Тема: Обмін речовин. Травлення
1. Уявіть собі, що ви лікар. Поясніть матері немовляти: чому так важливо бувати з дитиною на сонечку. (Під впливом сонячних променів у шкірі синтезується вітамін D, що сприяє засвоєнню кальцію в організмі).
2. Мати хворого хлопчика скаржиться, що у її сина поганий апетит, він кволий, часто хворіє. Що б ви порадили?
(Загартовуватися – більше гуляти на свіжому повітрі, включити в раціон дитини більше вітамінів, особливо вітамін С ).
3. Симптоми хворого: погіршується зір, очі постійно подразнені, і їх часто хочеться потерти. Можливий навіть розвиток так званої курячої сліпоти. Сохне і лущиться шкіра, а біля коріння волосся з'являються нариви або запалення. Що б ви порадили? (Нестача вітаміну А).
4. При недостатній кількості вживання вітамінів даної групи у людини спостерігається: порушення сну, безсоння, порушення апетиту, запори або проноси і різкі перепади настрою. Ці ж вітаміни "відповідають" за стан слизових оболонок рота і відсутність ранок в кутиках губ. Про які вітаміни йдеться? (Вітаміни групи В ).
5. Якщо його не вистачає, то знижується загальний тонус організму, розвиваються слабкість, дрібні крововиливи, кровоточивість ясен, а також погіршується загоєння ран, синців, порізів і подряпин. Як і у випадку з вітаміном А, може погіршитися зір. Якого вітаміну бракує у раціоні людини? ( Вітаміну С).
6. Якщо болять зв'язки і кістки, а зуби і нігті стали слабкими і ламкими, то якого вітаміну не вистачає? ( Вітаміну D).
7. Використовуючи гру «Пазли», складіть таблицю:
Вітаміни та їх функції
Назва вітаміну |
Харчові продукти, що |
Добова норма |
Вплив на організм |
Прояви під час |
|
містять вітамін |
|
|
авітаміно зу |
А(ретинол) |
Масло, молоко, яйця, печінка, риб’ячий жир |
1 – 2мг |
Зміни в шкірі і слизових оболонках: сухість, запалення слизової оболонки і рогівки ока |
Сутінкова сліпота (куряча сліпота) |
С(аскорбінова кислота) |
Смородина, цитрусові, капуста, шипшина, перець |
65 – 105мг |
Руйнування кровоносних судин, ламкість кісток, нервово- психічні розлади, зниження імунітету |
Цинга |
D(кальци- ферол) |
Печінка, яйця, риб’ячий жир,сонячне проміння |
2,5- 125мг |
Порушується утворення кісткової тканини внаслідок зменшення солей кальцію та фосфору |
Рахіт |
В1(тіамін) |
Нешліфований рис, горох, печінка |
2-3 мг |
Розлад нервової системи, роботи серця, травної системи |
Параліч (бері-бері) |
В12(ціано- кобаламін) |
Печінка, стінки кишечника тварин |
2-3мг |
Порушення складу крові |
Анемія(не докрів’я)
|
Використовуючи таблицю, дайте відповіді на запитання: Чому дітям народженим восени необхідно додавати до їжі вітамін D?
Який вітамін сприяє еластичності кровоносних судин?
Яких вітамінів багато у печінці (печінка-продукт харчування)?
8. Учні отримують перелік стверджувальних речень і розподіляють їх за категоріями: «Білки», «Жири», «Вуглеводи».( У даному завданні доцільно використати магнітну дошку).
Незамінний матеріал для утворення власного білка в організмі (білки).
Під час окиснення 1г вивільняється 17,2 кДж енергії ( білки,вуглеводи).
Складова кісток і хрящів, нігтів і волосся (білки).
В екстремальних умовах є джерелом води (жири).
Під час окиснення 1г вивільняється 39,1 кДж енергії(жири).
Складова плазми крові (вуглевод – глюкоза).
Забезпечують скорочення та розслаблення м’язів(білки).
Забезпечують еластичність шкіри, захист її від інфекцій та токсинів (жири).
1. Школяр отримує разом з їжею достатню кількість жирів, надлишок вуглеводів та недостатню кількість білків. Спрогнозуйте можливі зміни в стані здоров’я школяра.
2. Протягом зими людина вживала велику кількість хліба та консервовані продукти. Спрогнозуйте можливість виникнення в цієї людини захворювань.
3. Учень, склавши добовий раціон харчування, отримав такі результати: на вечерю припадає 50 % добового раціону; кількість вуглеводів щодо інших органічних речовин становить 80%, а білків - менше ніж 10%. Проаналізуйте отримані учнем результати з точки зору принципів раціонального харчування.
4. Обчислити, скільки енергії було витрачено на написання контрольної роботи. Для цього використати такі дані: сидячи і пишучи, людина витрачає 7, 12 кДж енергії на 1 кг маси тіла за 1 годину. (Розв’язування: якщо маса тіла 50 кг, а урок продовжується 45 хв, тобто 0,75 год, результат буде таким: 7,12 *50*0,75=267 кДж).
5. Визначити енергетичну цінність білого хліба, якщо відомо, що в його 100г міститься 8,1 г білка, 0,9 г жирів, 47 г вуглеводів. Енергетична цінність 1 г білків – 17,2 кДж, вуглеводів – 17,2 кДж і жирів – 39,1 кДж. (Обчислення: 17,2*8,1=139,32 кДж; 39,1*0,9=35,19 кДж; 47*17,2=808,4 кДж. Загальна сума – 982,91 кДж.
1. Використовуючи гру «Пазли», складіть таблицю:
Ферменти травного каналу
Ферменти Відділ Речовина Які речовини рН травного травного розщеплюються середови каналу каналу ща
Амілаза, Ротова Слина Вуглеводи Слаболуж
мальтаза порожнина не
Пепсин Шлунок Шлунко- Білки Кисле вий сік
Ліпаза Шлунок Шлунко- Жири молока Кисле
вий сік
Трипсин Дванадцяти Підшлун- Білки Лужне пала кишка ковий сік
Ліпаза Дванадцяти Підшлун- Жири Лужне пала кишка ковий сік
Амілаза Дванадцяти Підшлун- Вуглеводи Лужне
пала кишка ковий сік
Використовуючи таблицю, дайте відповіді на запитання:
Які органічні речовини під час травлення розщеплюються першими? (Вуглеводи – у ротовій порожнині).
Під впливом яких ферментів розщеплюються білки? (Пепсин, трипсин).
Чому у деяких людей вживання молока призводить до розладів травлення? ( Недостатня кількість ліпази у шлунковому соці).
1. До лікаря звернулася студентка у зв’язку з проблемами ШКТ. У пацієнтки спостерігалися такі симптоми: біль у шлунку, нудота після їжі, білий наліт на язику, неприємний запах з рота. Яке захворювання лікар запідозрив у студентки?
2. Провести аналіз якості харчування школярів та дослідити поширення захворювань шлунково-кишкового тракту.
Анкетування
Яку їжу ви вважаєте корисною?
Скільки разів на день ви харчуєтеся?
Чи завжди розповідаєте батькам, що купляєте в магазині?
Чи завжди перевіряєте термін придатності продуктів перед споживанням?
Які речовини для організму є незамінні: білки, жири чи вуглеводи?
Як часто відчуваєте дискомфорт (біль) у черевній порожнині?
Які хвороби можуть бути наслідком неправильного харчування?
Чи зверталися ви до лікаря із захворюваннями ШКТ (шлунково-кишкового тракту)?
Чи зверталися ваші батьки до лікаря із захворюваннями ШКТ?
Як надати першу долікарську допомогу при харчовому отруєнні?
Джерела інформації:
Біологія: підруч. для 8 кл.загальноосвіт. навч. закл./ Валерій Соболь.- Кам’янець-Подільський: Абетка, 2016.- 288 с. : іл..
Біологія: підр. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл./Н.Й. Міщук, Г.Я. Жирська,А. В. Степанюк, Л.С.Барна.-Тернопіль: Підручники і посібники,2016р.-280с.
Практична педагогіка. Наволокова Н.П.,Андрєєва В.М..-Х.:Вид. група «Основа», 2009р.
Фіцула М.М. Педагогіка.-К.: Академвидав.- 2005.
Т. Ратушна. Формування компетентності учнів//Біологія. Шкільний світ.-2013.-№23.
К.Царевська. Цикл уроків із розділу «Кровообіг»// Біологія. Шкільний світ.-2013.-№17.
Харчування і ваше здоров’я. Методичні матеріали для слухачів КПК/ Укладач М.С. Лазорко.- Львів: ЛОІППО, 2015.- 47 с.
http://osvita.ua/school/method/5896/ http://ua.textreferat.com/referat-12555-1.html http://www.ukrreferat.com/index.php?referat=31732 http://intranet.tdmu.edu.ua/www/tables/0521.jpg http://medstrana.com/articles/1639/
http://www.vz.kiev.ua/sercevo-sudinni-zaxvoryuvannya-v-ukrayiniprognozi-nevtishni/
https://www.google.com.ua/searchEMWNbVDYr76ASv_regDw#imgrc
http://subject.com.ua/psychology/psyho_pedagog/100.html http://lvschool2.org.ua/teacher/pedag-teh http://westudents.com.ua/glavy/50056-traditsyn-tehnolog-navchannya-usuchasny-shkol.html