Проект «Арт-лабораторія життєвих завдань» _ДОДАТКИ

Про матеріал
Арт-лабораторія, як педагогічний метод у пізнавально-практичній діяльності вихованців ЗПО, належить до складних (багатоетапних) проектів. Неоднорідні за формою тематичні заходи арт-лабораторій створюють умови для ефективної соціалізації дітей в умовах творчих груп. Така форма взаємодії сприяє розвитку молодіжних творчих ініціатив і ситуативного пошуку їх впровадження.
Перегляд файлу

Додаток 1

 

План проведення Арт-лабораторії життєвих завдань

«Традиції української родини – гарний спадок для дитини” 

 

 І-й рівень тематичної лабораторії

 

Вхідна діагностика педагогів.

 

 

 

Проведення діагностики педагогічного колективу в рамках психологопедагогічного семінару «Організація Артлабораторії життєвих завдань «Традиції української родини – гарний спадок для дитини».

І-ше навчальне заняття 

«Без сім’ї і свого роду – немає народу».

Вхідна діагностика дітей.

Ввідне заняття, яке розкриває поняття сімї та сімейних цінностей, формує поняттійну систему важливості роду та родини в житті кожного українця, виховує любов до роду, родини, сімї, свого народу, країни через пізнання традиційної культури свого народу.

Підготовка та проведення І-го етапу роботи тематичної лабораторії родинного свята «На порожньому місці роду не заснуєш». Першої частини свята «Українські походеньки».

Свято проводиться з метою розвитку та збереження кращих традицій родинного виховання. Виховання в учасників національної свідомості і самосвідомості, також поваги дітей до народних традицій, рідної мови, звичаїв та обрядів. Організація корисного дозвілля для творчого розвитку дітей та батьків, забезпечення духовної єдності поколінь, як ефективного засобу соціалізації.

Формування та початок роботи ініціативної групи.

Мета ІГ – узгодження змісту та порядку підготовки навчальних занять та І-ІІІ етапів Арт-лабораторії з урахуванням

особливостей творчого бачення вихованців гуртків і творчих об’єднань різних напрямків.

Формування та початок роботи творчої групи.

Мета ІГ – узгодження теми, змісту, програм підготовки та проведення заходу ІІ рівня тематичної лабораторії. А також, залучення інших вихованців цих груп до підготовки та проведення цих заходів.

ІІ-ге навчальне заняття 

«Сімейні традиції – від минулого до сучасного».

Вхідна діагностика дітей.

Формує знання про звичаї і традиції українського народу, його ціннісне світобачення; розширює і поглиблює знання про сучасні сімейні традиції, їх збереження, цінності, які вони виховують. Формує національну свідомість, повагу до культури та історії рідного народу, повагу до власного роду та сім’ї. Розвививає духовну

 

культуру особистості, через розуміння важливості збереження та примноження традиційної культури українців.

ІІІ-ге навчальне заняття 

«Традиції дружньої родини – це скарб всієї України». 

Вхідна діагностика дітей.

Розширить і поглибить знаня про сучасні сімейні традиції, їх збереження, цінності, які вони виховують; орієнтує на цінності сучасного українського виховання. Сформує понятійну систему із створення власніх традицій в своїй родині. Розвиватиме інтерес до історії власної родини, творчий підхід до створення традицій в родинному колі. Виховає почуття любові та гордості за власну родину, повагу до батьків.

 

ІІ-й рівень тематичної лабораторії

 

Участь творчої та ініціативної груп у підготовці та проведенні заходу ІІ рівня. 

Члени ІГ беруть участь у обговоренні моделі заходу ІІ-го рівня та плану його підготовки і сприяють підготовці вихованців до участі у заході. ТГ узгоджує тему, зміст, програму підготовки та проведення заходу ІІ рівня тематичної лабораторії.

Підготовка та проведення ІІ-го етапу роботи тематичної лабораторії родинного свята «На порожньому місці роду не заснуєш». Друга частини свята 

«Українські посиденьки».

Свято проводиться з метою розвитку та збереження кращих традицій родинного виховання. Виховання в учасників

національної свідомості і самосвідомості,

також поваги дітей до народних традицій,

рідної мови, звичаїв та обрядів. Організація

корисного дозвілля для творчого розвитку дітей та батьків, забезпечення духовної єдності поколінь, як ефективного засобу соціалізації.

 

ІІІ-й рівень тематичної лабораторії

 

Проведення

Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості присвячений Всесвітньому Дню Землі. Тема фестивалю: «Традиції та звичаї українського народу в родинному вихованні».

Проведення ІІІ етапу тематичної лабораторії.

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

 

 

 

 

Додаток 4

Арт-лабороторія життєвих завдань: 

«Традиції української родини – цінний спадок для дитини!».

Сім'я, її традиції та цінності – це основа вихованні дітей. Адже саме в сім'ї дитина засвоює перший досвід взаємодії з людьми, осягає багатогранність людських відносин, розвивається духовно, морально, розумово і фізично.

________________________________________________

1). Мета арт-лабораторії: формування у дітей ціннісного ставлення до життя через глибоке пізнання традиційної української культури. Виховання шанобливого відношення до власної родини, її коріння, національної свідомості та історії рідного народу.

__________________________

2). Завдання які ми ставимо перед собою: 

1.  Посіяти зерно знань:

Про традиції наших предків;

Сучасні сімейні свята; Творчий підхід до організації сімейного дозвілля.

2.  Влаштувати «сімейні теревеньки» на теми:

Обмін досвідом; Пін-понг «Багаж знань»; Джерела творчості.

3.Відкрити двері для мистецтва:

«Запалити вогонь інтересу» до спільної творчої справи;

Включити на максимум уяву і фантазію; Використати натхнення і талант для практичного створення «маленького дива».

4. Організувати феєрверк родинних традицій: Серпантин родинних талантів;

Калейдоскоп сучасних сімейних традицій; Салон творчих доробків.

___________________________________

3). У світі немає жодного народу, який не мав би своїх традицій і звичаїв, що передають новим поколінням його досвід, знання й досягнення. 

Традиції це міцно усталені, успадковані від попередніх поколінь і підтримувані суспільною думкою форми поводження людей та їхніх взаємин або принципи, за якими розвивається загальнолюдська культура.

Українська родина – це унікальний соціальний інститут, першооснова духовного, економічного та соціального розвитку нашого суспільства.

____________________________________________________

4). Нажаль, в останній час, ми помічаємо таку тенденцію, що сім’я передбачає проживання на одній площі і сімейні традиції не в моді. Сімейні цінності знецінюються…

Все це замінює практичний підхід  до сімейного життя та дітей. Підростаюче покоління потрібно: накормити, одіти, дати освіту і т.д.

А на те, щоб показати та створити інші цінності не вистачає ні часу ні бажання…

_____________________________________

5). Адже, сьогоднішні перегони за кар'єрою та успіхом не залишають місця для більш Важливішого… Але кожен з нас  може на хвилинку зупинитись  і оглянутись навколо себе, щоб зрозуміти, що найголовніші цінності в житті Вже Поряд з Нами!!! ____________________________________

6). Пам'ятаймо!!! НАЙГОЛОВНІШЕ в світі – це наша родина! І основа кожного з нас – це багатство ціннісного світу.

І на справді тут немає нічого складного, щоб згуртувати сімю, забезпечити її дозвілля, традицією може стати будь-яка дрібниця: певна страва до свята, спільний похід в кіно на вихідних, навіть генеральне прибирання веселіше робити всією родиною. Головне, щоб це не робилося формально, інакше може перетворитися в обов’язок. Сімейні традиції зближують всіх рідних, роблять сімю – сімєю. І звичайно ж прививають дитині сімейні цінності змалечку.

Домашні незвичайні ритуали можуть допомогти уникнути віддалення дітей від батьків, взаємного непорозуміння.

7).Тому, стає зрозумілим, що нічого не може бути ціннішим і важливішим від нашої родини. Для кожної людини вона складає цілий Всесвіт!!!

Як тільки ми це осягнемо, то відразу знайдеться час для: Спільних свят…

Душевних розмов за столом…Для ігор з дітьми… Адже саме традиція допоможе нам відкрити дивовижний світ Цінностей!!!

8). Види родинних традицій:

1.                      Сімейні свята і традиції, присвячені їм (день народження, який часто ставати першим значним подією у долі дитини. Подарунки, спеціальна підготовка, святкові страви виділяють такий день серед інших і дозволяє відчути         значимість           події       імениннику,        вчить     приймати             гостей. Сюди     відноситься         і         святкування загальнонародних свят, що об'єднує людей в діапазоні країни, світу).

2.                      Загальні ігри з дітьми (Так батьки подають приклад дитині, знайомлять з різними заняттями, навчають його різноманітним навичкам);

3.                      Збори всієї родини (Наприклад, для того, щоб розібратися в справах, намітити подальші плани на конкретний термін, обговорити бюджет і витрати сімейства. Це дає можливість дитині мати уявлення про сімейні події, нести відповідальність, брати участь у вирішенні сімейних питань).

4.                      Традиції гостинності, спільні обіди всіх членів сім'ї (Хлібосольство вважається також національною традицією, яка об'єднує сім'ї, і зміцнює зв'язки з друзями);

              Ø     Святкування значних подій в сім'ї (ювілеїв, успіхів і досягнень домочадців);

5.                      Традиції покарання і заохочення (Це стимулює дитину контролювати свої дії. Однак зайва строгість правил обмежують свободу дитини, перевантажують його психіку. Не слід вводити правила, які ускладнюють життя);

6.                      Побажання спокійної ночі, доброго ранку, поцілунок на ніч. (Такі взаємозв'язки важливі навіть з подорослішим чадом. Адже від браку турботи і ласки діти виростають нечутливими і черствими);

7.                      Поїздки, прогулянки всією сім'єю і т.д (походи в музей, театр – розвивають духовні почуття дитини). Підвиди сімейних  традицій:

ü  Сімейні трапези; ü Сімейні хобі;

ü  Сімейні реліквії;

ü  Сімейний альбом; ü Сімейний «родовід»...

ü  Також, до сімейних традицій відносяться норми та манери поведінки, які можуть передаватися з покоління в покоління (сленг, афоризми). Дитина сприймає мову сімї, спілкування…Дітей завжди потрібно заохочувати до активної участі у сімейних традиціях (приготуванні їжі, подарунку, написанні вірша…)

9). КОДЕКС ЦІННОСТЕЙ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО ВИХОВАННЯ

v  Вічні цінності;

v  Цінності особистого життя;

v  Цінності сімейного життя;

v  Основні громадянські цінності; v Основні національні цінності

І їх дотримання – це запорука успішного розвитку,як Твоєї особистості, так і суспільства в цілому

10). Важливо пам'ятати!!! Передаючись із покоління в покоління, традиції адаптуються до умов сучасного життя…

Проте залишається не змінним їх значення у суспільстві: вони призвані слугувати зміцненню сімейнородинних зв’язків, вихованню цінностей сімейного життя, а саме:

Подружня вірність;

Піклування про дітей;

Піклування про батьків і старших у сімї;

Пошана до предків, догляд за їхніми могилами;

Взаємна любов батьків;

Злагода та довіра між членами сімї;

Гармонія стосунків поколінь у сімї;

Демократизм відносин, повага до прав дитини і старших;

Відповідальність за інших членів сімї;

Допомога слабшим членам сімї;

Гармонії батьківського і материнського впливу у вихованні;

Спільність духовних інтересів членів сімї;

Здоровий спосіб життя, прихильність до спорту;

Культ праці, дбайливе ставлення до її продуктів;

Дотримання народних звичаїв, охорона традицій; Гостинність;

Сімейна відкритість щодо суспільного життя;

Багатодітність

___________________________________________________ 11). Сходинки І-го етапу Арт-лабораторії:

1. Підготовчий: 

ü  Створення ініціативної та творчої групи;

ü  Моніторинг.

2.  Впроваджувальний:

ü  Експрес подорож «Сімейні традиції та звичаї наших предків»;

ü  Просвітницький тренінг «Сучасні родинні традиції, їх особливість та цінність»; ü Колективне ігрове спілкування «Традиції дружньої родини – це скарб всієї України».

 

3.  Завершальний:

ü  Проведення підсумкового заходу «Традиції української родини –  цінний спадок для дитини»;

ü  Моніторинг.

_______________________________________________________

12). Орієнтовні заняття арт-лабораторії:

1-ше Заняття.

Тема: «Сімейні традиції та звичаї наших предків».

Мета: Формування у вихованців понятійної системи зародження та розвитку звичаїв і традицій українського народу, його ціннісного світобачення.

Форми роботи: - експрес подорож;

-  гра-бесіда;     - відео вікторина.

Очікувані результати: підвищення рівня обізнаності учасників творчої лабораторії у походженні та розвиткові традиційної культури, формуванні ціннісного світогляду українців ___________________________________________. 13). 2-ге Заняття.

Тема: «Сучасні родинні традиції, їх особливість та ціннісні орієнтири».

Мета: Розширення і поглиблення знань про сучасні сімейні традиції, їх збереження, цінності, які вони виховують. З'ясування важливості традиції у родинному колі. Стимулювання активної пізнавальної діяльності. Форми роботи: - ігровий тренінг;

-  тематичне обговорення;

-  інсценування;

-  голосування «Настрій».

Очікувані результати: активізація творчої активності дітей, формування глибокого розуміння та прийняття сучасних інноваційних підходів до традицій, виховання ціннісних орієнтирів.

14). 3-тє Заняття.

Тема: «Традиції дружньої родини – це скарб всієї України».

Мета: Розвивати творчий підхід до створення власних традицій в родинному колі, створювати ситуації зацікавленості та позитивні емоції по відношенню до традицій. Орієнтувати на цінності сучасного сімейного українського виховання.

Форми роботи: - сюжетно-рольові ігри;

-  відео вікторини;    - тематичні подорожі;    - арт-терапія.

Очікувані результати: реалізація життєтворчого потенціалу учасників творчої лабораторії через сприйняття, творче осмислення та відтворення в ігровій формі родинних традицій;

 

14). З усього можна зробити висновок, що наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями.

Саме, Родина і її цінності являють собою народження культури, народження Твоєї Особистості !!!

І саме ті цінності, які Ти отримаєш в родині - пронесеш крізь все життя…

15). Ти сам творець свого майбутнього, і яким воно буде залежить лише від Тебе і Твого ціннісного світосприйняття!!!

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

 

Додаток 6

 

 

 

pdf
Додано
31 січня 2019
Переглядів
741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку