Рецепт 1. Від майстрів кулінарної справи Великочернеччанської школи

Про матеріал
Зефір – це ласощі, які виготовля¬ють із різної сировини з додаванням цукру. В зефіра є одна дуже цікава особ¬ливість – фактично, це пастила. Її слов’янські народи готували ще в XVI столітті, лише з двох інгредієн¬тів: печених яблук сорту Антонівка та меду. А вже наприкінці XVIІ сто¬ліття до пастили почали додавати білки, які й надавали ласощам бі¬лий колір та пружність. Така пасти¬ла у своїй ос¬нові вже містила не ли¬ше яблука, а й різноманітні ягоди: горобину, су¬ницю, чорницю, брус¬ницю тощо. І тільки через два сто¬ліття французькі кондитери здога¬далися білки збивати. В результаті на світ народився білосніжний повітряний продукт, який ми нині і звикли називати зефіром ( зфранцузької це слово можна перекласти, як «легкий вітер»).
Перегляд файлу

1

 

Від майстрів кулінарної справи  Великочернеччанської школи

Картинки по запросу картинки зефирного кондитера2. Рецепт "Приготування зефіру"

Яблучний та яблучно- смородиновий зефір із натуральних інградієнтів.

Час виготовленя:  3 год. + 12-24 год. ( для підсихання)

Кількість:  10 шт.

Компоненти:1)для яблучного пюре: – яблука Антонівкаабо Симиренко  5-6 шт середнього розміру  -  225 г ( готуємо із  125 г пюре та 100 г цукру);

2) для яблучно -ягідного пюре  113 г пюре яблучного та 112 г  - смородинового;

Білок із  курячого яйця – 1 шт.+ 1 шт.

Для сиропу:

  • вода – 75 г + 75 г
  • агар-агар –7 г + 7 г
  • цукор – 200 г + 200 г.

Покроковий рецепт приготування зефіру

  1. Замочити  7 г агар – агару 75 мл води на 15-30 хв.
  2. Розморозити ягоди смородини у мікрохвильовій печі і поставити на середній вогонь газової плити уварювати до густого пюре, періодично помішуючи (30-40 хв.) в кінці додати цукор і проварити ще хвилин 7 -10 постійно перемішуючи суміш.
  3. Почистити яблука, перерізати на чотири частини, видалити серцевину.
  4. Запекти яблука в мікрохвильовій печі на повній потужності протягом 3-4 хвилин у посудині під кришкою.
  5. Перебити блендером запечені яблука, додати 150 г цукру і  поставити уварювати до густої консистенції, періодично помішуючи ( 10-15хв.).
  6.  Готове пюре яблучне  та смородинове залишити прохолонути, накривши попередньо харчовою плівкою. Охолодити в холодильнику.
  7. Застелити дві великі жаровні пергаментним папером, надіти на кондитерський мішок насадку зірочка.
  8. Додоти в каструлю із агар-агар з водою 200 г цукру, розмішати  лопаткою, нагріти до кипіння при постійному перемішуванні, варити на маленькому вогні 7-10 хв. ( до температури 110  градусів) , не накриваючи кришкою, поки сироп не почне тягнутися суцільною ниткою за ложкою.
  9. Збити  міксером ( попередньо відваживши у ємність) 225г яблучного пюре й додавши 1 білок із яйця. Суміш  збільшиться в об'ємі приблизно в 2- 3 рази  і посвітліє.
  10. Сироп із агара гарячим тонким струменем влити в білкову масу та безперервно збивати міксером протягом 7 - 10хв.на високій швидкості до тих пір, поки суміш не стане дуже густою і буде тримати форму. Це важливо!
  11. Наповнити кондитерський мішечок із насадкою ( зірочка) теплою масою і відсадити зефір на жаровні, застелені пергаментним папером. Усе виконувати швидко, тому що агар швидко зхватується. Частинки зефіру  залишаємо для стабілізації на 12-16 годин.
  12. Смородиново- яблучний зефір.
  13. Збити  міксером ( попередньо відваживши у ємність) 113 г яблучного та  112 г смородинового холодного пюре й додавши 1 білок із яйця. Суміш  збільшиться в об'ємі приблизно в 2- 3 рази  і посвітліє.
  14. Сироп із агара гарячим тонким струменем влити в білкову масу та безперервно збивати міксером протягом 7 - 10хв.на високій швидкості до тих пір, поки суміш не стане дуже густою і буде тримати форму. Це важливо!
  15. Наповнити кондитерський мішечок із насадкою ( зірочка) теплою масою і відсадити зефір на жаровні, застелені пергаментним папером. Усе виконувати швидко, тому що агар швидко зхватується. Частинки зефіру  залишаємо для стабілізації на 12-16 годин.
  16. Готовий десерт викладаємо у  коробочку. Коробку поміщаємо у харчовий контейнер, щоб за рахунок герметизаціє збільшити термін зберігання зефіру.

Перед споживання зефір викласти на тарілку.Смачного!

 

Особисті поради з приготування.

 

1.Яблучне та ягідне пюре необхідно добре уварити, щоб максимально видалити вологу із суміші, тоді зефір вийде як справжній – стійкої густини.

 2.Сироп готувати у металевій посудині із товстим дном.

 3. Використовувати свіжий, якісний агар-агар.

 4. Охолоджені білки додавати у охолоджене пюре, щоб суміш добре збилася і набрала об'єму.

 5.Якщо третю частину цукрового піску замінити патокою або глюкозним сиропом, то термін зберігання десерту збільшиться і при засиханні в середині він буде ніжним.

 5.Час підсихання зефіру також залежить від вологості й температури  приміщення.

6.Термін зберігання домашнього зефіру близько 5 -7 діб,  у герметичній упаковці.

 

Особливості споживання зефіру

Гарно смакує зефір із чаєм.

Секрет кави із зефіром.

 

А чи куштували ви каву та зефір в одній чашці? Так-так. Це майже класичний рецепт.

Береться кава, можна додати натуральну. Але краще розчинну.

На дні кружки блендером або просто ложкою розминаєте зефір. На 1 склянку води береться одна ціла зефірина. Зверху насипаєте розчинну каву. І заливається окропом.
Якщо кава натуральна, виливаємо її прямо на зефір, але без осадку! Цукор — за бажанням.У результаті утворюється приголомшлива пінка з розчиненого зефіру — тобто кава з маршмелоу!

Чим приваблива кава із зефіром?

Тим, що на відміну від вершкової пінки, вона «не падає», а утворюється все більше і більше нової. Смак напою ніжний і надзвичайно м’який.

Із зефіру створюють фруктово-ягідні шедеври смакоти із додавання кремів у вигляді пірожин та тортів.

 

Це треба знати !

Зефір – це ласощі, які виготовля­ють із різної сировини з додаванням цукру.

В зефіра є одна дуже цікава особ­ливість – фактично, це пастила. Її слов’янські народи готували ще в XVI столітті, лише з двох інгредієн­тів: печених яблук сорту Антонівка та меду. А вже наприкінці XVIІ сто­ліття до пастили почали додавати білки, які й надавали ласощам бі­лий колір та пружність. Така пасти­ла у своїй ос­нові вже містила не ли­ше яблука, а й різноманітні ягоди: горобину, су­ницю, чорницю, брус­ницю тощо.
І тільки через два сто­ліття французькі кондитери здога­далися білки збивати. В результаті на світ народився білосніжний повітряний продукт, який ми нині і звикли називати зефіром ( зфранцузької це слово можна перекласти, як «легкий вітер»).
Зефір – це кондитерський виріб, який виготовляють шляхом збивання яєчного білка, фруктово- ягідного пюре  з додаванням агарового сиропу, як формоутворюючого компонента. Зефір не тільки смачний продукт харчування, а й має відносно малу калорійний. В середньому, при звичайній рецептурі  приготування, калорійність становить приблизно 300 ккал на 100 г продукту. Це досягається завдяки тому, що до його складу входять фруктово – ягідне пюре та рослинні стабілізатори.

Свою форму зефір тримає за рахунок пектину,  який міститься у фруктах, ягодах та агарі.

Пектин – це клітковина, яка потрапляючи в організм людини, виводить із нього канцерогени, шлаки, знижує холестерин, виступає в ролі глюкози, знижує артеріальний тиск. Найбільший вміст пектину у яблуках і чорній смородині.

Агар – агар виготовляють із бурих та червоних водоростей, які  ростуть у Тихому океані і Білому морі. Він дуже корисний для здоров'я  людини, бо у водоростях міститься багато заліза, магнію, йоду та  інших корисних мікроелементів й речовин. Агар – агар покращує роботу печінки, виводить із організму шлаки і токсини.На відміну від желатину, агар-агар не такий калорійний, очищує печінку від зайвої жовчі, корисний для профілактики раку молочної залози, зміцнює легені.

Було доведено, що цей смачний продукт корисний не тільки дорослим, але й дітям, так –як він покращує не тільки травлення, а також підвищує розумову діяльність.

Дієтологи радять споживати зефір спортсменам, яким солодке взагалі заборонене.

 

Картинки по запросу заставки з зефиром кулинарные         C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\14.jpg

 

Картинки по запросу картинки зефира маршмеллоу  Похожее изображение

docx
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
665
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку