Раїса Кириченко "Царівна пісень - Чураївна"

Про матеріал

..14 жовтня 1943 року. Полтавщиною котяться важкі колеса війни. В її нищівному полум`ї догорають останні хати села Корещина. Тиша. Лише на згарищах потріскують чорні самотні залишки людського житла...

В-2. Аж ось із єдиного не обгорілого закутка, немов залишеного Богом для відродження життя на зраненій землі, прорізався голосний крик новонародженого.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 Бібліотекар:

  Погляньте, друзі, все у ній – краса!

Не відділити розуму від вроди...

Бувають рідко щедрі небеса,

Але благословенна нагорода...

В ясних очах і сила, і тепло,

Вустам і сміх, і співчуття відомі;

І не вінцем, а мудрістю чоло

Вже увінчала небуденна доля...

Коли б цей голос і не знав пісень,

На шану їй хотілося б співати;

Не на свята, але у будній день

Саму її – мелодією звати...

Існує книга нашого Буття,

Вона в тій книзі золота сторінка.

Не знає ні гріха, ні каяття,

Імення їй найперше – Горда Жінка!

                               (Марія Бойко)

В-1..14 жовтня 1943 року. Полтавщиною котяться важкі колеса війни. В її нищівному полум`ї догорають останні хати села Корещина. Тиша. Лише на згарищах потріскують чорні самотні залишки людського житла...

 

В-2. Аж ось із єдиного не обгорілого закутка, немов залишеного Богом                     для відродження життя на зраненій землі, прорізався голосний крик новонародженого.

 

В-3. На землі вперше прозвучав голос, перед яким колись схилятимуться мільйони найвибагливіших слухачів усього світу, який у кожен куточок планети понесе вісточку про Україну, розповідаючи піснею про радощі і тривоги багатостраждального українського народу.

 

В-4. Народилася маленька дівчинка – Рая Корж – пізніше всенародна улюблениця, народна артистка України, кавалер трьох орденів княгині Ольги, лауреат Державної  премії імені Тараса Григоровича Шевченка, Герой України РАЇСА ОПАНАСІВНА КИРИЧЕНКО.

 

В-1. І закружляло невпинне життя, нелегке, але сповнене незабутніх миттєвостей.

  Пісня “ Святий вечір” (муз.О.Чухрая,сл.А.Лихошвая)

В-2. З раннього дитинства в її чисту душу входила пісня, що й стала сенсом усього життя. З невмирущої скарбниці майбутня Берегиня української пісні черпала наснагу для творчості.

 

В-3. І виросла з солістки шкільного хору до співачки хору Кременчуцького автозаводу, де короткий час працювала, а згодом і солістки ансамблю “Льонок” у Житомирі та Черкаського народного хору.

 

В-4. Життя носило її на крилах пісні повсюди. Співала в усіх країнах Європи, Алжирі, Філіпінах, Монголії, Австралії, Канаді, а також у штаб-квартирі ООН.

 

В-1. І скрізь мала успіх, бо співала не лише голосом, а й серцем, кожну пісню переживаючи, як власну долю.

“Мамина вишня”(муз.А.Пашкевича,сл.Д.Луценка)

 

         Поряд з Вами солов`ї мовчать.

  Солов`ям нема чого додати...

  Неспокійні серце і душа

  З перших днів навчилися співати!

  І принишкли спершу солов`ї,

  Потім здивувалися сусіди...

  Край зібрала у пісні свої,

  Щоб оберігати і любити!

  В голосі і течія Дніпра,

  Гордий колос і прозоре небо...

  То твоя дитина і сестра,

  Україно, горнеться до тебе!

  Мудрості не стане солов`ям

  Небуденну оспівати долю.

  Солов`ї мовчать. Лише земля

  Вашу пісню слухає з любов`ю!

                               (Марія Бойко)

 

В-2. Раїса Опанасівна – великий патріот України. У своїй книзі “ Я козачка твоя, Україно” співачка пише:”Якщо люди самі себе не люблять, не шануватимуть своє село, ставок чи річку, а дбатимуть тільки про власну хату, невдовзі соромно буде і завітати в село.

  Хто їздить Україною, той бачив багато сіл-сиріт, нікому не потрібних, в яких ледь теплиться життя. Навіть для тих, хто в них живе, вони здаються непотрібними

  Але ж наш дім – не тільки своя хата, подвір`я чи город, а й село, зрештою, вся Україна. Хто її прибере, прикрасить, зробить охайною – хто, коли не ми, її сини й дочки? А починати треба з того, щоб кожен подбав про своє село, щоб з гордістю казав про нього: “А я живу в Королівці чи там у Василівці”. Як я кажу про свою Корещину. Тоді ми всі з гордістю скажемо: “Я живу в Україні!”.

 

В-3. Раїса Опанасівна зробила все можливе і неможливе, щоб у її рідній Корещині відкрилась новозбудована церква Святої Покрови,

 

В-4. загальноосвітня школа , яка нині носить її ім`я набула статус середньої,

 

В-1. до кожної оселі було підведено газ...

 

В-2. І все те не для слави, а для того, щоб рідним, дорогим односельцям жилося краще.

 

В-3. Щоб з гордістю вона могла сказати:” Я живу в Україні”.

 

“Доля Вкраїни”(муз.О.Чухрая,сл.В.Назаренка)

 

 

В-4. Більше десяти років трудової біографії славетної співачки припадає на роботу в рідній Полтаві. Солістка-вокалістка і художній керівник концертного ансамблю  “Чураївна”, викладач Полтавського музичного училища імені Миколи Васильовича Лисенка Раїса Опанасівна вела активну концертну діяльність, своїм чудовим співом доносила до людських сердець красу і велич пісні – одного з найвищих духовних надбань народу.

 

В-1. Її талант став невичерпним джерелом, який виховує високі почуття патріотизму, любові до рідної землі, яку так безмежно і віддано любила сама співачка.

 

В-2. За час викладацької роботи в музичному училищі  багатьох своїх студентів благословила на творчу долю. Серед її учнів багато глобинців. Це Світлана Кравченко із Степового, зовсім юна Наталочка Шинкаренко з Градизька. Сьогодні ми маємо змогу зустрітися з ученицею Раїси Опанасівни Наталією Анатоліївною Царенко , учителькою музики із Великокринківської школи.

 

В-3. Наталія Анатоліївна представляє пісню , що виконувала Раїса Опанасівна          “Журавлі”

 

В-4.  Батьки майбутньої артистки мали п`ятеро дітей – чотирьох синів і одну доньку. Коли Раїсі виповнилося 19, помер батько, ще раніше загинув найстарший брат, два брати служили в армії, тому турботи про маму і меншого брата лягли на плечі дівчини. Та ніякі життєві незгоди , що випали на долю дівчини не зламали її любові до пісні.

 

В-1. І найбільша заслуга в цьому – найріднішої людини – мами. Марія Євдокимівна до останніх днів своїх надійною опорою і порадницею доньці, яка на все життя запам`ятала мамину пораду:”Співай лише ті пісні, які твоя душа розуміє і сприймає”.

 

В-2. За тими неписаними маминими законами і підбирала пісні. Навіть коли не стало мами.

 

                          Пісня “Душі криниця”

 В-3. Любов до пісні познайомила, а згодом і поєднала на все життя Раїсу Опанасівну з Миколою Михайловичем Кириченком. Отак і прожили – в згоді, взаємній любові і повазі один до одного.

 

В-4. Полтавчани журналіст Микола Ляпаненко та композитор Олексій Чухрай написали для них пісню “ Доля у нас – два крила”, що стала назвою одного з альбомів співачки.

 

   “Доля у нас – два крила”(муз.О.Чухрая,сл.М.Ляпаненка)

 

В-1. Як часто доля буває невблаганною. Мабуть, не було в Україні такої людини яка б спокійно віднеслась до долі співачки в ті тривожні дні 96-го року, коли життя співачки відлічувалось годинами. Після проведеної столичними лікарями операції потрібно було терміново пройти курс реабілітації в одній з німецьких клінік. Затримка була за коштами...

 

В-2. Мабуть, її талант і загальнонародна любов допомогли в той важкий момент. Українські артисти провели не один благодійний концерт, а виручені кошти віддали на лікування Раїси Опанасівни. Але цих грошей та тих що надходили від шанувальників таланту артистки було замало...

 

В-3. Тоді німецький бізнесмен Бенно Азоліні віддав під заставу свій триповерховий будинок, щоб хвора негайно відбула на лікування.

 

В-4. Після одужання Раїса Кириченко зі сцени дякувала всім, хто вболівав за неї, подарувавши пісню

        “ Я вдячна всім”(муз.М.Свидюка,сл.сл.М.Бойко)

 

В-1. І знову завирувало свято, зазвучала пісня! Царівна пісень – Чураївна, така дорога і рідна усій українській родині, до нас повернулася знов! Повернулася, щоб і гірка сльоза, і щира посмішка наших душ знову линула над світами у пісні!

 

В-2.Всю себе вона віддала Україні. В пісні й праці утверджувала рідну мову і рідний край.

 

Б. “Мене дивує, чому ми в Україні повинні добиватися, щоб вільно і повсюди звучала своя мова. Адже це само собою зрозуміло.

 ...Коли мати народжує дитину, то спершу скрикує вона, а потім дитина. Мовчки матері не народжують, а діти не з`являються на світ. І обоє кричать рідною мовою, бо в дитині вона вже закладена природою”.

 

   ”Звучи, рідна  мово”(сл.А.Демиденка

В-3. За такий короткий час неможливо перегорнути всі сторінки життя такої великої людини, насичене цікавими епізодами, мудрістю, красою, повне любові.

 

В-4.  Більш детально доля геніальної співачки відкриється перед вами на сторінках її автобіографічної книги-сповіді “Я – козачка твоя, Україно!”

 

В-1. “Козачка” в перекладі з тюркської означає смілива, вільна, горда.

 

В-2. А ще в народі її називали “Чураївною”, бо співала пісні нашої славної землячки Марусі Чурай.

 

   “Я – козачка твоя” (муз.М.Збарацького, сл.Н.Галковської)

 

 

У.     Полтавщини донько! Палка Чураївно!

  Як плакали люди у той снігопад...

  Вкраїнської пісні велична царівна

  Востаннє прийшла у засніжений сад...

  Так мало їй доля вділила прожити,

  Ще в серці вогонь, ще у пісні – тепло.

  Хто так мене буде на світі любити,

  Мене, Україну, з печальним чолом?

 

В-3. 9 лютого 2005 року на 62 році життя пішла за вічну межу велика донька  України РАЇСА ОПАНАСІВНА КИРИЧЕНКО.

 

В-4. Похована в рідній Корещині поряд з могилою матері, як і заповідала.

 

В-1. Осиротіла біла хата, плакатиме білим цвітом в саду мамина вишня, невимовною тугою озиватимуться серця мільйонів шанувальників таланту Берегині української пісні.

 

  Вірш “Пам`яті Р.Кириченко” І.Вівтоніченко

 

В-2. Раїса Опанасівна Кириченко здобула глибоку повагу і шану. Творча діяльність принесла їй славу.

 

В-3. Вона – Герой України, народна артистка України, лауреат Державної премії ім.Т.Г.Шевченка, премії ім.Дмитра Луценка “Осіннє золото”, нагороджена орденами княгині Ольги трьох ступенів, Орденом Миколи Чудотворця “За примноження добра на землі”.

 

В-4. Рішенням виконкому Полтавської міської Ради Всеукраїнському фестивалю-конкурсу естрадної пісні “Пісенні крила Чураївни” присвоєно ім`я Раїси Кириченко.

 

 В-1. Для всіх нас вона залишиться на відстані душі, на відстані сльози,     на відстані самого серця.                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мовчан Аліна
    Чудовий урок! Українці мають знати Берегиню української пісні.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
1658
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку