Проект "Хімічна лабораторія знаменитого детектива Шерлока Холмса"

Про матеріал
Дану розробку можна використовувати для проведення інтегрованого позакласного заходу з хімії та зарубіжної літератури для учнів 7 класу. мета проекту- показати як захоплення письменника Конан Дойла хімією допомагало його герою Шерлоку Холмсу розкривати злочини.
Перегляд файлу

Проект

«Хімічна лабораторія

C:\Users\Комп\Desktop\Шерлок Холмс\holmes_chemistry.jpgзнаменитого детектива Шерлока Холмса»

 

 «Шерлок Холмс - це людина,

 яка ніколи не жила

 і яка ніколи не помре»

Орсон Уеллс, американський актор і режисер

 

Актуальність проекту.

Артур Конан Дойл - один із класиків англійської літератури. Його твори знають і люблять у всьому світі. Деякі події, зображені в творах письменника, випередили час. Заслуга Конан Дойла в тому, що він передбачав майбутнє і підказував своїм читачам ідеї для нових відкриттів, яких, можливо, без його геніальних творів могло б і не бути. Головний герой Шерлок Холмс проводить хімічні досліди і робить відкриття, які в науці з'являться значно пізніше. Геніальний детектив Холмс - це зразок людини, яка чинить добро і намагається відновити справедливість.

Тип проекту: інформаційно-творчий, короткотривалий.

Мета проекту:

• зацікавити учнів творчістю письменника;

• дізнатися про методи ведення слідства, які винайшов Шерлок Холмс;

• з'ясувати, як знання хімії допомагало знаменитому детективу розгадувати злочини.

Завдання проекту:

• розширити знання учнів про знаменитого письменника та його героїв,

• виявити, які хімічні речовини використовувалися Конан Дойлом в його творах для розкриття злочинів,

• розвивати критичне мислення і творчі здібності учнів, вміння аналізувати текст, мотивувати до самореалізації в різних видах творчої діяльності.

 

Хід проекту

1. Вступні слова вчителя літератури та хімії

Похожее изображениеВчитель хімії. Сьогодні у нас незвичайний захід - детективний. Хочете відчути себе знаменитими слідчими? Тоді вирушаємо в подорож в Лондон на Бейкер-стріт, 221 Б. Ця англійська вулиця стала знаменитою завдяки тому, що на ній  жив улюблений герой письменника Артура Конан Дойла - Шерлок Холмс.

 

 

Учитель літератури. У літературі є твори, які не залишають байдужими ні дорослих, ні дітей. До них весь час повертаються, їх перечитують з великим задоволенням, дивляться екранізації. Саме такі твори належать перу Артура Конан Дойла.

Вчитель хімії. Ми познайомимося з прекрасними творами письменника. Він написав 56 оповідань і 4 повісті про пригоди видатного слідчого всіх часів Шерлока Холмса. Допитливий розум, увага до деталей і глибоке знання хімії - ось що завжди виділяло знаменитого лондонського детектива!

Учитель літератури. Від його очей не сховається жодна деталь! Завдяки цій якості він розкриває найзаплутаніші злочини. Шерлока Холмса знають всі!

Вчитель хімії. Великий детектив Холмс був відмінним хіміком. Глибокі знання в цій області допомагали йому в розкритті найскладніших справ. Холмс постійно проводить ризиковані хімічні експерименти у своїй квартирі. Дуже важливим є той факт, що Холмс був першим детективом, що використав знання з хімії для розкриття злочинів.

Сьогодні в «Хімічній лабораторії знаменитого детектива Шерлока Холмса» вас чекають таємниці і справжні секрети криміналістики, загадки і багато пізнавальної інформації.

Учитель літератури. Шерлок Холмс і хімія ... Хімія і Шерлок Холмс ... Що може бути у них спільного? Давайте згадувати оповідання і розбиратися разом.

2. Інсценування «Розмова джентльменів»

1 джентльмен. Панове, ви чули новину? Кажуть, що на Бейкер - стріт, 221Б оселився якийсь містер Холмс. Він спокійна, порядна, вихована людина.

2 джентльмен. Містер Холмс любить грати на скрипці, добре боксує, непогано малює і захоплюється хімією.

1 джентльмен. Так, Холмс- багатогранна особистість. А ще він присвятив своє життя кар'єрі приватного детектива. Для нього правила честі стоять вище закону при розслідуванні злочинів. До Шерлока ходить багато людей, він усім допомагає і робить це не заради грошей.

2 джентльмен. Все це досить дивно. Чи не правда, панове?

1 джентльмен. Скажу вам по - секрету: його не любить місцева поліція! Мало того - вона його просто боїться!

2 джентльмен. Боїться? Поліція? Він що, серійний вбивця? Гроза поліцейських?

1 джентльмен. Ні, справа зовсім не в цьому! Йому під силу самі заплутані справи! Навіть ті, які не змогла розкрити поліція!

2 джентльмен. Цікава особистість! Хотів би я з ним познайомитися! Завжди приємно мати справу з розумними людьми! А як він виглядає?

1 джентльмен. Говорили, що одягається Холмс як справжній джентльмен. Тихіше! Дивіться! По-моєму, це він ...

 

Під музику В.Дашкевича Увертюра «Шерлок Холмс и доктор Ватсон» заходить Шерлок Холмс зі своєю читачкою.

3. Рольова гра. Монолог Холмса.

Картинки по запросу "сэр Конан Дойлу"Холмс. Вітаю, дорогі друзі. Я радий знайомству з вами. Випадково почув розмову двох джентльменів. Виявляється, я - відома в Лондоні особистість. Моє самолюбство задоволено. Ви хочете дізнатися, звідки я взявся і чому став популярним? Будь ласка, наберіться терпіння і вислухайте мою розповідь.

Людина, яка мене створила - відомий англійський письменник Артур Конан Дойл. Навчався він на медичному факультеті Единбурзького університету. Добре володів хімічними знаннями. У 1887 році Конан Дойл написав свій перший твір про знаменитого детектива Шерлока Холмса - повість «Етюд у багряних тонах». Цей твір приніс славу моєму творцеві.

Так з'явився на світ я - знаменитий детектив, який вигадав дедуктивний метод розслідування злочинів. Я захоплююся хімією, це хобі допомагає мені розкривати злочини. Зі мною прийшла прихильниця, яка вважає, що «Етюд у багряних тонах» - це найкращий детективний твір. Втім, про свої враження вона розповість сама.

4. Повідомлення учениці про повість «Етюд у багряних тонах»

- Нещодавно я познайомилась з повістю Артура Конан Дойла «Етюд у багряних тонах», яка подарувала мені незабутні враження і емоції! Я прочитала її на одному диханні! Нічого цікавішого раніше не зустрічала. У повісті розповідається про те, як розлучили юнака і дівчину, яку зразу ж насильно видали заміж за іншого, і вона від туги померла. Хоуп - коханий дівчини - вирішив помститися і вбив людей, винних в її загибелі. Помирає месник з посмішкою на вустах: збулася його заповітна мрія. Шерлок Холмс розкриває причину всіх злочинів в повісті, але, на жаль, воскресити закоханих вже не може. Холмс робить своє перше геніальне відкриття: в кінці 19 століття детективи не могли відрізнити плями крові від слідів іржі, фруктового соку, фарби, схожих за кольором. Перед кожним виникала проблема: як визначити, що пролилася кров? Рішенням цього завдання особливо пишався Шерлок Холмс в «Етюді в багрових тонах»

Перегляд відео 1.

Давайте познайомимося з кращим другом Шерлока Холмса - доктором Ватсоном і послухаємо їх розмову, яка відбулася в вітальні квартири 221Б на Бейкер-стріт при їх першій зустрічі.

5. Інсценування уривка повісті «Етюд у багряних тонах»

(скрізь стоять низькі широкі столи, густо заставлені ретортами, пробірками і бунзеновськими пальниками).

Звучить музика В.Дашкевича Увертюра «Шерлок Холмс и доктор Ватсон», під яку заходить доктор Ватсон. До нього кидається Шерлок Холмс:

« Знайшов! Знайшов! - радісно вигукнув Холмс, кинувшись до нас з колбою в руках. - Я знайшов реактив, який осідає тільки гемоглобіном і нічим іншим!

- Як хімічна реакція - це, звичайно, цікаво, - відповів Ватсон, - але яке практичне застосування?

- Господи, та це ж практично найважливіше відкриття для судової медицини за десятки років. Хіба ви не розумієте, що це дає можливість безпомилково визначати плями крові? - вигукнув Холмс.

- Тепер у нас є реактив Шерлока Холмса, і всім ускладненям кінець!

Я розчиняю краплю крові в літрі води. Дивіться, вода здається абсолютно чистою. Кидаю кілька білих кристаликів і капаю туди безбарвною рідиною. Вміст миттєво забарвився в рожевий колір.

А тепер уявіть, що на одязі підозрюваного знаходять маленьку буру пляму. Що це - кров? Іржа? Фруктовий сік? Жоден експерт не береться визначити. А за допомогою мого реактиву це можна зробити за одну хвилину».

Доктор Ватсон: Холмс, вашу радість можна пояснити. Проблема виявлення плям крові - одна з найскладніших в криміналістиці. У 1901 році був запропонований простий і надійний тест на кров або, точніше, на гемоглобін, присутній в крові. Для нього необхідний фенолфталеїн, перекис водню і етанол.

Читачка. Цей тест використовується до сих пір. Деякі відкриття, зображені в творах письменника, випередили час. До початку ХХ століття у судово-медичних експертів не було достовірних тестів на кров. Шерлок Холмс проводить наукові досліди і робить відкриття, які в науці з'являться значно пізніше. Повість «Етюд у багряних тонах» вийшла в 1887 році. А через 6 років з'явилася книга з криміналістики, яка зробила ідеї приватного детектива Шерлока Холмса реальністю. У книзі описувалися методи дослідження крові.

Шерлок Холмс. Давайте подивимося на склад крові, щоб зрозуміти, як її виявляють. Відомо, що гемоглобін містить білок і залізо.

Демонстрація дослідів.

Шерлок Холмс.  Реактив реагує з білками, що входять до складу крові, і яскраво виявляє приховані сліди.

Інший реактив реагує з іонами заліза, що входять до складу гемоглобіну, і легко визначає його.

Визначення малих кількостей крові на місці злочину - одна з найважливіших задач, що стоїть перед криміналістами.

Доктор Ватсон. Фантазія Конан Дойла переступила рамки реального, і він створив образ криміналіста-вченого, який вміє хімічним способом обробляти сліди крові, виявлені на місці злочину.

Надаю слово шанувальникам Шерлока Холмса, які розкажуть цікаві факти про нього.

6. Виступ шанувальників  «Родзинки» Шерлока Холмса (презентація)

• У 1964 році книги про Холмса займали другу позицію в списку всесвітніх бестселерів. На першому місці була Біблія.

• Шерлок Холмс використовував свій знаменитий дедуктивний метод для розкриття найзаплутаніших злочинів. Після виходу творів Конан Дойла дедуктивний метод став використовуватися кримінальною поліцією по всьому світу.

• Хімія в творах використана не випадково. Конан Дойл віддав перевагу кар'єрі медика, навчався в Единбурзькому університеті, добре володів хімічними знаннями.

шерлок холмс и химия

• У квартирі на Бейкер-стріт є особливий сосновий стіл, на якому детектив ставив експерименти. Цей стіл зараз відтворений в лондонському Музеї Шерлока Холмса.

 

 

 

• Конан Дойл вважав свої оповідання несерйозними, і йому не подобалося, що його сприймають лише як автора творів про Шерлока Холмса. Одного разу письменник прийняв рішення "убити" свого героя в оповіданні "Остання справа Холмса".

• На нього посипалася купа гнівних листів, і довелося "воскресити" всіми улюбленого персонажа Холмса в повісті «Собака Баскервілів».

7. Діалог Шерлока і Ватсона за повістю «Собака Баскервілів»

Ватсон. Шерлок, а вам не набридло розкривати злочини? Адже ви заради цього готові жертвувати всім і жити в некомфортних умовах! У повісті «Собака Баскервілів» оселилися в печері біля торф'яних боліт і знаєте, що поруч знаходиться вбивця, який ховається від правосуддя. Заради чого ви це робите?

Холмс. Зло має бути покаране, а за злочини людина зобов'язана відповідати. У моїй практиці були випадки, коли, відпускаючи злочинця, я вірив, що він більше не скоїть злочинів. У «Собаці Баскервілів» я не видав вбивцю правосуддю, бо його сестра поручилася за нього.

8. Повідомлення учениць

- Нещодавно я прочитала дуже цікаву книгу-повість «Собака Баскервілів». У ній ви розкриваєте злочин, причиною якого є величезний спадок. Разом з доктором Ватсоном відправляєтеся в графство Девоншир, де сталося вбивство. Жителі намагаються покинути зловісне місце. За легендою, на болотах біля замку Баскевілей живе дуже страшний пес, який несамовито виє і лякає людей. Він і стає знаряддям вбивства для далекого родича Баскервіля, який хоче стати єдиним спадкоємцем старовинного замку.

Найбільше мене вразив собака - вбивця. Спочатку я думала, що він - плід уяви переляканих людей. Конан Дойл описує собаку як фантастичну істоту.

Перегляд відео  https://www.youtube.com/watch?v=-Q11M6ZYI78

Картинки по запросу собака баскервилей мифы о фосфоре- Особливо мене вразив епізод: «Величезна паща пса світилася блакитним полум'ям, глибоко посаджені дикі очі були обведені вогненними колами. Холмс доторкнувся до голови, яка світилася і, забравши руку, побачив, що пальці теж засвітилися в темряві:

«Фосфор, -сказав Холмс. - І якийсь особливий препарат без запаху, щоб у собаки не зник нюх».

 

- Чи припустився помилки Конан Дойл в повісті? Невже не врахував властивостей білого фосфору? Давайте з'ясуємо, що буде з собакою, якщо її намазати фосфором?

Так, білий фосфор світиться в темряві. Але ... на повітрі легко самозаймається і палає на поверхні шкіри. У рані він буде горіти, поки його не витягнуть. Ще білий фосфор дуже отруйний і має запах часнику.

Важко уявити, що пес, намазаний фосфором, може прожити так довго і лякати сера Баскервіля. Конан Дойл не міг не знати про небезпечні властивості білого фосфору, тому що довгий час працював хірургом військово-польового госпіталю. У XIX столітті вже використовували фосфорну зброю в різних арміях світу.

Подивіться, що відбувається з фосфором на повітрі.

Перегляд відео 3

- Можна припустити, що собаку Баскервілів мазали нешкідливим люмінофором (фарбою, яка світиться). Тому що Холмс каже, що це якийсь особливий препарат без запаху. З моменту відкриття всі речовини, що світяться, називали «фосфором», що означає «носій світла». В даний час слово «фосфор» використовують тільки для назви хімічного елемента. А речовини, що випромінюють світло, називають люмінофорами.

Висновок: ми припускаємо, що Конан Дойл знав небезпечні властивості білого фосфору і використовував термін «фосфор» в значенні «світиться».

Надаю слово шанувальникам Шерлока Холмса.

9. Перегляд презентації «Визнання заслуг Холмса-хіміка»

• У 1902 році королева Вікторія надала творцеві Холмса - Артуру Конан Дойлу - лицарське звання.

• А через 100 років прийшла черга вшанувати людину, яка "завжди боролася  зі злом, використовуючи досягнення науки, свою безстрашність і ясний хід думки".

• У 2002 році Шерлока Холмса прийняли в почесні члени Королівського хімічного товариства. Такої честі удостоювалися лише лауреати Нобелівської премії та інші знаменитості науки.

Картинки по запросу "Холмса-химика"• Знаменитий детектив став першим літературним героєм, прийнятим в члени Королівського товариства хімії. Це приурочено до сторіччя його "повернення з мертвих", щоб розкрити таємницю собаки Баскервілів.

• Холмса нагородили медаллю, яка була повішена на шию статуї. Цей урочистий акт здійснив доктор Джон Ватсон, тезка відданого друга Холмса.

• Глава Королівського товариства хімії Джакарді зазначив: «Сер Артур Конан Дойл за допомогою Холмса на цілих 120 років передбачив застосування хімії в боротьбі з криміналом».

10. Діалог шанувальників за повістю «Морський договір»

- Я недавно прочитала чудову повість Конан Дойла «Морський договір» і хочу поділитися враженнями про неї!

- Як можна читати класику ?! Зараз всі читають фентезі!

- Є твори, які цікаві завжди! Шерлок Холмс - людина універсальних знань, детектив, дуже сміливий!

- Розкажи, про що розповідається в повісті «Морський договір».

- У ній йдеться про зникнення одного важливого документа міністерства закордонних справ. Справа дуже заплутана і неприємна. Звичайно, без допомоги Шерлока Холмса не обійшлося. Адже на карту були поставлені ​​безпека Англії і кар'єра людини, у якої з кабінету вкрали важливий документ. Я прочитала повість на одному диханні. Намагалася, як і Шерлок Холмс, розкрити цей злочин. Дуже хороша зарядка для мозку, тому з цікавістю  продовжую читати його книги. Поки Конан Дойл мене не розчарував.

- Я із задоволенням прочитаю повість, якщо в ній Шерлок Холмс буде проводити хімічні досліди.

- У ній є все, що тобі подобається:

Результат пошуку зображень за запитом "Холмс  занимался какими-то химическими исследованиями."«Холмса ми зустрічаємо в домашній лабораторії за хімічними дослідами. Він занурював скляну піпетку то в одну пляшку, то в іншу, набираючи по кілька крапель рідини з кожної, і нарешті переніс пробірку з сумішшю на письмовий стіл. У правій руці він тримав смужку лакмусового паперу.

- Зараз найвідповідальніший момент, -сказав Холмс. - Якщо цей папір залишиться синім - все добре. Якщо він стане червоним, то це буде коштувати людині життя.

Демонстрація дослідів.

Опускаю лакмусовий папір → він забарвлюється в синій колір.

Опускаю лакмусовий папір → він миттєво забарвився в червоний колір.

 « Я так і думав! Найзвичайнісіньке вбивство, - вигукнув він».

- Я припускаю, що Шерлок Холмс визначив наявність синільної кислоти, яка була популярна серед злочинців в якості отрути.

- От бачиш! Мій улюблений Шерлок Холмс використовує свої хімічні знання для розкриття злочинів!

11. Презентація «Популярність Шерлока Холмса»

• За «Пригодами Шерлока Холмса» було знято 223 фільми.

• Роль Холмса зіграло 79 різних акторів.

Картинки по запросу "сэр Конан Дойлу рыцарь"• Фільм режисера Ігоря Масленникова про Шерлока Холмса, головні ролі в якому виконали Василь Ліванов і Віталій Соломін, визнаний у Великобританії одним з кращих.

• Королева Великобританії Єлизавета II в 2006 році нагородила Василя Ліванова Орденом Британської імперії за «Кращий класичний образ Шерлока Холмса в кіно».

 

 

 

• У лондонському музеї Шерлока Холмса на Бейкер-стріт звучить музика Володимира Дашкевича.

Картинки по запросу монетный двор новой зеландии выпустил монеты шерлок• У 2007 році в Новій Зеландії випущена серія з чотирьох срібних монет з зображенням героїв популярного кіносеріалу.

• На монетах викарбувані образи Василя Ліванова та Віталія Соломіна, що зіграли Шерлока Холмса і доктора Ватсона; Микити Михалкова, який зіграв лорда Баскервіля, і навіть собаки Баскервілів. На зворотному боці медалі зображена королева Єлизавета.

12. Презентація «Пам'ятники Шерлоку Холмсу»

Існує чимало пам'ятників, присвячених Шерлоку Холмсу, який ввійшов до книги рекордів Гіннеса.

• Перший пам'ятник Холмсу з'явився в 1988 році в місті Майрінген (Швейцарія). Холмс задумливо курить трубку, сидячи на камені в очікуванні поєдинку з підступним лиходієм Моріарті.

 

 

 

 

https://ivanovo.vipgeo.ru/uploads/redactor/large/211919.jpg• У 1999 році на Бейкер-стріт у Лондоні відкрили пам'ятник найзнаменитішому детективові світу.

• У 1990 році на Бейкер-стріт, 221Б був відкритий музей Шерлока Холмса.

 

 

 

 

 

• Встановлено пам'ятник знаменитому слідчому в містечку Каруїдзава (Японія), тому що там жив перекладач творів Конан Дойла.

Картинки по запросу памятники Холмса• Пам'ятник Холмсу установили в Единбурзі (Шотландія), де народився знаменитий письменник.

 

• У 2007 році відкрили пам'ятник біля посольства Великобританії в Москві. Це єдиний пам'ятник, де Холмс і Ватсон зображені разом.

 

 

 

 

 

 

Висновок. Ми переконалися, що Шерлок Холмс, вигаданий геніальним автором, сприймається читачем як реальна особистість вже багато десятиліть. Ось ми і розкрили головний секрет всесвітньої популярності нашого улюбленого персонажа.

13. Заключний діалог Шерлока Холмса і доктора Ватсона

Холмс. Настала сумна хвилина прощання. Нам необхідно терміново вид’їхати в Лондон.

Ватсон. Але якщо вам знадобиться наша допомога, обов'язково пишіть. Адресу пам'ятаєте? Так, Бейкер стріт, 221 Б.

Холмс. Упевнений, що мій образ без захоплення хімією був би недостатньо повним, а книга - не такою цікавою.

Ватсон. Якщо хочете стати відомою людиною, присвячуйте більше часу вивченню різних наук, читанню. Успіх вам гарантований!

Шерлок. До зустрічі, друзі! Читайте нові історії про нас! А ось і наш кеб під'їхав ...

Головні герої покидають залу

docx
Додано
7 серпня 2021
Переглядів
2616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку