Психологічна і техніко-тактична підготовка спортсменів (презентація)

Про матеріал
Презентація складається з двох частин і розрахована на дві лекції: "Психологічна підготовка спортсменів" "Техніко-тактична підготовка спортсменів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УНІВЕРСИТЕТСЬКИЙ КОЛЕДЖКИЇВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ імені БОРИСА ГРІНЧЕНКА Циклова комісія викладачів фізичного виховання. Основи спортивної підготовки Лекція № 5 - 1 ПСИХОЛОГІЧНА ПІДГОТОВКА СПОРТСМЕНІВ

Номер слайду 2

План 1. Загальні поняття 2. Психологічне забезпечення підготовки спортсменів 3. Види психологічної підготовки спортсменів та команд 4. Психологічний контроль у підготовці спортсменів 5. Психологічні особливості особистості тренера.

Номер слайду 3

Психологія спорту - це галузь психологічної науки, яка вивчає закономірності психічної діяльності індивідів і груп в умовах спортивної діяльності (тренування, змагання, відновлення).

Номер слайду 4

психодіагностикапсихогігієнапсихофізіологіяпсихорегуляціяпсихомоторика соціальна психологія. Психологія спорту психопрофілактика

Номер слайду 5

Компонентами психологічного забезпечення підготовки спортсменів є: аналіз вимог до психіки спортсмена конкретного виду спорту; визначення ступеня відповідності індивідуально-психологічних особливостей спортсмена згідно з вимогами діяльності в конкретному виді спорту; випереджаюче планування психологічного забезпечення підготовки спортсменів відповідно до завдань етапу багаторічної підготовки; навчальні та розвиваючі програми; корегуючі та реабілітаційні програми; психологічний контроль.  

Номер слайду 6

Напрямки психологічної підготовки спортсменів : формування мотивації занять спортом; вольова підготовка; психорегулююче тренування; удосконалення реагування; удосконалення спеціалізованих умінь; регулювання психічної напруженості; удосконалення толерантності до емоційного стресу; управління стартовими станами.

Номер слайду 7

Вольова підготовка зумовлена такими чинниками: регулярна обов’язкова реалізація тренувальної програми і змагальних установок; системне введення додаткових труднощів; використання змагань і змагального методу; послідовне посилення функцій самовиховання.

Номер слайду 8

Удосконалення реагування відбувається в три етапи: На першому – реакція на сигнал подразника як найшвидше. На другому – визначення часу власного реагування. На третьому – реалізація реагування за час, що задається.

Номер слайду 9

низька середня високадіяльності психічна напруженість. Результативність Регулювання психічної напруги за правилом «перевернутого U»

Номер слайду 10

Загальна психологічна підготовка характеризується спрямованістю на формування і розвиток універсальних (різнобічних, придатних для багатьох цілей) властивостей особистості та психічних якостей, які є головними в спорті, цінуються і в багатьох інших видах діяльності людини. Сюди належать: підготовка до тривалого тренувального процесу, соціально-психологічна підготовка, вольова підготовка, змагальний досвід, здатність до самовиховання. Спеціальна психологічна підготовка характеризується спрямованістю на формування і розвиток психічних якостей і властивостей особистості спортсменів, які сприяють успіху в особливих, конкретних умовах спортивної діяльності. Вона включає підготовку до конкретного змагання, до конкретного суперника, до етапу тренування, ситуативне управління станом.

Номер слайду 11

Загальні фізіологічні особливості змагальної діяльності полягають: в наявності яскраво виражених передстартових реакцій; у зміні діяльності всіх систем під час виконання вправи; в активізації відновлювальних процесів.

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Апатія – стан, що характеризується емоційною пасивністю, байдужістю, спрощенням почуттів, байдужим сприйняттям подій оточуючої дійсності і послабленням спостережень та інтересів, хвилюванням і тривожністю, порушенням процесів уваги і пам’яті. Передстартова лихоманка – стан спортсмена перед стартом, що характеризується високим емоційним збудженням. Передстартовий стан – така сторона свідомості, в якій у загостреній формі відтворюються переживання, викликані думками й уявленнями про участь у майбутньому змаганні. Бойова готовність – стан спортсмена, коли оптимальний рівень напруження зберігається з часом старту та коли на змаганнях спортсмен максимально реалізує свою підготовленість

Номер слайду 13

Тренер виконує наступні основні функції:формуючурегулюючууправлінськугностичнувиховну

Номер слайду 14

ТЕХНІКО-ТАКТИЧНА ПІДГОТОВКА СПОРТСМЕНІВ Лекція№5 – 2 ПЛАНОсновні поняття. Характеристики техніки спортивних вправ. Етапи і стадії технічної підготовки спортсменів. Формування техніки рухів спортсменів. Основи методики вдосконалення техніки спортсменів високої кваліфікаціїКонтроль технічної підготовленості спортсменів Основні поняття тактичної підготовки. Засоби тактичної підготовки. Техніко-тактична підготовка

Номер слайду 15

Спортивна техніка – це сукупність спеціальних рухів спортсмена, на основі яких він може брати участь у змаганнях в окремому виді спорту відповідно до встановлених правил. РУХ ПРИЙОМ ДІЯ Технічна підготовленість (майстерність) – ступінь засвоєння спортсменом системи рухів, що відповідає особливостям виду спорту і спрямоване на досягнення високих результатів.

Номер слайду 16

Техніка характеризується такими показниками, як: варіативність; стабільність; раціональність; економічність; ефективність; мінімальна тактична інформативність. надійність;

Номер слайду 17

Етапи технічної підготовкиІ початкове розучуванняІІ поглиблене розучуванняІІІ закріплення і вдосконалення. Стадія створення першого уявлення про рухову дію і формування установки на навчання Стадія формування первинного уміння. Стадія формування довершеного виконання рухової діїСтадія формування довершеного виконання рухової діїСтадія досягнення варіативного навику і його реалізації

Номер слайду 18

вдосконалення техніки неадекватні реагування партнерівускладнення умов орієнтування просторовий діапазон дій. Ускладнення і розширення варіантів обмеження часових відрізків дійнезвичні умови зміна опору зі сторони суперника. Основи методики вдосконалення техніки спортсменів високої кваліфікації

Номер слайду 19

Спортивна тактика - це способи об'єднання і реалізації рухових дій, що забезпечують ефективну діяльність в змаганні, що призводить до досягнення поставленої мети. Тактична підготовка – педагогічний процес, що спрямований на оволодіння раціональними формами ведення спортивної боротьби в процесі специфічної змагальної діяльності.

Номер слайду 20

Тактична підготовка включає: вивчення загальних положень тактики обраного виду спорту – прийомів суддівства і положення про змагання, тактичного досвіду найсильніших спортсменів; засвоєння вмінь будувати свою тактику в наступних змаганнях; моделювання необхідних умов у тренуванні й контрольних змаганнях для практичного оволодіння тактичними побудовами.

Номер слайду 21

вивчити – освоїти – застосувати. Тактична підготовка спрямована на оволодіння раціональними формами ведення спортивної боротьби. Результатом тактичної підготовки буде рівень тактичної підготовленості спортсменів Технічна підготовка спортсмена спрямована на освоєння ним системи спеціальних рухів в обраному виді спорту з метою ефективної участі у змагальній діяльності.

Номер слайду 22

Індивідуальна тактика – виконання технічних прийомів залежно від ситуації; Групова тактика – взаємодія двох і більше гравців для вирішення локального завдання в ході змагання; Командна тактика – організація, ведення і керування грою в цілому.

pptx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
5040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку