИМЕНТ — це вивчення тіл і явищ у спеціально створених умовах. Його можна неодноразово відтворювати, він не обходиться без спостереження за його протіканням, використовуються вимірювання, на досліджуваний об'єкт можна спеціально впливати.

Номер слайду 12

За умовами проведення експерименти: польові (здійснюють у природних умовах,  наприклад, на експериментальних ділянках вивчають дію певних добрив на ріст рослин).лабораторні (проводять у спеціально обладнаних приміщеннях – лабораторіях).

Номер слайду 13

Обладнання для вивчення природи. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРИРОДИ: вимірювальні та збільшувальні прилади і лабораторне обладнання.

Номер слайду 14

ЗБІЛЬШУВАЛЬНІ ПРИЛАДИ для для вивчення малих об'єктів.

Номер слайду 15

ЗБІЛЬШУВАЛЬНІ ПРИЛАДИ для для вивчення дуже великих об'єктів.

Номер слайду 16

ВИМІРЮВАЛЬНІ ПРИЛАДИ.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ЛАБОРАТОРНЕ хімічне ОБЛАДНАННЯ:

pptx
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
1724
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку