ПРОЄКТ «Мир принесуть лелеки»

Про матеріал
Якось в останні дні зими 202 4 року, а особливо 24 лютого. Саме тоді коли на нашій неньці Україні щоденно лунають серени , літають ворожі літаки, гинуть невинні люди. Так захотілося миру, спокою на нашій Богом даній землі. І ось виникла думка в моїх ученів, що скоро прилетять лелеки і вони нам на своїх крилах принесуть мир.Так і в нас народилася думка створити даний проект. « Мир принесуть лелеки». Нас усіх зацікавила ця пташка і моїм допитливим другокласникам захотілось побільше дізнатись про її життя.
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

 

 

ПРОЄКТ

 

«Мир принесуть  лелеки»

Я досліджую світ

2 – клас

 

                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                Вчитель початкових класів

Яворівське ОТГ

                                                                                Дацьківська гімназія

Баглай Леся Василівна

 

2024

Зміст

Вступ 
1. Основна частина.
2. Зовнішній вигляд.
3. Раціон харчування.
4. Гніздування.

4.1 Висиджування пташенят.
5.Спостереження за лелеками у своєму селі.
6. Види лелек.
7. Міграція.
8.Народні легенди й перекази про лелеку.

9.Вірші автора (особисті).

9.1 .Скоромовки.

9.2.Вивчення пісні про лелек «Лелеки в дорозі».

 10. Наша творчість( малюнки).

11.Цікаві факти про лелек.

12. Власні фото лелек.

13. Чорний лелека в Червоній книзі України.

14.Виготовлення лелечого гнізда і лелеки з кольорового паперу.

15.Презентація.
16.Виснови.
17.Література.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докладніше про проект:

      Протягом роботи  2 класу над проєктом   на тему «Мир принесуть  лелеки» першим кроком було відвідано нашим класом шкільну бібліотеку і підібрано необхідну літературу про лелек, з допомогою моєю керівника роботи, шкільного бібліотекара і батьків знайдено цікавий матеріал в мережі Інтернет. Також, у рамках нашого проекту про лелек досліджуються і визначаються види лелек, їх місце у народознавстві, з’ясовуються види, які занесені до Червоної книги України, вивчаються народні легенди й перекази , скоромовки , пісні, вірші відомих поетів, а також  учні складають власні  вірші про лелеку малюють малюнки, виготовляють гніздо лелеки і лелеку з кольорового паперу. Цілою нашою творчою групою досліджується чорний лелека з Червоної книги України.

Вступ
     Якось в останні дні зими 202 4  року, а особливо 24 лютого.  Саме тоді  коли на нашій неньці Україні  щоденно лунають серени , літають ворожі літаки, гинуть невинні люди. Так захотілося миру, спокою на нашій Богом даній землі. І ось виникла думка в моїх ученів, що скоро прилетять лелеки і вони нам на своїх крилах принесуть мир.Так і в нас народилася думка створити даний проект

 « Мир принесуть лелеки».

        Лелека прилетівНас усіх зацікавила ця пташка  і моїм допитливим другокласникам захотілось  побільше дізнатись про її життя.

 Так темою нашого дослiдження став птах лелека, один iз найулюбленiших птахiв України. Обравши цю тему, ми вирішили більше дізнатися про цього птаха: його місце проживання, харчування, гніздування  його роль у природі та чи потрібна  йому допомога від нас.

Предмет дослідження: умови життя лелеки в природі та їх види.

Об'єкт дослідження: лелеки.

Мета дослідження: з'ясувати умови життя лелек та вплив діяльності людини на їх чисельність.

Завдання дослідження:

Вивчити довідкову літературу про лелеку.

Ознайомитися із зовнішнім виглядом птаха.

Дізнатися про місця гніздування лелеки.

Скласти список видів лелек.

Визначити місце лелеки у народознавстві.

З’ясувати який лелека занесений до Червоної книги України.

Етапи проекту про лелеку:

--  Відвідати шкільну бібліотеку та підібрати необхідну літературу для проєкту.

--  Із допомогою моєю керівника роботи, бібліотекара нашої школи та батьків знайти матеріал в Інтернеті.

-- Із зібраного матеріалу вибрати основні відомості про лелеку.

Наша перша подорож до лелечого гнізда.( біля школи)

 

Об'єкт дослідження: птах - лелека.

1. Основна частина.

 Зовнішній вигляд лелеки.

Лелека - великий iперелітній птах і звичайно, що дуже гарний. Живе у наших краях весною та літом. Гніздиться поблизу людських осель. Білийлелека розмiром вiд 80 до 100 см довжиною, розмахом крил 200 — 220 см та вагою вiд 2,5 до 4,5 кiлограмiв. Довгі оголені ноги. Покриті сітчастою шкірою, дзьоб довгий, в 2-3 рази перевищує довжину голови. Коли крила птаха складені, то махові пір'їни покривають задню частину тіла, звідки і походить назва — чорногуз. Дзьоб та ноги чорногуза червонясті й довгі. Лелека часто полюбляє стояти на одній нозі. Голос слабкий. Птахи спілкуються клацанням дзьоба. Клацаннями птахи вітають один  одного, також цими звуками захищають гніздо від конкурентів які часто прилітають на вже заселене гніздо і влаштовують справжній бій ,бувало що рухається електричний стовп на якому є гніздо. Поведінці чорногуза властивий і шлюбний ритуал, який супроводжується спільним клацанням дзьобами і милуються птахи один одним тулячи свої голови один до одного.  Ці прекрасні  птахи є символами у багатьох народів. Україні лелеку ще називають чорногуз, бузько, бусол, бусел, буслик, боцян, лесик, гайстер. А в нас на Яворівщині називають тільки буськом.

3. Раціон харчування лелеки. Цікаві факти про лелек - красивих і граціозних птахів

Білий лелека не відноситься до видів птахів, яким загрожує вимирання. Навідміну від лелеки чорного, який занесений до Червоної книги України.

Раціон харчування білих лелек включає в себе головним чином дрібних хребетних тварин. А також різних безхребетних. Лелеки поїдають переважно дрібних тварин – дощових червяків, комах, жаб, мишей, рибу.  Улюбленою їжою лелек є сарана і коники. Залежно від пори року раціон лелек змінюється. Коли висихають дрібні водойми і стає менше земноводних, в їжу йдуть великі прямокрилі комахи. Лелеки ковтають їжу цілком. Неперетравлені залишки птиці відригають у вигладі погадок. Годуються птиці окремо, але при цьому не втрачають зв’язку з родичами. При пошуку їжі білі лелеки ходять дуже граціозно і не поспішаючи. Однак, побачивши потенційну здобич, блискавично хапає її. У нашій місцевості можна побачити велику кількість лелек коли орає поле трактор і вони як контролери крокують за плугом шукаючи собі поживу.

 

ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ!

 4. Гніздування білого лелеки.

Місця існування лелекиСлово „лелекати”- по – українськи означає „балакати”.

 Поширення та місця існування лелеки


Білий лелека - це перелітний птах. Гніздується лелека в Європі та Північній Африці, а на зиму відлітає на південьАфрики. Лише деякі птахи, як виняток, залишаються увесь рік в одному місці. Деякі лелеки летять із місць гніздування через весь африканський континент; інші здійснюють не такі тривалі перельоти.

Лелеки більш охоче селяться в заболочених районах і на вологих лугах, де знаходять достатню кількість корму. Лелеки часто гніздуються колоніями, тоді їхній клекіт чути дуже далеко від місць гніздів'я.
      З 1984 року на території Європи спостерігається активний приріст чисельності птахів навіть у високоіндустріалізованих країнах. Згідно з результатами 6-го інтернаціонального перепису білих лелек 2004 року, найбільша популяція в Польщі й становить 52500 пар, в Україні 12000–18000 пар, у Білорусі 10500–13000 пар, 10000 пар у Литві , 8500 в Латвії, 4000 в Естонії.
           У південно-західній Азії найбільша популяція наявна в Туреччині — 15000–35000 пар, менше в Іспанії 14000 пар та Португалії 10000 пар. Відокремилася неперелітна популяція в Південній Африці.

Гніздо лелеки будують з гілок дерев. Міцні і довгі лягають в основу, менші накладаються зверху. Всередені птахи вистилають оселі сіном, травою, мохом. Нерідко трапляється папір, ганчірки, коров’ячий і кінський гній, картоплиння, шматки целофанової плівки. Сочатку гніздо невелике , з роками воно збільшується за розмірами. В Україні гніздяться тисячі пар. З яких у Карпатах близько - 250 пар  і на Поліссі 800 пар. А  у навколишніх малих  селах які відносяться до нашої Дацьківської гімназії це 6 населених пунктів Поруби – 7, Дацьки- 2, Пазиняки- 2,  Пісоцьки -1, Гораєць- 4, Ціпівки -1  , Вахули – 1.Хочу  поділитись як саме появилось лелече гніздо особисто на моєму подвірї. Якось на початку квітня прилетіла пара лелек і вирішили на електричному стовпі змайструвати гніздо, але їхні зусилля були марні, бо гліки одна за одною падали на землю. І ось ми приняли рішення , що  лелеки потрибують нашої допомоги.  Мій чоловік взяв велике колесо від січкарні , сваркою зварив каркас і виставив його на стовпа положив туди ці гілки ,що впали. За 2-3 години там вже продовжувалм працювати наші пернаті друзі. А ми лише з великою радістю за ними спостерігали і щиро раділи.

Білі лелеки — синантропні птахи. Вони охоче селяться в населених пунктах. Трапляються навіть у великих містах. Із власних спостережень на гніздо першим прилітає  один  із лелек. Дзвінким постукуванням  дзьбом ніби виклає господарів і  вся моя сімя  виходить на подвіря і зустрічає його. Таке враження, що ніби   повернувся член родини з далекої мандрівки. Цей лелека проживає сам протягом 10-12 днів  і в цей час ремонтує гніздо, тобто все оновлює чекаючи свою половинку. (особисті состереження ).
Але знаходять гнізда лелек і далеко від людського житла — в заплавах рік, на узліссях, уздовж доріг. Серед болота можна іноді побачити гніздо навіть на невисокому пеньку.

Чорногузи гніздяться на скелястих підвищеннях, деревах, будівлях та електричних опорних стовпах. Вони заселяють відкриті та напіввідкриті ландшафти, поряд з людським житлом.

З  дерев лелеки віддають перевагу тим, що ростуть поблизу людського житла або в заплавах рік і мають велику розлогу крону. За підрахунками, зробленими в Україні у 1987 році, більш ніж половина гнізд на деревах були збудовані на тополях, ясенах, вербах i дубах. А в нашій місцевості  із 17 гнізд тільки 2 на деревах, а решта на електричних стовпах.

Білі лелеки надають перевагу вологій місцевості, долинам річок та низинним болотам. Пара чорногузів часто роками гніздиться на одному і тому ж місці, таким чином самиця і самець щороку зустрічаються, хоча пару утворюють на сезон.

Гніздо лелеки будують із гілок дерев. Міцні і довгі лягають до основи, менші накладаються згори. Усередині птахи вистилають оселю сіном, травою, мохом. Нерідко трапляються також папір, ганчірки, коров'ячий і кінський гній, картоплиння, шматки целофанової плівки тощо. Спочатку гніздо порівняно невелике — близько метра в поперечнику і всього кілька десятків сантиметрів заввишки.З роками гніздо надбудовується і збільшується за розмірами. Іноді такі споруди використовуються десятки років поспіль і сягають 2 метрів у діаметрі, 3–4 метри заввишки та 1–2 тонни ваги.

4.1 Висиджування лелекою пташенят.

Висиджування лелекою пташенят у віці близько чотирьох років чорногуз стає статевозрілим і готовим до спарювання. Навесні, після прильоту та шлюбного ритуалу, молода пара будує гніздо і самиця відкладає 3–6 яєць, які висиджують по черзі самиця і самець 30-32 дні.  Яйце чисто біле, близько 100 грамів вагою. З'являються яйця в гніздах у другій половині квітня -  на початку травня.

10352774 469565186523023 4732906247900059024 nКоли лелека віщує щастя, а коли біду: народні прикмети — Радіо ТРЕК

Новонароджені чорногузи вдягнені у ніжний сірувато-білий пух, дзьоб у них темний, ніжки - жовто-рожеві. Важать вони всього 60–80 грамів.

Народжуються пташенята лелеки сліпими, але очі в них відкриваються вже через кілька годин. З першого дня пташенята їдять самостійно. Годують їх обидва птахи. Вони приносять їжу у дзьобі чи в горлі (вола у лелек немає) і відригують її всередину гнізда.  У перші дні малята отримують дрібну і ніжну поживу - черв'яків, личинок комах тощо. Поступово їхній раціон розширюється. Пташенята перебувають у гнізді майже два місяці. Виліт молодняка відбувається у другій половині липня - на початку серпня.

5.Спостереження за лелечим гніздом  у своєму селі. 

с. Поруби фотографія   Василя.

 

 

с.Гораєць фото Андрія.

с.Гораєць фото Христини.                       с.Пазеняки фото Марії                                                                                    

 

 

с. Вахули  фото   Маркіяна                             Фото  Андріани с.Гораєць

 

  6. Види лелек.

Лелеки належать до сімейства птахів із ряду голінастих. Лелеки існують на Землі з давніх часів – по історичних розкопках вчені змогли описати 27 видів, з них 7 видів можна зустріти сьогодні в природі. На даний момент, до загону лелечих належать 18 видів, що належать до 9 груп:

Лелека білий (ciconia ciconia)

Лелека білийЛелека білий (ciconia ciconia). Найбільш часто зустрічається вид птахів з сімейства лелечих - білий. Зростання дорослої особини - близько 1 м. Зовні цей птах відрізняється від своїх родичів біло-чорним оперенням. Ноги і дзьоб - яскраво-червоного кольору. Між пальцями ніг розташовуються перетинки. Статевий деформізм серед білих лелек слабко виражений: зовні самка і самець майже не відрізняються, проте жіноча особина трохи менше розміром.Ці птахи не мають голосових зв`язок і не видають звуків.

Далекосхідний лелекаДалекосхідний лелека.
Далекосхідний лелека (ciconia boyciana). Зовні нагадує білого лелеки, тільки більші.  Дзьоб далекосхідного лелеки чорного кольору. Цей птах належить до зникаючих видів: на планеті мешкає всього близько 1000 особин.

Лелека чорнийЛелека чорний.
Лелека чорний (ciconia nigra). Ці птахи мають чорне оперення тіла, тільки на черевці присутній білий колір.Ноги і дзьоб червоного кольору. Чорний лелека має голосові зв`язки і видає характерні звуки.

 

Лелека-кувачЛелека-кувач.
Лелека-кувач (mycteria ibis). Найбільший з сімейства лелечих. Особливістю цього виду є лисі червоні ділянки шкіри в області навколо очей.Дзьоб оранжевого кольору злегка загинається вниз. Оперення чорно-біле з рожевим відливом.

Лелека-роззява.

Лелека-роззяваЛелека-роззява (anastomus oscitans). Оперення біло-чорне з зеленуватим відливом. Потужний дзьоб сіро-зеленого кольору.Між надклювьем і піддзьобка утворена ущелина, що і стало причиною для такого оригінального назви виду.

 

Лелека МарабуМарабу
Марабу (leptoptilus crumeniferus). Цей птах не має оперення на голові. Дзьоб відрізняється великим розміром.

 

 

7. Міграція лелек.

Білий лелека — перелітний птах. У серпні зграї, керуючись інстинктом, починають тягнутися на південь.

    В Україні зграї зазвичай нараховують від 2–3 до сотні лелек. Але іноді можна побачити й великі  багатосотенні скупчення. Зграї поступово збільшуються на шляхах перельоту і на Балканах складаються вже з тисяч птахів.

На зимівлю чорногузи з різних частин Європи летять різними шляхами. Існують дві популяції - східна і західна, лінія розділу між якими -  своєрідний вододіл -  проходить Голландією, Гарцем, Баварією, Альпами.

У німецькій науковій літературі вона називається пролітною межею. Але це не чітко окреслена лінія, навколо неї існує широка смуга змішування напрямків - птахи тут можуть мігрувати як в один, так і в інший бік. Найцікавіше те, що різні напрямки перельоту можуть мати молоді лелеки, що вивелися в одному й тому ж гнізді.

Однак через низькі температури тане достаток їжі взимку, вони змушені шукати тепліші для життя місця.  Одні із найопулчрніших напрямків міграції для лелек – це Південна Африка. Вони здатні політати до 12000 км для досягнення своїх місць зимівлі Міграція складний процес,який вимагає великого знання і досвіду . Незважаючи на всі переваги та природні інстинкти які надихають лелек на міграцію , цей процес пов'язаний з ризикою та загрозами. Лелеки можуть зазнати втрати шляхом зіткнення з овітряними трансортами, отруєння токсичними речовинами або небезпечними областями  особлив в теперішній час коли на нашій землі йде війна. Міграція лелек є прикладом   майстерності та виживання в природі, який може надихнути нас на збереження та охорону навколишнього середовища.

Cезонні міграції птахів (карта)

Cезонні міграції птахів (карта)

Шляхи міграції лелек.

Шляхи міграції лелеки
причорноморсько-азовський (мартин, крячки)

дніпровський (сірий журавель, чернеть морська та чубата)

широкофронтальний меридіанний (сіра чапля, білий та чорний лелека, чирок)

поліський північноширотний (білолоба гуска, лебідь-шипун, крижень)

місця зимівлі чайок, лебедів, гусей, качок

пункти масового кільцювання птахів

пункти спостереження за міграціями птахів

Відстань міграції лелек  становить близько 10000 км. В Україні існує «пролітна межа», яка проходить десь на Лівобережжі Дніпра.

Лелеки із західних, центральних та північних областей летять уздовж західного узбережжя Чорного моря та перелітають Босфор, то птахи зі східних областей мігрують у південно-східному напрямку до східного чорноморського узбережжя.  Тут також існує досить широка смуга змішування напрямків міграції. Частина лелек із Придніпров'я може летіти на південний схід. Переліт на зимівлю чорногузи здійснюють удень. Вони летять на великій висоті, при цьому вибираючи найзручніші в аеродинамічному плані місцевості, тому намагаються уникати польотів  над морем. Часто трапляється, що деякі чорногузи залишаються на зиму в місцях літнього гніздування.  У  більшості випадків мова йде про птахів, які були поранені, звикли до людей, або є з вадами міграційної інстинктивної поведінки. Такі птахи потребують додаткового піклування від людей протягом зими.

https://kourier.in.ua/uploads/posts/2019-10/1571385494_02.jpg

8. Народні легенди й перекази  про лелеку.

Народні легенди про лелекуВ Україні лелека вважається вісником весни. Приліт птахів весною відзначався людьми здавна.  Зникнення птахів восени і повернення навесні здавалося дивним. Древні слов'яни вважали, що птахи на зиму летять у вирій.  Повертання птахів навесні пов'язувалось зі звісткою богів, пізніше було прив'язане до християнських весняних свят.В Україні багато прикмет про погоду, пов'язаних із білим лелекою. Він приносить тепло і забирає його назад до вирію.

 

 

      Рано прилетів — буде тепле літо.

      Лелека починає непокоїтися — на погану погоду.

      Активно тріщить увечері дзьобом — завтра буде сонячний день.

      Стоїть на одній нозі — значить треба чекати похолодання.

      Якщо не відлітає далеко від гнізда, а тримається поблизу, — на негоду.

      Коли птах погожого дня тримається сухого місця, то  й наступний буде сонячним.

      Перед тим, як здійметься  вітер,  лелеки довго кружляють біля своїх гнізд.

Є й землеробські прикмети,  пов'язані  з бузьками.  Наприклад:  заклекотали лелеки в гнізді - час садити цибулю.
 

Лелека (бузьок) – птах спостережливий. У народі кажуть:

     Коли лелека бачить негаразди  між людьми, то стоїть на одній нозі, а коли між людьми панує добро, то величаво походжає на двох і весело та гучно клекоче.

     Побачивши навесні лелеку , яий пролітає над головою , до урожаю до щасливої долі.

     Лелека з-за моря вертає, плуг з полем розмовляє.

     Хто лелеку ображає той велику шкоду має.

     Якщо лелеки вiдлiтають iз двору несподiвано i не повертаються до гнiзда – бути пожежi або двiр спустiє.

     Де лелека не літає, а навесну додому повертає.

     Де лелека водиться, там і щастя родиться.

     На чиєму подвір’ї поселиться цей дивовижний птах - там буде мир i щастя.

Існує повір'я, що лелеки приносять до хати діточок. Тобто, коли на даху будинку оселився лелека, то найближчим часом слід чекати народження дитини, та й у самій домівці неодмінно пануватиме спокій, мир, злагода, достаток. І здоров'ячко не омине порога.

Легенда «Чому в лелек чорні крила?

Якось у хатині, де мешкала  сім’я  з двома немовлятами, сталася пожежа. Лелеки, що мешкали на солом'яній  стрісі  будинку, заметушилися, почали кликати на допомогу. Батьки працювали в полі, тож не могли побачити, що сталося.Тоді чорногузи кинулись до обійстя і винесли дітей з полум'я. Відтоді у лелек червоні ноги та дзьоб і чорні кінчики крил, обпечені в пожежі. Господарі віддячили птахові, прилаштували на ясені колесо  від воза, щоб він завжди був поруч з нами і виводив малят.Отже, якщо на хаті звивають гніздо лелеки, то вірять, що в ній буде лад.

9. Вірші про лелек складені учнями другого класу.

Цікаві народні прикмети та вірування про лелек

 

Розповідь про лелеку - Dovidka.biz.ua

9.1.Скоромовки про лелек.

    Їв лелека кашу з глека, хоч дістать її нелегко.Та в лелеки довга шия- він із глека їсти вміє.

    Ходить лелека по лузі, ходить лелека у тузі. Завтра у вирій далекий будуть летіти лелеки.

    Які ноги , такий ніс, по болоту ходить скрізь, хату на хаті має жабам рахунок знає.

9.2. Вивчення пісні про лелек. « Лелеки в дорозі».

Білий лелека. Символізм в українській культурі.

1.Прилітай лелеко прилітай

І мене з весною привітай,

Прилітай до рідної країи,

Любої моєї України.

Прилітай до рідної країни

Любої моєї України.

 

Приспів

Прилітай, лелеко, прилітай

І мене з весною привітай.

Привітай, лелеко, прилітай.

І мене з весною привітай.

 

2. Принеси на крилах ти весну

На Дніпро, Дунай і на Десну.

Принеси, молю тебе я, друже,

Принеси, молю тебе я, друже.

Затужили за тобою друже.

 

3. Прилітай, лелеко, прилітай.

Українську зелю привітай,

Ми тобі бажаємо добра,

Принеси на крилах нам тепла.

Ми тобі бажаємо добра,

Принеси на крилах нам тепла.

 

 

10. Наша творчість (малюнки).

 

 

11. Цікаві факти про лелек.

    Не всі лелеки нешкідливі. Приміром, лелеки марабу, що живуть в Африці — падальщики і хижаки. Втім, люди там звикли до них і звертають на марабу не більше уваги, ніж ми звертаємо на горобців та голубів.

    Білі лелеки, що мешкають на території України, на зиму відлітають в Африку та Індію.

    Лелеки живляться не тільки комахами і жабами — вони  ефективно борються з отруйними  зміями, наприклад, з гадюками, які лелекам дуже навіть до смаку.

    Після зимівлі на краю світу білі лелеки повертаються до своїх гнізд і приводять їх у порядок. Ці птахи надзвичайно прив’язані до своїх осель.

    Найстаріше з відомих гнізд лелек, в якому жило багато поколінь цих птахів, було заселене ними протягом 381 року.

    Діаметр гнізда білого лелеки може становити до півтора метрів, а вага до 200-250 кг.

    Вільний самець лелеки «бере в дружини» першу ж самку, яка прилітає до нього в гніздо.

    Лелеки висиджують яйця по черзі — самка займається цим вночі, а самець — вдень.

    Були зафіксовані випадки загоряння гнізд лелек, а заодно і будівель, на яких вони були розташовані. Відбувалося це через те, що лелеки в якості будматеріалу прихоплювали ще тліючі гілки з вогнищ і відносили їх у гніздо.

    Слабких і хворих пташенят лелеки безжально викидають з гнізда.

    Вчитися польоту пташенята лелеки починають у двомісячному віці.

    Єдина  країна,  в якій завжди було заборонене полювання на лелек — Японія.

    Розмах крил білого лелеки може досягати двох метрів.

    Популяція лелек в Італії була повністю винищена в 17-му столітті.

    Вирушаючи  на зимівлю в теплі краї, лелеки долають відстань до десяти тисяч кілометрів.

    Лелеки сплять, стоячи на одній нозі, причому ноги  вони  змінюють, не прокидаючись. Бусол,  жабоїд,  веселик , боцюн,  гайстер — як тільки не називають лелеку в різних регіонах України. А на Житомирщині навіть існує повір’я, що лелеки мають людські імена. Тож якщо покликати птаха його іменем, він неодмінно поверне голову.

 

 

12. Власні фото лелек.

ПОВЕРНЕННЯ ЛЕЛЕК У РІДНІ СЕЛА!

 

 

С. Пісоцьки 19 березня.

 

 

С.Поруби 18 березня.

 

С.Дацьки 18 березня

 Щасливі , що разом у рідному селі і в своїй домівці.

 

с.Гораєць 19 березня.

с. Пазеняки .

 

С.Пазеняки 19 березня.

С.Пазеняки 19 березня.

  с.Пазеняки приліт другого лелеки 22 березня.

 

 

13. Чорний лелека у Червоній книзі України.

Чорний лелека – Яворівський національний природний паркЧорні лелеки на Дніпропетровщині — Cуспільне Новини

До Червоної книги занесено лелеку чорного. По Україні чисельність досягає 400–450 пар.

У Волинській обл. 50–60 пар, Рівненській — 60–70, Львівській — 30–40, Закарпатській — 30–40, Івано-Франківській — 30–40, Чернівецькій — 8–10, Київській — 25–30, Чернігівській — 40–50, Сумській — 10–12. Чисельність у Європі сягає 7,8–12 тис.пар з тенденцію до зростання.

Причини зміни чисельності: деградація місць гніздування через вирубування лісів,  меліорація лісових  угідь у смузі Лісостепу, фактор непокою.

Охороняється на заповідних територіях Полісся та Карпатського р-ну.

14.Виготовлення лелечого гнізда і лелеки з кольорового паперу.

 

 

 

15.Презинтація прєкту.

Висновок

Працюючи над обраним проектом ми опрацювала багато різної літератури та з’ясувала, який особливий та цікавий птах – лелека. Що існує багато його видів, які можуть за зовнішнім виглядом дуже відрізнятися один від одного. Їх існування родинами та дбайливе ставлення до потомства викликає захоплення.


Проведена нами  дослідницька робота надала мені знання щодо зменшення кількості окремих видів лелек, зокрема Чорного лелеки на території України. Саме тому його занесено до Червоної книги України.

Причиною зменшення популяції птахів є людини, яка втручається в зону їх гніздування: вирубує ліси; проводить осушення заболочених місцевостей з метою їх використання в сільському господарстві; гамірливе поводження людей в природі відлякує птахів.

 

 

 

 

Список використаної лiтератури.

1. Українська  енциклопедiя. Том 8.- Кив. Академiя Наук.

2.У світі тварин. Енциклопедія для допитливих.м.Київ 2028

3. Любов Пшенична. «Чорногузки». –Київ, Видавництво «Веселка», 1988 р.

4. Попередні результати VI Міжнародного перепису Білих лелек 2004/05. Факти про лелеку .

5. Вірування пов'язані з білим лелекою.

6. Пастух Н. Тваринна образно-символічна система українського фольклору.

7.Альфред Брем Ж иття тварин . Видавництво  «Око».

8. Інтернет .

 

 

 

 

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 березня
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку