Професійні захворювання та їх попередження

Про матеріал
Фізіологія праці – це галузь фізіології, що вивчає змінювання стану організму людини у процесі різних форм трудової діяльності та розробляє найбільш сприятливі режими праці й відпочинку. За надмірної інтенсивності чи тривалості робота призводить до розвитку вираженої втоми, зниження продуктивності, неповного відновлення за період відпочинку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2.5. Професійні захворювання та їх попередження

Номер слайду 2

Фізіологія праці – це галузь фізіології, що вивчає змінювання стану організму людини у процесі різних форм трудової діяльності та розробляє найбільш сприятливі режими праці й відпочинку. За надмірної інтенсивності чи тривалості робота призводить до розвитку вираженої втоми, зниження продуктивності, неповного відновлення за період відпочинку.

Номер слайду 3

Чинники, які можуть викликати професійні захворювання. Виробничий шум та вібраціяІнфразвук. Ультразвук. Електромагнітне поле оптичного діапазону. Електростатичне поле між екраном і оператором. Наявність пилу, оксидів азоту, озону. Психофізіологічні фактори

Номер слайду 4

Наслідки роботи сидячи: Гіподинамія – порушення функцій організму (опорнорухового апарату, кровообігу, дихання, травлення), яке сталося через обмеження рухової активності, зниження сили скорочення м’язів. Супроводжується такими симптомами: млявість, сонливість, загальне нездужання, утома, поганий настрій, дратівливість, порушення сну, зниження працездатності й ін.

Номер слайду 5

Наслідки роботи сидячи: Болі у м’язах спини та шиї. Людське тіло не пристосоване до довготривалого нерухомого положення. Тривала нерухомість знижує приплив крові до м’язів, що, у свою чергу, призводить до накопичення продуктів метаболізму, які подразнюють нерви задіяних м’язів. Це може спровокувати головний біль та загальний дискомфорт.

Номер слайду 6

Наслідки роботи сидячи: Остеохондроз – комплекс дистрофічних порушень у суглобових хрящах, являє собою найбільш поширене захворювання, яке провокує багато інших. Виникає через те, що, коли хребет довгий час перебуває в одній позі, то в нього не надходить достатньої кількості необхідних речовин.

Номер слайду 7

Наслідки роботи сидячи Сколіоз – це захворювання опорно-рухового апарату, що характеризується викривленням хребта у фронтальній (боковій) площині з розвертанням (розмахом) хребців навколо своєї вертикальної осі, що призводить до функціональних порушень у роботі органів грудної клітки

Номер слайду 8

Наслідки роботи сидячи Варикоз нижніх кінцівок – захворювання, яке проявляється нерівномірним розширенням вен, збільшенням їх довжини, змінюванням їх форми – звуженням венозної стінки й утворенням у ній патологічних вузлів

Номер слайду 9

Наслідки роботи за комп’ютером: «Тунельний синдром зап’ястя» – це тунельна поразка нервових стовбурів руки (синдром карпального каналу), яка відбувається внаслідок незручного, одноманітного і тривалого положення рук під час роботи на клавіатурі та з мишею.

Номер слайду 10

Наслідки роботи за комп’ютером: Комп’ютерний зоровий синдром (синдром сухого ока, спазм акомодації). Надмірна яскравість, непомітне для нашого ока мерехтіння зображення на екрані, іноді також, залежно від якості монітора, відблиски світла та дзеркальне відбиття на поверхні екрана змушують очі занадто напружуватися. Нерухомість м’язів очей призводить до їх атрофування, адже м’язи очей мають потребу в динамічному режимі роботи. Виникають порушення зору

Номер слайду 11

Психологічні наслідки роботи. Стрес — це відчуття тиску, пригніченості або неспроможності впоратися із проблемою. Невелика кількість стресу може бути корисною й мотивувати нас досягати цілей, як-от складання іспиту чи виступ. Але занадто сильний стрес, особливо коли здається, що ситуація вийшла з-під контролю, може негативно вплинути на наш настрій, фізичне та психічне самопочуття, а також стосунки.

Номер слайду 12

Психологічні наслідки роботи. Безсоння — порушення сну, зумовлене ослабленням гальмівного процесу в корі головного мозку. Є частим симптомом багатьох хвороб.

Номер слайду 13

Психологічні наслідки роботи Хвороби нервової системи — це патології, які виникають у різних частинах нервової системи — у спинному та головному мозку, а також у периферичних нервових стовбурах та вузлах.

Номер слайду 14

Психологічні наслідки роботи. Виразкова хвороба — циклічна поява пептичних виразок у шлунку або дванадцятипалій кишці. Пептична виразка — органічний дефект, що проникає вглиб стінки шлунка за межі м'язової пластинки слизової оболонки, із запальною інфільтрацією та коагуляційним некрозом довкола.

Номер слайду 15

Заходи з профілактики професійних захворюваньлікувально-оздоровчі вправи:вправи для хребта; вправи для постави; вправи для шийного відділу хребтастежити за своїм фізичним здоров'ям:повноцінне харчування;достатній сон; дотримання правил особистої гігієни;режим праці і відпочинку заняття спортом

Номер слайду 16

Прості вправи для відпочинку

Номер слайду 17

Прості вправи для відпочинку

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Обрати одну з професійних хвороб та підготувати про неї інформаційну розповідь: чому вникає, яка її особливість та профілактичні дії щодо її запобігання

pptx
Додано
27 березня 2023
Переглядів
879
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку