Процесор. Основні характеристики і функції процесорів. Сумісність процесорів.

Про матеріал

Мета. Ознайомити учнів призначенням і характеристиками процесорів.

Персональній комп'ютер ( ПК ) став обов'язковим атрибутом в будь-якому сучасному офісі. Особливо великий інтерес до комп'ютерів серед молоді, що широко використовують його для своїх цілей.


Перегляд файлу

 

Тема заняття: Процесор. Основні характеристики і функції процесорів. Сумісність процесорів.

Мета. Ознайомити учнів призначенням і характеристиками процесорів.

Хід заняття

І Організаційний момент

ІІ Мотивація навчальної діяльності

Персональній компютер ( ПК )  став обов'язковим атрибутом в будь-якому сучасному офісі. Особливо великий інтерес до комп’ютерів серед молоді, що широко використовують його  для своїх цілей.

Розвиток електронної промисловості здійснюється такими швидкими темпами, що буквально через 1-2 роки, сьогоднішнє "чудо техніки" стане морально застарілим.

ІІІ Вивчення нового матеріалу

Центральний процесор комп’ютера

Центральний процесор (ЦП) – це основний компонент сучасного комп’ютера, призначений для керування всіма його пристроями та виконання арифметичних і логічних операцій над ними.

ЦП – це компактний модуль (розміром близько 5 х 5 х 0,3 см), що вставляється в гніздо на материнській платі. Напівпровідниковий кристал сучасного процесора містить мільйони чи навіть мільярди транзисторів.

Екскурс в історію. Процесори перших комп’ютерів були громіздкими, займали цілі шафи і навіть кімнати та складалися з багатьох компонентів. На початку 1970-х років завдяки прориву а технології створення великих і надвеликих інтегральних схем стало можливим розташувати всі компоненти центрального процесора в одному напівпровідниковому пристрої. З’явилися так звані мікропроцесори. Наразі терміни «мікропроцесор» і «процесор» є синонімами, проте так було не завжди. Звичайні (великі) та мікропроцесорні ЕОМ співіснували протягом 10-15 років, і лише на початку 1980-х років мікропроцесори витіснили своїх старших братів. Саме перехід на мікропроцесори створив передумови для появи персональних комп’ютерів.

 Материнська плата

Процесор вставляється в спеціальне місцесокет (англ. socket – гніздо, розетка) на системній (материнській) платі, яка, у свою чергу, розміщується в системному блоці.

Для охолодження процесорів застосовують кулери — пристрої, які складаються з вентилятора і радіатора. На процесор встановлюють радіатор (зазвичай з алюмінію чи міді), а на нього — вентилятор, що забезпечує притік повітря до радіатора.

Материнська плата

Материнська, або системна, плата (від англ. motherboard) — це складна багатошарова друкована плата, до якої підключено практично всі пристрої комп’ютера.

Материнська плата являє собою пластину з діелектрика, вкриту мережею мідних провідників-доріжок, якими електричні сигнали надходять до змонтованих на платі мікросхем та рознімів, куди вставляють інші пристрої комп’ютера.

На материнській платі розміщено центральний процесор та чіпсет (від англ. chip set) — набір мікросхем, спроектований для спільної роботи а метою виконання певних функцій. Оперативну пам’ять, відеокарту тощо вставляють у спеціальні розніми на материнській платі — слоти розширення.

Класифікація та властивості центральних процесорів

Процесори для персональних комп’ютерів класифікують за розрядністю, кількістю ядер, тактовою частотою та іншими властивостями

Основні властивості процесорів

Властивість

Що характеризує

Одиниці вимірю-вання

Значення в сучасних процесорах

Розрядність

Кількість двійкових розрядів, що можуть одночасно опрацьовуватися процесором.
Найбільшу послідовність розрядів (бітів), яку процесор може обробляти одночасно, називають машинним словом.

Біт

32 і 64 біти

Тактова частота

Скільки елементарних операцій (тактів) процесор виконує за секунду

Герц

3 ГГц (3·109 Гц) і більше

Швидкість опрацювання даних (швидкодія)

Середня кількість операцій, які виконуються за одиницю часу

Кількість операцій за секунду

8 мільярдів операцій за секунду і більше

Кеш-пам’ять

Ємність кеш-пам’яті першого і другого рівня

Байт

І рівня – 32 Кбайт

ІІ рівня – 6 Мбайт

Кількість ядер

Кількість однакових за структурою процесорів, що об’єднані в одну мікросхему

Одиниці

Від 1 до 4

Сьогодні серед виробників процесорів лідирують дві компанії — Intel Corporation та Advanced Micro Devices (AMD)

ІV Підсумки заняття

 

docx
Додано
22 березня 2018
Переглядів
2792
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку