"Реостат" (різноманітність та сфера застосування)

Про матеріал
Тема: Реостат Мета роботи: розширити уявлення учнів про різноманітність існуючих реостатів та сферу їх застосування, розвивати критичне мислення, виховувати почуття відповідальності та винахідності Роботу підготувала учениця 8-В класу Пахомова Дар'я Вчитель: Олеярник Олександр Вікторович
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реостат. Пахомова Дар’я8-В

Номер слайду 2

Реостат. Реостат — електричний прилад, яким змінюють опір електричного кола, регулюють струм або напругу. Для зміни струму та напруги в невеликих межах реостат підключається в електричну мережу послідовно. Для регулювання струму та напруги в широкому діапазоні застосовується потенціометричне підключення реостата.

Номер слайду 3

Історія виникнення. Реостат – електричний апарат, винайдений Йоганом Християном Поггендорф. Слово реостат було придумано близько 1845 року Чарльзом Вітстоном

Номер слайду 4

Типи реостатів. Дротяний реостат. Повзунковий реостат. Рідинний реостат. Ламповий реостат

Номер слайду 5

Дротяний реостат Складається з дроту з високим питомим опором, що натягнутий на раму. Дріт проходить через декілька контактів. Під'єднуючись до потрібного контакту, можна отримати бажаний опір.

Номер слайду 6

Повзунковий реостат. Складається з дроту з високим питомим опором, який виток до витка намотаний на стрижень або трубку з ізолюючого матеріалу. Дріт покритий шаром окалини, яка спеціально створюється при виробництві. При переміщенні повзунка, з приєднаним до нього контактом, шар окалини зіскоблюється, і електричний струм протікає з дроту на повзунок. Чим більше витків дроту від нерухомого контакту до рухомого, тим більшим буде опір. Такі реостати застосовуються в навчальному процесі.

Номер слайду 7

Рідинний реостат. Представляє собою бак з електролітом, в який занурюються металеві пластини. Забезпечується плавне регулювання. Величина опору реостата пропорційна відстані між пластинами і обернено пропорційна площі частини поверхні пластин, занурених в електроліт.

Номер слайду 8

Ламповий реостат Складається з набору паралельно включених ламп розжарювання. Зміною кількості включених ламп змінюється опір реостата. Недоліком лампового реостата є залежність його опору від ступеня розігріву ниток ламп.

Номер слайду 9

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Доценко Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
22 червня 2021
Переглядів
2012
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку