Реферат на тему: « Створення предметних аплікацій із паперу та природного матеріалу на уроках «Трудового навчання»

Про матеріал
Роботі учнів при створенні аплікації з природнього матеріалу приділяється досить чимало часу в кожному класу навчання у початковій школі. Найбільш вивчені такі види робіт: складання різних композицій по аплікацій і мозаїка з природних матеріалів т.д.
Перегляд файлу

1

 

 

Реферат на тему:
« Створення предметних аплікацій із паперу та природного матеріалу на уроках «Трудового навчання»

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

Зміст ………………………………………………………………………….…...2
Вступ ……………………………………………………………….......................3
Методика навчання учнів початкових класів роботі з папером……………....4
Методика навчання учнів початкових класів роботі з природнім
матеріалом………………………………………………………………………..7
Інструменти, прилади та інвентар уроків трудового навчання при
виготовленні аплікацій з паперу та природного матеріалу………………………...………………………………………………..9
План - конспект уроку з трудового навчання на тему: «Створення аплікації
з паперу»………………………………………………………………………….13
План – конспект уроку з трудового навчання на тему: «Створення аплікації
з природного матеріалу»………………………………………………………...17
Висновок………………………………………………………………………….20
Список використаних джерел…………………………………………………...21





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

  Останні десятиліття змінилися життєві пріоритети всього суспільства, відбулася ламка багатьох стереотипів. Від людини сьогодні потрібно самостійність, вміння орієнтуватися у постійно мінливих ситуаціях. Стало зрозумілим, що освіта повинна здійснюватися, передусім, у сфері людини.
 Відповідно до зміненими пріоритетами виникла потреба реконструювати шкільні дисципліни, й у першу чергу трудове навчання, як базову на підготовку школярів до самостійної продуктивної діяльності.
 Діти люблять уроки праці найбільше уроків. Адже на уроках праці дитина зайнята виготовленням милих його серцю іграшок, у яких бачить своїх друзів. Поєднання інтелектуальної і моторної діяльності створює атмосферу осмисленої праці.
 Особливе місце у системі трудового навчання займають уроки праці, на яких виготовляють аплікації з паперу та природнього матеріалу. Скільки радості отримує дитина від зробленою власноручно іграшки з жолудів, горіхів, листя! Не менше задоволення приносить виготовлення подарунків і сувенірів для батьків і друзів. Умілі ручки і фантазія творять дива.
 У системі початкового навчання трудова діяльність одна із важливих чинників розвитку: морального, розумового, фізичного, естетичного.
 Саме в початкових класах закладаються основи соціально-активної особистості, яка проявляє інтерес до праці, самостійності, шанування людям праці та інші цінних якостей, які б засвоєнню вимог життя й ухваленню у ній.
 Метою курсу «Трудове навчання» у перших класах є: розвиток творчої, активної особистості, яка проявляє інтерес до технічної і мистецької творчості й бажання трудитися.
 Програмою трудового навчання у початковій школі передбачено знайомство учнів з різними видами праці, саме:
– сільськогосподарськими працею;
– побутовим працею;
– основами художньої обробки різних матеріалів;
– працею самообслуговування;
– технічним і технічним моделюванням.
 Особливе місце у змісті курсу трудового навчання займає розділ «Основи художньої обробки різних матеріалів», він вмикає у собі оволодіння учнями найпростішими способами і прийомами роботи з різними матеріалами, має спрямованість на прилучення дітей до різних видів народних промислів, розвиток творчі здібності естетична виховання молодших школярів.

 

 

 

Методика навчання учнів початкових класів
роботі з папером

  Більшість уроків праці в початкових класах присвячені роботі з папером. Папір сам по собі - комора фантазії і гри уяви. А якщо його поєднати з спритністю рук, то все можна оживити, дати як би друге життя. 
Виготовлення іграшок, виробів з паперу - праця кропітка, захоплююча і дуже приємна. На важливість використання паперу в діяльності дитини звертав увагу А.С. Макаренко. Він вказував, що матеріали (папір, глина, дерево, і т.д.) «ближче всього до нормальної людської діяльності: з матеріалів людина створює цінності і культуру ... В іграшці - матеріал є багато хорошого реалізму, але в той же час є простір для фантазії, не просто уяви, а великий творчої фантазії ». 
 Виготовлення виробів вимагає від дитини спритних дій, поступово рука набуває впевненість, точність, а пальці стають гнучкими, це дуже важливо. 
Ручна праця сприяє розвитку сенсомоторіку - узгодженості в роботі очі і руки, вдосконаленню координації рухів, гнучкості, точності у виконанні дій. Праця з папером надає велику увагу на розумовий розвиток учнів, на розвиток їх мислення, уваги. Під час такої роботи створюються умови для розвитку не тільки планувальної функції мови, а й мовної регуляції поведінки. 
 Праця з виготовлення виробів з паперу сприяє розвитку особистості учнів, виховання їх характеру. Виготовлення іграшки вимагає певних вольових зусиль. Поступово у дітей формуються такі якості, як цілеспрямованість, наполегливість, вміння доводити розпочату справу до кінця. 

Папір - найпоширеніший і доступніший в обробці матеріал. У процесі роботи з ним учні отримують уявлення про його виробництво, види, властивості, про використання в побуті і техніці, про професії людей, пов'язаних з отриманням паперу і його обробкою.

Формування в учнів практичних умінь з обробки даних матеріалів здійснюється в процесі виготовлення виробів. З дошкільного періоду дітям відомі прийоми різання паперу ножицями, з'єднання деталей клеєм. У початковій школі учні розширюють знання і освоюють умінь по розмітці деталей з паперу, згинанням за шаблоном, різні способи оформлення виробів аплікацією, фарбуванням, з використанням інших видів матеріалів.

Папір - матеріал, при роботі з яким закладаються основи графічної грамотності. Учні отримують загальне уявлення про технічний малюнок, ескізи, креслення, вчаться розуміти найпростіші креслення (ескізи) і виконувати по ним розмітку.

  В основу програм з обробки паперу  покладена певна послідовність практичних завдань, які включають в себе групи виробів, подібні за конструктивними особливостями і технологічним операціям. 
  Молодші школярі виготовляють такі види виробів: іграшки, листівки, сувеніри, панно, дидактичний матеріал найпростіші наочні посібники, блокноти, книжки-малятка ін

Розвитку технічного мислення школярів сприяє включення в різні етапи уроку спостереженні з наступним, узагальненням досвіду, рішення задач з удосконалення технологічного процесу виготовлення запропонованого вчителем виробу або його конструкції з подальшим внесенням, змін у технологічний процес.

Даний розділ може бути розширений на розсуд вчителя за рахунок часу, відведеного на додаткові види робіт, наприклад на ремонт і палітурка книг, роботу з пап'є-маше та інші види обробки паперу, доступні молодшим школярам.

Розділ підручника «Ми працюємо з папером» передбачає проведення уроків, на яких школярі дізнаються про виробництво паперу, його властивості та види; придбають нові навички її обробки; познайомляться з новими елементами графічної грамоти.

У 1 класі учні проробляють ряд дослідів і спостережень. З'ясовують, що папір, як деревина та тканина, є волокнистим матеріалом; вчаться визначати напрямок волокон у папері, використовувати знання її властивостей при виконанні практичних робіт.

  У процесі всієї цієї пізнавальної діяльності учні дізнаються, що людина навчилася надавати різним матеріалам потрібні йому властивості, наприклад: робити папір більш-менш щільної або гладким. Властивості паперу зазвичай класифікуються, об'єднуючись у групи за різними ознаками. У питаннях ознайомлення молодших школярів з найважливішими елементарними властивостями паперу немає необхідності в засвоєнні докладної і точної класифікації всіх властивостей, так само як можна допустити і деякі спрощення у визначеннях і практичних характеристиках цих властивостей. 

  У 1 класі учні знайомляться з поняттями «креслення», «лінія креслення» при виконанні робіт в техніці орігамі. Дізнаються назви і призначення деяких ліній, вміють їх розпізнавати. 

Розмітка найпростіших графічних зображень на уроках технологій в 1-4 класах проводиться за допомогою олівців, лінійки, косинця, креслярського циркуля.

Мета вивчення цієї теми - навчити дітей аналізувати геометричну форму плоскої деталі, виконувати графічні побудови на-віч і від руки, повторити і закріпити найпростіші правила нанесення розмірів на креслення, етапи побудови ескізів.

Навчання учнів прийомів аналізу геометричної форми плоских деталей базується на знаннях дітей форму плоских геометричних фігур, отриманих в дошкільних установах.

  У роботі з папером передбачено враховувати дотримання правил безпеки праці з учнями техніки роботи з дошкою, простим олівцем, лінійкою, ножицями, голкою, пензликом. Організація робочого місця та виконання вимог особистої гігієни. 
 Велике місце в організації трудової діяльності учнів на уроках по роботі з папером та вироблення навичок трудової культури займають «Правила робочої людини»: 
- кожен працює за своїм робочим столом; 
- перш ніж почати роботу, правильно підготувати робоче місце; 
- під час роботи тримай робоче місце в порядку; 
- бережи інструменти та матеріали; 
- завжди думай, як зробити роботу краще, швидше і акуратніше; 
- закінчив роботу - прибери робоче місце швидко і акуратно. 
 Повсякденна робота вчителя за даними «Правил» підвищує пізнавальні та виховні результати уроків праці. 
 Перелік основних трудових умінь, знань і навичок учнів 1 класу при роботі з папером:
- повинні вміти читати технічні рисунки виробів та ескізи розгорток. Розмічати, розрізати ножицями, згинати, склеювати, зшивати нитками. Обробляти вироби фарбами, аплікаціями. Підготувати робоче місце і дотримуватися «Правил робочої людини»;
- повинні знати види паперу, її застосування в різних галузях господарства, основні властивості (товщина, міцність, колір, ставлення до вологи). Технічні малюнки і ескізи розгорток, робота за шаблоном. Інструменти і пристосування для роботи з папером (лінійка, кутник, ножиці). Правила техніки безпеки і користування ними.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методика навчання учнів початкових класів
роботі з природнім матеріалом

  Робота по створенню аплікації з природнього матеріалу надає свій вплив на розумовий розвиток дитини, в розвитку його мислення та появи елементів творчості.
 Зазвичай спочатку діти віддають перевагу діям, попередньо розглянувши показаний дорослим зразок і старанно повторивши його. Наприклад, під час виготовлення аплікації з засушеного листя дітям пропонують спочатку уважно розглянути, з яких деталей полягає готова робота, у яких місцях до підстави мали бути зацікавленими прикріплено дрібні деталі як саме. Але потім, після повтору потрібних діянь П.Лазаренка та дублювання способу виготовлення зразка, діти вже засвоюють послідовність і хід дій, і навіть способи виготовлення. Тому, коли відбувається ускладнення завдання, діти вже можуть розділити процес виконання роботи з кілька етапів і роботу у повторі за дорослим чи по власному задуму. Саме тоді у діяльності дітей виникають елементи творчості.
 Захоплення роботою з виконання аплікаційних робіт з природного матеріалу сприяє розвитку у учнів таких якостей як увагу, терпіння, допитливість. Примітно, що цій роботі немає кінця вдосконаленню робіт, у такій праці є новизна, творчі пошуки, можливість домагатися досконаліших результатів.
 Крім цього, виконання аплікаційних робіт з природного матеріалу виховує дитячу майстерність, кмітливість, працьовитість, і цього ще чудова школа естетичного виховання, що базується на формуванні в дітей віком художнього погляду світ, з їхньої пошуки у навколишній дійсності деталей прекрасного. А прилучати дітей до світу прекрасного треба якомога раніше. Спочатку варто згадати слова поета Н.А. Некрасова у тому, що «немає безподобства у природі». Тому кожну людину хвилює краса квітів, плодів різних рослин, різноцвіття осіннього листя і порхающий тополиний пух, незвична форма, забарвлення квітів. Перш ніж, як зробити так будь-який природний матеріал деталлю свого виробу, нехай дитина зверне увагу на його своєрідність. Адже кожна рослина має свій зовнішній вигляд – форму листя, кольору, фактуру поверхні. І при створенні конкретного виробу усе це враховується.
 Процес перетворення природного матеріалу в виріб містить у собі чималі ресурси для «занурення» дітей у світ рідний природи, пізнання її різних сторін і водночас, – виховання дбайливого ставлення до неї, і формування перших трудових навичок.
 Уроки трудового навчання з допомогою природного матеріалу повинні придбати «екологічне звучання» і формувати у учнів нове, відповідальне ставлення до природи. «Природа і – одне», «Природа у небезпеці», «Природа чекає моєї допомоги» – ось ті найважливіші висновки, що має зробити кожна дитина, виконує практичні роботи з трудовому навчання.
 Така робота над виробами з природного рослинного матеріалу жадає від дитини точних дій, і якщо спочатку буває, що при виготовленні потрібно особливо велика посидючість, так з появою певних навичок розвиваються і гнучкість пальців, і хапальні вміння, руху дрібної моторики, фантазія. З'являється узгодженість у роботі зору, дій руки, вдосконалюється координація рухів, гнучкість і точність у виконанні потрібних дій.
 Технологія виконання аплікації з природного матеріалу молодшими школярами передбачає такі етапи роботи:
– підготовка матеріалу, її вибір;
– вибір малюнка для аплікації;
– становище матеріалу, створення ескізу;
– вибір устаткування інструментів, допоміжних матеріалів;
– техніка виконання вироби у різний спосіб.
 У результаті уроків по аплікації школярі навчаються складати декоративні роботи, складні композиції, предмети навколишньої дійсності, казкові епізоди тощо.
 Тематика робіт дуже різноманітна, наприклад: Чарівні перетворення, Квітка, Курча, Овочі, Павлин тощо.
 Уроки аплікації сприяють виробленню в дітей вміння побачити й передавати красу дійсності, її єство, формує художній смак, композиційні початку, уміння працювати з природними матеріалами, осягати під час роботи їхньої якості і властивості, вмінню поєднувати кольору, відтінки, складати візерунки, створювати вироби.
 Аплікаційні роботи цього виду учні молодших класів виконують починаючи з першого класу.
 Прийоми й засоби навчання роботам з аплікацією дуже різноманітні; наприклад, розгляд зразків, спостереження природі, показ технічних прийомів, вправи на закріплення техніки виконання, пояснення, складання плану послідовності виконання роботи, вибір матеріалу, оповідання проигрушке-поделке, самооцінка та розмови тощо. Основними художніми коштами анімації є колір, його поєднання, композиції, промовистість силуету.
 Фундаментальна обізнаність із природним матеріалом здійснюється і в позаурочний час. Це може бути виставки дитячих виробів, конкурси виробів, екскурсії, свята природи, вікторини, створення умов та робота в куточках ручної праці тощо.
 Отже, узагальнюючи вищесказане, можна дійти невтішного висновку у тому, що аплікаційних робіт з природним матеріалом є джерелом розвитку дитини.

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструменти, прилади та інвентар
уроків трудового навчання при
виготовленні аплікацій з паперу
та природного матеріалу

  Програми та методичні посібники до уроків трудового навчання враховують різноманітні умови, в яких працюють вчителі, вони припускають на вибір варіанти виробів та робіт, які можливо застосувати в звичайних класах. Однак це певною мірою обмежує розвиток трудового навчання, яке повністю відповідало б віковим можливостям учнів і сучасним вимогам науково-технічного прогресу. 
 У принципі матеріальне оснащення уроків трудового навчання має, з одного боку, задовольняти гігієнічним нормам і естетичним вимогам, з іншого - найкращим чином сприяти формуванню у дітей уявлень, умінь, навичок та внутрішнього прагнення самостійно виконувати вимоги трудової культури. 
 У практиці існує кілька напрямків у вирішенні питань комплектування та зберігання інструментів, пристосувань і матеріалів. Одні педагоги зберігають всі інструменти в спеціальних шафах або на стелажах, комплектуючи кожний вид на весь клас. Перед уроком трудового навчання в залежності від виду праці, зміст робіт вчитель разом з черговими розкладає необхідні на даний урок інструменти та матеріали. 
 Обладнання для роботи  з папером на уроках трудового навчання: основне звичайно папір, лінійка (250Х30), кутник, циркуль, олівець простий, ножиці (тупокінцеві), ніж палітурний малий з укороченим клинком, шило канцелярське з укороченою голкою, гладилки, подкладной лист , пензлики і баночка для клею, пензлик для фарбування, прес палітурний, голка канцелярська, фальцлінейка. 
Папір - найдоступніший матеріал. Сортів паперу дуже багато. Вони відрізняються один від одного міцністю і щільністю, товщиною, гладкою або шорсткою поверхнею, кольором та іншими якостями. У гуртку найбільше застосування знайдуть такі сорти паперу: 
- газетний папір - найбільш дешевий і поширений. Він має злегка шорстку поверхню, швидко зношується і треться на вигинах, сильно вбирає клей і всяку вологу. Але для багатьох робіт газетний папір має ту перевагу, що він міцно склеюється в кілька шарів. Тому, наприклад, паперові трубки найкраще робити з газетного паперу, цей же папір найбільш придатний і для виробів з пап'є-маше. 
Газетний папір у виробах застосовується найчастіше. Він проклеєний, тому міцніше газетної, добре фарбується, менше боїться вологи, має гладку (глазуровану) поверхню. З паперу можна робити різні моделі, нею добре обклеювати картон. Потрібний він і для палітурних робіт. 
- креслярський папір - найміцніший і щільний. Поверхня його шорстка, клеїти його важче, ніж папір для письма, зате краще і легше розфарбовувати. 
- кольоровий альбомний папір особливо необхідний для робіт в гуртку. Ним майже завжди можна замінити писальний. Альбомний папір буває гладкий і шорсткий, різної щільності і квітів. Цим сортом паперу часто обклеюють саморобні палітурки книг та інші картонні вироби. Однак для обклеювання краще все-таки застосовувати спеціальний палітурний папір, що пофарбований тільки з одного боку і має глянсову поверхню. 
- кольоровий глянцевий папір більш придатний для обклеювання коробок, а для обклеювання книжкових палітурок - мармурова, з строкатим візерунчастим або смугастим малюнком. 
- цигарковий папір, тонкий, прозорий, також буде корисний для деяких робіт. 
Товстий папір, якщо 1 квадратний метр її важить більше 250 грамів , називають картоном. 
 Прості олівці мають різну твердість і відповідну цього маркування: Т, 2Т, 3Т - тверді олівці; ТМ - олівці середньої твердості; М, 2М, 3М - м'які олівці .. Для розмітки деталей з паперу та картону краще використовувати олівці середньої твердості, а для деревини і тканини - тверді олівці.
 Креслення слід спочатку виконувати в «тонких лініях» - олівцем Т, а потім проводити необхідну обведення більш м'якими олівцями М, 2М. При роботі олівець потрібно трохи нахиляти у бік руху і щільно притискати його до бічної сторони шаблону (трафарету) або лінійки.
 Бажано, щоб на уроках трудового навчання учні використовували для розмітки і побудови графічних зображень дерев'яні або пластмасові лінійки. Металеві лінійки призначені в основному для слюсарних робіт по металу і, крім того, мають шкалу на нижній частині, що може заплутати дітей. Найбільш зручна довжина лінійки - 30 см , Так як вона відповідає габаритними розмірами аркушів кольорової та альбомної паперу.
 Кутник також повинен бути пластмасовим або дерев'яним.
 Типові помилки учнів початкових класів при роботі з лінійкою і косинцем: діти часто вимірюють не від нульового розподілу, а від одиниці або від лівого кінця лінійки; під час роботи притискають лінійку не в середині, а скраю, при цьому вона зсувається.
 Лінійку при проведенні прямих ліній зручніше всього розташовувати горизонтально, так як при цьому добре видно всі ризики і цифри на ній. При вертикальному розташуванні тінь від неї може закривати точки розмітки, поділу зменшуються в перспективі, а цифри недостатньо добре видно. Горизонтальні лінії проводять зліва направо, а вертикальні і похилі - знизу вгору. Олівець трохи нахиляють в сторону руху руки.
 Цінним матеріалом при створенні аплікації з природного матеріалу є: засушені листя, насіння дерев, овочів, наприклад, насіння клена чи ясена, відомі яккрилатки. У тому числі можна зробити вуха для зайця, крила для бабки, плавники для риб тощо. Вони теж мають красиву зовнішню форму, які дозволяють використовувати їх задля оригінальних виробів. Дуже специфічна аплікація з учорашнього насіння клена. Фундаментальна обізнаність із кленовими насінням вимагає великої фантазії, творчості, вигадки.
 Збір насіння здійснюється восени, але насіння не повинне бути скрученим, мати колір і форму. Зібрані насіння звільняють від гілочок і вони залишають крилатку у парі.Розкладають їх між газетами, згори кладуть невеличкий вантаж і вони залишають до засихання. Їх акуратно складають у коробку. Термін збереження сухого насіння необмежений.
 Розглянемо деякі види рослинного матеріалу, які найчастіше йдуть на різні вироби регулярно працюють з учнями початкових класів під час уроків трудового навчання:
1. Хвоя. Добра імітація голок їжака, лапок павука, кігтиків кішки, вусиків метелика, спіднички для ляльок тощо. Хвою використовують: ялинову, соснову, пихтовую. Збирати за будь-якої пори року, у роботі краще використовувати зелену хвою. Працюючи з хвоєю треба враховувати її особливість – голки хвої колючі, зберігати її необхідно в коробочці, банкі.
2. Горіхи. При виготовленні виробів їх горіхів можна використовувати як шкаралупу, і горіхи повністю – волоські, лісові, земляні, кедрові, фісташки. Лісові горіхи використовують із виготовлення головок іграшкових чоловічків, тварин.
Лісові горіхи слід збирати зрілі у серпні разом із капелюхом, яку теж можна вдало застосовувати під час виготовлення іграшок. Горіхи сушать на дощечках і зберігають потім у коробочці в сухому місці. Шкаралупа лісових горіхів досить тверда. Вона важко прорізається ножем чи проколюється шилом. З пересушеними горіхами працювати важко, тому їх бажано не залучати до роботи.
Кедрові горіхи можуть знадобитися під час виготовлення лапок звірків, кулачків, лісових чоловічків. Горіхи легко проколюються шилом, добре склеюються. Шкаралупа волоських горіхів використовується для виробів човнів, візки, черепах, жуків тощо. Земляні горіхи дуже зручні у роботі – легко проколюються, ріжуться, шкаралупка вони тонка і тендітна. З земляних горіхів виходять оригінальні фігурки тварин. Зберігати горіхи у сухому приміщенні, так  їх шкаралупа не твердіє при висиханні.
3. Жолуді. Плоди дуба – жолуді – бувають різної форми і величини. Жолуді дозрівають восени, У вересні-жовтні. Рекомендується збирати плоди, що вони дозріли, і падають з дерева. Поруч із жолудями збирають його філіжанки, де вони триматися. Плюски – дуже хороша матеріал в доповнення до жолудів та його часто використовують із різних виробів. Жолуді слід збирати різні за розміром і величиною. Для виготовлення виробів бажано використовувати свіжі жолуді, так вони довше зберігаються і з ними легше працювати.
4.Насіння. Насіння кавуна, дині, соняшнику, великих квітів. З положення цього насіння можна легко змайструвати очі тваринам чи мертвої людини.
5.Гілля. При виготовленні іграшок з об'ємного природного матеріалу – гуль, жолудів, каштанів – окремі деталі роблять із гілок: найчастіше це руки і ноги різних образів. Гілки мають передати виріб практично у будь-якій позі: біжучому, сидить, з піднятими саме руками і т.д. і всі ті деталі можна зробити з однієї невеличкої гілочки. Необхідно постійно нагадувати дітям, дерева слід плекати й у виробів потрібно збирати гілки, що лежать землі, зіспиленних дерев, у місцях обрізки дерев.
6.Корки. Корки для виробів можна використовувати залежно від форми, що потенційно можуть нагадувати різні постаті тварин або це частини їх тіла. Тут особливо важливо образне бачення і спостережливість, які потрібно розвивати в дітей віком.
7. Листя. Воно є цікавим і з потрібним доповненням під час виготовлення виробів, їх можна виконати гарні аплікації. Листя дуже різноманітне за своєю формою і малюнком. Листя можна використовувати від різних дерев, чагарників, квітів.
 З листя можна зробити крила метелика, плавники риби, різноманітні візерунки. Збирати листя краще восени, тоді вони особливо гарні. Задля збереження і подальшого використання їх слід правильно заготовлювати, засушити. Зазвичай до повного засихання листя потрібно від трьох до семи днів. Зберігати засушений матеріал найкраще в спеціальній папці, у якій окремі екземпляри теж можна буде перекласти листами папери. Сухі листя дуже тендітні, ламкі.
8.Соломка. Солома – це стебло злакових рослин, порожній всередині, легко опрацьований матеріал. Вироби з соломи вельми привабливі, гарні. Вони дають великий простір творчого розвитку дітей. Використовують солому жита, пшениці, вівса, ячменю. Заготівлю соломи виробляють після дозрівання рослини, коли він набуває золотавий колір. Оброблена солома до роботи непридатна, оскільки стели в неї поламані чи зім'яті. Краще використовувати свіжу рівну, не зім'яту комбайном,неподгнившую солому. Збирають солому вручну обабіч полів чи ділянці.
9. Пташині пера. Можна використовувати пера птахів різних розмірів, відтінків і жодного розміру. Перед роботою пера промивають, сушать, і розчісують повертаючи їм природного виду.
10.Ракушки. На берегах річок, морів, озер можна знайти ракушки-домики, які цікаві по зовнішнім виглядом, оригінальні формою. Збір черепашок можна робити з дітьми під час екскурсій. Ракушки після збору миються, після розкладаються і сушаться. З черепашок можна зробити фігурки тварин, чи як матеріал.
 Підсумовуючи сказане, слід зазначити, що у уроках трудового навчання при аплікаційних роботах використовується різноманітні природні матеріали, що завжди можна знайти з місцевих природних умов. Кожен з цих матеріалів має властивості, специфіку заготівлі та зберігання. Природний матеріал слід готувати заздалегідь, розсортувати за видами й берегти або у папках, або у коробках. Це полегшує пошук під час праці та сприяє кращої цілості. Вдало підібраний матеріал сприяє закріплення позитивних емоції в дітей, стимулює бажання трудитися, творити, збагачує знання про природу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План – конспект уроку з трудового навчання
на тему: «Створення аплікації з паперу»

Тема. Різання паперу. Створення аплікації з вирізаних форм «Смачні фрукти».
Мета:
 1.удосконалювати навички копіювання простих форм за допомогою шаблону та створення з найпростіших вирізаних форм аплікації, закріплювати навички роботи з ножицями, клеєм; навчити вирізати за шаблоном;
 2. Розвивати увагу, творчі здібності, охайність, уміння прислухатися до порад;
 3. Виховувати працьовитість,бажання радіти за товаришів, уміння організовувати робоче місце.
Обладнання: ілюстрації із зображенням овочів та фруктів; картон, шаблони, кольоровий папір, ножиці, клей, пензлики, вологі серветки для рук.
Література:
 1. Програма з трудового навчання.
 2. Методика трудового навчання, автор Хорунжий.
 3. Альбом для трудового навчання в поч.класах.

Хід уроку

І Організаційна частина
- Добрий день, всі друзі щирі! Рада вас вітати в мирі! Будем гарно працювати і знання здобувати. Щоб наша зустріч була приємною – спіймайте посмішку сонечка і прикрасьте нею своє обличчя. Подаруйте свою веселу посмішку сусідові.
- Мене звати Лариса Миколаївна і сьогодні урок трудового навчання проведу у вас я.
- Діти, чи у всіх на парті є альбом, кольоровий папір, ножиці та клей?
- Молодці! Отож, щоб не гаяти час розпочнемо наш урок.
ІІ Актуалізація опорних знань та умінь учнів
- Діти, а який виріб ви робили на минулому уроці?  (Сороканіжку)
- А з чого ви її виготовляли?
- Якими інструментами ви ще користувалися під час роботи?
ІІІ Мотивація навчальної діяльності
1. Оголошення теми і мети уроку
- Сьогодні на уроці ми продовжимо роботу з папером. Будемо наносити зображення на папір за допомогою шаблонів «Смачні фрукти» та дізнаємося, що треба їсти, щоб бути здоровими та міцними.
2. Вступна бесіда
- Зараз осінь. На вулиці холодно, дощить, а нам треба ходити до школи, навчатися.
- Що треба робити, щоб бути здоровими та міцними цілий рік? (Відповіді дітей)
- А що ви робите, щоб бути здоровими?
- Щоб дізнатися чи маєте ви рацію, давайте ми відгадаємо загадки.
1)Помаранчева і гарна,
У землі сиджу немарно:
Соковита, солоденька,
Вже я стала чималенька.
Собою пригощу дитину
Хай корисну зїсть (морквину)
2)В діжці ми їх засолили,
А тоді всю зиму їли.
Солоденькі та хрусткі
У пухирцях (огірки)
3) Не красива, шишкувата,
як прийде на стіл вона,
скажуть весело хлопята:
- Ну й розсипчаста, смачна! (картопля)
4) Народжується з квітки.
Його всі люблять дітки,
заліза в нім багато,
румяне і хрустке.
А ну, скажіть, малята,
То що воно таке? (яблуко)
5) Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік,
Газдині роблять з ним борщі
Росте в городі на кущі (помідор)
6) Лампочка вгорі висіла,
Стала смачна, пожовтіла,
Діти лампочку зірвали
з апетитом скуштували. (груша)
7) Що то за голова,
Що лиш зуби й борода (часник)
8) Кажуть, щоб хвороб не знати,
Треба всім мене вживати,
Може, ви мене зїсте
тільки сльози проллєте (цибуля)
- Усі ці фрукти та овочі ми можемо назвати одним словом вітаміни. Вони потрібні дітям і дорослим. Тому їжте їх побільше.
3) Фізкультхвилинка
Руки в сторону та вгору — 
На носочки підніміться. 
Підніміть голівку вгору 
Й на долоньки подивіться. 
Руки в сторони розводим, 
Опускаєм плавно вниз, 
Присідати ми почнемо, 
Добре ноги розімнемо. 
Раз присіли — руки прямо. 
Встали. Знову все так само. 
Вправу дружно почали. 
Нахил вліво — раз, два, три! 
Повертаємося вправо. 
Все виконуємо гарно. 
Вліво, вправо повернулись. 
Ось розминці вже й кінець. 
Хто ж старався — молодець!
IV Сприймання й усвідомлення учнями нового матеріалу, інструктування учнів
1. Робота з підручником
- А зараз відкрийте свої підручники на сторінці 20 (2 і 0)
- На цій сторінці ми бачимо як потрібно класти шаблон та вирізати, щоб економити папір.
- То де ми повинні розміщувати шаблон на папері?
- Я у руках тримаю ось таку фігурку, на що вона вам схожа? (на грушу)
- Так ось, цей предмет, що я тримаю у руці називається шаблон.
- Отже, запамятайте, що шаблон – це зразок, який допомагає розмічати деталі. Обводимо ми його по зовнішньому контурі.
2. Розгляд та аналіз зразка виробу
3. Інструктаж до практичної роботи
1. Виріжте шаблони фруктів на ст.13.
2. Доберіть папір відповідних кольорів. Обмалюйте шаблони і виріжте фрукти.
3. Розмістіть їх на с.12 у відповідному місці.
4. Наклейте.
4. Повторення правил техніки безпеки
- Перед виконанням роботи, давайте пригадаємо, які є правила техніки безпеки поводження з ножицями?
1)Зберігати ножиці в спеціальному місці.
2) На робочому столі ножиці повинні лежати з замкнутими лезами.
3) Не відволікати уваги тих, хто працює з ножицями.
4) Передавати ножиці кільцями вперед.
- А чи знаєте ви, як поводитися з клеєм?
1)Клей не можна пробувати на смак
2)Не залишати відкритим.
- Добре, молодці!
V Самостійна робота учнів
(Слідкую за роботою учнів, при потребі допомагаю їм. Контролюю дотримання прийомів роботи та правил техніки безпеки. Звертаю увагу на допущені помилки. За необхідності зупиняю практичну роботу і проводжу поточний інструктаж)
VI Підсумок уроку
(Аналізую та оцінюю всі учнівські роботи, кращі при потребі відбираю на постійно діючу виставку)
- Хто не встиг закінчити, завершує роботу і здає наступного разу.
- На цьому наший урок завершено.
- Встаньте всі!
- До побачення!
- Приберіть свої робочі місця.
- Домашнє завдання (що принести на наступне заняття)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

План – конспект уроку
з трудового навчання на тему:
«Створення аплікації з природнього матеріалу»

Тема. Аплікація із листя «Метелик».
Мета:
 1. вчити виконувати аплікацію із листя дерев – метелика;
 2. розвивати дрібну моторику рук, мислення, уяву; розвивати бажання зробити аплікацію красивою;
 3. виховувати дбайливе ставлення до природи, сприяти пізнанню дітей краси до рідної природи.
Обладнання: букет осіннього листя; гербарій осіннього листя різної форми; листя дерев; ягоди шипшини; гілочки; пластилін; клей; ножиці; репродукція картини І.С.Остроухова «Золота осінь»; картки з віршами про листя, про осінь, про жолуді.

Хід уроку

І Організаційний момент
- Добрий день, всі друзі щирі! Рада вас вітати в мирі! Будем гарно працювати і знання здобувати. Щоб наша зустріч була приємною – спіймайте посмішку сонечка і прикрасьте нею своє обличчя. Подаруйте свою веселу посмішку сусідові.
- Мене звати Лариса Миколаївна і сьогодні урок трудового навчання проведу у вас я. Отож, щоб не гаяти час розпочнемо наш урок.
ІІ Актуалізація опорних знань та умінь учнів
- Діти, а який виріб ви робили на минулому уроці?  
- А з чого ви її виготовляли?
- Якими інструментами ви ще користувалися під час роботи?
ІІІ Мотивація навчальної діяльності
1. Оголошення теми і мети уроку
- Сьогодні на уроці ми продовжимо роботу з природніми матеріалами. А якщо говорити конкретніше, то ми з вами виготовимо аплікацію з осіннього листя «Метелик».
2. Розповідь вчителя про картину «Золота осінь» І.С.Остроухова.
Ілля Семенович Остроухов належить до чудового покоління російських художників другої половини ХІХ століття. Він був видатним живописцем. Важливою його стороною є багаторічне керівництво Третьяковською галереєю. З 1905 по 1913 рр. у постійній експозиції Третьяковської галереї перебуває твір художника «Золота осінь». Картина за своїм характером представляє лісовий чи парковий пейзаж. У густій траві справа стоять дві великі країни дерев. Золоте листя, у тому числі виділяються широкі помаранчеві листя клена, звисають до землі. Зліва видно доріжку, а за нею – група дерев з недолугими стовбурами великими кронами. Багатюща гамазолотисто-оранжевих тонів листя контрастує з темною соковитою травою. Прозоре мереживо листя передано без зайвої деталізації, але кожною плямою відчувається точна форма аркуша  й гілки. Пейзаж зігрітий великим почуттям.
3. Розмова про красу осіннього листя. Розгляд букетів з осіннього листя, гербарію.
4. Фізкультхвилинка
Руки в сторону та вгору — 
На носочки підніміться. 
Підніміть голівку вгору 
Й на долоньки подивіться. 
Руки в сторони розводим, 
Опускаєм плавно вниз, 
Присідати ми почнемо, 
Добре ноги розімнемо. 
Раз присіли — руки прямо. 
Встали. Знову все так само. 
Вправу дружно почали. 
Нахил вліво — раз, два, три! 
Повертаємося вправо. 
Все виконуємо гарно. 
Вліво, вправо повернулись. 
Ось розминці вже й кінець. 
Хто ж старався — молодець!
IV Сприймання й усвідомлення учнями нового матеріалу, інструктування учнів
1. Розгляд та аналіз зразка виробу
2. Інструктаж до практичної роботи
Усі деталі метелика роблять із певного природного матеріалу: для тулуба використовують жолудь, відділений від капелюшки; для крил метелика беруть маленькі дольки та велике листя будь-якого дерева, що дозволить виготовити метелика з крилами різної форми і забарвлення, та заодно слід узгоджувати величину жолудя і крил.Уложив листя як крил метелики, їх щільно стискають в основі і приєднують до тулуба, навіщо на бічні краю жолудя накладають тонкий шар пластиліну чи клею. Голову метелика роблять із ягоди шипшини. У неї вставляють вусики з гілок і з'єднують з тулубом.
Якщо крила метеликів будуть підібрані із листя різних дерев, метелики вийдуть різні, і можна буде всі вироби учнів поєднати у колективну роботу під назвою «Хоровод метеликів».
3. Повторення правил техніки безпеки
- А чи знаєте ви, як поводитися з клеєм?
1)Клей не можна пробувати на смак
2)Не залишати відкритим.
- Добре, молодці!
V Самостійна робота учнів
(Слідкую за роботою учнів, при потребі допомагаю їм. Контролюю дотримання прийомів роботи та правил техніки безпеки. Звертаю увагу на допущені помилки. За необхідності зупиняю практичну роботу і проводжу поточний інструктаж)
VI Підсумок уроку
(Аналізую та оцінюю всі учнівські роботи, кращі при потребі відбираю на постійно діючу виставку)
- Хто не встиг закінчити, завершує роботу і здає наступного разу.
- На цьому наший урок завершено.
- Встаньте всі!
- До побачення!
- Приберіть свої робочі місця.
- Домашнє завдання (що принести на наступне заняття)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

  Трудове навчання у початкових класах має на меті сформувати у дитини вміння самостійно орієнтуватися в будь-якій роботі, тобто навчальна трудова діяльність розглядається як засіб пізнання навколишнього світу і своєї ролі в ньому як перетворювача. 
 У завдання вчителя входить не стільки допомогти дитині в усвідомленні або виготовленні виробу, як у забезпеченні умов, при якому потенціал учня буде використано повністю. Для цього вчителю необхідно пам'ятати про особливості діяльності учня на уроці праці, що включає в себе як рівнозначні інтелектуальні і моторні компоненти. Тобто на уроці повинна бути організована частина, спрямована на забезпечення розуміння суті і порядку виконання практичної роботи, і належним чином оснащена самостійна діяльність дитини з перетворення матеріалу в саморобку, причому на теоретичну частину уроку має відводитися втричі менше часу, ніж на практичні дії. 
 Актуальність даної проблеми особливо значуща в діяльності вчителів початкових класів, відповідальних багато в чому за духовне, розумове, моральне, естетичне розвиток учнів. 
 У результаті практичної роботи стало очевидним, що процес виконання робіт з папером дуже захоплює. У дитини формується особливе бачення світу природи, його вивчення і власне перетворення. 
 Роботі учнів при створенні аплікації з природнього матеріалу приділяється досить чимало часу в кожному класу навчання у початковій школі. Найбільш вивчені такі види робіт: складання різних композицій по аплікацій і мозаїка з природних матеріалів т.д.
 Через війну практичної стало очевидним, що виконання аплікаційних робіт з природного матеріалу дуже захоплююче також.
 Методика робіт з папером та природнім матеріалом в школі має свою особливість, специфічність у підборі технологій, матеріалів, інструментів.  Знання основ теорії та практики цього виду робіт учителем, дозволяє йому грамотно планувати, творчо і захоплююче будувати педагогічний процес. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

1.Батишев С.Я. Професійна педагогіка: Підручник для студентів, які навчаються за педагогічним спеціальностями і напрямів. – М.: Асоціація «Професійне освіту», 2007. – з. 219.
2. Бєляков Н.Д., Покровська А.І., Цейтлін Н.Е. Гурток «Умілі руки» у шкільництві. – М., 1957. – з. 158.
3.Бубекина Г.В.,Гославская Т.П.Самоделки з природного матеріалу. – М., 1960. – з. 180.
4. Вінер А.В. Матеріали й техніка мозаїчної живопису. – М., 1953. – з. 95.
5. Гусакова М.А. Апплікація. – М., 1987. – з. 153.
6. Крилова О.Н., Самсонова Л.Ю.Поурочні розробки з трудового навчання. 1 клас. Навчальний посібник. – М.: вид. «Іспит», 2006. – з. 86.
7.Махмутов М.И. Сучасний урок: Питання теорії. М., 2003. – з. 92.
8.Майорова  І.Г. Трудове навчання у початкових класах. – М., 1978. – з. 147.
9.Неменский Б.М. Мудрість краси // Про проблеми естетичного виховання: Книжка для вчителя. – М., 1987. – з. 210.
 

 

 


 




 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
3419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку