Процес травлення в ротовій порожнині. Лабораторне дослідження зовнішньої будови зуба

Про матеріал
Презентація до уроку має на меті продовжити формувати знання учнів про систему органів травлення людини, розкрити особливості травлення в ротовій порожнині, ознайомити учнів з будовою зубів. Може бути використана вчителем в розрізі вивчення теми "Травлення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рот без зубів – те саме, що млин без жорен М.Сервантес Процес травлення в ротовій порожнині.

Номер слайду 2

План пояснення нового матеріалу 1. Будова і функції ротової порожнини. Лабораторне дослідження №4 зовнішньої будови зуба 2. Значення слини для травлення. 3. Ковтання й переміщення харчових грудочок до шлунка.

Номер слайду 3

РОТОВА ПОРОЖНИНА – відділ травної системи, яким починається травний канал Будова: Зверху обмежена піднебінням; Дно ротової порожнини утворене м'язами і зайняте язиком; Спереду обмежена губами, з боків – щоками; Отвір, що з'єднує порожнину рота з глоткою називається зівом; З боків зіва розміщені піднебінні мигдалики (найбільше скупчення лімфоїдної тканини); У комірках (альвеолах) нижньої і верхньої щелеп розміщені зуби. Ротова порожнина людини: 1 - губа; 2 - піднебіння; 3 - піднебінний язичок; 4 - глотка; 5 - мигдалик; 6 - язик; 7 - великі кутні зуби; 8 - малі кутні зуби; 9 - ікло; 10 - різці

Номер слайду 4

Функції ротової порожнини Подрібнення їжі; Змочування їжі; Формування харчової грудки; Смакова; Травна; Захисна.

Номер слайду 5

ЗУБИ – органи, утворені з видозміненої кісткової тканини, вони подрібнюють і перетирають їжу. 32

Номер слайду 6

Для людини властиві дві зміни зубів: молочні зуби (їх 20, починають прорізуватися із 6 місяців і закінчують формуватися у 2 роки). постійні зуби (починають прорізуватися у 5–6 років і закінчують формуватися у 16–18). Остання пара зубів (зуби мудрості) у людини з’являється до 25 років.

Номер слайду 7

ЛАБОРАТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ БУДОВИ ЗУБІВ Мета: розвивати уміння спостерігати, описувати та виділяти істотні ознаки зубів людини. Обладнання: моделі, зображення зубів. Хід роботи

Номер слайду 8

Зуби – диференційовані Різці (8) Ікла (4) Малі кутні (8) Великі кутні (12) 1. Розгляньте верхній і нижній зубні ряди та визначте види зубів, особливості їх зовнішньої будови та функції

Номер слайду 9

2. Розгляньте муляж чи модель зуба й знайдіть коронку, шийку й корінь.

Номер слайду 10

В кожному зубі розрізняють такі відділи: Коронка - виступає в ротову порожнину Шийка - занурена в ясна Корінь - розміщений в альвеолі щелепної кістки

Номер слайду 11

Корені зубів Різці та ікла мають по одному кореню Великі кутні зуби – по 2-3 кореня

Номер слайду 12

3D-модель зуба

Номер слайду 13

3. Дослідіть поверхню зуба та визначте розташування емалі й цементу. Розгляньте розріз зуба й знайдіть дентин та пульпу.

Номер слайду 14

Внутрішня будова зуба Тверда зовнішня (емаль – 98% мінеральних солей, дентин – 70% мінеральних солей, цемент). М'яка внутрішня (пульпа).

Номер слайду 15

4. Заповніть таблицю: «Будова та функції зубів людини» Види зубів Особливості будови Функції Різці Мають 1 корінь Відкушування їжі Великі кутні Мають від 2-3 коренів Подрібнення та перетирання їжі Малі кутні Ікла Мають 1 корінь

Номер слайду 16

Хвороби зубів Карієс – руйнування тканини зуба; Пульпіт – враження пульпи; Парадонтоз - запалення ясен.

Номер слайду 17

Етапи розвитку карієсу

Номер слайду 18

Чинники, які зумовлюють появу та розвиток карієсу Хвороботворні мікроорганізми ротової порожнини; Кислоти, що утворюються під час розпаду залишків їжі; Нестача вітамінів (особливо групи В і D), нестача солей Са, Р і F.

Номер слайду 19

Профілактика зубних захворювань Щодня вранці і ввечері чистити зуби; Після прийому їжі ротову порожнину полоскати теплою водою; Не вживати відразу після холодної їжі гарячу; Не розкушувати занадто тверду їжу;

Номер слайду 20

Профілактика зубних захворювань Вчасно лікувати зуби; Не уникати щорічних профілактичних оглядів; Вживати сирі овочі та фрукти, які сприяють самоочищенню та поліпшенню живлення зубів кров'ю, що робить їх міцнішими.

Номер слайду 21

Чистимо зуби правильно! Чистіть зуби не менше 2 хвилин двічі на день!!!

Номер слайду 22

Слина – секрет слинних залоз у вигляді безбарвного розчину неорганічних та органічних сполук. До складу слини входять вода (близько 99 %), йони солей, ферменти амілази, захисні білки, складні вуглеводи (муцин). Бактерицидна речовина, що міститься у слині - лізоцим

Номер слайду 23

Слинні залози Виділяють дрібні слинні залози та три пари великих: привушні підщелепні під'язикові

Номер слайду 24

За добу у людини виділяється від 1 до 1.5 л слини. Виділення слини зменшується в стресових станах, під час переляків, та майже припиняється під час сну.

Номер слайду 25

Регуляція слиновиділення (центр слиновиділення – в довгастому мозку) Безумовнорефлекторне (коли їжа подразнює рецептори язика) Умовнорефлекторне (людина бачить їжу, думає про їжу, відчуває запах їжі)

Номер слайду 26

ГЛОТКА – відділ травного каналу, який з’єднує ротову порожнину із стравоходом та бере участь у ковтанні У глотці розрізняють три частини: - носову; ротову ; гортанну. Ковтання – складний безумовно-рефлекторний акт, унаслідок якого харчова грудочка потрапляє до стравоходу.

Номер слайду 27

Під час ковтання Харчова грудка досягає кореня язика. Стискаються губи й щелепи. М’яке піднебіння закривається й закриває носоглотку. Згинається надгортанний хрящ, надгортанник опускається й закривається вхід до гортані. Дихання рефлекторно припиняється. М’язи глотки поступово скорочуються, проштовхуючи харчову грудочку.

Номер слайду 28

Вправа «Мікрофон» Остання пара зубів у людини з’являється до … Бактерицидна речовина, що міститься у слині… За добу у людини виділяється слини…  Назвіть відділи зуба… Зуби диференційовані на … Карієс це… Назвіть пари великих слинних залоз…

Номер слайду 29

Чи можна за станом ротової порожнини, особливо зубів, говорити про стан травної системи в цілому?

Номер слайду 30

Домашнє завдання Опрацювати п.9 Виконати завдання “Результат”1-10(усно). Підготувати повідомлення “Профілактика захворювань шлунково-кишкового тракту” (ШКТ)*