Психологічні кордони

Про матеріал
презентація,яку можуть використати практичні психологи.Можна використати для психолого-педагічного семінару та батьківських зборів або для тренінгу з учнями старшої школи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

як фундамент професійної компетентності педагога. Федевич Андріана Володимирівна

Номер слайду 2

Психологічні чи особисті кордони – це те, що розділяє людину і її внутрішній світ від інших людей. Умовна оболонка, яка захищає наше тіло, речі, думки, почуття та принципи.

Номер слайду 3

Методи визначення особистих кордонів. Проективна Методика“Фігури” Я. Лисенка. Методика “Як Ви дивитеся на світ” (“Будинки”)Опитувальник “Чи вмієте Ви говорити “НІ”?”

Номер слайду 4

Методика “Фігури” Ярослава Лисенка

Номер слайду 5

Методика “Як Ви дивитеся на світ?”

Номер слайду 6

Тест «Чи вмієте Ви говорити «НІ»?»https://flytothesky.ru/test-umeete-li-vy-govorit-net/

Номер слайду 7

Ознаки проблем із особистими кордонами: Віддаєте багато особистого часу іншим. Перманентне почуття провини. Вас ображають, а Ви мовчите про це. Життєва потреба бути “гарним/гарною”. Необхідність “заробити” повагу. Залежність від думки оточуючих.

Номер слайду 8

Особисті кордони починаються: З відчуття свого місця.  З відчуття свого місця в сім’ї. З відчуття свого місця у своєму будинку чи квартирі. З відчуття свого місця у реалізації. З відчуття свого місця в країні і на планеті.  З відчуття свого місця в житті. З відчуття поваги до своїх почуттів та потреб. З уміння сказати: “Ні”.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Здоровий особистий простір – чітке і зрозуміле для себе і оточуючих правило прийняття себе. Ригідний особистий простір – дуже законсервований та закритий вид захисту особистих кордонів. Слабкий особистий простір – гнучкий та адаптивний особистий кордон, що залежить від оточення та їх інтересів, а не від особистості.

Номер слайду 11

1 – здорові кордони2, 4 – ригідні (закриті) кордони3, 5 – відкриті (слабкі) кордони

Номер слайду 12

ЯК ТРЕНУВАТИ М’ЯЗ ОСОБИСТИХ КОРДОНІВЧастіше ставте собі запитання “Чого я хочу?” Дозволяйте собі час від часу вимикати соцмережі для перезавантаження. Поставте фільтр у соцмережах на людей, яких не хочемо читати чи бачити у своїй стрічці. Практикуйте прийом тренування волі за Робертом Ассаджоллі – Коли легше сказати “так”, але правильніше сказати “ні”, говоріть: “НІ”. Пам’ятайте, що емоції закономірні, а поведінка – це те, що ми обираємо. Танцюйте!Застосовуйте “Шовкову техніку”.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

8. Кольорові межі Дана практика призначена для того, щоб краще зрозуміти себе, визначити свою комфортну відстань, необхідну для спілкування з різними людьми. Особистісні кордони людини - це відстань, на якій їй комфортно спілкуватися з іншими. При чому, цей простір може бути різним, залежно від того, з ким вона спілкується: з близькими людьми, з сім'єю, з друзями, з колегами. У різних людей ці межі різні. Обговоріть з дитиною (дорослим), на яку відстань їй комфортно підпускати до себе інших людей під час спілкування. Розфарбуйте їх різними кольорами. Так, розуміючи свої кордони, ми навчимося усвідомлювати і поважати кордони інших людей.

Номер слайду 15

9. Розмістіться на підлозі таким чином, щоб не заважати один одному – на відстані. Кожен бере клубок ниток різного кольору. Можна використовувати стрічки, крейду або інший матеріал, який маєте. Викладіть із ниток навколо себе коло, що позначає комфортні межі. Пограйтеся з ними, збільшуючи і зменшуючи, поки не відчуєте себе захищеним і спокійним. Нитки учасників не можуть перетинатися, накладатися. Посидьте або полежіть у своєму новоствореному просторі із заплющеними очима та прислухайтеся до своїх відчуттів. Як Вам? Далі можна поексперементувати. Почергово пройдіться по межах кола один одного. Що відчуваєте? Тепер зайдіть у простір один одного. Чи запитали Ви дозволу на вторгнення? Яким тоном? Яку відповідь отримали? Як почуваєтесь в чужому просторі? Що відчуваєте, приймаючи гостей у своєму просторі?

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Андрусенко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
1073
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку