Проєкт "Будинки майбутнього"

Про матеріал
Сьогодні великі надії покладають на енергозберігаючі будинки і енергію з відновлюваних джерел, яку можна отримати від вітру, сонця, а також в результаті спалювання деревини та біопалива. Будинок може і повинен бути більш екологічним і енергозберігаючим.
Перегляд файлу

Назва проекту: Будинки майбутнього.

Будинки майбутнього

Наша планета не така й велика. Ця істина стала очевидною для людства не дуже давно. Багато хто усвідомив, що і природні ресурси Землі, які здавалися такими багатими, насправді є вичерпними. У гонитві за благами цивілізації сучасне покоління забуває про тих, хто буде жити після нас. Сьогодні дедалі частіше лунають попередження щодо необхідності охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів.

Природні ресурси використовуються як у промисловості так і у побуті. Україна має надзвичайно неефективну енергоємну промисловість. Наприклад, для отримання 1 т. цементу ми витрачаємо 274кг умовного палива, а японці – 142кг. У загальній проблемі енергозбереження важливе місце посідає економія електроенергії. З одного боку ми скаржимося на високі ціни на електроенергію, а з іншого - практично не докладаємо ніяких зусиль, щоб берегти її.  Найбільшими споживачами електроенергії у комунально-побутовому господарстві є житлові будинки.

Існують різні ступені енергоефективності. За прийнятою в Європі класифікацією звичайними вважаються будинки, що споживають близько       200-400 кВт. год/м2 на рік опалювального тепла. Будинки категорії низького енергоспоживання характеризуються споживанням нижче 70 кВт. год/м2на рік. У нашій країні звичайні будинки споживають від 400 до 700 кВт. год/м2 на рік опалювального тепла.

Будинок є будинок. Це дах, фундамент, стіни, вікна. Все як завжди, але якщо це слово набуває модну зараз приставку «еко», виникає питання: «Що за фрукт цей екобудинок?». Насправді відповідь дуже проста. Це те ж саме житло, але збудоване та оснащене воно з точки зору здорового способу життя, ресурсозберігаючих технологій і не завдає шкоди навколишньому середовищу.

Така будова являє собою цілу систему, яка працює автономно і не залежить від зовнішніх джерел енергії. Будинок має своє енерго-і водопостачання, забезпечує повну переробку та утилізацію побутових відходів. Використовується сонячна і вітрова енергія , яка постійно накопичується і рівномірно розподіляється. Опалення такого будинку буде забезпечуватися за рахунок сонячних батарей. При цьому надлишки енергії будуть накопичуватися в спеціальних акумуляторах. Важливо саме архітектурне рішення і планування будівлі. Завдяки спеціальній конструкції створюється ефективне поширення тепла по всьому периметру будинку.

 Екобудинок  це будинок, в якому багаторазово скорочено споживання природних ресурсів та утворення відходів і який: сприятливо впливає на здоров'я проживаючих у ньому людей, безпосередньо завдає мінімальну шкоду навколишньому ландшафту, опосередковано завдає мінімальну шкоду природному середовищу. Українці лише придивляються до енергоефективного житла. Зрозуміло, що воно по кишені далеко не всім.

Цегла, метал, бетон — стандартні матеріали, які використовуються у будівництві. Якщо ж пересічному українцю запропонувати помешкання із соломи або автономний будинок із сонячною електростанцією на даху, то він, найімовірніше, не сприйматиме таку пропозицію всерйоз.

Ринок "зеленого" житла рухається в ногу з часом і пропонує споживачу багато нових технологій та матеріалів — вітчизняних та імпортних. Водночас, зростає кількість українських та іноземних компаній, що працюють у цьому сегменті.

Харківська компанія Neoacre пропонує не просто енергоефективне житло, а так званий пасивний будинок. Суть у тому, що будинки мають високоякісну теплоізоляцію та герметичну оболонку, а енергія для їх утримання виробляється з альтернативних джерел. Це дозволяє досягти повної незалежності від постачальників енергоносіїв.

У них були використані сонячні панелі для виробництва електроенергії, сонячні колектори для підігріву води, теплові насоси. Будинок не потребує підключення до систем опалення, електроенергії та газу. Це дозволяє скоротити на 70-90% витрати на обслуговування і навіть домогтися повної незалежності.

Я переконався, що старі традиції дійсно хороші, економні й наші пращури були розумними людьми. Житню солому миші не їдять, тож стіни з неї надійні. Вони добре зберігають тепло взимку, а влітку не перегріваються. Для українців солом’яно-глиняні хати — найприродніше, що може бути. Дах у будинку очеретяний, зараз у Європі це – тренд.

Перед тим як вибрати матеріал для екологічного будинку, рекомендується проаналізувати середовище, в якому буде зводитися будинок, тоді ви зможете підібрати потрібний матеріал: поліна, утрамбована земля, солома, конопля, саман.  Це основні екологічні матеріали, з яких виготовляється будинок. Кожен матеріал має свої особливості. 

Сьогодні великі надії покладають на енергозберігаючі будинки і енергію з відновлюваних джерел, яку можна отримати від вітру, сонця, а також в результаті спалювання деревини та біопалива. Будинок може і повинен бути більш екологічним і енергозберігаючим.

Таким чином, по всьому світу можна спостерігати, як відмова від викопного палива стає трендом. Зокрема це стосується житлово-комунальної сфери і досягається шляхом модернізації старих будівель та за рахунок впровадження енергоефективних заходів у побуті. Потрібно рахувати, що дешевше для сімейного бюджету: дорожчий енергоефективний будинок з мінімальними рахунками чи відносно дешева квартира з відчутними щомісячними платіжками. Розвиток будівельних технологій не стоїть на місці. А отже, є надія, що людство перестане будувати малоефективні будівлі. Будинок моєї мрії буде одним із енергозберігаючих будівель. На сьогоднішній день я вже зробив свій перший макет.

Література: 1) http://mykolaiv.info , 2) https://agroreview.com ,3)glavnoe.dp.ua,     4) https://shotam.info, 5)              izvestia.nikolaev.ua, 6) https://www.epravda.com.ua,                      7) https://www.epochtimes.com.ua, 8)              https://zelenasadyba.com.ua.

Додаток 1

Макет будинку моєї мрії

 

B:\Фото\Харків 2019\20190409_123354.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Посилання на відео: https://drive.google.com/file/d/19aJMNvMNaJ_9gSkaQ8yLFn-oeHxG7RJE/view?usp=sharing

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
15 червня 2021
Переглядів
518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку