Проект "Самшитовий герб України"

Про матеріал
Проект "Самшитовий герб України" демонструє практичні підходи до впровадження проектної технологої та діяльнісного підходу як засобу формування екологічної компететентності вихованців гуртків еколого-натуралістичного напрямку
Перегляд файлу

 

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ДНІПРОПtТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТАРЦІЇ

ФІЛІЯ «ШАФРАН» КЗО «ОБЛАСНИЙ ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНИЙ ЦЕНТР ДІТЕЙ ТА УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ»

Опорний комунальний заклад "Могилівська загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів ім. І.М.Шишканя" Могилівської сільської ради

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС «Парки –легені міст  і сіл»

Проект «Самшитовий герб України»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020

 

 

Мета проекту: залучення учнів до роботи по озелененню та благоустрою території паркової зони Могилівської ОТГ, формування екологічної культури особистості, активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльності учнів, виховання національно-патріотичних цінностей  в школярів, формування почуття свідомого громадянства, відповідальності  за свою громаду.

Завдання:

  • вивчення біологічних особливостей декоративних рослин, які застосовуються в ландшафному дизайні;
  • підготовка та реалізація проекту  ландшафтного дизайну території паркової зони Могилівської громади;
  • залучення учнів навчального закладу,  батьків та громадськості  до соціального парнерства та співробітництва з місцевою громадою;
  • формування практичних навичок та вмінь фіто та ланшафного дизайну в учнів школи;
  • підтримка та мотивація вихованців школи, що проявили інтерес до еколого-просвітницької та природоохоронної роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Філія КЗО «Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді» «Шафран» працює на базі Могилівської обєднаної громади, успішно реалізовуючи принципи соціального партнерства та співробітнтицтва. Учнівський та педагогічний колективи загальноосвітніх навчальних закладів активно долучаються до справ громади. Юні натуралісти за підтримки місцевої влади – незмінні ініціатори та учасники  природоохоронних та еколого-просвітницьких заходів, активно долучаються до справ благоустрою та озеленення рідного села. Протягом 2019 року впорядковували зону відпочинку біля озера Біловід, прийняли участь у акції «Рідній Орелі – чисті води»,  висадили в парковій зоні берізки, вирощували розсаду чорнобривців та агерартуму для місцевої громади, за ініціативи колективу філії «Шафран», спільно з екологом громади та сільським біблотекарем провели науково-практичну конферецію «Екологічні проблеми та виклики Могилівської громади», постійно піклуються про зовнішнє озеленення та  дизайн шкільної території.

Тому з великим завзяттям прийняли пропозицію місцевої влади прийняти участь у реалізації амбітного проекту «Самшитовий герб України» в рамках проведення децентралізаційного Агрофесту «Я – гідний», який відбувся 28 вересня 2019 року на території Могилівської громади.

Спільними зусиллями дорослих та учнівської молоді було встановлено національний рекорд України «Найбільший самшитовий герб України». Тепер в с.Могилів буде рости вічнозелений тризубець розмірами  26 на 16 метрів.

 

 

 

 

 

План реалізації проекту

 

  1. Підготовчий етап. Вибір території для висадки та демаркація об’єкту.
  2. Практичний етап.
    1. Розмітка об’єкту в натурі на території паркової зони сільської громади.
    2. Підготовчі ландшафтні роботи.
    3. Участь у встановленні національного рекорду. Висадка самшитів.
  3. Дослідницький етап.
    1. Робота з науковою літературою та інтернет-ресурсами з метою вивчення біологічних особливостей самшиту.
    2. Квітковий дизайн живого об’єкту. Біологічні особливості однорічних рослин та догляд за ними.
    3. Календар догляду за тризубцем.
  4. Узагальнення та оформлення матеріалів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

1. Підготовчий етап. Вибір території для висадки та демаркація об’єкту.

Розташування майбутнього обєкту – національного рекорду узгодили на засіданні ініціативної групи виконавчого комітету Могилівської сільської ради. Тризубець повинен розміщуватись в парковій  зоні так, щоб його було добре видно мешканцям та гостям громади, які відвідують центр села. Тут розташовані адміністративний центр, сільський будинок  культури, «Алея друзів»,  дитячий майданчик, меморіал загиблим у Другій Світовій Війні. Ділянку для живого об’єкту  вдало  розмістили на невеликому схилі справа від «Алеї друзів» позаду меморіалу. Зі сторони автошляху «Дніпро-Київ» живий тризубець буде захищений берізками, якими опікуються юннати.

 Карта- схема розміщення тризуба

Джерело - https://ua.igotoworld.com/ru/poi_map/empty.htm?geoObjectId=387240

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розмітка об’єкту на папері

Напрям на схід   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Практичний етап.
    1. Розмітка об’єкту в натурі на території паркової зони сільської громади.

Для виконання розмітки в натурі нам необхідні наступні матеріали та інструменти:

  1. Рулетка з м’якою  стрічкою довжиною 30 м.
  2. Рулетка з жорсткою металічною стрічкою довжиною 3-5 м.
  3. Дерев’яні пакільці для фіксації контрольних та додаткових  точок по периметру об’єкта.
  4. Шпагат для формування контуру фігури тризубця.
  5. Планшет для запису з зажимом, щоб вітер не зривав папір з макетом.
  6. Олівці або маркери.
  7. Компас.
  8. Фотоапарат  або смартфон для фіксації нашої роботи.

Практичну допомогу в розмітці герба на місцевості надав юннатам директор філії «Шафран» Журавель Владислав Євгенович. (Фото 1 ).

 

 

  1. Підготовчі ландшафтні роботи.

Після розмітки на місцевості виконуємо земляні роботи – знімаємо верхній шар ґрунту по контуру тризубця висотою приблизно 15 см. Знятий ґрунт вивозимо з території об’єкту. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготовчі роботи тривають.  C:\Users\Virtoria\Desktop\Могилів галерея\71230811_2504955452916132_3077989360650420224_n.jpg

 

Оскільки протягом майже двох місяців не території Могилева не було дощів, грунт був дуже сухий. Тому учні не змогли підготувати лунки для висаджування самшиту самостійно.  На допомогу прийшов мотобур.

C:\Users\Virtoria\Desktop\Могилів галерея\Новая папка\IMG_20190926_173638.jpgC:\Users\Virtoria\Desktop\Могилів галерея\Новая папка\IMG_20190926_155847.jpg

C:\Users\Virtoria\Desktop\Могилів галерея\Новая папка\IMG_20190926_155907.jpg

 

 

До встановлення рекорду залишається один день.

27 вересня працівники сільської ради, місцевого комунального підприємства «Джерело»,   філії «Шафран», жителі села надали допомогу в поливі лунок та оздоблення контуру річковим піском. Протягом дня в кожну лунку було залито по 30 л води.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Участь у встановленні національного рекорду. Висадка самшитів.

28 вересня 2019 школярі Могилівської громади висадили майже 600 кущів самшиту у формі герба України, свтановивши національний рекорд.

C:\Users\Virtoria\Desktop\Могилів галерея\71039796_1716229475177066_813310847009947648_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посилання на відео: https://www.youtube.com/watch?v=Cch-U3WpIBE

Неймовірне фото з висоти пташиного польоту після встановлення рекорду

 

C:\Users\Virtoria\Desktop\Могилів галерея\71266114_2423560591055078_5327060654626963456_n.jpg

3.Дослідницький етап.

3.1 Робота з науковою літературою та інтернет-ресурсами з метою вивчення біологічних особливостей самшиту.

 

САМШИТ ВІЧНОЗЕЛЕНИЙ

Латинська назва Buxus sempervirens L.C:\Users\Virtoria\Desktop\Могилів галерея\Новая папка\Без названия.jpg

Рід Самшит Buxus L.

Родина Самшитові Buxaceae Dumort.

Походження

Алжир, частина Іспанії і Франції до Швейцарської Юри та Ельзасу, від Істрії і Македонії через Північну Грецію до Малої Азії.

Опис

П'ять століть. Саме стільки відміряно цій рослині – довгожителеві, унікальному живому свідку історії. В Абхазії є такий фразеологічний зворот «навіть самшит не пам'ятає», так кажуть про події, які відбулися дуже давно. Самшит об'єднує під своєю назвою близько 30 видів рослин, які поширені в природі, але в декоративному садівництві, в основному, використовується лише один вид. Вічнозелений розлогий кущ (до 1 м в діаметрі) чи невелике деревце 6–10 м заввишки, з густою кроною. Росте дуже повільно – в 10 років висота 0,8 м, діаметр крони 50 см, у 100-річних дерев висота 8 м. Молоді пагони з боків опушені, під кінець сезону голі. Стовбур у деревоподібних екземплярів покритий сірувато-білою дрібнотріщинуватою корою. Пагони чотиригранні. Має стрижневу, добре розвинену кореневу систему.

 

Квітка

Квітки роздільностатеві, досить непримітні, зеленувато-жовтого кольору, в коротких пазушних китицях; чоловічі (тичинкові) – сидячі. Тичинкових квіток багато, вони розміщені в нижній частині суцвіття. Маточкова квітка одна, як правило верхівкова. Тичинки в 1,5–2 рази довші за внутрішні чашолистики.Фото квітки рослини - Самшит вічнозелений

 

 

ПлідФото плоду рослини - Самшит вічнозелений

Плід – тригранна коробочка, яйцеподібно-кулястої форми, 7–10 мм завдовжки і 5–6 мм завширшки, з ріжками до 2 мм. Насіння чорне, блискуче 5–6 мм завдовжки по 6 шт. в коробочці, розлітається під час її розкриття.

 

 

ЛистокЛистки - Самшит вічнозелений

Листки прості, з обох боків гладкі, зверху темно-зелені, шкірясті, блискучі, знизу світло- або жовтувато-зелені, переважно широкоовальні, рідше еліптичні, довгасті або обернено-яйцеподібні, завдовжки 1,5–2,5 см (іноді до 3,0 см) і 0,7–1,2 см (1,4 см) шириною, цілокраї, з притупленою або зрізаною верхівкою; розташування супротивне.

 

Основні дані фенологічного розвитку:

Цвітіння у березні-квітні.

У природі самшит розмножується насінням і вегетативно. У культурі, зазвичай, літніми та осінніми живцями, оскільки насіння має дуже тривалий період спокою. Букус, як в народі ще називають цю вічнозелену рослину, використовували народи Стародавньої Греції. Ще в Древній Греції були відомі незвичайні властивості самшиту. З самшиту готували обереги від злих чар, приписували йому властивість відганяти нічні кошмари. Для цього достатньо було покласти гілочку самшиту під подушку. В Адигеї самшит й досі шанується як священне дерево. Наші предки також вірили, що ця рослина є оберегом і вважали, що захищає від злих духів і чорної магії, допомагає у виконанні бажання і вселяє надію на краще майбутнє. Католики в країнах Західної Європи прикрашають гілками самшиту свої помешкання у Вербну Неділю. Якщо вірити Овідію, то давньогрецька богиня Афіна зробила собі флейту саме з самшиту. Деревина самшиту міцна, важка, щільна, найтвердіша з усіх порід, що зустрічаються в Європі. Наші предки її використовували для виготовлення різноманітних меблів і музичних інструментів, столярних виробів з дрібним різьбленням, при виготовленні дрібної посуду, шахових фігур, деталей машин, від яких потрібна висока зносостійкість в поєднанні з ідеально гладкою поверхнею (друкарських і швейних машин, ткацьких верстатів, вимірювальні прилади, деталі оптичних і хірургічних інструментів). Заокруглені частини деревини йдуть на виготовлення курильних трубок.

 

Самшит вічнозелений – отруйна рослина (особливо листя), містить близько 70 алкалоїдів, крім того, містить смоли, біофлаваноїди, дубильні речовини. Зважаючи на високу токсичність препарати самшиту офіційна медицина практично не вживає. Відомо, що в Китаї препарати на основі самшиту рекомендують при певних системах лікування; настій листя використовують для компресів і промивання інфікованих ран, в гомеопатії також використовують самшит для окремих препаратів. Проте висока загроза отруєння (з небезпекою летальних наслідків) вимагає обережного застосування і винятково під медичним контролем. Водночас цю біологічну особливість слід враховувати при декоративному формуванні рослин. Оскільки ці рослини виключно добре переносять формування крони – з найдавніших часів вони є найкращим матеріалом для топіарних робіт. Художники створюють справжні зелені скульптури з самшиту, які прикрашають багато сучасних садів і парків. Часто самшит вирощують в кімнатному садівництві, придатний він і для вирощування мініатюрної копії дерева в горщику (бонсай). Цей вічнозелений чагарник є найпоширенішим кущем в ландшафтному дизайні, його використовують для оформлення клумб, створення декорацій, першокласний матеріал для низьких і середньої висоти бордюрів, більш високих живоплотів, низьких вічнозелених килимових малюнків, для складної фігурної формовки, а також для солітерів і груп і, нарешті, для контейнерного озеленення.

Самшит – досить цікава рослина, яка, за спостереженнями фахівців, не дуже вибаглива, але може різко захворіти або навіть загинути. Це проблема багатьох вічнозелених рослин... Це один з найбільш тіньовитривалих листяних видів (у природних умовах зростає переважно в тінистих місцях), але добре росте і на досить освітлених ділянках, добре переносить літню спеку, але навесні дуже чутливий до активного впливу вітру і сонця. Теплолюбний, але без ушкоджень переносить короткочасні пониження температури до -20–22°С. Рослина хоч і невимоглива до грунту, але набагато краще росте на родючих свіжих грунтах з наявністю вапна. На бідних грунтах формуються невеликі кущі, але з густим листяним покривом. Може рости і на сухих кам'янистих, дрібнофракційних грунтах, в ущелинах скель. Не витримує грунтів з надлишковим зволоженням, мінімальний рівень залягання грунтових вод – 2 м. Добре переносить дим і пил в міських умовах.

Джерело: http://www.ieenas.org/p/camshit-vichnozelenii/

 

 

 

 

3.2 Квітковий дизайн живого об’єкту. Біологічні особливості однорічних рослин та догляд за ними.             

Висаджені кущі самшиту на відстані 50 см мають висоту 25-35 см. Тому між зеленими контурами залишається приблизно 70 см вільного місця. Оскільки ця рослина росте дуже повільно ( 5-6 см в рік), то нам потрібно спланувати догляд за обєктом та його дизайн.

Пропонуємо всередині контуру висадити дві стрічки з однорічників.

Ми вибрали чорнобривці сорту Антігуа F1 та агератум сорту «Клауд найн». Вибір зумовлений синхронністю вирощування та цвітіння цих рослин.

Для заповнення контуру тризубця нам необхідно паралельно висадити стрічку чорнобривців та стрічку агератуму довжиною по 100 м кожна. Тому нам необхідно виростити приблизно по 400 кущів кожного сорту. Досвід вирощування саме цих рослин ми маємо з минулого навчального року, вирощуючи розсаду в касетах та в шкільній теплиці.

 За домогою в придбанні насіннєвого матеріалу будемо звертатись до голови сільської ради Могилівської громади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Очікуємо отримати приблизно такий вигляд доріжки між самшитами

 

http://www.flowerbank.ru/wp-content/uploads/2016/02/2902-03.jpgКартинки по запросу Квіти Чорнобривці Жовте диво Golden Garden 0,5г

 

 

 

 

 

 

 

 

Опис обраних сортів

Чорнобривці сорту Антігуа F1 генетично компактний гібрид. Кущ міцний, висотою 25-30 см, шириною 25-30 см. Серія вирівняна за габітусом, менш чутлива до тривалості світлового дня. Квіти великі, діаметр 8-10 см, густо-махрові, яскравих кольорів. Цвітіння триває з червня до жовтня. Швидкоросла, світло-, теплолюбива, невибаглива до ґрунту та вологи рослина. Для раннього цвітіння насіння висівають на розсаду на початку квітня. Сходи з'являються через 5-6 днів, пікіровку проводять у фазі 2-3 справжніх листочків. На постійне місце висаджують, коли мине загроза заморозків. Посів у відкритий ґрунт проводять у травні на глибину 1,5-2 см. Рекомендується для горщиків, клумб, рабаток, ваз та балконів.

Виробник ― Syngenta (Голландія)

Агератум сорту «Клауд найн». Одним з найчастіших гостей на клумб, вуличних вазонів і альпійських гірок є квітка сімейства айстрових під назвою агератум. Він відрізняється різноманітністю забарвлень і пишнотою цвітіння. Родом це трав'яниста рослина з Північної і Центральної Америки, проте, воно прекрасно почуває себе в нашому кліматі. Цвіте рослина досить довго – з червня по жовтень, тому дуже активно використовується в квітникарстві та флористиці. Це теплолюбива квітка, тому краще росте на сонячних ділянках. Грунт краща добре дренований з нейтральною реакцією. Потребує помірного, але регулярного поливу, особливо в період посухи та  підстригання відцвілих суцвіть. Після стрижки активно відновлюється і цвіте. Розмножується насінням, яке висівають на розсаду. Агератум «Клауд найн» або синій - також дуже популярний серед садівників і квіткарів. Цей вид відрізняється дуже раннім цвітінням і компактним виглядом, він теплолюбний і посухостійкий. Агератум синій відмінно підходить для вирощування в контейнерах і вазонах, добре виглядає при висадці на передньому плані квітників, гармонійно прикрашає бордюри. Щоб агератум карликовий синій пишно цвів і рясно, необхідно висаджувати його на сонячних ділянках.

 

3.3 Календар догляду за тризубцем.

 

Місяць року

Агротехнічні заходи

Виконавець

Відповідальний

Вересень 2019

Висадка кущів самшиту

Школярі навчальних закладів громади

Смірнова Т.В., заступник голови Могилівської ОТГ

Журавель В.Є., директор філії «Шафран»

Жовтень 2019

Полив в разі необхідності, підгортання пристовбурової області

КП «Джерело» та вихованці філії «Шафран» (члени гуртків «Юні квітникарі» та «Юні лісівники»)

Керівник гуртка філії «Шафран» Ніколаєнкова О.В.

Листопад 2019

Насичений полив перед настанням стійких морозів, мульчування хвоєю.

КП «Джерело» та вихованці філії «Шафран» (члени гуртків «Юні квітникарі» та «Юні лісівники»)

Керівник гуртка філії «Шафран» Ніколаєнкова О.В.

Грудень 2019-Лютий 2020

Спостереження за станом рослин

 

 

Березень 2020

Розпушування грунту для швидшого прогрівання

Могилівська ЗОШ І-ІІІ ступенів спільно з філією «Шафран»

 

Квітень 2020

Прополювання та розпушування грунту, виявлення загиблих рослин та  підсадка нових.

Висів насіння квітів в шкільній теплиці та догляд за розсадою

Могилівська ЗОШ І-ІІІ ступенів спільно з філією «Шафран»

Директор школи Погоріла С.П., директор філії Журавель В.Є.

керівник гуртка філії «Шафран» Ніколаєнкова О.В.

Травень 2020

Мульчування кущів та підживлення. Регулярний полив при потребі

Висаджування квіткої стрічки 

Поновлення в разі необхідності піску

 

Могилівська ЗОШ І-ІІІ ступенів спільно з філією «Шафран»

 

КП «Джерело»

Філія «Шафран»

Червень 2020

Догляд, полив та пропополювання

та вихованці філії «Шафран» (члени гуртків «Юні квітникарі» та «Юні лісівники»)

Директор школи Погоріла С.П., директор філії Журавель В.Є.

Липень 2020

Догляд, полив та пропополювання.

Прибирання сухих суцвіть з квіткової стрічки

КП «Джерело» та вихованці філії «Шафран» (члени гуртків «Юні квітникарі» та «Юні лісівники»)

Директор школи Погоріла С.П., директор філії Журавель В.Є.

Серпень 2020

Догляд, полив та пропополювання.

Збір насіннєвого матеріалу,

КП «Джерело» та вихованці філії «Шафран» (члени гуртків «Юні квітникарі» та «Юні лісівники»)

Директор школи Погоріла С.П., директор філії Журавель В.Є.

Вересень 2020

Догляд, полив та пропополювання.

Збір насіннєвого матеріалу,

КП «Джерело» та вихованці філії «Шафран» (члени гуртків «Юні квітникарі» та «Юні лісівники»)

Директор школи Погоріла С.П., директор філії Журавель В.Є.

 

 

 

 

 

 

 

4.Узагальнення та оформлення матеріалів.

Кейс проекту: https://drive.google.com/drive/folders/1bFBGzj2Ot5_urbol1z9fBR5VBOHFCYDe?usp=sharing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку