ПРОЕКТ НА ТЕМУ: «ЯК ГОТУЮТЬСЯ РОСЛИНИ ДО ЗИМИ» (ХРИЗАНТЕМИ)

Про матеріал
Хризантема (Chrysanthemum) — рід квіткових рослин з родини айстрових. Складається з близько 40 видів, багатьох різних сортів. Хризантеми зараз переважно вирощують як декоративну рослину, але є окремі види, які використовують як лікарську рослину.
Перегляд файлу

            ПРОЕКТ НА ТЕМУ: «ЯК ГОТУЮТЬСЯ РОСЛИНИ ДО ЗИМИ»

(ХРИЗАНТЕМИ)

Хризантема (Chrysanthemum) — рід квіткових рослин з родини айстрових. Складається з близько 40 видів, багатьох різних сортів.

Хризантеми зараз переважно вирощують як декоративну рослину, але є окремі види, які використовують як лікарську рослину.

В китайській народній медицині хризантему використовують як лікувальну рослину: її листки призначають при головних болях, а висушені квіти — для покращення апетиту. В багатьох країнах листки і квіти використовували для лікування очних захворювань, малярії, алкоголізму, шлункових захворюваннях, профілактики серцево-судинних захворювань.

Культура декоративних садових хризантем налічує більше тисячі років. В Китаї, звідки родом більша частина хризантем, садові форми почали виводити ще 551 р. до н. е. Потім хризантеми були завезені до Японії, де стали національним символом. До Європи хризантеми завезли у XVII ст.

Хризантеми мають багато символічних значень, зокрема хризантема є одним із символів Японії. Хризантему традиційно зображають на монетах і державній емблемі Японії, а одна з найвищих нагород країни — орден Хризантеми.

Свято Хризантем в Японії — це особливий ритуал: виконуючи його потрібно милуватися кожним відтінком квітки, при цьому поринаєш у глибокі роздуми про сенс життя і пройдений шлях.

Древні японські поети прославили хризантему в своїх віршах.

Свято хризантем у Китаї — Чун'янцзє, відзначається 9-го числа дев’ятого місяця за Місячним календарем. Це свято припадає на золоту осінню пору, коли пишно цвітуть хризантеми, тому однією з традицій на це свято в Китаї є милування хризантемами.

 

ХРИЗАНТЕМИ

Хризантема

 

1a70ce8636ea51642ea8651e6f628274 Зберігання хризантем взимку

Як готуються хризантеми до зими?

  Багатьом здається, що хризантеми взимку відмінно себе почувають без якого-небудь додаткового догляду. Насправді якщо не надати ніякої турботи хризантемам восени, то навесні ви отримаєте слабкі, схильні до хвороб кущики. 

Тому якщо хочете, щоб Ваша хризантема була здоровою і радувала око – приділіть їй трохи уваги восени. Про те, як підготувати хризантеми на зиму, ми і поговоримо сьогодні.

Підготовка хризантем до зберігання

   Є різні способи зберігання хризантем взимку, але їх можна розділити на дві основні групи: хризантеми залишаються у відкритому грунті або викопуються і зберігаються в приміщенні. На відміну, приміром, від жоржин, де варіантів немає і викопувати бульби на зиму доводиться завжди, у власників хризантем варіанти є. Для підстраховки досвідчені квітникарі частина рослин викопують, а частина хризантем взимку залишають у ґрунті.

Яким же способом віддати перевагу? Це залежить від двох основних факторів:

– кліматичні умови. Для більшості сортів хризантем сніжні зими, навіть дуже холодні, – не страшні. Гірше, коли зима дуже вологе, або безсніжна, або з різкими перепадами температур. Тут, як ні укрывай хризантему на зиму – складно буде вберегти її від випрівання або вимерзання.

Cорти хризантем. Є сорти теплолюбні – індійські, наприклад. Ці хризантеми на зиму залишають у відкритому грунті якщо тільки в регіоні дуже м’які зими. А от корейські гібриди хризантем (у нас їх ще називають «дубок») можуть зимувати з самим незначним укриттям.

    Хризантеми восени починають готувати до холодів тільки після перших незначних морозів. Це жовтень, а іноді – початок листопада. Рослина має встигнути загартуватися, і лише перед замерзанням ґрунту хризантеми на зиму обрізають залишаючи «пенечек» висотою 10-20 см (для зручності позначення сорту). Зимівля хризантем у грунті

    Є кілька варіантів того, як зберегти хризантеми взимку в грунті. Давайте детально ознайомимося з ними.

1) Мульчування хризантем на зиму. Підходить для морозостійких сортів хризантем і сніжних зим. При цьому з настанням перших морозів рослина підгортають (беруть тирсу, стружку, компост, перегній, торф і т. д.), а при серйозних морозів вкривають ялиновим гіллям або просто – гілками і присипають сухим листям.

2) Спорудження укриття для хризантем взимку. Цей варіант більш надійний, особливо – якщо зима примхлива. Для цього восени навколо куща або кількох кущів хризантем ставляться опори (укладаються цеглини, наприклад), а зверху на них лягає дошка або шифер. Тепер залишається тільки покласти зверху укривний матеріал і зафіксувати його. Можна взяти ті ж ялинові гілки, а можна – матеріали на кшталт Спандбонда або Лутрасила. Головне – щоб укриття мало можливість провітрюватися, інакше хризантема взимку може загинути від надлишку вологи. 3) Зимівля хризантем у траншеях. Для цього способу слід готуватися ще з кінця літа або на початку осені. На узвишші (щоб не накопичувалася волога) виривається канава глибиною не менше півметра. Дно траншеї встилається тирсою або хвоєю. З першими морозами хризантеми викопуються разом з грудкою землі і поміщаються у «зимівлю» щільними рядами. Зверху траншеї слід покласти дошки, а дошки – вкрити матеріалом за типом щільного поліетилену. Таким чином, вода не потраплятиме в канаву. Є одна особливість цього методу – хризантеми рано «прокидаються» і навесні їх зазвичай дістають з зеленими пагонами.

Викопування хризантем на зиму

     Саме до цього способу радять вдаватися фахівці. Кущі хризантем, на зиму викопані з землі, формують сильний кущ, рідше хворіють, раніше зацвітають. До того ж, є можливість простежити за зберіганням хризантем взимку – не підсихають вони, не випрівають, не підгнивають, і в разі необхідності хризантеми можна полити або обробити фунгіцидом.

     Правда, бувають ситуації, коли немає відповідного місця для зберігання (температура 0…+5 градусів). Це може бути погріб, підвал, веранда або гараж.

    Якщо Ви щасливий володар льоху із земляною підлогою, викопані хризантеми на зиму поміщаються прямо на підлогу, з нього рослини і будуть брати вологу. І температура, як правило, в таких приміщеннях, тримається на оптимальному рівні, що не дозволить рослинам прокинутися дуже рано.

     Але найчастіше квітникарі викопують свої укорочені хризантеми восени і поміщають їх на зимівлю в спеціально підготовлені скриньки. У ящиках повинна знаходитися суміш піску і торфу (1:1). І навіть після того, як хризантеми будуть викопані і поміщені в ємності, не слід відразу заносити їх в приміщення – нехай рослини побудуть на холодному повітрі до остаточних морозів.

     Якщо є вибір, де зберігати хризантеми взимку, віддайте перевагу світлому приміщенню. Існує думка, що без світла за зиму хризантема виснажується, стає блідою і безсилою.

      Ось і всі основні секрети, завдяки яким хризантеми взимку будуть відчувати себе чудово. Головне – стежити за перепадами температури і вологи: щоб хризантеми не перемерзли і не підсохли – з одного боку, не почали раннє пробудження із-за високої температури і не выпрели – з іншого. Якщо Ви створите правильні умови для хризантем на зиму – квіти щедро Вас віддячать. Тим більше, що зробити це зовсім не складно.

 

Василь Сухомлинський

ХРИЗАНТЕМА Й  ЦИБУЛИНА

Казка-оповідання

Недалеко від хати росла Хризантема. На спаді літа вона зацвіла ніжним рожевим цвітом і милувалася своєю красою. Її квіти шепотіли: "Які ми гарні..."

А поруч із Хризантемою росла Цибулина. Ну, звичайнісінька цибуля. На спаді літа Цибулина доспіла, зелене пір'я зів'яло, й від неї відгонило гострим духом. Хризантема морщила носа й казала:

— Як неприємно від тебе тхне! Дивуюся, навіщо люди таке й сіють. Мабуть, щоб відлякувати бліх.

Цибулина мовчала. Проти Хризантеми вона відчувала себе простачкою.

Та ось із хати вийшла жінка й іде прямо до Хризантеми. Ця затамувала й дух. Певно, що жінка зараз скаже: "Які гарні квіти в Хризантеми!" Жінка справді підійшла до Василь Сухомлинський, Хризантема й Цибулина, оповідання, казкаХризантеми й сказала:

— Які гарні квіти!..

Хризантема аж танула од утіхи. Потім жінка нахилилася, вирвала Цибулину, роздивилася й вигукнула:

  Яка гарна Цибулина!

Хризантема нічого не могла збагнути. Вона собі думала: "Невже й Цибулина може бути гарною?"

Василь Олександрович Сухомлинський - видатний український педагог, письменник і публіцист.У 1926 - 1933 роках В.О. Сухомлинський навчався у Василівській семирічній школі, де був одним з кращих учнів. Вчився добре, старанно, любив читати, гарно малював. Щоб зібрати гроші на книги, фарби, зошити, разом з однолітками та братами ходили на Новий рік посівати та щедрувати, а літом працював у колгоспі. У дитячому садку, який діяв в колгоспі на період літніх канікул йому доручали бути помічником вихователя. Він доглядав малюків, розповідав їм казки, читав книжки, проводив веселі ігри. Тому і вибір професії був не випадковий.

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти про хризантеми.

 

У світі налічується 29 видів хризантем. Батьківщиною хризантем є — Китай (їх почали вирощувати ще в 551 році до нашої ери).

Національною квіткою Японії є — хризантема. Вона зображена на монетах та державній емблемі Японії. Імператорська печатка Японії зображена у вигляді жовтої хризантеми. У Японії відзначається свято хризантем.

У країнах Азії, листя і пагони хризантеми вживається в їжу як овоч або десерт (у Китаї, хризантема є харчовим видом).

Квітка хризантеми використовується як чай, який має хороший аромат і кілька корисних властивостей для здоров’я. Їх використовують при болю в горлі, лихоманці, головному болі, сухості в очах. Також квіти сприяють засвоєнню жирної їжі.

Хризантеми допомагають у зменшенні забруднення повітря.

Культура декоративних садових хризантем налічує більше тисячі років.

В Китаї, звідки родом більша частина хризантем, садові форми почали виводити ще 551 р. до н. е. Потім хризантеми були завезені до Японії, а до Європи хризантеми завезли у XVII ст. 

 

Вірші про хризантеми

 

Хризантема

  

Як жадібно повітря й воду п’ють

Останні чорнобривціі і жоржини

Вже журавлі на крилах знов несуть

Осколки літа в сніжні хуртовини.

 

А хризантема знай собі – цвіте!

Сміється прямо в очі сірій днині,

Ще й журавлів в дорогу проведе,

І слухатиме пісню журавлину.

 

Ця квітка – королева у саду,

Сніжинку першу збереже в долонці.

І я щодня вклонитись їй іду

Осінній квітці, схожій так на сонце.

 

                              Олена Бондар (Бондаренко)

 

 

 

 

 

 

***

Цвітуть багряні хризантеми

Як помин літечка цвітуть…

Вже у строфі осінні теми,

І у житті-осіння суть.

Мале зернятко біля хмизу

Шукає нірку для пожив…

Вже стежка котиться донизу,

А я ще нібито й не жив.

І не пізнавши: хто ми? Де ми?

– Іду в осінню каламуть…

Постій… Ще квітнуть хризантеми

– І треба з ними ще побуть.

                                     

                     Вадим Крищенко

 

Загадки про хризантемы

  

Он последний из цветов,

Кто цветёт до холодов,

Бутоны красками играют,

Ты угадал? Как называют?

Ответ: Хризантемы

                                   Автор: Леонов В.А.

 

Вот и осень на пороге,

И цветы все отцвели,

Ну, а эти продолжают,

Нас всё ж радовать цветы!

Ответ: Хризантемы

                                   Автор: Леонов В.А.

 

Красивые бутоны,

На салют похожи,

Осенью зацветают,

Их садоводы обожают!

Ответ: Хризантемы

                              Автор: Леонов В.А.

 

До морозов простоят,

Радуя прохожих взгляд,

Шапки пышные одели,

Только холод их разденет!

Ответ: Хризантемы

                      Автор: Леонов В.А.

 

Фейерверком огней,

Царица осени сияет,

И до первых холодов,

Клумбы украшает!

Ответ: Хризантема

 

                                                           Джерела:

 

  1. \http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-hrizantemi/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua
  2.  : http://mova-literatura.in.ua/cvitut-bagryani-xrizantemi-lirichnij-virsh-pro-osin.html
  3. www. Загадки. su

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Volovichenko Galina
    Дякую за гарну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1177
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку