Реферат Адміністративні правопорушення у сфері екології

Про матеріал
Реферат до магістерської роботи - “Адміністративні правопорушення у сфері екології”
Перегляд файлу

РЕФЕРАТ

магістерської роботи

зі спеціальності 081 “Право”

на тему: “Адміністративні правопорушення у сфері екології”

Студентка групи СП-62м Білуха Наталія Володимирівна ___________

                                                                       (підпис)

Актуальність теми. Збереження "здоров'я" навколишнього середовища – одна з найбільш актуальних проблем третього тисячоліття. Посилення антропогенного тиску на природнє середовище та науково-технічний прогрес неминуче ведуть до загострення екологічної ситуації не лише в Україні, а й в усьому світі. Беручи це до уваги, логічно, що цікавість до природоохоронної діяльності неупинно зростає. Природа має глобальне соціальне, економічне, виробниче і соціальне значення, тож питання її захисту – це щоденна необхідність яка потребує все більшого і більшого залучення громадськості до вирішення даного питання.

Мета і задачі дослідження.  Метою дипломної роботи є дослідження адміністративних правопорушень у сфері екології та формування науково обґрунтованих висновків і пропозицій щодо удосконалення правового регулювання в цій сфері.

Для досягнення зазначеної мети автором були поставлені такі завдання:

  • висвітлити методологію та ступінь дослідження адміністративних правопорушень у сфері екології;
  • визначити сутність та склад адміністративного правопорушення у сфері екології;
  • класифікувати адміністративні правопорушення у сфері екології;
  • окреслити особливості розмежування екологічних злочинів та екологічних проступків;
  • проаналізувати особливості адміністративної відповідальності за екологічні правопорушення;
  • проаналізувати причини та умови вчинення адміністративних правовопрушень у сфері екології;
  • визначити методи профілактики вчинення правопорушень визначеного виду;
  • окреслити проблеми удосконалення адміністративно-правового механізму охорони навколишнього природного середовища.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини що виникають внаслідок вчинення адміністративних правопорушень у сфері екології.

Предметом дослідження є адміністративні правопорушення у сфері екології.

Практичне значення одержаних результатів. Окремі положення та висновки, які містяться в роботі можуть бути використані в якості наукової основи для подальшого вивчення та вирішення недостатньо досліджених проблем адміністративних порушень у сфері екологі та у можливості розробки на основі дипломної роботи конкретних пропозицій до законодавства щодо удосконалення правового регулювання адміністративної відповідальності за порушення у сфері екології.

Апробація результатів магістерської роботи. Положення магістерської роботи

доповідалися автором на двох наукових конференціях:  Міжнародній науково-практичній конференції «Концепція розвитку правової держави в Україні» (м. Київ, 13-14 жовтня 2017 р.), та ІХ Міжнародній науково-практичної конференції «Сучасні проблеми управління: імперативи забезпечення сталого розвитку» (м. Київ, 23-24 листопада 2017 р.)

Публікації. За матеріалами магістерської роботи опубліковано 2 тез наукових конференцій.

Загальний обсяг магістерської роботи складає 112 сторінок, з них основна частина –

100 сторінок. Список використаних джерел включає 102 найменування (займає 8 сторінок).

Розділ 1 “Загальна характеристика адміністративних правопорушень у сфері екології» який містить три підрозділи,присвячено загальнотеоретичним правовим питанням визначення поняття адміністративних правопорушень у сфері екології, окресленню їх специфічних ознак, сутності та складу, класифікації, розмежування адміністративних правопорушень у сфері екології та екологічних злочинів.

Розділ 2 “Адміністративна відповідальність та адміністративна деліктологія у сфері екології” складається із трьох підрозділів і присвячений аналізу відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень у сфері екології, адміністративній деліктології в екологічній сфері та питанню удосконалення адміністративно-правового механізму охорони навколишнього природного середовища.

 

Практичне значення одержаних результатів і найбільш вагомі висновки та пропозиції

 

  1.                Методологія - це наука про методи, способи і стратегії дослідження предмета, прийомів з побудови наукового знання, така сукупність науково-дослідницьких методів, яка знаходить застосування в межах будь-яких наук. Під час теоретичного та емпіричного дослідження адміністративних  правопорушень у сфері екології,  використовуються загальнонаукові методи (аналізсинтез, індукція, дедукція і т.д.), загальнофілосфські методи (діалектичний, метафізичний, герменевтичний і т.д.), а також  спеціальнонаукові методи – (техніко-юридичний, соціологічний, статистичний і т.д.). З точки зору практики вагоме значення відіграють методи адміністративного права – імперативний та диспозитивний.
  2.                Ознаки адміністративного правопорушення в сфері екології, - спрямованість на нанесення шкоди суспільним відносинам у сфері екології, протиправність, суспільна небезпека, винність у формі вини чи необережності, караність.
  3.                Сутність адміністративного правопорушення у сфері екології, як і всякого іншого правопорушення, можна розкрити через його склад: об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона. Об’єкт: загальний - суспільні екологічні відносини, що охороняються адміністративними нормами. Родовий - однорідні суспільні відносини, які складають частину загального об’єкта (глава 7 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Адміністративні правопорушення у сфері охорони природи, використання природних ресурсів…»). Видовий – це різновид родового (правопорушення щодо охорони та використання водних ресурсів, або правопорушення щодо охорони та використання атмосферного повітря). Безпосередній - ті суспільні відносини, проти яких воно направлене (ст. 59-1 - порушення вимог щодо охорони територіальних і внутрішніх морських вод від забруднення і засмічення).  Об’єктивна сторона – зовнішній прояв правопорушення у сфері екології. (ст.. 52 - псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, - забруднення земель хімічними речовинами, забруднення земель радіоактивними речовинами і т.д.). Суб'єктами адміністративних правопорушень у сфері екології можуть бути громадяни і особи, що володіють спеціально правовим статусом (посадова особа, капітан, водій і т.д.).  Суб’єктивна сторона – здійснення протиправного діяння у формі умислу або необережності.
  4.                Класифікація адміністративних екологічних правопорушень. Основні групи: правопорушення щодо охорони та використання земель; щодо охорони та використання надр; щодо охорони та використання вод; щодо охорони та використання лісу та рослинного світу;  щодо охорони та використання атмосферного повітря; щодо правил використання об'єктів тваринного та рослинного світу; щодо порушення вимог екологічної безпеки; порушення прав громадян на отримання екологічної інформації.
  5.                Ознаки адміністративної відповідальності у сфері екології: а)  наступає за вчинення конкретних правопорушень, вказаних в законодавстві як адміністративні;  б) суб’єктами відповідальності виступають суб’єкти, які згідно із законом можуть нести відповідальність за адміністративні правопорушення; в) застосовується у спеціальному процесуальному порядку; г) застосовується лише відносно передбачених законом стягнень; д) можливе звільнення від них при встановленні малозначності правопорушення.
  6.                За вчинення правопорушень можуть бути накладені адміністративні стягнення: попередження, штраф, оплатне вилучення предмета, конфіскація предмета; позбавлення спеціального права; громадські роботи; виправні роботи; адміністративний арешт.  Санкції: анулювання ліцензії, обмеження або тимчасова заборона, припинення дії суб’єкта господарювання і т.д.
  7.                Основні причини скоєння адміністративних екологічних правопорушень: прогалини в екологічній правосвідомості громадян і посадових осіб, байдужість до долі природи та бажання поживитися за її рахунок, корисливі мотиви. Умови: слабке фінансове забезпечення природоохоронних заходів та самих природоохоронних служб, неузгодженість в роботі уповноважених органів, відсутність ефективного механізму участі громадськості в боротьбі з екологічними правопорушеннями. Профілактика: головний напрямок - з'ясування та вирішення питань які саме обставини породжують правопорушення, і які їм сприяють. Крім того, великий вплив на формування екологічної свідомості здійснює екологічна інформація, екологічне виховання та освіта.
  8.                Шляхи удосконалення механізму адміністративно-правої охорони навколишнього природного середовища: налаштування результативної природоорієнтованої державної політики, система сприяння підприємствам у сфері екологічного осучаснення виробництва, розвиток освітньо-виховної сфери; поглиблення міжнародного співробітництва з питань транскордонного забруднення навколишнього природного середовища, запровадження дієвого громадського  органу для забезпечення контролю над вчиненням правопорушень на місцевому рівні, запровадження загальнообов’язкового проведення екологічного аудиту та екологічної експертизи, покращення системи екологічного моніторингу.
docx
Додано
12 січня 2023
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку