Раціональне харчування–запорука здоров'я.

Про матеріал

Раціональне харчування–запорука здоров'я.

« Ми живемо не для того,

щоб їсти, але ми їмо

для того, щоб жити» .

Сократ

Раціональне харчування –одна з найголовніших складових здорового способу життя . Їжа – сукупність неорганічних і органічних речовин, які одержує людина з навколишнього середовища і використовує для росту організму, відновлення тканин, підтримання

життєдіяльності та поповнення енергії.

Що таке харчові компоненти?

Це сім поживних речовин, які обов'язково повинні

бути у повсякденному харчуванні людини:

1Білки 4 Вітаміни

2Жири 5 мінеральні речовини

3Вуглеводи 6 Клітковина 7 Вода

Для дитини перш за все необхідний оптимум повноцінного білка для побудови структур тіла. У разі нестачі білка виникає гальмування росту дітей.

Відомо, наскільки важливе забезпечення організму дітей вітамінами. З віком потреба дітей в енергії та поживних речовин зростає. Підлітковий вік належить

до критичного періоду в житті людини, що зумовлено найбільшою інтенсивністю росту, гормональною перебудовою організму. У цей період потреба дітей в їжі максимальна.

Де живуть мікроелементи?

Для повноцінного життя людині потрібно

60 мікроелементів. Часто саме через їх нестачу чи

надлишок ми погано почуваємось і хворіємо на різні недуги.

Тож, де живуть мікроелементи ?

Бор – овочі та м'ясо.

Йод – спаржа, буряк, горобина, редиска, помідори, ріпа.

Калій – капуста, картопля, огірки, петрушка, курага, ізюм.

Кальцій – яблука, абрикоси, буряк, ожина, морква, сир,

вишня, яйця, виноград, зелені овочі, квасоля, мигдаль, ананаси.

Сірка – морква, огірки, свинина, інжир, суниця, цибуля.

Фосфор – боби, капуста, сир, печінка, горіхи, риба, соя, гриби.

Фтор ­- питна вода, м'ясо, овочі.

Цинк – пророщена пшениця.

Вітаміни – корисні для людини.

Слово « вітаміни» походить від латинського слова « віта» - життя. Назва ця не випадкова. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє.

Вітаміни потрібні для нормального росту і розвитку дитячого організму.

В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни. Найпоширенішими з них є:

- Вітамін А сприяє росту, допомагає нормальному зору.

Багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій

цибулі.

- Вітамін В дуже потрібний для розумової і фізичної праці,

поліпшення травлення. Міститься в житньому хлібі,

вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, м'ясі.

- Вітамін С запобігає простуді, поліпшує кровообіг,

сприяє росту, лікує цингу. Багато в капусті, картоплі, помідорах,

цибулі, шипшині, часнику, лимонах, чорній смородині.

- Вітамін Д зміцнює кістки, запобігає рахітові. Міститься в молоці, печінці, житньому хлібі.

Основні принципи раціонального харчування школярів

Раціональне ( збалансоване ) харчування – це правильно

організоване і своєчасне постачання організму добре

приготовленою і смачною їжею, яка містить оптимальну

кількість різних поживних речовин, необхідних для розвитку

і діяльності.

Таким чином, під збалансованим харчуванням розуміють оптимальне

( за якістю і кількістю) введення в організм компонентів їжі відповідно

до його потреб.

Перший принцип – баланс енергії. Вся необхідна організму енергія поступає

з їжею. Знаючи хімічний склад їжі, можна легко підрахувати, скільки енергії

поступає в організм за добу.

Другий принципбаланс харчових компонентів (речовин).

Для нормальної життєдіяльності людини необхідне певне

співвідношення білків, жирів та вуглеводів, а також мікроелементів –

вітамінів та мінеральних речовин, окрім цього достатня кількість клітковини.

Третій принципоптимальне постачання організму таким речовинами

можливе лише за умови різноманітного харчування. Комбіновані страви

у більшості випадків мають більш високу біологічну і харчову

цінність, ніж приготовлені з якогось одного продукту.

Четвертий принципдотримання оптимального режиму харчування.

Регулярне харчування в одній й ті ж години дисциплінує організм,

привчає його до усталеного режиму, сприяє хорошому апетиту, що

створює умови для кращого травлення та засвоєння їжі.

Чи шкідливі для нас трансгенні продукти?

Трансгенні продукти – це харчові продукти, які одержані

з організмів, переважно рослин, у ДНК яких уводиться особливий,

не наданий йому від природи, ген. ДНК, як відомо, міститься в ядрах клітин, і є носієм генетичної інформації. У процесі розвитку « вмонтований» ген виділяє свого

господаря новими властивостями. На вигляд це справжні суперпродукти : спокусливі, апетитні, з підвищеним вмістом вітамінів тощо. Крім того, нові продукти часто виявляються дешевшими від звичайних, а в процесі вирощування не потребують захисту від шкідників.

Норми добового споживання основних поживних речовин для школярів

Вік, роки

Енергетична цінність (ккал)

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

285 -400

7 - 16

2000 -2500

75- 90

70 -90

285 -400

Рекомендовані величини споживання деяких мінеральних речовин та вітамінів

для школярів.

Вік,

роки

Кальцій

віт. А

Фосфор

віт. В1

Магній

віт.С

Залізо

віт.D

7 -16

1000

800

1700

1.3

300

70

17

10

Чим корисна … кілька?

Кілька – дрібна промислова риба сімейства оселедцевих.

Хоча її незаслужено відносять до дешевих сортів риби, вона -

величезний резерв кальцію. Кальцій бере участь у формуванні

кісткової тканини, стимулює ріст учня. Під його впливом

формуються гарні і міцні зуби. Засвоєння кальцію організмом

нерозривно пов'язане з іншим важливим елементом – фосфором.

Основна харчова цінність кільки та іншої дрібної риби не в їхньому

ніжному м'якуші, а в хребті , лусці, хвості. Саме в цих частинах

зосереджені основні запаси кальцію і фосфору.

Чи можна харчуватися школяреві лише

макаронами та молоком?

Харчова цінність молока ( на 100 г). Білки – 3г, жири – 3,5 г,

вуглеводи – 4,5 г наявність вітамінів А, В, С, мікроелементів калію та

кальцію. Енергетична цінність -62 ккал. Висновок : можна – 1-2 рази на тиждень.

добрий раціон потрібно доповнювати м'ясом, рибою, житнім хлібом, овочами,

щоб збагатити їжу мікроелементами, яких недостатньо у молоці або які відсутні

в макаронах.

Чи не шкідливі продукти готового споживання ?

Чіпси з пшеничного, кукурудзяного, картопляного борошна

(зі смаком бекону), кукурудзяні палички (із грибним смаком),

крекери ( з какао, цибулею ) тощо. Виготовляють їх з натуральних продуктів,

проте добавки ( ароматизатори, підсилювачі смаку, барвники, консерванти ),

природа яких прихована словосполученням «ідентичних натуральним»,

викликають підозру. Якщо дитина має хоча би початкові прояви гастриту, х

олециститу, гепатиту чи алергії – неведені продукти не рекомендовані.

Допускається епізодичне вживання таких продуктів, запиваючи їх зазвичай

водою, фруктовим соком, чаєм, молоком.

Чи корисна школярикові вода?

Дуже корисна. Організм людини у шкільному віці потребує

близько 1,5 -2л рідини, яка, зазвичай, надходить з їжею.

Додатково випита вранці до їди склянка води виводить токсини

(шкідливі речовини), накопичені за ніч, посилює скорочення кишечника,

збільшує кількість жовчі. Вдень склянка води додає енергії, забезпечує

ясність мислення. Ввечері допомагає печінці виробляти жовч для ранкового

травлення. Не гріх склянку –півтори джерельної води у зручній пластиковій

пляшці брати і в школу. Такою водою добре запивати харчові концентрати.

Швидкопсувні харчові продукти.

Це - м'ясо, риба та страви з них, молоко і молочні продукти, готові

кулінарні вироби.

Ці продукти швидко починають псуватися за кімнатної температури

– унаслідок розмноження мікроорганізмів і накопичення токсичних речовин.

У шкільній практиці випадки отруєння такими продуктами

були, наприклад, при вживанні полуденків (друга зміна),

приготовлених вдома ще зранку і які належним чином не зберігалися.

Весняний гіповітаміноз

Хворобливий стан ,коли діти відчувають слабкість, млявість,

сонливість, швидку втому. І це вже тоді, коли зима добігає кінця, збільшується день!..

«Винуватиця»цьому весна, точніше, весняний гіповітаміноз.

В овочах і фруктах після тривалого зберігання вміст вітамінів, особливо вітаміну

С, зменшується. Рекомендуємо набори продуктів щоденних ранкових

вітамінних салатів, доступних для кожної сім'ї.

1Морква,яблука, солоний огірок, хрін, зелень петрушки.

2 Червоний буряк, морква ,майонез.

3Редька, морква, часник, сметана, сіль, цукор, зелень петрушки.

Чим корисна кухонна сіль

Кухонна сіль надає їжі смаку, а також використовується

організмом для утворення соляної кислоти, що входить до складу

шлункового соку, який відіграє важливу роль у травленні їжі.

Кухонна сіль може збагачуватися у процесі вироблення її іншими

мінеральними солями, такими як йод, який входить до складу

гормону щитовидної залози і забезпечує людині силу, енергію, розум.

Таку сіль називають йодованою. В останні роки сіль збагачується

також фтором, який запобігає захворюванню зубів.

Перегляд файлу

  Раціональне

  харчування–запорука здоровя.

 

 

 

« Ми живемо не для того,

 щоб їсти, але ми їмо

   для того, щоб жити» .

 Сократ

 

 

Раціональне харчування

одна з найголовніших складових здорового способу життя . Їжа – сукупність неорганічних і органічних речовин, які одержує людина з навколишнього середовища і використовує для росту організму, відновлення тканин, підтримання

 життєдіяльності та поповнення енергії.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

                    Що таке харчові компоненти?

 

Це сім поживних речовин, які обовязково повинні

 бути у повсякденному харчуванні людини:

1Білки                   4 Вітаміни

2Жири                   5 мінеральні речовини

3Вуглеводи           6 Клітковина                     7 Вода

 Для дитини перш за все необхідний оптимум повноцінного білка для побудови структур тіла. У разі нестачі білка виникає гальмування росту дітей.

Відомо, наскільки важливе забезпечення організму  дітей вітамінами. З віком потреба дітей в енергії та поживних речовин зростає. Підлітковий вік належить

до критичного періоду в житті людини, що зумовлено найбільшою інтенсивністю росту, гормональною перебудовою організму. У цей період потреба дітей  в їжі максимальна.

                    Де живуть мікроелементи?

 Для повноцінного життя людині потрібно

60 мікроелементів. Часто саме через їх нестачу чи

надлишок ми погано почуваємось і хворіємо на різні недуги.

Тож, де живуть мікроелементи ?

Бор – овочі та мясо.

Йод – спаржа, буряк, горобина, редиска, помідори, ріпа.

Калій – капуста, картопля, огірки, петрушка, курага, ізюм.

Кальцій – яблука, абрикоси, буряк, ожина, морква, сир,

 вишня, яйця, виноград, зелені овочі, квасоля, мигдаль, ананаси.

Сірка – морква, огірки, свинина, інжир, суниця, цибуля.

Фосфор – боби, капуста, сир, печінка, горіхи, риба, соя, гриби.

Фтор  ­- питна вода, мясо, овочі.

Цинк – пророщена пшениця.

 

Вітаміни – корисні для людини.

Слово « вітаміни» походить від латинського слова « віта» - життя. Назва ця не випадкова. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє.

Вітаміни потрібні для нормального росту і розвитку дитячого організму.

 В організм вітаміни потрапляють з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни. Найпоширенішими з них є:

 - Вітамін А  сприяє росту, допомагає нормальному зору.

Багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій

 цибулі.

 - Вітамін В  дуже потрібний для розумової і фізичної праці,

поліпшення травлення. Міститься в житньому хлібі,

вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, мясі.

- Вітамін С запобігає простуді, поліпшує кровообіг,

сприяє росту, лікує цингу. Багато в капусті, картоплі, помідорах,

цибулі, шипшині, часнику, лимонах, чорній смородині.

  - Вітамін Д зміцнює кістки, запобігає рахітові. Міститься в молоці, печінці, житньому хлібі.

 Основні принципи раціонального харчування школярів

Раціональне ( збалансоване ) харчування – це правильно

організоване і своєчасне постачання організму добре

приготовленою і смачною їжею, яка містить оптимальну

кількість різних поживних речовин, необхідних для розвитку

 і діяльності.

Таким чином, під збалансованим харчуванням розуміють оптимальне

 ( за якістю і кількістю) введення в організм компонентів їжі відповідно

до його потреб.

Перший принцип – баланс енергії. Вся необхідна організму енергія поступає

з їжею. Знаючи хімічний склад їжі, можна легко підрахувати, скільки енергії

поступає в організм за добу.

Другий принципбаланс харчових компонентів (речовин).

Для нормальної життєдіяльності людини необхідне певне

співвідношення білків, жирів та вуглеводів, а також мікроелементів –

вітамінів та мінеральних речовин, окрім цього достатня кількість клітковини.

Третій принципоптимальне постачання організму таким речовинами

можливе лише за умови різноманітного харчування. Комбіновані страви

у більшості випадків мають більш високу біологічну і харчову

цінність, ніж приготовлені з якогось одного продукту.

Четвертий принципдотримання оптимального режиму харчування.

Регулярне харчування в одній  й ті ж години дисциплінує організм,

привчає його до усталеного режиму, сприяє хорошому апетиту, що

створює умови для кращого травлення та засвоєння їжі.

 

Чи шкідливі для  нас трансгенні продукти?

 Трансгенні продукти – це харчові продукти, які одержані

 з організмів, переважно рослин, у ДНК яких уводиться особливий,

 не наданий йому від природи, ген. ДНК, як відомо, міститься в ядрах клітин, і є носієм генетичної інформації. У процесі розвитку « вмонтований»  ген виділяє свого

господаря новими властивостями. На вигляд це справжні суперпродукти : спокусливі, апетитні, з підвищеним вмістом вітамінів тощо. Крім того, нові продукти часто виявляються дешевшими від звичайних, а  в процесі вирощування не потребують захисту від шкідників.

 

 

 

Норми добового споживання основних поживних речовин для школярів

 

Вік, роки

 

 

Енергетична цінність (ккал)

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

285 -400

7 - 16

2000 -2500

75- 90

70 -90

285 -400

 

 

 

 

Рекомендовані величини споживання деяких мінеральних речовин та вітамінів

для школярів.

 

 

 

Вік,

роки

 

 

Кальцій

 

віт. А

Фосфор

 

 

віт. В1

 

Магній

 

віт.С

 

Залізо

 

віт.D

 

 

7 -16

 

 

1000

800

1700

 

1.3

300

 

70

17

10

 

 

 

 

 

 

Чим корисна … кілька?

Кілька – дрібна промислова риба сімейства оселедцевих.

 Хоча її незаслужено відносять до дешевих сортів риби, вона  -

 величезний резерв кальцію. Кальцій бере участь у формуванні

кісткової тканини, стимулює ріст учня. Під його впливом

формуються гарні і міцні зуби. Засвоєння кальцію організмом

 нерозривно пов’язане з іншим важливим елементом – фосфором.

Основна харчова цінність кільки та іншої дрібної риби не в їхньому

ніжному м’якуші, а в хребті , лусці, хвості. Саме в цих частинах

 зосереджені основні запаси кальцію і фосфору.

 

Чи можна харчуватися школяреві лише

 макаронами та молоком?

Харчова цінність молока ( на 100 г). Білки – 3г, жири – 3,5 г,

вуглеводи – 4,5 г наявність вітамінів А, В, С, мікроелементів калію та 

кальцію. Енергетична цінність -62 ккал. Висновок : можна – 1-2 рази на тиждень.

добрий раціон потрібно доповнювати м’ясом, рибою, житнім хлібом, овочами,

щоб збагатити їжу мікроелементами, яких недостатньо у молоці або які відсутні

в макаронах.

 

Чи не шкідливі продукти готового споживання ?

Чіпси  з пшеничного, кукурудзяного, картопляного борошна

(зі смаком бекону), кукурудзяні палички (із грибним смаком),

 крекери ( з какао, цибулею ) тощо. Виготовляють їх з натуральних продуктів,

 проте добавки ( ароматизатори, підсилювачі смаку, барвники, консерванти ),

природа яких прихована словосполученням «ідентичних натуральним»,

 викликають підозру. Якщо дитина має хоча би початкові прояви гастриту, х

олециститу, гепатиту чи алергії – неведені продукти не рекомендовані.

Допускається епізодичне вживання таких продуктів, запиваючи їх зазвичай

водою, фруктовим соком, чаєм, молоком.

 

Чи корисна школярикові вода?

Дуже корисна. Організм людини у шкільному віці потребує

 близько 1,5 -2л рідини, яка, зазвичай, надходить з їжею.

Додатково випита вранці до їди склянка води виводить токсини

(шкідливі речовини), накопичені за ніч, посилює скорочення кишечника,

 збільшує кількість жовчі. Вдень склянка води додає енергії, забезпечує

ясність мислення. Ввечері допомагає печінці виробляти жовч для ранкового

травлення. Не гріх склянку –півтори джерельної води у зручній пластиковій

пляшці брати і в школу. Такою водою добре запивати харчові концентрати.

 

Швидкопсувні харчові продукти.

Це - мясо, риба та страви з них, молоко і молочні продукти, готові

кулінарні вироби.

Ці продукти швидко починають псуватися за кімнатної температури

– унаслідок розмноження мікроорганізмів і накопичення токсичних речовин.

У шкільній практиці випадки отруєння такими продуктами

були, наприклад, при вживанні полуденків руга зміна),

приготовлених вдома ще зранку і які належним чином не зберігалися.

 

Весняний гіповітаміноз

Хворобливий стан ,коли діти відчувають слабкість, млявість,

сонливість, швидку втому. І це вже тоді, коли зима добігає кінця, збільшується день!..

«Винуватиця»цьому весна, точніше, весняний гіповітаміноз.

В овочах і фруктах після тривалого зберігання вміст вітамінів, особливо вітаміну

С, зменшується. Рекомендуємо набори продуктів щоденних ранкових

вітамінних салатів, доступних для кожної сімї.

1Морква,яблука, солоний огірок, хрін, зелень петрушки.

2 Червоний буряк, морква ,майонез.

3Редька, морква, часник, сметана, сіль, цукор, зелень петрушки.

 

Чим корисна кухонна сіль

Кухонна сіль надає їжі смаку, а також використовується

 організмом для утворення соляної кислоти, що входить до складу

 шлункового соку, який відіграє важливу роль у травленні їжі.

Кухонна сіль може збагачуватися у процесі вироблення її іншими

мінеральними солями, такими як йод, який входить до складу

гормону щитовидної залози і забезпечує людині силу, енергію, розум.

Таку сіль називають йодованою. В останні роки сіль збагачується

також фтором, який запобігає захворюванню зубів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
9 березня 2018
Переглядів
5260
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку