Речення, його граматична основа (підмет і присудок)

Про матеріал
поглибити знання п'ятикласників про речення, граматичну основу, способи вираження підмета й присудка; дати за¬гальне уявлення про речення з одним головним членом; формувати вміння виділяти граматичну основу; розвивати усне й писемне мовлення; виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих, формувати вміння цінити життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення, його граматична основа (підмет і присудок)Підготувала: Лазебна Олена Володимирівна

Номер слайду 2

Очікувані результати:навчитися пояснювати основні ознаки речення;визначати граматичну основу речення; формувати уміння визначати межі речень та їхні граматичні основи.

Номер слайду 3

Поясніть, чим відрізняються пари слів???Білі ромашки-ромашки цвітуть;Дружно працювати- працювати на уроці.

Номер слайду 4

РЕЧЕННЯ НАЙМЕНША ОДИНИЦЯ ЛЮДСЬКОГО СПІЛКУВАННЯОДНЕ АБО ДЕКІЛЬКА СЛІВ, ЯКІ ВИРАЖАЮТЬ ВІДНОСНО ЗАКІНЧЕНУ ДУМКУПЕРЕДАЄ ПОВІДОМЛЕННЯ, ЗАПИТАННЯ АБО ПОРАДУ, ПРОХАННЯ ЧИ НАКАЗ

Номер слайду 5

ПІДМЕТ- ГОЛОВНИЙ ЧЛЕН РЕЧЕННЯ; ОЗНАЧАЄ ПРЕДМЕТ, ПРО ЯКИЙ ЙДЕТЬСЯ В РЕЧЕННІ; ВІДПОВІДАЄ НА ПИТАННЯ ХТО? ЩО?ПРИСУДОК- ГОЛОВНИЙ ЧЛЕН РЕЧЕННЯ, ЩО ВИРАЖАЄ ДІЮ ПРЕДМЕТА (ПІДМЕТА); ВІДПОВІДАЄ НА ПИТАННЯ ЩО РОБИТЬ ПІДМЕТ? ЯКИЙ ВІН Є?НАЙЧАСТІШЕ ВИРАЖЕНО ІМЕННИКОМ АБО ЗАЙМЕННИКОМ У НАЗИВНОМУ ВІДМІНКУНАЙЧАСТІШЕ ВИРАЖЕНО ДІЄСЛОВОМ, ІНКОЛИ- ПРИКМЕТНИКОМ АБО ІМЕННИКОМПРОСТЕ РЕЧЕННЯ- закінчена думка, одна граматична основа

Номер слайду 6

т. Колись на нашій планеті жили дивовижні істоти. Будова граматичної основи:підмет і присудокодин присудок і декілька підметів до ньогоодин підмет і декілька присудків до ньогоодин головний член речення. Дощ почався вранці і йшов до самого вечора. У нашому дворі оселився кіт і собака. Мертва тиша. Дивуєшся лісовою тишею восени.

Номер слайду 7

Перепишіть текст, виділіть граматичну основу. Над лісовим озерцем запалав рожевий ранок. На тихому плесі почали виринати зелені пуп'янки. Минула година. Золоті промені перетворили смарагдові бруньки на білосніжні чашечки з пучками гарячого сонця. Розквітла водяна лілія- біле латаття (Л. Михайловський)

Номер слайду 8

Запишіть прислів'я, уставляючи пропущений підмет з довідки. Підкресліть у кожному реченні головні члени речення. Хвалилася....своїми дітьми. Кожна ... своє болото хвалить. Веселий....- сім'ї радість. Одна ... весни не робить. ... в мішку не купують. Довідка: гість, ластівка, жаба, кіт, сова.

Номер слайду 9

Запам'ятайте!!!!Речення, граматична основа якого складається з підмета і присудка, називається двоскладним.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Підготувати й записати розповідь на тему "Моя родина", уживаючи в реченнях різні форми вираження присудків. Скористайтеся наведеними запитаннями.1. Якою є ваша родина? (Знаною, відомою,великою....)2. Звідки походить ваше прізвище? 3. Людей яких професій об'єднує ваша родина? 4. Чи часто ви збираєтеся разом? 5. Яких традицій ви дотримуєтеся? 6. Як ваша сім'я любить відпочивати?

pptx
Додано
4 серпня 2023
Переглядів
1210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку