Проект: «Теорія і технологія навчання квілінгу»

Про матеріал

Даний проект містить як теоретичні, так і практичні аспекти навчання техніці "Квілінг". Дані матеріали будуть цікавими для тих, хто хоче володіти новітніми технологіями.

Перегляд файлу

1

 

Тема проекту: «Теорія і технологія навчання квілінгу»

 

Зміст проекту

 

І.Обґрунтовування проекту:

  1. Усвідомлення проблемної області і виявлення конкретної потреби.
  2. Визначення конкретної задачі і її формулювання.
  3. Коротке визначення дизайнерської задачі.

ІІ. План організації роботи по виготовленню проектованого виробу.

  1. Схема осмислювання.
  2. Виявлення основних параметрів та обмежень.

ІІІ. Теоретичні відомості.

  1. Характеристика сучасного інтер’єру.
  2. Історія і сучасність.

ІV. Банк ідей і пропозицій.

V. Дизайн-аналіз.

VІ. Характеристика матеріалів і устаткування, що використовуються:

  1. Вибір інструментів і устаткування.
  2. Вибір матеріалів.
  3. Вибір колірної гамми матеріалів.

VІІ. Графічна  частина проекту.

  1. Ескізна розробка базового варіанту.
  2. Вимоги до готового виробу.

VІІІ. Технологічна частина проекту:

  1. Організація робочого місця і дотримання техніки безпеки.
  2. Технологічна послідовність виготовлення виробу.
  3. Контроль якості готового виробу.

ІX. Екологічне обґрунтовування.

X. Економічне обґрунтовування .

ХІ. Реклама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І.Обґрунтовування  проекту

 

1.Осмислювання проблемної області і виявлення конкретної потреби.

               Дуже привабливі роботи майстринь, виконані в техніці «квілінг». З цікавою  технікою і хочеться поближче познайомитись. Саме тому темою свого творчого проекту обрано виконання декоративного виробу для декорування  кімнати в техніці «квілінг».

            Квілінг – одна з наймодніших і популярних течій в
рукоділлі. Не варто думати, що цей напрям – дитя 21 століття. Ще з 15 століття було прийняте прикрашати предмети биту завитками з паперу.
Зараз це мистецтво знов відроджується. Матеріалу для
виготовлення таких виробів стало набагато більше: різноманітний папір, картон.               

            Квілінг – достатньо проста техніка, що не вимагає спеціального устаткування і спеціальних знань, тільки нескінченна
фантазія і бажання творити. Вивчивши різні елементи цієї техніки, можна без зусиль їх повторити і створити своїми руками незвичайно красиві речі. Крім цього з'являється можливість додати готовим виробам неповторний індивідуальний стиль. За допомогою оригінального об'ємного малюнка можна створити різноманітні подарунки своїми руками. Універсальність цього виду рукоділля в тому, що він стане у нагоді  для оформлення листівки, прикраси для гардеробу жінки, для декоративного оформлення свого житла. В даний час дуже креативно виглядають декоративні картини,  шкатулки, прикрашені паперовими  стрічками, фото-рамки. Володіючи такою ексклюзивною річчю, можна бути упевненим, що подібного чуда більше ні у кого не буде. Такі авторські роботи є прекрасним подарунком. Все це послужило причиною того, що об'єктом творчого проекту було обрано декоративне панно в техніці «квілінг», за допомогою якого можна урізноманітнити інтер'єр будь-якого приміщення.
 

 

2.Визначення  конкретної задачі і її формулювання.

 

           Розробити і виготовити декоративне панно для спальної кімнати з паперу і вторинної сировини, щоб  воно було  і прикрасою, і корисною у використовуванні річчю, при виготовленні якої необхідно максимально використовувати отримані знання технології виготовлення, технік рукоділля, народних традицій.

 

3.Коротке  визначення дизайнерської задачі.

 

         Створити неповторний і цікавий виріб, який підходитиме до інтер'єру  кімнати. Ідея створення виробу також повинна бути в стилі народних традицій.

 

ІІ. План організації роботи по виготовленню проектованого виробу.

 

1.Схема обдумування.

Обдумування – виявлення основних  параметрів і обмежень.

2.Виявлення основних питань, параметрів та обмежень

Для реалізації проекту необхідно вивчити:

  1. Модні тенденції в сучасному дизайні;
  2. Гармонійне поєднання кольорів;
  3. Вплив кольору на настрій людини;
  4. Інтер'єр житлового будинку;
  5. Властивості різних матеріалів, а саме паперу, картону.
  6. Технологію виконання техніки «квілінг»
  7. Технологію обробки виробу.

 

ІІІ. Теоретичні відомості

1. Характеристика сучасного інтер’єру.

 

             Ми всі прагнемо зробити своє житло зручним, красивим, затишним і, звичайно ж, неповторним. З чого все ж таки складається інтер'єр сучасної квартири, чим він визначається? Як досягти його індивідуальності?

            Звичайно, велике значення для створення затишку в приміщенні, додання йому індивідуального характеру мають естетичні смаки і світогляд проживаючих в будинку або квартирі людей. Потрібно прагнути того, щоб все, що оточує нас удома, було не зайвим, а необхідним і достатнім, але щоб все це необхідне красивим і складало єдину композицію.

           Меблі, устаткування – це затишок і комфорт в нашому будинку, це можливість красиво і зручно влаштувати своє житло, раціонально використовувати його площу, додати своєрідність, неповторність його вигляду. А ще це залежить від просторової організації квартири в цілому і окремих приміщень, від правильного вибору стилю, освітлення і колірного колориту, а головне – від любовного, творчого відношення людей до свого будинку.

            При створенні цілісної композиції інтер'єру в тому або іншому стилі і незалежно від призначення приміщення необхідно орієнтуватися на поєднання форми і величини предметів, їх розташування в просторі і масивність форми, фактуру і колір, спираючись при цьому на принципи контрасту або нюансу, тотожності, симетрії або асиметрії, динаміки або статики, замкнутості або відвертості композиції в цілому.

              Важливу роль в досягненні виразності композиції грають методи розділення  простору на зони, що мають різне значення. Так, функціональні розчленовування на зони відпочинку, роботи і т.д., акцентовані певними прийомами меблювання і устаткування, в цілому можуть бути цікавими просторовими композиціями. При оформленні поверхонь інтер'єру використовується розподіл декоративного порядку, що є основою фронтальних композицій. Прикладом такого розподілу може служити особливе розташування на стіні картин, книжкових полиць і ін. І ще хотілося б відзначити важливість виділення головного елемента композиції і підкорення йому інших елементів.

             Кімнати в наших будинках і квартирах мають різне призначення. І часто одну і ту ж кімнату ми використовуємо в різній меті. Наприклад, кухня є столовою, дитяча є спальнею, має ігрову зону і місце для учбових занять і т.д. Особливий інтерес в цьому плані має вітальня, яка є безпосередньо вітальнею, а також кабінетом, може мати зону відпочинку і т.д. Приміщення повинне бути функціональним, відповідаючи вимогам цілісності композиції, а також теплим і затишним. 

              Так, щоб спальня  виглядала привітно і затишно, слід ретельно підібрати її колірну гамму, врахувати пропорції. Меблі краще розставити групами, залишаючи вільний простір, щоб не було відчуття загромадження  простору. Тут повинне бути спокійно і затишно для відпочинку. Колірну гамму краще підбирати відповідно до смаків членів сім'ї, але неодмінно світлих,заспокійливих  пастельних тонів, що створюють затишну атмосферу.

         У спальні повинні бути  джерела приглушеного світла, адже саме вони створюють затишну  обстановку для відпочинку. Особливе значення слідує приділяти декоруванню спальні предметами мистецтва, що допомагає цьому і ніякому іншому житлу. А якщо це будуть роботи безпосередньо господарів будинку, то це удвічі приємно. Адже в кожній з  таких робіт частинка душі, тепло рук, що зробили її. Неоціниму допомогу в цьому може надати саме роботи в техніці «квілінг» Адже вироби виходять дуже красиві, ніжні, привабливі.

2.Історія  і сучасність.

Квілінг (анг.quilling) - мистецтво скручування довгих та вузьких смужок паперу. Орнаменти, зроблені з маленьких паперових «баранців», - результат клопіткої, майже ювелірної роботи. Техніка квілінг відома людству ще з ХV століття, у той час вона вважалась справжнім мистецтвом.   

ІІІ. Банк ідей і пропозицій.

              Вивчивши теоретичний матеріал, було ухвалено рішення вибрати як об'єкт творчого проекту виріб, виконаний в техніці «квілінг», за допомогою якого можна було б прикрасити інтер'єр  кімнати, для створення особливої затишної  обстановки.

         В процесі збору інформації був розглянутий ряд варіантів різних виробів:

  • Декоративне панно «Гербери»
  • Декоративне панно «Букет польових квітів»
  • Декоративна панно «Троянди»
  • Декоративне панно «Метелик»

 Роздивимось та оцінимо варіанти, виконавши їх аналіз згідно з поставленими дизайнерськими задачами.

 

ВАРІАНТ 1.

Декоративне панно «Гербери»

Для виконання панно використані техніки «квілінг»: «око», «рол»,  «листочок». Панно може бути використане для оформлення інтер’єру вітальні, спальної кімнати. Добір паперу  припускає гарних знань кольорової гами та високих вмінь та навичок виконання елементів панно. Собівартість висока.

ВАРІАНТ 2.

Декоративне панно «Букет польових квітів»

 

Для виконання панно використані техніка «квілінг» та оригамі. Можливе використання паперових відходів від створення аплікацій, а це знижує собівартість виготовлення виробу. Панно може бути використане для оформлення інтер’єру вітальні, спальної кімнати. Добір паперу припускає гарних знань кольорової гами та високих вмінь та навичок виготовлення елементів «квілінгу» Робота потребує великого терпіння, акуратності.

ВАРІАНТ 3.

Декоративне панно «Троянди»

Для виконання декоративного панно використана техніка  «квілінг». Технологічно нескладна. Можливе використання відходів паперу, а це знижує собівартість виготовлення виробу. Барвистість композиції досягається використовуванням колірного підбору паперу. Декоративне панно може бути використано для оформлення інтер’єру вітальні, дитячої кімнати. Потребує гарних навичок точної строчки та знань кольорової гами.

ВАРІАНТ 4.

Декоративне панно «Метелик»

Для виконання панно використані техніка «квілвнг». Панно може бути використане для оформлення інтер’єру вітальні, спальної кімнати, кухні. Добір паперу припускає гарних знань кольорової гами та високих вмінь та навичок роботи з папером. Потрібен високий рівень підготовки виконавця. Собівартість невисока.


ІV. Дизайн-аналіз.

 

        Щоб вибрати найприйнятніший варіант для роботи, необхідно було порівняти всі чотири варіанти по різних критеріях оцінки і зупинитися на найкращому.

 

Критерії оцінки

Варіанти

 

1

2

3

4

Наявність замовлення і попиту на ринку

_

+

-

_

Наявність матеріалів

_

+

+

_

Використовування відходів

+

+

+

+

Витрати на матеріали

+

+

+

+

Складність, трудомісткість операцій

_

+

_

+

Витрати часу

_

_

_

+

Функціональність

_

+

+

_

Простота розміщення в інтер'єрі

+

_

+

+

Наявність інструментів і устаткування

+

+

+

+

Достатність знань і умінь

_

+

+

_

Можливість прикраси інтер'єру спальні

_

+

+

_

Освоєння нового

+

+

+

+

 

+ + + ++

+ + + + ++ + + ++

+ + + + + + + + +

+ + + + + ++

 

    Виходячи з результатів оцінки, самим оптимальним є варіант 2- декоративне панно «Букет польових квітів». Вибрана модель декоративного панно є багатофункціональним виробом. Достатньо підібрати штори з тієї ж тканини і обстановка вашої спальні  набуде заспокійливого та комфортного вигляду.. Важливу роль у виборі даного варіанту зіграла кольорова гамма. Адже тони зеленого кольору нагадують про весну і створюють заспокійливу та затишну обстановку в кімнаті. Це декоративне панно виконане з паперу, близького по кольоровій гаммі. А ажурність та повітряність додає їй неповторну індивідуальність. При цьому достатньо проста у виготовленні і не вимагає великих фінансових витрат.

 

VІ. Характеристика матеріалів і устаткування, що використовуються.

1.Інструменти і устаткування.

Інструменти для квілінгу:

- шило;

- пінцет;

- ножиці;

- клей;

- папір для квілінгу.

 Шило. Шило повинно бути діаметром близько одного міліметру. Використовується для намотування спіралі з паперової смужки.

Замість шила можна використовувати звичайну зубочистку.

 Пінцет. Використовують для приклеювання.

 Ножиці. Повинні бути невеличкого розміру з загостреними кінцями. Використовують для нарізання бахроми.

 Клей. Повинен швидко висихати та не залишати слідів. Можна користуватися ПВА.

 Папір для квілінгу. Можна купити в спеціалізованих магазинах або нарізати за допомогою різака. Папір повинен бути кольоровим з обох боків.

Стандартна ширина смужок для квіллінгу 3 мм.

Ширина залежить від того, що Ви хочете зробити.

 

VІІ.Графічна частина проекту

1.Ескізна розробка базового варіанту.

Для виконання декоративного панно «Букет польових квітів» використана техніка «КВІЛІНГ».

 

 

Схематичне зображення малюнка подушки

 

2.Деталі  панно

  

                1                                  2

  

                 3                                   4

   

  1. 6

   

              7                                       8

3.Вимоги до готового виробу.

Назва виробу

Декоративне панно

Функціональне призначення

Прикрашення інтер’єру кімнати

Користувач

Кожний громадянин

Одиничне або масове виробництво

Одиничне використовування

Розміри

60х50 см

Вимоги до матеріалів

Міцність, екологічність

Засіб виготовлення

Ручний

Зовнішній вигляд, стиль

Елегантний вигляд, романтичний стиль

Вимоги з точки зору безпеки використовування

Виріб не повинен мати елементи, котрими можна поранитисяй стильуванняки використовування

Екологічні вимоги

Можливість вторинного використовування

 

 

VІІІ.Технологічна частина проекту

 

1.Організація робочого місця  та дотримання правил безпеки.

  1. Під час роботи ножиці треба класти зімкнутими лезами, направленими від працюючого.
  2. Передаючи ножиці, тримати їх за зімкнуті леза.

Під час роботи необхідно дотримуватись санітарно-гігієнічних  вимог  в роботі.

  1.           До початку роботи потрібно вимити руки і надіти робочу форму
  2.           Рекомендується робити перерви в роботі не рідше ніж через 1,5 години, оскільки при даному занятті стомлюються очі, втомлюються пальці.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Основні елементи «квілінгу», які використовуються під час виготовлення виробу.

 

 

3.Технологія виготовлення виробу

 

№ п /п

Послідовність виконання роботи

Інструменти, обладнання, матеріали

1.

Добір та розробка ескізу моделі

Книги, журнали, інтернет, ескізи

2.

Створення ескізу композиції виробу

Олівці, лінійка, ножиці

3.

Виконання елементів виробу з використанням технік «квілінгу»: «око». «крапелька», «листочок», «спіраль» та

оригамі

 

 

Схема, модель, папір, ножиці,шило, клей, пінцет

4.

Наклеювання елементів виробу на основу.

Дизайнерський картон, ножиці, клей

5.

Оформлення готового виробу за допомогою рамки

Рамка, клей

6.

Заключний контроль якості виробу

 

 

 

4. Контроль якості готового  виробу.

 

Готовий виріб відповідає наступним вимогам:

  1. Колірне поєднання матеріалів гармонійно.
  2. Композиція  розташовується на полотні по центру.
  3. Всі елементи композиції виконані рівно і акуратно, відповідно до технології.
  4. Робота оформлена в кінцевий виріб.
  5. В цілому виріб справляє сприятливе враження та відповідає поставленими задачам проекту.

 

 

 

 

ІХ. Екологічне обґрунтовування.

 

        Минає час, і у всіх оточуючих нас предметів закінчується термін служби. І тут виникає питання про їх вторинне використовування, або утилізацію. В чому плюс нашого виробу? А в тому, що він може бути виконаний з паперових відходів, які залишаються від створення аплікацій.

 

Х. Економічне обґрунтовування.

Собівартість: С = С1 + С2 + Ао

Витрати

Вартість за одиницю (грн..)

Кількість

Загальна вартість

Вартість матеріалів (С1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вартість комунальних послуг (С2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Вартість обладнання (С0)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

 

Оскільки ми не придбавали устаткування, а лише його використовували, то ми узяли амортизаційні відрахування, які склали:

Ао = Со 0,05% =

Собівартість виробу:

С = С1 + С2 + Ао =

 

 

 

 

 

 

 

 

ХІ. Реклама.

                      

 

 

              

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісна Ірина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
16 лютого 2018
Переглядів
7653
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку