Процеси травлення . Травлення в кишечнику.

Про матеріал
Даний урок можна використати при вивченні теми " Травлення". На уроці використовується прийом «Здивуй всіх» та робота в групах.
Перегляд файлу

Тема уроку: Процеси травлення . Травлення в кишечнику.

Мета:

навчальна: розглянути особливості  будови та процесів травлення в кишечнику, встановити зв'язок між будовою і функціями відділів кишечника, розглянути роль підшлункової залози та печінки в травленні, визначити профілактичні засоби щодо захворювань кишечника, печінки та підшлункової залози

розвивальна: розвивати вміння аналізувати ілюстрації і на основі отриманих знань,заповнювати таблиці, розвивати увагу, пам'ять, мислення, навички роботи з текстом, уміння порівнювати та узагальнювати, робити висновки

виховна: виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я, вміння правильно харчуватись, уникати шкідливих звичок, стресів, вести здоровий спосіб життя, позитивну мотивацію до навчання, відповідальність за власні навчальні досягнення,  допитливість, уважність.

 Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання й матеріали: підручник, таблиця «Будова травної системи», мультимедійний проектор, презентація на тему «Травлення в тонкому і товстому кишечнику».

Основні терміни і поняття: тонкий і товстий кишечник, дванадцятипала кишка, підшлункова залоза, печінка, жовч, всмоктування, ворсинки, мікроворсинки, апендикс.

Тип уроку: комбінований.

Учень/учениця:
розпізнає (на малюнках, фотографіях, муляжах):
- органи травлення;

оперує термінами:

- травлення, травна система, травний тракт, травні залози, ферменти, всмоктування характеризує:

- функції органів травлення;

наводить приклади:

- ферментів;
пояснює:

- роль травних ферментів;
- роль печінки та підшлункової залози в травленні;

- значення мікрофлори кишечнику;

 

Хід  уроку

Сирий матеріал, який надходить у завод, проходить довгий ряд цехів,

 у яких він піддається відомій механічній і головним чином хімічній

обробці й через бокові ворота переводиться в магазин тіла.

І. П. Павлов

  1. Організаційний момент

Учитель. Впоратися із завданнями, подолати будь-які труднощі в житті вам завжди допоможе віра в себе, у свої сили, а також постійна і цілеспрямована робота в океані знань.

II. Актуалізація опорних знань

1.Завдання. Вставити пропущені слова:                                              .......

Схема травної системи

Ротова порожнина  ........  Стравохід ....... ......

 Товстий кишечник   .......

                                                                                         Підшлункова залоза  

2.Завдання. Вибрати правильну відповідь:

1. Чим вкрита коронка зуба ззовні?

А) дентином; Б) емаллю; В) цементом; Г) пульпою

2. Укажіть фермент, який розщеплює вуглеводи в ротовій порожнині.

А) ліпаза; Б) пепсин; В) трипсин; Г) амілаза

3.Укажіть фермент, що   розщеплює  білки:
А) амілаза;  Б) пепсин;  В) ліпаза;  Г) лізоцим

4.  Визначте  речовину, що  підлягає  розщепленню ферментом ліпазою:
А) білок;     Б) жир;    В) інсулін;     Г) вуглевод.

5. Укажіть  речовину, що  не   входить до  складу  шлункового соку:    
А) Трипсин              Б) Пепсин              В) Хлоридна кислота              Г) Вода

6. Укажіть орган, що забезпечує подрібнення їжі.
А) Слинна  залоза       Б) Язик       В) Зуби          Г) Шлунок

3.Вправа «Розумний куб»

1)  Що означає безумовно-рефлекторне виділення шлункового соку?

2)  Де міститься центр безумовно-рефлекторного соковиділення?

3) Як ви можете пояснити прислів’я «Апетит приходить під час їжі.».Як називається сік, що при цьому виділяється?

4)  Крім  нервової,  яка  ще  реакція  виділення шлункового соку здійснюється

5)Які речовини спричиняють гуморальну регуляцію?

6) Де містяться речовини (у яких продуктах), які стимулюють соковиділення?

Згадайте травну систему ссавців, які процеси відбуваються в кишечнику?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

В епіграфі до нашого уроку І. Павлов порівняв людський організм зі складним заводом, а їжа проходить по цехах цього заводу, зазнаючи певних перетворень. Дійсно, травлення їжі та її засвоєння – довгий шлях зі складною обробкою, яку проходять продукти харчування, перш ніж поживні речовини будуть підготовлені для  всмоктування в кров.

В середні віки вчені поділили внутрішні органи людини на благородні і неблагородні. До благородних вони віднесли серце, печінку та легені, а до неблагородних – шлунок та кишечник. Правильно це, чи ні? Яка будова кишечника сприяє всмоктуванню речовин? Що відбувається з їжею коли вона потрапляє в «природні ворота та ходи тіла»? Які таємниці заховані на зупинці

«Кишечник»? На ці та інші запитання дамо відповідь під час проведення сьогоднішнього уроку.

Тема нашого уроку: «Процеси травлення . Травлення в кишечнику

ІV. Вивчення нового матеріалу.

План уроку:

 Будова і функції тонкого кишечника

 2. Травні залози , що забезпечуюють травлення в тонкому кишечнику

А) Печінка , її будова та роль в процесі травлення.

Б)  Підшлункова залоза

Будова і функції товстого кишечника

1.Будова і функції тонкого кишечника

Проблемне запитання:

– Які особливості будови тонкого кишечника   пов’язані з остаточним розщепленням їжі та всмоктуванням простих поживних  сполук у кров і лімфу.

Робота в парах. 

Кожна  пара отримує завдання, на яке готує відповідь, а потім звітує.

Використовуючи  матеріал  підручника ( с.50 – 51 ) знайдіть   відповідь на запитання:

І пара –   Які особливості будови тонкого кишечника?

ІІ пара –  Які   відділи  розрізняють у тонкому  кишечнику?  

ІІІ пара –   З яких оболонок складаються стінки тонкого кишечника?

ІV пара –  Дайте характеристику слизовій оболонці  тонкого кишечника.

V пара    Протоки яких залоз  впадають  в тонкий кишечник ?

VІ пара  – Який  нерв регулює діяльність кишечнику?

Виступ пар супроводжується показом слайдів і заповненням  таблиці

Відділ  трав. сист.

 

Ферменти, що

секретуються

Особливості будови

 

Процеси, що

відбуваються

 

 

Амілаза, мальтаза, лак-

таза, сахараза

(є в  кишковому

соці, який

– довжина – близько 6 м

– є три відділи: дванадцятипала, порожниста та клубова кишки

До дванадцятипалої кишки

відкриваються протоки печінки й

– емульгування жирів

– остаточне перетравлення всіх органічних

Тонкий         кишечник

                                                                                          

секретується

слизовою оболонкою

кишечнику).

Трипсин, амілаза, ліпаза, (сік підшлунк. залози).

Печінка виділяє жовч (містить солі жовчних

кислот).

підшлункової залози.

– Стінки складаються з трьох

оболонок: зовнішньої серозної оболонки,середньої м’язової, внутрішньої слизової

 Слизова оболонка – утворює ворсинки з лімфатичними

судинами і капілярами. Клітини, розташовані на них, покриті мікроворсинками

сполук

– всмоктування

продуктів, що утворилися

 

 

Рух їжі по всій довжині кишечника здійснюється за допомогою скорочень, що називаються перистальтичними. Навіть коли людина буде знаходитися догори ногами, їжа завжди буде просуватися в одному напрямку, проти сили тяжіння.

2. Травні залози , що забезпечують травлення в тонкому кишечнику

Робота в групах

І група «Анатоми» – Охарактеризуйте особливості зовнішеьої будови печінки

  • Ззовні вкрита капсулою зі сполучної тканини
  • Розрізняють праву (велику) й ліву (малу) частки
  • Одиницею будови є печінкові частки, які складаються з печінкових клітин – гепатоцитів
  • На нижній поверхні розташований жовчний міхур з міхуровою протоко

ІІ група «Фізіологи»  Назвіть основні функції печінки

1) секреторна  – виробляє  жовч  ( функції: активує ферменти підшлункової залози; емульгування жирів; бактерицидна.)

2) бар’єрна  – знешкодження шкідливих речовин

3) запаслива  – перетворення надлишку глюкози в глікоген

4) захисна  – синтезуються захисні білки плазми крові

5) видільна  – утилізуються еритроцити, що загинули, амоніак перетворюється на

сечовину

6) участь в обміні речовин ,енергії – є джерелом тепла, накопичується вітамін  А

Прийом «Здивуй всіх»

В клітинах печінки – гепатоцитах – кожну хвилину відбувається один мільйон хімічних реакцій. За цей час клітини встигають розщепити та знешкодити 20 мільйонів речовин! Якщо людині видалити половину печінки, то за три місяці орган повністю відновиться. Печінка хворіє «мовчки». Якщо працює лише її четвертинка, зовні це ніяк не проявляється. Якщо орган одного дня відмовить, уже нічого не вдієш…

ІІІ група «Ендокринологи» – В чому полягає роль підшлункової залози  в процесі травлення ?

Підшлункова залоза виділяє підшлунковий сік (1,5–2,0 л).

Виступ груп супроводжується показом слайдів презентації

Перетворення поживних речовин  в дванадцятипалій кишці

Ферменти

Речовини

Речовини, що утворюються в результаті розпаду

Трипсин

Білки

Амінокислоти

Ліпаза і жовч

Жири

Гліцерин і жирні кислоти

Амілаза

Крохмаль

Мальтоза

Мальтаза

Мальтоза

Глюкоза

Лактаза

Лактоза

Глюкоза і галактоза

– Що з цими розщепленими речовинами відбувається далі?

Будова і функції товстого кишечника

Розповідь вчителя з одночасним заповненням таблиці

Від.травн.системи

травної  системи

Ферменти, що

секретуються

Особливості будови

 

Процеси, що

відбуваються

 

      Товстий             кишечник

 

 

 

 

 

– довжина – 1,5 – 2,0 м, діаметр близько 6 см

– має відділи:

сліпа кишка з апендиксом,

кишки ободова, сигмоподібна та пряма, що завершується анусом

– стінки – з трьох оболонок: зовнішньої, м’язової й слизової

– відсутні ворсинки

– всмоктування води;

– розщеплення клітковини;

– синтез вітаміну К, групи В (В12);

– формування калових мас

 

 

4.Робота з підручником.

– Порівняйте  основні  процеси товстого  і тонкого кишечника ( с. 51, 52 )

V. Закріплення вивченого матеріалу.

1.Прийом «Поміркуй»

1. Як відмінності у функціях, що виконують тонкий і товстий кишечник, відбилися на їх будові? (Товстий кишечник за структурою схожий на тонкий, але в ньому відсутні ворсинки, а подовжній шар м’язів не суцільний (представлений трьома стрічками). Це пов’язано з тим, що в товстому кишечнику всмоктування перетравленої їжі вже не відбувається, і немає необхідності у значному збільшенні площі поверхні контакту з харчовою грудкою. Крім того, у зв’язку з цим, немає потреби в інтенсивному перемішуванні харчової грудки з допомогою м’язів кишечнику).

2. Знаючи будову та функції шлунку та кишечнику, зробіть висновок: чому шлунок короткий та об’ємистий, а кишечник довгий та тонкий?

2. Гра « Вірю – не вірю »

В ротовій порожнині починається перетравлення білків.

Шлунок має кисле середовище.

Тонкий кишечник має кисле середовище.

Ворсинки та мікроворсинки збільшують поверхню всмоктування шлунка.

В тонкому кишечнику відбувається остаточне всмоктування води.

3.Технологія « Незакінчені речення»

Основні поживні речовини…

Травлення здійснюється за рахунок…

Білки розщеплюються до…

Жири розщеплюються до…

Вуглеводи розщеплюються до…

Печінка виділяє…

Підшлункова залоза виділяє…

Стінки травного каналу складаються з…

4. «Третій зайвий». Визначити зайве слово у групі слів і пояснити.

Глотка, шлунок, печінка.

Сир, жири, вуглеводи.

Секреторна, запасає, усмоктувальна.

Підшлункова, печінка, слинні.

Трахея, пряма кишка, сліпа кишка.

VІІ. Рефлексія

– Досягли ми поставлених цілей?

Мені цікаво було дізнатися, що …..

     Я вмію ….

     Найцікавішим для мене було ….

     Найбільші труднощі виникли коли ….

VII. Домашнє завдання

1.Опрацювати  відповідний параграф у підручнику.

2.Випереджаюче завдання. Підготувати  повідомлення на теми:

– профілактичні заходи захворювання органів травлення

– захворювання органів травлення

– негативний вплив шкідливих  звичок на органи травлення

 

doc
Додано
11 січня 2023
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку