Проект Традиції нашого села "Хубав ден Великден, апъ още по-хубав Гергьовден"

Про матеріал
Вивчення традицій народних свят учнями початкових класів в болгарскому селі на півлні Одеської області Тарутинського району
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Традиції нашого села ПРОЕКТНА РОБОТА учениці 3 класу Рівненського НВК Торган Валерії Керівник: Кащі В.З.

Номер слайду 2

В цьому святі переплелись як релігійні так і язичні традиції. Тут відобразилося багатовікове турецьке ярмо і прості народні звичаї, надії на кращій урожай, міцне здоров'я собі, своїм близьким, а також худобі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Об'єкт дослідження: Традиції мого народу База дослідження: Традиції святкування в моїй родині, моєму селі, моїй прабатьківщині.

Номер слайду 5

ГІПОТЕЗА ДОСЛІДЖЕННЯ: Традиції святкування “Гергьовден” в сучасному Рівному збереглися такі самі як і традиції святкування цього свята на нашій прабатьківщині в Болгарії .

Номер слайду 6

МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ вивчення історичних документів; інтерв'ю зі старожилами нашого села; особиста участь у святкуванні свята; складання діаграм та схем за результатами досліджень.

Номер слайду 7

З 1812 року на наші землі, які називалися Буджак, а пізніше Бессарабія, почалося велике переселення болгар. Головним попечителем колоністів південного краю Росії був І.М.Інзов.

Номер слайду 8

Він представив тодішньому міністру внутрішніх справ на затвердження список “назначенных им наименований вновь устроенных в Бессарабии на пустопорожних казённых участках Румелийскими и Болгарскими переселенцами колоний». Після розглядання, цей список був представлено царю Миколаю І і “государь Император в 23 день прошедшего февраля сего года (1832) наименования означенным колониям изволил Высочайше утвердить». Відповідно цього списку під номером 37 указана колонія “Ісерли”, під номером 74 - “Чумлекиой”, під номером 38 - “Гюльменъ», а під номером 75 - “Купоранъ».

Номер слайду 9

Більше 200 років тому наші предки покинули свої насиджені місця і відправилися у далеку і важку путь у пошуках кращої долі. Їхали люди на возах, запряжених кіньми та волами. Везли свій нехитрий скарб. Гнали вівці, корови. Разом з тим несли з собою свою мову, пісні, традиції, звички.

Номер слайду 10

Я хочу зупинитися на святі «Гергьовден». Як його святкували і святкують в Болгарії? Як його святкують у нас. Чому в народі існує така промовка “Хубав ден Велікден, а пък още по-хубав Гергьовден “

Номер слайду 11

Великомученик Георгій був сином багатих і благочестивих батьків, що виховали його в християнській вірі. Поступивши на військову службу, Георгій виділявся серед інших воїнів своїм розумом, хоробрістю, фізичною силою, військовою осанкою і красою. Почувши одного разу на суді нелюдяний вирок про винищування християн, св. Георгій загорівся співчуттям до них. Передбачаючи, що його теж чекають страждання, Георгій роздав своє майно бідним, відпустив на волю своїх рабів, явився до Диоклетиану і, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості і несправедливості. Після безрезультатних умовлянь відректися від Христа імператор наказав піддати святого різним мукам. Великомученика Георгія за мужність і за духовну перемогу над мучителями, які не змогли змусити його відмовитися від християнства, а також за чудодійну допомогу людям в небезпеці - називають ще Побідоносцем.

Номер слайду 12

День святого Георгія Побідоносця, 6 травня, у Болгарії , або по-болгарськи ГЕРГЬУВДЕН, - одне з най значиміших і красивіших весняних свят. У народі він пов'язаний із землеробством (Георгій по-грецьки означає "землероб"), із скотарством і в цілому з весняним оновленням природи.

Номер слайду 13

Весняні трави, квіти і молоді гілки дерев займають особливе місце в усіх обрядах.

Номер слайду 14

В день святого Георгія уперше в році готують і свіжу бринзу, але не солять її, щоб молоко у овець не пересихало.

Номер слайду 15

День святого Георгія пов'язаний і з традиційним багатим застіллям. Для святкового столу хазяйка готує спеціальний обрядовий хліб ("боговицу"), на якому вона з тесту ліпить фігурки пастуха і овець.

Номер слайду 16

Гергьувдень - це також День болгарської армії. Ранком цього дня на головній площі в Софії президент країни зазвичай приймає парад представницької частини Болгарської армії, а патріарх Болгарської церкви освячує бойові прапори. Цей день 6 травня є державним святом і є вихідним.

Номер слайду 17

У нашому селі свято починається ще напередодні, ввечері 5-го травня. Як тільки настає вечір всі члени родини виходять на двір. Прикріплюють на ручки дверей гілочки духмяного бузка та запалюють свічки. Всі сидять надворі, згадують минулий рік та загадують на майбутнє.

Номер слайду 18

Як і в Болгарії обов'язково вмиваються ранковою росою щоб бути здоровим та красивим. Для маленьких внучат цю росу бабусі і матусі збирають у носовички щоб умити їх, коли вони прокинуться.

Номер слайду 19

Взагалі цього дня багато гадань та ворожіння. Наприклад дивляться на яровий хліб. Якщо до цього дня він виріс заввишки за ворону то це дуже добрий знак на добрий цьогорічний урожай.

Номер слайду 20

Так само як і в Болгарії цього дня приносять у жертву ягня, прочитавши перед цим молитву. Ягня запікають у печі.

Номер слайду 21

Рецепт запеченого ягня, фаршированого кашею із булгура: Охолоджене м'ясо натирають сіллю, чорним молотим перцем, часником. Залишають на годину, потім намащують поросячим смальцем, змішаним з червоним молотим перцем. Окремо запарюють кашу з булгура, здобрену шматочками м'яса , або тельбухи. Нею начиняють ягня. Все кладуть на жаровню, та прикривають товстим коржем, який замішують на кислім молоці із суміші пшеничного борошна та висівок. СМАЧНОГО!

Номер слайду 22

Особливо багато розваг цього дня для дітлахів. Скрізь лагодять гойдалки, на яких розважається малеча. Навіть дорослі і старенькі не відмовляються від задоволення погойдатися на них.

Номер слайду 23

Потім всі зважуються. Діти радіють, якщо їхня вага збільшилася. Це значить що вони підросли. Дорослі радіють, якщо їхня вага за рік не змінилася і тривожаться, якщо почала зменшуватись.

Номер слайду 24

Десь о третій годині пополудні, господиня накриває святковий стіл. Головна страва — запечене ягня. На стіл також викладається все, що е в хаті. Частування повинне бути багатим. У нас це свято так само як і в Болгарії вважається початком сільськогосподарського року. До столу запрошують всіх членів родини.

Номер слайду 25

Особливою пошаною в цей день користуються чоловіки на ім'я Георгій. Всі їх вітають, дарують подарунки. Нещодавно, 60-70 років тому, це ім'я було дуже поширене серед мешканців нашого села. Але зараз хлопчиків частіше називають Денисами, Данилами. Артурами… За останні 20 років лише одного хлопчика назвали Георгієм. Він народився 25.06.2018 року Кристов Георгій Дмитрович ,82 роки Кащі Георгій Сергійович, 8 місяців Георгії нашого села:

Номер слайду 26

В нашій країні св. Георгій не вважається покровителем військових, але в історії нашого села були учасники Русько-Японської війни, які за проявлену хоробрість і відвагу були нагороджені Георгіївськими Хрестами . Це брати Іскімжи Георгій та Василь Миколайовчі, кавалером двох Георгіївських Хрестів був Чебан Афанасій Степанович. Іскімжи Георгій Іскімжи Василь

Номер слайду 27

Висновки: Розглянувши традиції святкування свята “Гергьовден”, в Болгарії та на Україні в болгарському селі Рівне (Купоран) я зробила такі висновки: Як і вБолгарії це найулюбленіше і найцікавіше весняне свято; Воно є початком сільськогосподарського року Збереглися традиції гадань на майбутній врожай, на здоров'я. Збереглися традиції багатого частування на цей день і навіть традиційні блюда. Залишилися традиційні розваги. Але у сучасні часи всі традиції утратили вже своє первісне значення. Деякі традиції трохи змінилися. Рецепти випікання обрядового хліба “баговиці” утратилися зовсім. Дуже рідко стали надавати ім'я Георгій новонародженим.

Номер слайду 28

Щодо промовки “Хубав ден Великден, а пък още по -хубав Гергьовден”, я вважаю так, що на Великдень святкують перемогу над смертю, а “Гергьовден” – свято ЖИТТЯ, РАДОСТІ, НАДІЇ НА КРАЩЕ МАЙБУТНЄ.

Номер слайду 29

Дякую за увагу! Запрошую на свято “Гергьовден” до нас, в наше село 06.05.2019р.

ppt
Додано
17 березня 2019
Переглядів
816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку