Проєкт «Мистецькі та літературні твори з фінансовим змістом».

Про матеріал

Даний проєкт можна використати на уроках фінансової грамотності в 6 класі при вивченні теми: «Мистецькі та літературні твори з фінансовим змістом».

Перегляд файлу

ПРОЄКТ

«Мистецькі та літературна твори з фінансовим змістом»

Підготувала: Черниш Марія, учениця 6-Б класу Чорнобаївської гімназії.

 

Назва твору

«Пригоди Тома Сойєра». Автор Марк Твен (справжнє ім'я Семюел Ленгхорн Клеменс, 1835-1910) – відомий американський письменник.

Тип твору

Повість.

Економічний чи фінансовий зміст:

 

Споживання

 

Після чергової бунтарської втечі Тома зі школи тітка Поллі придумала йому нове покарання – замість святкового відпочинку самостійно вибілити паркан.

З цього завдання починається справжній тріумф Тома: підключивши кмітливість і почуття гумору хлопчик переконує своїх товаришів в надзвичайній можливості побілити паркан, адже це, мовляв, унікальна рідкісна розвага і дана вона далеко не кожному.

І Том робить так, що інші хлопці виконують замість нього роботу, а він ще й отримує різні дрібнички. 

Ощадливість

 

Том обмінює всі здобуті дрібнички на квитки, які видають у недільній школі за вивчення віршів зі Священного писання; зібравши потрібну кількість квитків, Том обмінює їх на головний приз — Біблію. Бувши найгіршим учнем у класі, йому вдається викликати заздрість інших дітей та здивування і гордість дорослих.

Раціональність.

 

Піднявшись на другий поверх покинутого будинку і причаївшись там вони бачать, як знизу здіймається шум — крізь щілини у підлозі хлопці помічають глухонімого іспанця, яким насправді виявляється індіанцем Джо, що разом зі своїм спільником намагається заховати у будинку награбовані скарби. У своєму сховку Том і Гек вдоволено перезираються, оскільки згодом в них з'явиться можливість відкопати ці скарби. Проте, цілком випадково злодії знаходять навіть більший скарб, захований під кам'яною плитою, та відносять його у більш надійне місце. Хлопці прагнуть знайти цей скарб, тому коли однієї ночі Гек помічає злодіїв, він йде за ними назирцем. 

Підприємливість

 

Приходить літо, Том і Гек вирішують піти на пошуки скарбів до покинутого будинку.

Правила фінансової поведінки

 

Тиждень по тому, Том і Гек знову навідуються до печери та знаходять там заховану скриню золота, яке порівну ділять між собою та ставлять на депозит у банк. 

Марнотратство

 

Знудившись від шкільних буднів, Том та двоє його найкращих друзів Джо Гарпер та Гекльбері Фінн втікають на острів Джексона, щоб розпочати «піратське» життя. Поки хлопці насолоджувалися новознайденою свободою, мешканці міста розпочинають їхні пошуки, вважаючи, що вони втопилися на річці. Однієї ночі Том прокрадається додому та збоку спостерігає за стражданням своєї сім'ї. На коротку мить у Тома з'являються докори сумління, але йому раптом на думку приходить ідея з'явитися на власному похороні. Хлопці пристають на таку витівку та з'являються на похоронну службу у церкві та здобувають величезну повагу своїх однокласників. 

Висновок про економічне виховання

 

Герої твору мають економічну свідомість – це і є ж їхньою економічною культурою. Вони планують і організовують свою діяльність, щоб задовольнити свої потреби. Обдумують усе до найменших дрібниць, щодо пошуку скарбу та намагаються розв’язати економічні проблеми.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
3452
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку