Проєкт "Альтернативні джерела енергії

Про матеріал
Вдома, в школі, в гостях - часто чую: «Вимикайте світло, треба економити електрику!» або «Електрика знову подорожчала».Я задумалася над тим, а чи можна заощадити електрику і платити за неї невеликі гроші. Вирішили створити макет будинку з сонячною батареєю в домашніх умовах.
Перегляд файлу


 

 

Зміст

 

  1.           Вступ ...................................................................................................3
  2.        Основна частина

              1. Види альтернативних джерел енергії ..........................................4

              2.Плюси і мінуси альтернативних джерел енергії .........................6

              3.Порівняння альтернативних і традиційних джерел енергії ...….7

      III. Практична частина. .............................................................................8

      IV.Висновок ...............................................................................................9

      Список використаних джерел та літератури .............................. ... …..10

      Додаток .......................................................................................................11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. ВСТУП

 

Актуальність теми : Вдома, в школі, в гостях - часто чую: «Вимикайте світло, треба економити електрику!» або «Електрика знову подорожчала».Я задумалася над тим, а чи можна заощадити електрику і платити за неї невеликі гроші. З джерел мережі Інтернет, від тата, дізналася, що існують альтернативні джерела енергії. Вирішила створити макет будинку з сонячною батареєю в домашніх умовах.

Мета: Довести перевагу використання альтернативних джерел енергії.

Завдання:

  • Знайти інформацію про видах альтернативних джерел енергії.
  • Дізнатися їх плюси і мінуси.
  • Порівняти альтернативні і традиційні джерела енергії.
  • Обрати та створити макет будинку з сонячною батареєю.

Гіпотеза: якщо використовувати альтернативні джерела енергії, то це призведе до збереження і відновлення природи.

  Види дослідження: Визначити різні види енергії за допомогою аналізу літератури, джерел мережі Інтернет, проведення спостережень, обробки отриманих експериментальних даних і теоретичного матеріалу.

Об'єкт дослідження: різні види альтернативних джерел енергії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ.  ОСНОВНА ЧАСТИНА

 

  1. Види альтернативних джерел енергії

Що ж таке альтернатива?

 Альтернатива - необхідність вибору однієї з двох можливостей, що виключають одна одну.

 У природі запаси енергії величезні. Її несуть сонячні промені, вітри і рухомі маси води, вона зберігається в деревині, покладах газу, нафти, кам'яного вугілля. Практично безмежна енергія, «запечатана» в ядрах атомів речовини. Але не всі її форми придатні для прямого використання.

 Збільшення забруднення навколишнього середовища, порушення теплового балансу атмосфери поступово призводять до глобальних змін клімату. Дефіцит енергії і обмеженість паливних ресурсів показують неминучість переходу до нетрадиційних, альтернативних джерел енергії.

 Існує безліч альтернативних джерел енергії вже відкритих наукою, які застосовуються на практиці. Багато з них є невичерпними. Це енергія вітру, сонця, води, термальна і т.д. розглянемо найбільш поширені з них.

 І. Енергія вітру: На Землі практично немає місця, де немає і ніколи не було вітру. Для перетворення енергії вітру в електричну потрібно вітрогенератор. Ззовні цей пристрій нагадує вентилятор. Вітер крутить лопаті, вони, в свою чергу, крутять генератор, який виробляє електрику.

 II. Енергія сонця: Для перетворення сонячної енергії в електричну, використовуються сонячні батареї, які для більшого ефекту розташовують на найбільш сонячній стороні з відповідним оптимальним кутом нахилу. Існують так само панелі, що повертаються слідом за сонцем. У природі це можна спостерігати на прикладі соняшників, які протягом дня повертають свої голівки за сонцем.

 III. Енергія води: на хвилях лежить спорудження, яке нагадує змію. Похитуючись на хвилях «змія» отримує кінетичну енергію, яку перетворює все в ту ж електричну. Так само біля узбережжя океану в воді розташовані гвинти, які обертаються при русі води під час припливу і так само під час відливу, тільки вже в іншу сторону. Ці гвинти, так само як і вітрогенератор, обертають генератор  та дає електрику.

 IV. У сільському господарстві дуже перспективним є спосіб видобутку енергії з гною. У бочку закладається гній, який починає бродити і виділяти газ, який використовується за призначенням. Є приклади, коли при правильному підході, окремо взяте господарство за рахунок цього методу повністю забезпечує свої енергетичні потреби.

 V. Існує ще маса альтернативних джерел: сонячні колектори, за рахунок різниці температур, кінетичні (за принципом маховика), водневі (на основі розщеплення води).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Плюси та мінуси альтернативних джерел.

 Так чому ж людство не перейшло на альтернативні джерела енергії? У альтернативних джерел є чимало мінусів:

  • сонце світить не завжди і неоднаково сильно;
  • вітер так само дме не завжди і неоднаково сильно.
  •  сонячний колектор і теплові насоси мають малий ККД (коефіцієнт корисного дії).

Однак у альтернативних джерел і чимало плюсів:

  • вони майже не вимагають витрат, крім початкових - установку обладнання, і техобслуговування.

У відсутності джерела енергії (сонця, вітру і т.д.) Використовуються акумулятори, які накопичують заряд під час сприятливих умов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Порівняння альтернативних джерел енергії з традиційними.

 Тож порівняємо альтернативні і традиційні джерела енергії. Альтернативні джерела вимагають часто чималих початкових витрат і не настільки потужні як АЕС і ГЕС. Однак вони повністю екологічно безпечні і існують величезні поля сонячних панелей в жаркій безлюдній місцевості, які виробляють мегавати електроенергії, в Європі так само створені великі поля, де безліч вітро - генераторів.

 Фермерські господарства, що використовують установку на біопаливі (гній) отримують безвідходне виробництво. Після бродіння гній являє собою прекрасне натуральне добриво для полів. Традиційний же спосіб спалювання вуглеводнів (нафта, газ, вугілля) для видобутку енергії є не тільки першопричиною безлічі шкідливих викидів в атмосферу, що руйнують озоновий шар планети, який захищає все живе від смертельного космічного випромінювання і завдають шкоди здоров'ю при вдиханні, але і сам по собі такий спосіб видобутку енергії при зовнішніх наукові досягнення, виглядає просто варварським - це як забивати цвяхи стільниковим телефоном.

 Не кажучи, вже про те, що видобуток вуглеводнів не дешеве задоволення і це джерело вже вичерпується, а споживання його в світі зростає. Досить згадати не настільки давню аварію в Мексиканській затоці - колосальна еко - катастрофа зачепила кілька країн. Більшість АЕС побудовані в минулому столітті і не розраховані на землетруси амплітудою понад 7 балів. Однак зараз клімат змінюється. Урагани, повені та землетруси відбуваються там, де ніколи раніше не було. Чи не витримала випробувань АЕС «Фокусіма» в Японії. В результаті заражені багато квадратні кілометри на десятки, а де і сотні років. Вони не придатні для проживання. Всьому світу сумно відомий приклад Чорнобильської АЕС.

 

 

 

ІІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

Створення макета будинку з сонячною батареєю.

 Для виготовлення свого макета ми взяли аркуш цупкого паперу, вирізали з нього трафарет будиночка, зігнули, по заздалегідь накресленому плану та склеїли згини. (Додаток 1)

 Потім розібрали садовий ліхтар, що працює від сонячної енергії, взяли звідти сонячну батарею. Помістили її на дах макета, а акумуляторну батарею на горищне приміщення. З'єднали за допомогою дротів сонячну батарею з лампочками із акумуляторною батареєю, і платою (паянням). (Додаток 2)

 Перемикач між батареєю вивели назовні для зручності користування, попередньо прорізавши для цього отвір. Включаючи реле, світло в будинку спалахує. (Додаток 3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІV. ВИСНОВОК

 Людство на даному етапі розвитку не може існувати без енергетики. Всі процеси так чи інакше пов'язані з нею. І незмінно те, що частка споживання енергії завжди зростає. Традиційні джерела енергії вже не здатні задовольнити нескінченні енергетичні потреби без допомоги нетрадиційних.

 За час існування нашої цивілізації багато разів відбувалася зміна традиційних джерел енергії на нові, досконаліші. І не тільки тому, що старе джерело було вичерпано, а ще через те, що воно переставало бути вигідним для людства.             

 Тому дана модель показує, що можна і потрібно використовувати альтернативні джерела енергії для того, щоб зберегти нашу природу і заощадити гроші. На тлі вищевикладеного, найкращим видно відмова від традиційних джерел енергії та перехід на альтернативні як на більш безпечні екологічні і за своєю природою невичерпні. Недоліки альтернативних джерел можна компенсувати шляхом комбінованого використання різних видів альтернативних джерел. Отже, можна однозначно стверджувати, що альтернативні джерела енергії замінять традиційні. ( додаток 4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

  1. https://www.youtube.com/watch?v=FlInyj4baHk
  2. https://www.youtube.com/results?search_query
  3. https://naurok.com.ua/prezentaciya-na-temu-alternativni-dzherela-energi-111754.html
  4. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D1%96_%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%96%D1%97
  5. https://agrobiogas.com.ua/alternative-energy-sources/
  6. https://osvita.ua/vnz/reports/ecology/18760/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 лютого
Переглядів
100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку