ТЕМА: «ЯКА МОЯ УЛЮБЛЕНА СТРАВА?»
Мета: дати учням уявлення про асортимент страв, традиційних для населення України; формувати інтерес до кухарської справи; розвивати уяву, мислення, фантазію; виховувати повагу до культури власного народу.
І. РАНКОВА ЗУСТРІЧ
1. Вітання
Встаньте , дітки, всі рівненько,
Посміхніться всі гарненько.
Посміхніться всі до мене,
Посміхніться і до себе.
Привітайтесь : «Добрий день!»
Хай гарно розпочнеться новий день!
2. Обмін інформацією
— Щоб бути спритним і витривалим, добре вчитися, щоб працювати і відпочивати,— потрібно їсти.
Не можна обійтися без їжі. Вона дає енергію для життя. А ще їжа допомагає тобі зростати. Усе, що ти з’їдаєш, органи травлення переробляють та перетворюють на будівельний матеріал для кісток і м’язів.
Ти знаєш, що не потрібно їсти багато солоних і копчених продуктів. Для твого організму вони не корисні. М’ясо, риба, молочні продукти, овочі та фрукти — корисні для здоров’я. Наприклад, у моркві міститься вітамін, потрібний для зору. Дуже корисні яблука.
А ось солодощі — цукерки, шоколад, тістечка — слід їсти якнайменше. Надлишок цукру призводить до ожиріння, від солодкого руйнуються зуби, з’являються висипання на шкірі.
3.Щоденні новини
День___
Число____
Місяць____
Погода
Тема тижня: “Їжа. Навіщо ми їмо?”
Тема дня: ЯКА МОЯ УЛЮБЛЕНА СТРАВА?
II. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ТЕМОЮ ТА МЕТОЮ ДНЯ
— А ви любите смачненько поїсти?
— Якими є ваші улюблені страви?
— Що готують ваші мами?
— Смачно готувати — це велика майстерність. Українці завжди славилися смачною кухнею.
III. РОБОТА НАД ТЕМОЮ ДНЯ
1. Гра «Страву відгадай, продукти поскладай»
Для кожної дитини підготовлені маски певного харчового продукту, овочу, фрукта. Учитель пропонує дітям надягнути маски. Після відгадування загадки виходять до каструльки ті діти, у кого на голові маска з продуктом, що входить до страви.
Морква, біб і цибулина,
Бурячок і капустина,
Ще й картопля — шусть у горщик.
Ну й смачний ми зварим... (борщик).
2. Ой, смачна вона, духмяна,
Рисова, гречана, манна...
Ложку в рот — і буде наша.
Здогадалися? Це... (каша).
3. Довго з тіста їх ліпили,
У окропі поварили.
Потім дружно ласували,
Ще й сметанки додавали. (Вареники.)
4. І пухкенькі, і смачні.
Із пшениченьки вони.
Зі здобного тіста,
Просяться, щоб з’їсти. (Пампушки.)
5. Насушили ми шипшини,
Липи цвіт, суниць, малини.
Розігріли самовар,
Пити будемо... (узвар).
2. Практична робота «Складання меню на день»
— Список страв на день...
М Е Н Ю
СНІДАНОК / ОБІД / ПОЛУДЕНОК / ВЕЧЕРЯ
УЗВАР / КАША МОЛОЧНА / КАША ГРЕЧАНА / БОРЩ / ВАРЕНИКИ / МОЛОКО / ПАМПУШКИ / КОВБАСКА
Робота в групах
МЕНЮ |
СНІДАНОК: |
ОБІД: |
ПОЛУДЕНОК: |
ВЕЧЕРЯ: |
— Напишіть слова каліграфічно.
3. Практична робота
У групах приготувати улюблений бутерброд (на малювати), розповісти про рецепт його приготування.
4. Математика на кухні
● Настав добрий ранок.
Мама на кухні готувала сніданок.
6 млинців приготувала —
Киця Мура 1 вкрала.
Порахуйте ті млинці,
Що потраплять зранку
Дітям до сніданку.
● На городі жовта диня,
Наче справжня господиня,
Рахувала залюбки зелененькі огірки —
5 огірочків та ще 5 — буде... (10),
Як не знать?
● Бабуся Оля у печі
Випікала калачі —
6 спекла, 4 з’їли.
Скільки залишили?
● 2 веселих буряки
Танцювали залюбки.
5 огірочків не забарились,
В хороводі закружились.
Морквиця в пляс пішла
У червоному намисті.
Скільки разом всіх
Городніх артистів?
5. Хвилинка відпочинку (На вибір вчителя).
6. Створення колажу «Моя улюблена страва».(Приготувати малюнка заздалегідь.)
IV. ПІДСУМОК УРОКУ. Рефлексія.
Робота у щоденнику вражень
1. Які страви є традиційними для моєї родини?
2. Які страви я вмію готувати?
3. Я хочу дізнатися ще про...