Просторове розмічання. Інструменти.

Про матеріал
Презентація буде корисна для викладання трудового навчання в шкільній програмі та під час вивчення слюсарної справи в професійно- технічних закладах освіти. В данному матеріалі надані поняття про просторове розмічання, відміності та особливості проведення такої слюсарної операції. Також наведені приклади пристроїв та інструментів для просторової розмітки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Просторове розмічання

Номер слайду 2

План уроку: Призначення просторового розмічання. Пристрої для розмічанняІнструменти для розмічання

Номер слайду 3

1. Призначення Просторова розмітка – це розмітка поверхонь заготовки деталі, розташованих у різних площинах і під різними кутами, виконувана від будь-якої вихідної поверхні або розмічальної риски, обраної за базу. Особливість її полягає в тому, що розмічаються не тільки окремі поверхні заготовки, розміщені в різних площинах і під різними кутами одна до одної, а й виконується взаємна ув'язка цих поверхонь між собою.

Номер слайду 4

2. Пристрої та інструменти для розмічання. Пристрої Призматичні підкладки. Пристрій Щербакова з призмою. Пристрій для розмічання деталей під кутом. Кутники Розмічальні кубики. Контрольний пристрійІнструменти Висувний центр. Рейсмус Крючека. Комбінований рейсмус. Мікрореймус з вимірювальними барабанами. Центруючий штангенциркуль

Номер слайду 5

Призматичні підкладки. Призми: a - П. А. Щербакова, б – звичайна із скобою; 1 - скоба, 2 - призма, 3 - валик Застосовуються при встановлені заготівок циліндричної форми.

Номер слайду 6

Призма для розмітки деталей під кутом1 - призма, 2 - диск, 3 - гайка-барашек,4 - основание, 5 - скоба. Призма 1 встановлюється на потрібний кут по відношенню до основи 4 за градуйованим диском 2. Деталь при розмічанні закріплюють скобою 5. положення призми фіксується гайкою-баранцем 3.

Номер слайду 7

Пристосування для розміткиа - кутник, б - кубик. Кутник - на обох полицях кутника є отвори. Отвори в горизонтальній полиці дають можливість кріпити кутник до розмічальній плиті з Т-подібними пазами; за допомогою отворів на вертикальній полиці до косинці кріплять розмічають заготовки. Розмічальні кубики мають точно оброблені поверхні і велика кількість отворів для установки і кріплення деталей за допомогою болтів з прихватами, планок тощо.

Номер слайду 8

Контрольний пристрій (ящик)Використовують для закріплення на їх сторонах розмічувальних заготівок

Номер слайду 9

Висувний центр. Висувний центр за допомогою зубчастого колеса і зубчастої рейки має можливість висуватися на висоту до 400 мм по відношенню до основи. У потрібному положенні майданчик фіксується болтом. Висувна майданчик створює зручності для розмітки кіл, розташованих на різних висотах.

Номер слайду 10

є основним інструментом, для просторового розмічання і служить для нанесення паралельних, вертикальних і горизонтальних ліній, а також для перевірки встановлення деталей на плиті. Рейсмус

Номер слайду 11

Ресмус Крючека. Рейсмас має чотири чертилки, кожна з яких встановлюється на потрібний розмір; що дозволяє провести одночасно кілька паралельних рисок.

Номер слайду 12

Комбінований рейсмус1 - основа, 4 - винт, 5,9 - планки,2, 3, 7,8 - чертилки,6 - стойки

Номер слайду 13

Мікрорейсмус з вимірювальними барабанами:1 - гла чертилки,2 - установочні винти, 3 - каретка, 4 - основа, 5 - стойка-рейка

Номер слайду 14

Центрируючий штангенрейсмусявляє собою звичайну стійку штанген-рейсмас, на яку надіта каретка центроіс-кател, що має в стрілки, складеної з двох рівних трикутників. Бісектриса великого трикутника визначає центр заготовки, центрова лінія наноситься вістрям стрілки.

pptx
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
1507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку