проведено інформаційний дискусійний майданчик «Кібербулінг, секстинг та безпека в мережі» (презентація)

Про матеріал
Інформаційний дискусійний майданчик «Кібербулінг, секстинг та безпека в мережі» із залученням учнів, батьків, педагогічного колективу та представника Національної поліції, метою заходу було сприяти розвитку в здобувачів освіти компетентностей, що забезпечують створення безпечного середовища в закладі освіти та розвиток критичного мислення щодо інформації, якою можна поділитись в соціальних мережах, критичне оцінювання з ким можна поділитись цією інформацією. Учасники заходу мали змогу ознайомитись з нормативно-правовими аспектами булінгу, методичними рекомендаціями фахівців та розширити знання щодо безпеки в соціальних мережах, Інтернеті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кібербулінг, секстинг та безпека в мережіМатеріали до круглого столу. Автор: Юлія КОСТЕНКО

Номер слайду 2

Девіз:“Віртуальний світ живе за своїми правилами і ми повинні їх знати”

Номер слайду 3

Мозковий штурм. Яку роль відіграє для вас Інтернет?

Номер слайду 4

План проведеннякруглого столу І Мотивація. ІІ Круглий стіл: Блок 1. “Три грані проблеми” Блок 2. “Віртуальні небезпеки” Блок 3. “Як захистити себе в інтернеті: поради соціального педагога” ІІІ Підсумки.

Номер слайду 5

З 96% дітей-користувачів інтернету віком від 10 до 17 років 51% не знає про небезпеки в мережі.52% дітей виходять в інтернет передусім для спілкування у соціальних мережах, де залишають свій номер мобільного телефону (46%), домашню адресу (36%), особисті фото (51%).44 % дітей знаходяться у потенційній зоні ризику (розміщують особисту інформацію) і 24,3 % вже були в ризикованих ситуаціях (ходили на зустріч з віртуальними знайомими). У віковій групі від 15 до 17 років цей показник досягає 60,3%.72,5 % дітей хочуть отримувати більше інформації про те, як убезпечити себе в інтернеті. Результати вибіркового опитування учнів

Номер слайду 6

Вправа “Проблема на долоні”

Номер слайду 7

Блок І “Три грані проблеми”Інтелектуальна розминка“А я маю власну думку” Інтернет має необмежені можливості дистанційної освіти. Інтернет – це глобальний рекламний ресурс. Спілкування в інтернеті. Інтернет–магазини. В інтернеті можна дізнатися відомості про людину.

Номер слайду 8

Блок ІІ “Віртуальні небезпеки”Які ж “віртуальні граблі” лежать у нас на шляху?

Номер слайду 9

Секстинг – онлайн-листування інтимного характеру, надсилання інтимних фото або відео

Номер слайду 10

Практичні порадивчителя інформатикищодо безпечної поведінки в мережі Інтернет

Номер слайду 11

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ В ІНТЕРНЕТІ ДЛЯ ДІТЕЙ:1. Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: номер телефону, домашню адресу, назву й адресу школи.2. Якщо якась інформація вас турбує, сповістіть батьків.3. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою познайомилися в Інтернеті. Спитати дозволу батьків.4. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.5. Не відповідати на невиховані і грубі листи. Якщо одержите такі листи не з вашої вини, то сповістіть про це батьків.6. Розробити з батьками правила користування Інтернетом. 7. Не заходити на аморальні сайти.8. Не давати нікому крім батьків свої паролі.9. Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.10. Не шкодити і не заважати іншим користувачам.

Номер слайду 12

Блок ІІІ “Як захистити себе в Інтернеті” Практичні поради соціального педагога

Номер слайду 13

Учені давно встановили, що не впевненим у собі людям, які мають труднощі в спілкуванні з оточенням, віртуальний світ більше до вподоби, ніж реальний. Як правило, такі люди дуже сором’язливі, іноді мають занижену самооцінку. Інтернет, ігри, «спілкування» з монітором дають їм можливість утекти від реальності, реалізувати свої бажання, відчувати себе сильними і ні від кого не залежними.

Номер слайду 14

Що поганого може трапитися з дитиною, якщо безконтрольно залишати її у Всесвітній павутині?1 . Зустріч з неприємними і небезпечними людьми 2. Образи, аморальний контент. 3. Реальну зустріч зі своїми онлайновими друзями. 4. Залучення в азартні ігри. 5. Отримання брехливої інформації.6. Діти можуть піддаватись впливу і маніпуляціям.

Номер слайду 15

Перші ознаки  залежності дітей і підлітків:пропуски занять через гру чи віртуальне спілкування;просиджування за комп’ютером  уночі;приймання їжі за комп’ютером;відсутність інших захоплень, крім комп’ютерних ігор;переваги віртуальному спілкуванню;загальний час, проведений за комп’ютером, перевищує час виконання домашніх завдань, прогулянок, спілкування;дитина не уявляє, чим себе зайняти без комп’ютера;конфлікти з батьками та їх шантажування у відповідь на заборону проводити час за комп’ютером.

Номер слайду 16

Поради батькам: Більше спілкуватися з дитиною. Цікавтеся іграми, в які грають ваші діти. Перевіряйте, на які сайти заходить дитина. 4. Контролюйте комп`ютерне спілкування дитини.5. Обмежуйте перебування дитини за комп`ютером.6. Стежте, щоб дитина, окрім комп`ютера, мала інші захоплення7. Знаходьте час для спільних прогулянок та розваг.

Номер слайду 17

Близьке й довірливе спілкування батьків з дітьми - найліпший захист від усіляких неприємностей.

Номер слайду 18

Вправа «Щит безпеки»

Номер слайду 19

Скринька порад. Що корисного ви отримали від сьогоднішнього заходу?

Номер слайду 20

«Я пишу ці роздуми на комп'ютері, відправляю їх електронною поштою через світову мережу, черпаю інформацію з Інтернету. Всі ці факти свідчать про те, що я ні в якій мірі не є компьютерофобом. Більше того, я дуже люблю цей маленький ящик, який допомагає мені жити. Але моя любов закінчиться в той момент, коли, або якщо я зрозумію, що я не володію їм, а воно мною»

Номер слайду 21

Компютери –це такі машини, які призначені для вирішення проблем, яких у вас не було, якби ви не мали компютера.

Номер слайду 22

Дякуємо за участь!До зустрічі!Нехай щастить!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
1108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку