Проект « Осінь. Весілля Морквинки» 1 клас.

Про матеріал
Цей матеріал допоможе закріпити знання про пору року осінь, місяці осені, овочі та фрукти, родичів гарбузових, навчить читати вірші інтонаційно і виразно, виховуватиме інтерес до збереження природи, розвиватиме спостережливість.
Перегляд файлу

Проект « Осінь. Весілля Морквинки»   1 клас.

Мета: закріпити знання про пору року осінь, місяці осені, овочі та фрукти, родичів гарбузових , навчити читати вірші інтонаційно і виразно, виховувати інтерес до природи, спостережливість.

Завдання проекту:                                                                                                                                                       -підвести підсумок проекту;                                                                                                                               -ознайомити з творами поетів, музикантів;                                                                                               -розвивати увагу , збагачувати словниковий запас;                                                                                      -виховувати любов до рідного краю.                                                                                                        Ключові компетентності: інформаційно- комунікативну( розвиваю вміння підбирати необхідну літературу), громадянську(навчаю любити та берегти традиції рідного краю); соціальну(вміння працювати в групах,творчі та художні навички); здоров’язбережувальну(використання фізкультхвилинок, малюнків,навчаю бачити красу природи рідного краю)                                            Обладнання: фотографії, букети квітів, корзини з овочами і фруктами, різнокольорове листя, костюми.

                                                                                                                                                                                                          Добрий день, Вам, добрі люди                                                                                                                            Хай вам щастя - доля буде                                                                                                                                       Не на день і не на рік.                                                                                                                                                 А на довгий - довгий вік.

Гостей дорогих. Ми вітаємо щиро,                                                                                                                    Стрічаємо з хлібом. Любов’ю і миром.

2. Країн багато в світі є, у кожній з них життя своє. Є поміж них лише одна, найдороща усім сторона. Де суть людини в доброті ,ще ріки, ниви золоті.                                                Де сонце і блакить ясна і віковічних гір сторона.

Всі разом розповідаємо  вірш « Рідний край»                                                                                                                                     Я тримаю у руці кольорові олівці Хочу я намалювати Кримські гори і Карпати                            Степ і пагорби Дніпрові і озера і діброви і веселку і калину Чорне море і Дунай Все це наша Україна Наш чудовий рідний край!                                                                                                                     Діти у наш рідний край завітала яка чудова пора року?

Ось послухаємо звіт І групи:                                                                                                                                  Довгими журавлиними ключами відлетіло літо. І осінь прибула на нашу землю. Та взялася наводити лад.

Осінь золотокоса, пишна, щедра, багата, якими тільки словами не нагороджує її народ. Осінь чарівниця

Люди називають її господинею. В неї багато клопотів:Прибрати всю садовину й огородину в комори. А ще спорядити перелітних птиць у далеку дорогу до теплого вирію. Розфарбувати кожен листочок барвистими фарбами. їй потрібно наспівати колискових пісень усім лісам садкам дібровам, щоб їм солодко спалось у зимовій колисці.

Нагадати пузатим грибам боровикам , тонконогим опенькам соромливим лисичкам та пихатим мухоморам, що настав їх час рости із землі

Вона пригощає кожну дитину яблуками і грушками, гронами солодкого винограду бурячками й морквою, готує землю під майбутній урожай

 

У ліс теж прийшла золота пора. Яких тільки кольорів не підібрала осінь для лісових мешканців - дерев. Стоять вони пишаються своїми шатами.

Красуня осінь справжня чарівниця Милуємося із її краси. Які веселі фарби придивіться  поклала осінь на ліси и гаї

Чудова в пишному вбранні приходить осінь тихо мов у сні. Осене  осене в гості тебе просимо З щедрими хлібами з високими снопами з листопадом і дощем з перелітним журавлем Осене осене ти прийди до нас  дуже просимо бо настав вже час.

Осінь:Завітала я до вас в Україну одягла в червоне намисто калину Бо ж українська осінь це пишні жоржини, айстри різнобарвні горішки ліщини Україна на весь світ врожаями славиться житом пшеницею та білою паляницею.

 Пісня « Наша осінь щедра, наша осінь мила.»

Я не сама до вас прийшла а трьох братів своїх привела їх за описом впізнайте, як їх звати відгадайте:

Дозріває горобина і калина вже рясна перший лист обпадає коли це буває – (вересень)

Груші, яблука зірвали у комору поскладали в лісі виросли опенькі довгоногі і тоненькі на деревах листя жовкне в двері стука місяць -              (жовтень)

Вітер плаче вітер вис голе поле, голий сад бо надворі листопад. Всі загадки відгадали братів осені впізнали надамо їм слово -( листопад)

Надаємо їм слово:

Я щедрий місяць вересень у віночку з вересу Все добро що в мене є щедро друзям роздаю Отакий я вересень у віночку з вересу

Жовтень місяць красень і чарівник до багатства й розкоші він звик Повні жмені золота він розсипає. Землю мов царівну він одягає.

Я холодний листопад всіх у хату заганяю. Птахів в дорогу відправляю зриваю листя із дерев Із зимою вас вітаю

Дякуємо осіннім місяцям. А скільки рік має місяців? Розкажемо вірш про місяці року! Січень січе, лютий лютує, березень плаче, квітень квітує, травень під ноги стеле травицю, червень складає сіно в копицю, липень медовий бджілок чарує, серпень чудовий булки дарує, вересень трусить груші в садочку, жовтень гаптує клену сорочку, йде листопад застели килими, грудень надходить початок зими!

до нас у гості завітала маленька капустина послухаємо що вона розкаже                                                  ВІРШИК «ІМЕНИНИ В КАПУСТИНИ»                                                                                                                      Завтра іменини в тітки капустини.                                                                                                               Прийде дід-дідіще, старий капустище.                                                                                                              Прийде з ним бабуся, стара капустуся.                                                                                                             Прийдуть два синочки, малі капусточки.                                                                                                   Прийдуть і три доні, малі капустоні.                                                                                                                    Прийде капустон, дін-дон-дон!                                                                                                                                               — Прийде вся родина, — каже капустина                                                                                                                 Прийде вся родина каже капустина

А у нас на городі новина Гарбуз збирає всю родину                                                                                               Звітує II група:

 Хоровод «Ходить гарбуз по городу»                                                                                                            Гра « Овочі і фрукти»

А чи знаєте ви для чого Гарбуз зібрав усю родину?                                                                                           Ні. Він надумав видати заміж молоду свою доньку — красуню Морквинку.

 А щоб вибрати їй доброго чоловіка, скликав він з усіх-усюд своєї Городньої держави женихів — нехай улюблениця сама вибере собі нареченого. Послухаємо їх.                                            

 Де ж це наші женихи? Ось і ранок настав ясний та погожий. Час уже розпочинати змагання.

Огірок (кланяється Морквинці).

Я найзеленіший, я щойно з городу.                                                                                                                                            І я не простого, шляхетного роду.                                                                                                                        А Ви, королівно, чарівна і гожа,                                                                                                                                    На жодну панянку знайому не схожа.                                                                                                                                    Я Вам подарую свій власний портрет.                                                                                                                         Я мов би картинка і навіть поет.                                                                                                    Гарбуз: Дитя. То як, подобається тобі огірок?                                                                          Морквинка: Е, хвалько та й годі.                                                                                                                           Помідор: Хоч я не стрункий і на зріст не високий, Та маю червоні, гладенькі щоки.  Я круглий, блискучий геть-чисто сеньйор. То й кличуть мене всі Сеньйор - Помідор

 Буряк : Я, знайте, звичайний червоний буряк. До різної страви бере мене всяк. Вам, люба Морквинка, так буде за мною,              |Немов за стіною, та ще й кам’яною.

КАВУН: Зелений, смугастий, гладун-балакун. Дарує вам свої ягоди солодкий кавуну

Будяк: Забули про мене, тепер начувайтеся! Бо я — наречений і буду змагатися!

 І я жених видатний, бо такий зелений, І замок, і варта буде Вам у мене. Дуже я кохаю, зізнаюся Вам. І своїм суперникам Вас я не віддам.

Будяк (іде геть). Нічого, я ще повернуся!.

Гарбуз:Е ні, моя люба, не треба лякатись, За тата і маму відразу ховатись

Гості: А де ж наш князь Соняшник? Бачу він знову  сумує  за своєю коханою Морквинкою. Годі вже сумувати. Збирайся та поїдемо сватати красуню Морквинку.

Гарбуз:Ви здалеку, певно, із Сонця країни, Просимо в господу до нас на гостину. А що то за красень такий тут із вами

 Соняшник: Вже сонце заходить за ліс, і за гору,А вітер колише пшениченьки поле. Живу біля Сонця в далекій країні,Та серцем з тобою, кохана, єдина. Сидиш край віконця і мрієш, я знаю,І журишся мила, бо сонце сідає.

Ти хочеш змагатися? Змагайся зі мною. Дуель буде справжня — Готуйся до бою

На шаблях йде змагання!  Перемагає Соняшник Будяк відступає.

Чого ж тут зволікати? Зараз і весілля зіграємо. Запрошуємо і вас на весілля.

 Підсумок.   Звучить музика всі гості танцюють.

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 серпня 2019
Переглядів
806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку