Проект“ Як рослини і тварини допомагають людям передбачити погоду”

Про матеріал
Презентація до уроку з природознавства. Навчальний проект “ Як рослини і тварини допомагають людям передбачити погоду”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект “ Як рослини і тварини допомагають людям передбачити погоду” Підготувала Никорак Лідія Василівна 2019 р.

Номер слайду 2

Навчальний проект «Як рослини і тварини допомагають людям передбачити погоду?» Паспорт проектної роботи: Назва проекту: «Які рослини і тварини допомагають людям передбачити погоду?»Навчальні дисципліни, близькі до теми проекту: природознавство, літературне читання. Тип проекту: дослідницько-практичний. Мета проекту: а) вчити пошуку інформації;б) дізнатися які рослини і тварини допомагають людям передбачити погоду. Завдання: дослідити, відшукати інформацію по своєму питанню. Продукт проекту: лепбук. За тривалістю: короткотривалий

Номер слайду 3

План проведення проекту. I ЕТАП1.     Визначення теми2.     Постановка завдань3.     Обговорення4.     Формулювання проблемних питань5.     Обговорення плану роботи учнів6.     Обговорення можливих джерел інформаціїII ЕТАП1.     Вибір творчої назви проекту. III ЕТАП1.     Самостійна робота по виконанню завдань. IV ЕТАП1.     Підготовка звіту про виконану роботу. V ЕТАПЗахист отриманих результатів та дослідів. Виконання проекту передбачає пошук інформації за своїм завданням.

Номер слайду 4

Значення передбачення погоди. Кожного ранку, збираючись до школи, ти цікавишся: що відбувається за вікном, яка стоїть погода. Залежно від того, чи світить сонце, чи січе мряка, чи йде сніг, дощ, ясно чи хмарно, тепло чи холодно, ти будеш відповідно одягатися і готуватися йти до школи. Від стану погоди залежить діяльність людини, ритм її життя. Тому за явищами погоди люди спостерігають давно. Наші далекі предки, навіть наші бабусі і дідусі можливо знали про природу куди більше, ніж ми зараз. По поведінці рослин і тварин, різних природних явищ намагались передбачити погоду на найближчий час. З давніх-давен людина знала, що за днем настає ніч, що буває тепло і холодно, що бувають небезпечні явища в природі: грози, зливи, повені, випадання граду, землетруси, смерчі, різкі похолодання влітку і потепління взимку. Спостерігаючи за явищами природи, люди склали народний календар, який передавався з покоління в покоління. Ще за часів Київської Русі відомості про найпомітніші події в природі потрапляли до літописів. Навіть зараз, маючи сучасне обладнання, що дає можливість прогнозувати погоду на місяці вперед, народні прикмети, які формувалися за спостереженнями за природою багато років, іноді точні в своїх прогнозах і цікаві як для дітей, так і для дорослих. Дуже цікаві і корисні народні прикмети, що пророкують погоду, хорошу і погану. Якщо ви все ще не вірите в пророкування погоди за народними прикметами, тоді читайте і перевіряйте. Отже, робимо прогноз погоди за поведінкою тварин і рослин.

Номер слайду 5

Загадки про погоду. Червоне коромисло через річку повисло. (веселка)Коли нема — чекають, а коли прийду — тікають.( дощ)Влітку чуємо всі, а взимку — ні. (грім)Без рук, без ніг — вікна вибиває. (град)Крил не має, скрізь літає та ще й куряву здіймає.(вітер)Сивий кінь увесь світ заліг. (туман)Надворі горою, а в хаті водою.(сніг)Без крил, а літає, ніхто її не б’є, а вона плаче. (хмарка)Усі його люблять, усі його чекають, а хто подивиться — кожен скривиться. (сонце) 

Номер слайду 6

Спостерігаємо за погодою сьогодні

Номер слайду 7

• Якщо в перші дні червня сильно йде дощ, то весь інший місяць буде посушливий.• Якщо в червні ночі теплі, то буде хороший урожай.• Якщо ввечері в червні після дощу веселка з'являється, то буде довго хороша погода.• Якщо вночі часто грози, то врожай буде багатим.• Якщо горобина пізно розцвіла, то осінь буде довга.• Якщо в червні багато роси, то це віщувало багатий урожай.• Якщо в червні багато туманів, значить рік обіцяє великий врожай грибів.• Місяць червень грозами і блискавками багатий.• Якщо прийшов червень, то на рибалку плюнь.• Травень підіймає хліб, а червень сіно.• Якщо в червні під час сходу сонця вже душно, це до поганої погоди.• Якщо вранці в червні туман по воді стелиться, то буде хороша сонячна погода.• Коли відцвітає бузок, літо вступає в законні права.• Якщо на початку червня багато шишок на ялинках - до багатого врожаю огірків. Народні прикмети на червень :

Номер слайду 8

Рослини - синоптики. Хорошим провісником найближчої негоди є мальва звичайна, квітки якої перед дощем як би в'януть. Про швидкий дощ сигналізує і іпомея, складаючи свої пурпурні квіти у вузлик. А ось жовта акація перед дощем виділяє величезну кількість нектару, привертаючи до себе різних комах. Надійним барометром є і фіалка - якщо її квітки весело поглядають на навколишній світ фіолетовим оком, то це до стійкої сонячної погоди. А коли квітка фіалки закрита, то слід чекати негоди. На газонах і клумбах міських мегаполісів часто зустрічаються широколисті канни, які, незважаючи на своє східно-індійське походження, в наших умовах цвітуть до перших заморозків. Але мало хто знає, що ці квіти називають ще й «дощовим деревом», адже коли на широких листках канн зранку проглядаються прозорі крапельки вологи, то днем ​​обов'язково випаде дощ. Передбачити найближчу негоду можуть і деревця мімози, які перед дощем згортають свої листя, немов бояться замочити їх. Також в похмуру, неприємну погоду і перед дощем щільно закриті і жовті квіти кульбаби. Навіть відцвіла кульбаба може передбачити найближчу погоду. У суху сонячну погоду її білі пушинки-парашути легко розлітаються по всіх сторонах навіть при щонайменшому дотику або від легкого вітерцю. А перед негодою пухнаста кулька складається в парасольку, і ніякі вітри і дощі їй не страшні.

Номер слайду 9

На газонах і клумбах міських мегаполісів часто зустрічаються широколисті канни, які, незважаючи на своє східно-індійське походження, в наших умовах цвітуть до перших заморозків. Але мало хто знає, що ці квіти називають ще й «дощовим деревом», адже коли на широких листках канн зранку проглядаються прозорі крапельки вологи, то днем ​​обов'язково випаде дощ. Передбачити найближчу негоду можуть і деревця мімози, які перед дощем згортають свої листя, немов бояться замочити їх З кімнатних рослин хорошим провісником погоди є монстера, яка напередодні дощу починає «плакати», виділяючи крапельки вологи на кінцях своїх листів. Про настання негоди віщує і конюшина звичайна, листя якої перед дощем опускаються і складають немов парасольку, що прикриває голівки квіток. Синоптичними здібностями володіють навіть красуні-ялини. Перед дощем вони опускають важкі гілки вниз, а перед ясною погодою піднімають їх назад вгору. Але найбільшим «плаксою» серед дерев є клен. Перед дощем на цьому дереві крапельки вологи з'являються там, де живці листя приєднані до гілок. Уважні і наглядові народні синоптики стверджують, що найближчі дощі клен пророкує за три-чотири дні до їх приходу!Навіть картопля звичайна перед дощем згинає свої квітконіжки вниз, тому, приїхавши на дачу, насамперед треба придивитися до неї.

Номер слайду 10

Кінь хропе – на негоду, фиркає – на тепло, трусить головою й задирає її догори – на дощ, лягає на землю влітку – буде негода, взимку – сніг. У який бік спиною лягають тварини, звідки і вітер буде. Якщо худоба до купи збирається, піде дощ. Свиня чухається – на тепло, вищить – на негоду. Собака качається по землі – на дощ або сніг, лежить клубком –на холод, простягненим – на тепло. Кішка лежить клубком – на мороз, качається – на гарну погоду,міцно спить – на тепло, шкребе пазурами стіну – на негоду. Тварини-синоптики

Номер слайду 11

Поведінка птахів лягла в основу багатьох народних прикмет:• Голуби воркочуть – буде тепло.• Горобці дружно зимою цвірінькають – на відлигу.• Перепілки кричать – перед дощем• Соловей заспівав – вода на спад пішла.• Журавлі літають високо – на негоду.• Птахи примовкли – очікуй грому.• Кури бродять під дощем – він буде довго йти.• Кури «збираються», стоять і чистять пір’я – на дощ.• Півні розспівалися – на дощ. Кури кудкудакають – на негоду.• Гусак лапу піднімає – на холоднечу.• Гуси і качки під крило дзьоби ховають – на холод.• Качка лопотить крилами й чиститься – на дощ.• Індик кричить у холоднечу – подме теплий вітер.• Чайка з півдня прилетіла – через три дні чекай тепла.• Ранній приліт жайворонків – на теплу весну.• Ранній приліт журавлів – рання весна.• Журавлі восени летять високо, осінь буде довгою.• Птахи довго не співають – буде похолодання.

Номер слайду 12

Мешканці водойм віщують•У Японії розводять в акваріумах рибок, котрі поведінкою провіщають наближення шторму. •Риба голець, коли ясно, лежить на дні, з наближенням негоди починає метушитися в акваріумі. •Медуза та деякі морські водрості перед штормом спускаються на дно, краби зариваються у пісок.•За кілька днів до землетрусу змії та ящірки вилазять з нір. Відчувають наближення негоди й жаби:•Якщо вони скачуть берегом і квакають – буде дощ.•Жаби журчать – буде дощ, голосно кричать – слід чекати гарної погоди, мовчать – перед холодною погодою.•Самець деревної жаби (квакші) при наближенні негоди видає характерний крик, роздуваючи свої кулясто подібні повітряні мішки, самка спускається у воду.

Номер слайду 13

Спостерігаємо за комахами. Особливо чутливі до поганих змін комахи. Природно, що комахи змушені бути своєрідними синоптиками: їх існування залежить від умов навколишнього середовища, від температуру, вологості повітря тощо. Здатність мурашок, бджіл, жуків точно «передбачити» погодні зміни рятує їх від загибелі. Наприклад, підмічено, що коли жуки-гнойовики літають низько – на гарну погоду. Вони помиляються рідше, ніж барометри. Про рівень вологості повітря можна судити, наприклад, стежачи за польотом комах. У вологу погоду вони літають низько, бо крильця, а також волосинки на тільцях, зволожуючись, важчають. Тому ластівки полюють на комах, літають над самісінькою землею. Павук (боїться сирості та спеки) полює вранці чи в спеку – буде гроза: «хижак» заготовляє харчі на негоду. Якщо ж павук полює ввечері – дощу не буде. Восени у повітрі літає павутиння, воно повільно сідає на дерева, на рослинність. Це ознака теплої й погожої осені. Багато павутини тчуть павуки у спекотний літній полудень, то, мабуть, на грозу і вітер.Є ще й такі народні прикмети: Мурашки ховаються до мурашника – на грозу. Бджоли сидять вдома – на дощ; рано вилітають – на ясний день.• Мошва чи комарі «товчуться» - на ясну погоду.• Жуки дзижчать – на негоду.• Коники в полі голосно стрекочуть – на посуху.• Цвіркун кричить – на погоду, мовчить – на дощ

Номер слайду 14

Вчимося граючись Робота в групі

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додано
19 березня 2019
Переглядів
8970
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку