Р.М. Рільке “Пісня про правду”. Україна та її історія очима австрійця Рільке.

Про матеріал
Знайомство учнів з творчістю австрійського письменника Р.М. Рільке, його зв'язками з Україною, поглиблення навичок аналізу художнього тексту, переказу, виразного читання, виховання у школярів зацікавленості історичним минулим країни.
Перегляд файлу

Тема: Р.М. Рільке “Пісня про правду”. Україна та її історія очима  австрійця Рільке.

Мета: ознайомити учнів з творчістю австрійського письменника Р.М.  Рільке, розповісти про зв'язки Рільке з Україною, домогтися засвоєння  поняття “ національний колорит” та допомогти учням знайти його ознаки в  оповіданні, поглиблювати навички аналізу художнього тексту, переказу,  виразного читання, виховувати у школярів зацікавленість історичним  минулим країни.

Обладнання: портрет письменника, виставка його творів, тексти  оповідання “Пісня про правду”, географічна карта.

Хід уроку: Дивуєшся: земля - велика,

 Вода - тут щось велике,

 Але... великим є небо 

 Р.М. Рільке

І. Оголошення теми, мети та завдань уроку.

ІІ. Слово вчителя.

Літературу ХХ століття важко уявити без відомого австрійського поета і  прозаїка Райнера Марії Рільке. Серед його численних творів значне місце  належить українській тематиці. Один із них “Пісня про правду”.

ІІІ. Виступи учнів із презентацією “Р.М. Рільке. Факти біографії” Слайд 1 Р.М. Рільке (повне ім'я, що одержав майбутній письменник, -  Рене Карл Вільгельм Йоганн Йозеф Марія Рільке) народився 4 грудня 1875  року в Празі. В одинадцять років його віддали та австрійської військової  школи, в якій він навчався протягом 5 років. Але за станом здоров'я він  вимушений був залишити це навчання.  

Згодом Рільке спробував здобути освіту в різних навчальних закладах.  Від слухав лекції у Празькому, Мюнхенському, Баварському  університетах, де вивчав юриспруденцію, філософію, літературу, мистецтво.  

Слайд 2 Літературні здібності юнака виявилися досить рано. Коли йому  було 19 років, з'явились перша поетична збірка “ Життя і пісні”. Згодом  вийшли друком збірки “ Подорожник”, “Жертви ларам”, “Свят-вечір” та

багато інших. Усе життя письменник любив подорожувати. Мандри  розширювали його кругозір, надавали матеріал для творів.  Слайд 3 Великий вплив на поета справила подорож до України, яка  відбулася у 1899-1900 роках. Зустріч з Україною і Києвом зачарувала поета.  Він відвідував Софіївський і Володимирський собори, милувався золотими  банями Києво-Печерської Лаври. 

Рільке подорожував Дніпром до Кремнчука, зупинявся у Каневі,  піднімався на Чернечу Гору вклонитися Кобзареві, якого вважав не лише  великим поетом, а й талановитим художником. Крім того, Рільке відвідав  Полтаву і Харків. 

Слайд 4 Здивували Рільке широкі українські степи. Він писав про них в  одному з листів: “ Тут знову осягаєш розміри й масштаби. Дивуєшся: земля  - велика, вода - тут щось велике, але перш за все великим є небо.”

Поет хотів назавжди поселитися в Києві, в цьому, як він казав ,  “близькому до Бога” місті.

1 вересня 1900 року він записав у щоденнику: “Згадую полтавські степи,  надвечірні зорі, хатки і охоплює душу сум, що мене там немає”. Слайд 5 Зацікавився поет також і українським фольклором і вважав, що  відчув дух Київської Русі, святої Русі.

Полюбив письменник і українське малярство. Його вразили ікони  київських монастирів. Друзі згадували, що Рільке з великою любов'ю  зберігав шовкову хустку та срібний візантійський хрест, які він привіз з  України.

Висновок Отже, Україна - це земля, де Рільке знайшов свою духовну  Батьківщину. А перебування його в Україні значно вплинули на творчість  видатного австрійського митця.

ІV. Слово вчителя 

Враження від України надихнули на появу українських мотивів у творах  письменника, зокрема, цикл “Історії про Господа Бога”, оповідання “Пісня  про Правду”, “Як старий Тимофій співав помираючи”, у віршах “Буря” і  “Карл Дванадцятий мчить до України”.

Особливий інтерес виник у Рільке до Київської Русі та козацької  минувшини, що засвідчують нотатки письменника і оповідання «Пісня про  правду».

- Що вам відомо про козаків-запорожців?

V. Виступи істориків

1. Козаки боронили свою землю від ворогів, які вривалися тисячами,  сотнями тисяч з Криму, Туреччини, Польщі в Україну, спалювали села  і міста, грабували, забирали українців в полон.

Бойовим закликом козаків були слова: “Хто ладен за віру  християнську стерпіти усілякі муки, хто не боїться смерті - приставай  до нас”.

2. Козаки зрікалися родини, усіх радощів земних, людської оселі, жили  в землянках, а то й просто неба, терпіли жахливі муки від голоду і  спраги. Харчувалися в кращому випадку рибою або птицею, в гіршому  відваром з води та рогів диких тварин, знайдених у степу, пліснявими  сухарями.

І все оте життя, наповнене зреченням, муками, злигоднями, обиралося  задля того, аби захистити свою Батьківщину, матір - Україну від  ворогів, і вважали це найвищою і найсвятішою для себе справою. VІ. Бесіда на сприйняття твору

- Яке ваше враження від прочитаного? 

- Назвіть головних героїв твору. (швець Петро, його дочка, дружина  Якилина, син Олексій, кобзар Остап)

- Від чийого імені ведеться оповідь? (від імені оповідача) - Розкажіть або зачитайте епізод, який вам сподобався найбільше. VІІ. Термінологічна робота

- Пригадайте, що таке оповідання як епічний жанр.

- Згадайте ознаки оповідання. 

VІІІ. Слово вчителя

Як відомо, оповідання “Пісня про Правду” було написане під впливом  подорожі в Україну. Тому в творі присутні елементи українського  національного колориту.

Словникова робота

Національний колорит - це відображення історичного життя, побуту,  природи, звичаїв, рис національного характеру, мови певного народу. - Які письменники зображали національний колорит у своїх творах? (М.  Гоголь, Д. Лондон, В. Скотт)

Слово вчителя

Ці письменники зображали свій рідний національний колорит, який вони  сприймали з дитинства, в якому виросли. Інша справа з оповіданням Рільке,  австрійця Рільке, у якому він створив вражаючий український національний  колорит, власне, чужого йому народу.

Якою ж любов'ю та повагою потрібно було пройнятися до цього народу,  щоб так глибоко і переконливо передати його дух, мрії, фольклорні традиції,  віковічні сподівання та прагнення, намалювати реальні пейзажі далекої  країни, створити яскраві, самобутні портрети її жителів в доленосні часи  нашої історії. 

ІХ. Дослідницька робота

- Знайдіть ознаки національного колориту у творі.

Коментар учителя.

У творі Р.М. Рільке описується період визвольної боротьби українського  народу проти польських панів. Говорить автор і про Запорізьку Січ,  гетьманів, козаків, захоплюється їхньою відвагою та вірністю. Називає імена  відомих історичних осіб та літературних персонажів: Остряницю, Наливайка,  Бульбу, Кукубенка, Кирдягу.

- Яким бачить Рільке минуле України? (Минуле України бачиться йому  героїчним)

- Наведіть конкретні приклади для підтвердження вашої думки (Автор із  захопленням та глибоким співчуттям описує величний Київ, “священне  місто”, яке гине під ударами ворогів. Згадує козаків, що були вірними  захисниками рідної землі.)

Х. Узагальнення і систематизація знань

1. Клоуз - тестування

- Р.М. Рільке народився у …

- Першу збірку написав у …

- Р.М. Рільке любив … 

- В Україні поет побував у … 

- Р.М. Рільке писав, що Київ - це місто …

- Р.М. Рільке захоплювався поезією українського поета … - У творі “Пісня про Правду” розповідається … 

2. Інтерактивний прийом “Мікрофон” 

- Завершіть речення “Найбільше мене сьогодні вразило…” - Прочитайте ще раз епіграф до уроку. Що мав на увазі  письменник, вживаючи слово “великий”? (Рільке мав на  увазі не лише масштаби, а значення культури та історії  України для всього світу)

Учитель: Україна з неозорими степами, високим небом, прекрасними  людьми вразила письменника і назавжди залишилася ніжною піснею у його  серці.

Домашнє завдання.

Дібрати цитати до характеристики персонажів оповідання.

docx
Додано
27 лютого
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку