Драйвер, його призначення та застосування"

Про матеріал

Комп'ютер — пристрій складний. У його склад входить безліч компонентів. Ще більше пристроїв можна підключити. І для того, щоб ці пристрої і компоненти коректно працювали, потрібні драйвера. З тим, що це таке, яку функцію вони виконують і як їх встановлювати, ми і пропонуємо вам розібратися.

Перегляд файлу

___________

Тема заняття: " Драйвер,  його призначення та застосування"

Мета: — навчальна: ознайомити учнів з поняттям програмного забезпечення і драйверів, видами драйверів, призначенням й основними функціями драйверів;

— розвивальна: розвивати пізнавальні інтереси учнів, мислення;

— виховна: виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, дисциплінованість, акуратність, наполегливість.

Тип заняття: комбіноване заняття.

Обладнання: комп’ютери.

Література для вчителя:

1. Шестопалов Є.А. Інформатика: Навчальний посібник для 10 кл. — К.: Аспект, 2005.

2. Жалдак М.І., Морзе Н.В. Інформатика: Пробний підруч. для 7кл.— К.: ДіаСофт, 2000.

3. http://uk.wikipedia.org.

Література для учнів:

1. Шестопалов Є.А. Інформатика: Навчальний посібник для 10 кл. — К.: Аспект, 2005. с. 34-35, 63-65, 69-71.

План заняття:

1. Драйвери,  Програмне забезпечення.

2. Поняття операційної системи.

3. Класифікація

 

Хід уроку

I. Організаційна частина.

II. Актуалізація опорних знань.

1. Що таке програмне забезпечення персонального комп’ютера?

Програмне забезпечення — це сукупність програм для забезпечення роботи комп’ютера.

2 Які складові частини комп'ютерної системи ?

Комп'ютер складається із апаратної частини і програмного забезпечення.

III. Повідомлення нового матеріалу.

Поняття  драйвера.

Комп'ютер — пристрій складне. У його склад входить безліч компонентів. Ще більше пристроїв можна підключити. І для того, щоб ці пристрої і компоненти коректно працювали, потрібні драйвера. З тим, що це таке, яку функцію вони виконують і як їх встановлювати, ми і пропонуємо вам розібратися.

Драйвер, що це?

Недостатньо просто підключити пристрій до комп'ютера і чекати, що розумна машина сама зрозуміє, як з ним працювати. Для комп'ютера кожен новий пристрій   — просто набір залізяк. Але у цього набору залізяк є драйвера, які також часто називають "дровами". Це спеціальне програмне забезпечення, яке встановлюється на комп'ютер і допомагає його системі зрозуміти, що до неї підключили і як з цим співпрацювати. Завдяки драйверам невідомий набір залізяк стає розпізнаних пристроєм, з яким можна брати і працювати.

Не існує якогось універсального драйвера, який міг би навчити комп'ютер розпізнавати абсолютно все. Для кожного нового пристрою потрібно своє програмне забезпечення. Якісь девайси працюють без своїх драйверів, тому що частина вже вбудована в операційну систему. Але якщо вбудованих немає, потрібні "рідні".

Сьогодні про "драйверне рабство" більшості користувачів комп'ютерів турбуватися не доводиться. У останніх версіях операційних систем вже вбудовані "дрова" для багатьох популярних пристроїв. Звичайно, не для всіх. Але, наприклад, для USB-флешок більше не доводиться ставити драйвера вручну, тому що вони вже є. Тому важливо працювати з останніми версіями операційних систем, а також регулярно їх оновлювати. В іншому випадку доведеться витрачати час на додаткове встановлення програмного забезпечення.

Для яких пристроїв обов'язково потрібні драйвера

Для всіх нових підключаються. І навіть для внутрішніх компонентів. Свої драйвера є у:

  • комп'ютерних мишей, клавіатур, колонок;
  • фотоапаратів, відеокамер, мобільних телефонів;
  • флеш-карт пам'яті;
  • геймпадів, ігрових рулів, приладів віртуальної реальності для PC;
  • відеокарти, мережевої карти, модуля Wi-Fi.

Безліч драйверів вбудовано в операційну систему. Але далеко не всі. Пристроїв існує набагато більше, ніж можливостей напхати ОС додатковими програмами, які можуть бути зайвими користувачеві. Тому установка відбувається при підключенні пристрою. На сучасних девайсах "дрова" вже є. Саме через їх установки на ваш комп'ютер перше підключення триває довше, ніж буде в перспективі. Але раніше доводилося додатково брати їх з інсталяційного диска, який йшов в комплекті з пристроєм.

Де брати драйвера і як встановлювати

Ви підключаєте новий пристрій, а воно не працює. В чому проблема? У пристрої або в вашому комп'ютері? Залежить, звичайно, від ситуації. Але перш, ніж нарікати на працездатність пристрою, спробуйте поставити драйвера. Якщо в комплекті їх немає, то скачати їх, швидше за все, можна безпосередньо з офіційного сайту виробника. Вони абсолютно доступні і безкоштовні. Хоча, завантажувати з незнайомих ресурсів не варто, звичайно все є по офіційних сайтів, досить здійснити пошук по моделі обладнання. Також знайти їх можна на установчому диску, який йде з обладнанням. Але зазвичай простіше скачати — технологічний світ потихеньку відходить і від тендітних дискових носіїв, давно розпрощавшись з дискетами.

Установка здійснюється через інсталятор вашої операційної системи. Тут все інтуїтивно зрозуміло, ви просто натискаєте по кнопках "далі", прямуєте інструкцій інсталятора на екрані. Драйвера вбудовуються в систему. І тепер вона розуміє, як поводитися з новим обладнанням. Обов'язково ставте останню версію драйверів і для надійності перезавантажувати комп'ютер. А якщо проблеми з підключенням після установки актуальних "дров" залишаються, то, можливо, вам варто віднести пристрій в ремонт.

IV. Закріплення нового матеріалу

  1. Що таке драйвер?

Це спеціальне програмне забезпечення, яке встановлюється на комп'ютер і допомагає його системі зрозуміти, що до неї підключили і як з цим співпрацювати.

У останніх версіях операційних систем вже вбудовані "дрова" для багатьох популярних пристроїв.

Вони абсолютно доступні і безкоштовні.

Драйвера вбудовуються в систему. І тепер вона "розуміє", як поводитися з новим обладнанням.

docx
Додано
22 березня 2018
Переглядів
3739
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку