Проект "Чому зникли динозаври?"

Про матеріал
Матеріали до навчального проекту для учнів 2 класу, що має відповісти на ключове запитання "Чому зникли динозаври?". Познайомитися з різними видами динозаврів. Поглиблювати знання дітей у визначенні характерних особливостей будови динозаврів. Практично навчитися виготовляти динозавра в техніці оригамі.
Перегляд файлу

 

ТЕМА: «ЧОМУ ЗНИКЛИ ДИНОЗАВРИ?»

 

 МЕТА: познайомити учнів з великою родиною динозаврів, що вимерли   після екологічної катастрофи; навчити виготовляти морського динозавра в техніці оригамі. Розвивати у дітей образне мислення, уяву, фантазію та творчість. Поглиблювати знання дітей у визначенні характерних особливостей будови динозаврів. Виховувати старанність, акуратність.

 

ОБЛАДНАННЯ: презентація «Чому зникли динозаври?», малюнки із зображенням динозаврів, музичний запис «крик динозавра» з кінофільму «Парк юрського періоду», різнокольорові квадратики різного кольору, технологічна карта виготовлення морського динозавра.

 

 Гасло:

 

Природа рідна — наша втіха,

Тож, хай вона не знає лиха.

Ми всі господарі природи,

Тож, бережімо її вроду!!!

 

 

ХІД ЗАХОДУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

Учитель

Щоб захід наш пройшов цікаво,

Треба сісти рівно й  гарно,

І довкола озирнутись,

І сусіду посміхнутись!

А щоб знання здобути

Треба… уважним бути!

 

(Звучить запис крику динозавру з кінофільму «Парк юрського періоду»).

 

Учитель

 

   - Я думаю, що ви були уважні і почули жахливий крик динозаврів. Хто такий динозавр? Це рептилія (плазун), що відкладає яйця. За будовою черепа подібна до крокодилів і ящірок. Динозаври ходили, бігали, стрибали (іноді лише на задніх лапах).

 

Історія відкриття динозаврів.

 

   - Ймовірно, археологи були вражені, коли виявили при розкопках величезні кістки динозаврів. Тепер ми знаємо: багато ящерів були нешкідливими тваринами гігантських розмірів, які мирно жили в лісах, харчуючись травою. Деякі динозаври були величезних розмірів, з тенісний майданчик, а інші - маленькі, як курка. В одних шкіра була гладка, а в інших - покрита лусочками, а той і зовсім роговим панциром, що захищає тіло. Крім цього у деяких ящерів були роги або шипи. Нам відомо близько 600 різновидів динозаврів. Динозаври жили майже на всіх материках Землі. Але найбільше свідчень їх існування знайдено в Америці та Азії. Англійський учений Річард Оуен (1804 - 1892) знайшов дуже багато величезних кісток. Звірі, скелети яких він виявив, представилися йому дуже страшними, і він назвав їх «жахливими ящерами», або динозаврами. З тих пір їх так і називають. Вважається, що динозаври жили в мезозойську (тобто в середню) еру. Мезозойська ера почалася 225 мільйонів років тому і закінчилася 65 мільйонів років тому. У цей період змінювалися розміри материковій частині Землі і формувалися континенти.

          Найбільше, що означає слово «динозавр» знає мовознавець. Надамо слово мовознавцю.

 

ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА

 

     Мовознавець. Термін «динозавр» походить від грецького «deinos», що означає «страхітливий», і «sauria» - ящір, тобто « страхітливий ящір».

 

     Учитель. 2 серпня 1841року дослідник Річард Оуен вперше вжив слово «динозаври». Він вивчив велику кількість викопних решток і дійшов до висновку, що ці тварини мали багато спільного між собою і були найбільші за розмірами з усіх плазунів.

 

     Мовознавець. В далекому минулому на Землі панував помірний клімат. Навіть посушливі райони були багаті на рослинність. Умови були ідеальні для розмноження динозаврів. Саме тоді володарями Землі були найбільші істоти.

Щоб більше дізнатися про динозаврів помандруємо в подорож у далеке минуле. А в цьому нам допоможуть екскурсоводи з минулого. ( Розповіді екскурсоводів супроводжуються малюнками дітей створених власноруч).

 

1-й екскурсовод. Найдавнішим динозавром, вкритим пірям, був археоптерикс («давнє крило»), який жив у часи юрського періоду. Він мав гострі зуби, кігті, довгий хвіст, потужні лапи і крила. Він був лише трохи більший за курку (близько 60 см).

 

2-й екскурсовод. Найбільшим пернатим динозавром був, авімімус («схожий на птаха»), що жив наприкінці крейдяного періоду. Цей динозавр був схожий на страуса з кривим дзьобом, який досягав 1,5 м завдовжки. Він швидко бігав, але літати не вмів.

 

3-й екскурсовод. Поглянте – це дейнонихус. Його ще називали «страхітливий кіготь». Він швидко пересувався на двох лапах, мав 70 іклів і два смертоносні кігті. До того ж нього був потужний череп і розвинений мозок. Можливо ці тварини були розумними і полювали групами.

 

4-й екскурсовод. Знайомтеся з рогатим динозавром – хижаком. Це цераптосин. Він мав великі роги, які містилися на носі або на чолі. За допомогою наростів вони видавали особливі звуки. Голова сягала двох і більше метрів завдовжки. Ці динозаври самі здійснювали напади на своїх родичів.

 

5-й екскурсовод. Перед вами тиранозавр. Він мав понад 50 пилкоподібних іклів до 18 см завдовжки. Важив він понад 6 тонн і харчувався рештками мертвих тварин.

 

6-й екскурсовод. Знайомтеся – гадрозавр. Ці динозаври їли лише одну траву та мали найбільші сліди. Сліди були довжиною 136 см, а шириною 81 см. Від ворогів ховалися в річках та озерах.

 

7-й екскурсовод. Перед вами брахіозавр. Він відноситься до водяного динозавра. Він жив у озерах та болотах. Він не плавав, а повільно пересувався по дну. Харчувався переважно рослинами. Його зріст був 12 м і важив він 45 тонн.

 

8-й екскурсовод. Стегозавр у перекладі означає «дракон». Це великий семитровий динозавр вагою до 4 тонн. Вздовж спини тягнувся подвійний ряд величезних кістяних щитів, а на хвості було 4 гострі «мечі». Ударом хвоста стегозавр пробивав свого ворога наскрізь. Але цього динозавра називали «найдурнішим» серед інших динозаврів тому, що він мав маленький мозок.

 

9-й екскурсовод. Я хочу вас познайомити з терезинозавром. Ось він перед вами. Його морда мала беззубий дзьоб, на кожній лапі було по 4 пальці, ноги схожі на пташині. Ці динозаври мали найдовші кігті до 91 см. Харчувалися термітами бо вони не мали зубів.

 

10-й екскурсовод. На малюнку самий найменший динозаврик – космогнатус. Він дуже швидко бігав. Його довжина від кінчика хвоста до кінчика носа складала 75 см. Важив від 3 до 6 кг.

 

     Мовознавець. Цікаво, що попервах усіх динозаврів вважали «страхітливими плазунами». Згодом стало зрозуміло, що вони зовсім різні. Вони мали різні форми і розміри. Їх укривала луска, панцир, шкіра, піря. Вони мали ікла, велику кількість зубів, дзьоби. Серед них були хижаки, травоїдні, стервятники. Всі динозаври відкладали яйця у гнізда. Яйця динозаврів мали видовжену форму й таку ж внутрішню будову, як і яйце курки. Гнізда з яйцями вони засипали піском для зігрівання. Коли народжувалися динозаврики, мама – динозавр доглядала за ними. При народжені динозаври був завдовжки 38 см, а в віці 4-х років він мав зріст уже 3 м, і в 9 років 10 м.

 

     Учитель. Близько 65 мільйонів років тому на Землі панували динозаври. Але вони раптово зникли. Що ж сталося? Звернемося за допомогою до вчених, які пояснюють зникнення динозаврів. Нещодавно група вчених з університету Міссурі (США), яка проводила дослідження, дійшла висновку, що причиною зникнення динозаврів став гігантський астероїд, який впав на півострові Юкатан (територія нинішньої Мексики), і  Чиксулубський кратер, який там виник. Катастрофа сталася близько 65 млн. років тому. Розмір астероїду досягав у діаметрі 9,6 км, його падіння стало причиною землетрусів, пожеж та величезних цунамі. У повітря піднялася велика кількість пилу, каміння та кіптяви, планета на довгі роки занурилась у морок.

     Можливо, причиною виникнення катаклізмів були сили космічного хаосу, які час від часу змінюють орбіти планет Сонячної Системи, вважають астробіологи з університету Лос-Анжелесу. Вченими були підраховані траєкторії планет Сонячної Системи за останні 100 мільйонів років. Виявилось, що приблизно в період загибелі динозаврів, одна або декілька планет змістились із своєї звичайної орбіти. Цей міжпланетний збій міг здійснити вплив на пояс астероїдів, розташованих між Марсом та Юпітером, в результаті чого один із величезних астероїдів, був "виштовхнутий" постійною орбітою Землі.

 

ІІІ. ПЕРЕГЛЯД ПРЕЗЕНТАЦІЇ «Чому зникли динозаври?» (Додаток 17)

 

Учитель. Всі ці версії тільки припущення. Наша планета Земля пережила у своєму минулому багато екологічних катастроф. Під час них гинуло більшість рослин і тварин, а на їхньому місці зявилися більш досконалі.  

     Сьогодні ви дізналися багато про динозаврів. Які вони за формою, розміром та кольором. Давайте спробуємо їх відтворити за допомогою кольорового квадратика в техніці оригамі.

 

IV. ПРАКТИЧНА РОБОТА

 

Виготовлення морського динозавра – іхтіозавра за допомогою технологічної карти та вчителя.

 

  • Поетапна інструкція виготовлення динозавра – іхтіозавра.

 

Учитель.

 

   - Приступаючи до роботи, варто заздалегідь ознайомитися зі схемою створення фігурки, яка присутня на картинках. Це суттєво полегшить процес і зробить його більш зрозумілим.

 

  • У першу чергу необхідно взяти квадратний аркуш паперу і згорнути його по діагональних ліній. Вийде попередня заготовка, яка розташовується на столі у вигляді ромба, орієнтуючись на горизонтальний згин.

 

  •  Нижні і верхні кути заводяться до середини і складаються таким чином, щоб відбулося змикання граней квадрата по діагональної лінії. Такі ж дії здійснюються для правих площин.

 

 

  • Далі, необхідно підняти праві площини, розташовані зверху, таким чином, щоб вони злегка вивернулися і вивели з зовнішньої сторони ліві елементи заготовки.

 

  • В результаті проведених дій межі виробу розташуються «будиночком». Їх потрібно зігнути вліво, а потім зробити обертання заготовки на 19° по відношенню до її центральної горизонтальної вісі.

 

 

  • Виходить попередній макет, з якого буде створена іграшка, що має безпосередню схожість з давніми ящерами. Для цього виріб розгортається таким чином, щоб з'явилася схожість з трикутником. Гострий кут, що знаходиться з правої сторони, піднімається до верху і одночасно з цим, необхідно частину занурити виробу з лівого боку. Результатом цих дій буде поява на макеті так званих крил і шиї.

 

  • Потім потрібно на одній третій частині шиї вгорі зробити складку. Папір згинається по цій лінії і формується голова і ніс динозавра. Ніс зробити дуже просто, для цього достатньо втиснути всередину гострий кут, як це показано на картинці.

 

 

  • Тепер потрібно зайнятися крилами. Вони складаються по косій лінії і злегка відгинаються до задньої частини заготовки.

 

  • Хвіст динозавра формується методом вдавлювання частини заготовки у внутрішній простір і отриманий кут загинається, для надання йому стійкості та жорсткості.

 

 

  • Виріб готовий, залишається тільки намалювати на ньому очі, це буде останній етап, який додасть йому привабливий зовнішній вигляд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\user\Desktop\yak-zrobiti-dinozavra-z-paperu_112.jpeg

C:\Users\user\Desktop\origami_tulen-741x1024.jpg

 

  1. Поетапне виконання вчителем морського динозаврика.
  2. Відтворення динозаврика учнями за допомогою вчителя.
  3. Презентація робіт.

Учитель. Хоча сьогодні динозаврів не існує, але ми знаємо їхніх родичів. Чи існують нащадки динозаврів?

            Крокодили, птахи могли б вважатися праправнукам динозаврів. На черепі крокодила перед очницями є такі ж западини, як у динозаврів. Кістки тазу у крокодила також схоже на кістки тазу ящерів. Те ж саме можна сказати і про птахів, кістки тазу, яких дуже схожі з кістками таза ящерів. Які рекорди встановлювали ящери? Найменший рекордсмен за кількістю зубів компсогнат був на зріст з домашню кішку, довжина становила всього 60 см ., Травоїдний ламбеозавр з сімейства качконосих був володарем 2000 зубів.

Найважчий літаючий ящір Кетцалькоатль, розмах крил досягав 30 метрів, найбільший гігант ультразавр - важив він 130 тонн, скільки важать приблизно 26 слонів. Найшвидший орнітолест бігав так само швидко, як страус, розвиваючи швидкість до 50 км на годину.

            А зараз спробуйте відгадати родичів динозаврів.

 

 V. РОБОТА НАД ЗАГАДКАМИ (супроводжується демонструванням малюнків – відгадок).

 

  1. У зеленому жакеті

Репетує в очереті,

Хоч і плавати мастак,

А не риба і не рак.

(Жаба ропуха)

 

  1. Не літаю, не кричу,

Все с-с-сичу, с-с-сичу.

По землі повзаю я.

Люди звуть мене …

(змія)

 

  1. У воді сидить охоче,

Та не риба і не рак.

Виставля булькаті очі

І хапає всіх зівак.

(Крокодил)

 

  1. Живе спокійно, не спішить,

Вона ніколи не біжить,

Під панциром без страху

Гуляє…

(черепаха)

 

  1. Хто відрощує хвоста?

Хто таку тварину знає:

Губить хвіст, коли втікає,

Не шукає й не пита,

Хто знайшов її хвоста,

Бо секрет для себе має –

Хвіст швиденько відрастає.

( Ящірка)

 

VІ. ПІДСУМОК ЗАХОДУ

 

Учитель.

   - Дорогі діти! Світ природи несе нам дуже багато таємниць. Він прекрасний. Отож любіть і бережіть його. Насолоджуйтеся їм.

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Tosich Larysa
Додано
29 травня 2020
Переглядів
4780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку