Проєктна робота. Мій родовід

Про матеріал
Проєктна робота №3. На тему мій родовід, правлпис прізвищ, імен, по батькові.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЄКТНА РОБОТА № 3. Мій родовід. Правопис прізвищ , імен, по батькові.

Номер слайду 2

Родинами летять птахи у вирій, коріння дереву життя дає, отак і ми весь шлях земний повинні не забувати рід і хто ми є.

Номер слайду 3

РІД – це низка поколінь, які проходять від одного предка. РОДОВІД – це історія поколінь певного роду. СІМ'Я – це така спілка людей, яка спирається на шлюбний союз, родинні зв'язки, різноманітні відносини між її членами, які живуть разом і спільно ведуть господарство. РОДИННЕ ДЕРЕВО (генелогічне) – схематичний родовід певної сім′ї чи родини.«Пізнай свій край… себе, свій рід, свій народ, свою землю — і ти побачиш свій шлях у життя…»Cаме цими словами видатного українського філософа Григорія Сковороди, слід починати оповідь свого родоводу. Генеалогічне дерево мого родоводу дуже гіллясте і має міцне й дуже коріння. Дякувати Богу, нищівний час не зумів стерти з пам’яті моїх рідних спогади про їхніх предків, й саме це робить нас, нащадків, сильними й допомагає долати труднощі, адже хто не знає свого минулого, не знає своїх предків, той не має майбутнього. Дерево не може рости без коріння, а людина не може жити без роду. Без роду вона — ніхто, і звати її — ніяк.

Номер слайду 4

МЕТА: поглибити уявлення про сім'ю, родину, рід, навчитися складати «родове дерево»;розвивати творчу уяву;виховувати почуття любові й поваги до батьків, родини, гордості за свій рід.

Номер слайду 5

Робота зі створення свого родоводу складається з декількох етапів: бесіди, спілкування з рідними, батьками, старшими сестрами чи братами, бабусями, прабабусями, дідусями, прадідусями, дядьками, тітками, сусідами, іншими родичами та знайомими. Уважно потрібно записувати прізвища, імена, по-батькові, прізвиська предків; запис спогадів старшого покоління у зошит чи альбом, на диктофон, збирання фотографій, їх підписів, якщо є, щоденників, документів, листів, аудіо-, кінозаписів; складання всіх матеріалів у папку (домашній архів);запис своїх власних спогадів про батьків, дитинство;оформлення записів у певній послідовності, використання схем, таблиць, доповнення таких матеріалів, за можливості своїми ілюстраціями;перенесення накопиченої інформації в електронну форму, сканування фотографій;збереження такої інформації в певній папці.

Номер слайду 6

1. Робота з текстом. Прочитайте текст, спроектований на дошку. Визначте тему, основну думку. Дайте відповіді на запитання. Сім поколінь Колись в українців було звичаєве правило, що зобов’язувало кожного знати сій рід до сьомого коліна. Перше коліно – я; друге – батько й мати; в третьому - два дідусі і дві бабусі; в четвертому – чотири прадіди й чотири прабабці; в п’ятому – вісім прапрадідів і вісім прапрабабусь; в шостому – шістнадцять пращурів і шістнадцять пращурок; у сьомому коліні ми нараховуємо тридцять два пращури і стільки ж пращурок. Побіжно зауважимо, що рівно тридцять два зуби має доросла людина. Отже, на дереві твого роду 32 гілки материнських і 32 – батьківських. Разом – 64. Це число в міфології знаменує Всесвіт. Людину, яка не знала своїх предків, вважали безрідною, вона навіть серед найближчих друзів не мала шани. Юнак або дівчина, що не відали свого родоводу, не мали права на шлюб та сім’ю, бо відсутність таких знань, на тверде переконання пращурів, обертається великим лихом. Аби цього не сталося, батьки, матері, дідусі та бабусі ще змалечку прилучали малих нащадків до вивчення своєї родословної. (М. Ткач)

Номер слайду 7

Про яке звичаєве правило йдеться?Що означає – «знати свій рід до сьомого коліна»?Скільки гілок має бути на дереві твого роду?Для чого нам потрібно знати свій рід?

Номер слайду 8

2. Побудова асоціативного куща до слова «Родина».

Номер слайду 9

Прочитайте прислів’я. Виберіть те, яке вам близьке, яке характеризує вашу сім’ю-родину. Міцна сім’я – міцна держава. Яка сім’я – такий і я. Родичі хоч і сваряться, та одне одного не цураються. Без сім’ї і свого роду – немає нації, народу. Людина без братів і сестер – самотнє дерево. Людина без сім’ї, що дерево без плодів. Дерево тримається корінням, а людина сім’єю. Шануй батька та Бога – буде тобі всюди дорога. У нашому роду нема переводу.

Номер слайду 10

Умови реалізації проєкту:запровадження самостійної дослідницької роботи по вивченню свого генетичного дерева;якісна робота під час дослідження;співпраця з батьками, дідусями, бабусями;презентація проекту.

Номер слайду 11

Методи дослідження родоводу: історичний (історичні дані про рід, роки, точні дати, справжні факти, а не легенди); біографічний (збір інформації про предків, де жили, чим займались, цікавились); інформаційний (бесіда, інтерв’ю, опитування старших поколінь родини, аналіз зібраних даних ).

Номер слайду 12

Робота над проєктом «Родове дерево».

Номер слайду 13

Етапи реалізації проєкту:початок (визначення теми, уточнення мети);планування (аналіз проблем);прийняття рішення (створення умов для дослідницької роботи); виконання (дослідження, проведення індивідуальних консультацій, обговорення, редагування зібраних матеріалів, написаного);аналіз виконаного проекту, досягнутих результатів, успіхів та невдач, причин цього, самооцінка;Презентація проекту.

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ*Обов’язкове: Закінчити роботу над складанням «Родовідного дерева», зазначивши, за можливості, імена, прізвища, імена по батькові своїх родичів. *За бажанням: Написати есе « Реліквія моєї сім’ї».

pptx
Додав(-ла)
Куницкая Ирина
Додано
13 жовтня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку