Реферат. Втілення концепція національно - патріотичного виховання на уроках в початковій школі

Про матеріал
Цей матеріал є узагальненням досвіду вчителів початкової школи у впровадженні концепції національно - патріотичного виховання у роботі з учнями початкової школи.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Втілення концепції національно – патріотичного виховання

 

на уроках в початковій школі

 

 

 

Підготувала: Дахіна Н.В.

вчитель початкових класів

Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №168

Харківської міської ради

Харківської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Концепція національно-патріотичного виховання молоді як основний документ у сфері освітньої політики щодо патріотичного виховання школярів спрямовує діяльність педагогів у сферу національної та загальнолюдської культури.

       Національно-патріотичне виховання формується на прикладах історії становлення Української державності, українського козацтва, героїки визвольного руху, досягнень у галузі політики, освіти науки, культури і спорту та потребує виконання таких завдань: виховання правової культури, поваги до Конституції України, державної символіки – Герба, Прапора, Гімну України та історичних святинь..

       Метою патріотичного виховання є становлення громадянина-патріота України, готового самовіддано розбудовувати її як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, знати свої права та обов’язки, цивілізовано відстоювати їх, сприяти єднанню українського народу, громадянському миру і злагоді в суспільстві. Згадаємо слова К.Д. Ушинського: «Кожний учитель повинен домогтися, щоб учень знав близьке, дороге йому: Батьківщину і все, що її стосується, так само, як уміє читати, писати, лічити.»

 

  •     У чому полягає секрет патріотичного виховання?

         Вважаємо, що треба якомога менше говорити про патріотизм, а більше створювати ситуацій співпереживання стосовно проблем своєї малої батьківщини. Неможливо полюбити велику Батьківщину, поки не навчишся любити малу. Саме тому на уроках в початковій школі ми вчимо дітей любити свою родину, свій дім, своїх друзів, знайомимо з оточенням та природою рідного двору, міста, визначними місцями, що є дорогими серцю батьків і близьких. Всі ці аспекти розглядаємо на уроках, під час вивчення  таких тем, як:  «Історичні скарби України», «Природні скарби України» (з клас); створення проекту «Славетні Українці», «Люби і вивчай свій рідний край» (4 клас),  «Ми – діти України» (1 клас)

 

 

F:\2-Б фото\IMG_5514.jpg

 

          Національна свідомість і самосвідомість – це осягнення себе представником певного народу носієм його культури, знавцем минулого і сучасного, діяльність якого спрямована у майбутнє.

    Ідеал людини-громадянина суверенної України традиційно втілює у собі м’якість і милосердя, стійкість і незламність духу, вірність заповітам батьків і дідів. Як же виховати , дитину з такими рисами? Вважаємо, що починати треба з рідної мови.

      Перед кожним учителем стоїть завдання не тільки навчити дитину жити, думати розуміти мовні правила, вільно володіти і користуватися ними, а й виховати у процесі навчання цікавість до вивчення рідної мови, навчити дітей відчувати красу українського слова, шанобливо ставитись до звичаїв і традицій свого народу. Тому намагаємось будувати уроки так,  щоб «запалити» дитячі душі словом, щоб не  залишилися вони байдужими до рідної мови. 

 

 

F:\Дахіній\DSCN6501.JPG  F:\Дахіній\SAM_4675.JPG

 

       Слід зазначити, що формування етнічної та національної самосвідомості, любові до рідної землі, держави, родини, народу, формування мовної культури, оволодіння і вживання української мови як духовного коду нації в початкових класах відбувається на уроках літературного читання під час вивчення творчості видатних українських поетів і письменників: Тараса Григоровича Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка та інших.

 

F:\Шевченко\фото0188.jpgF:\Дахіній\PC120049.JPG

        

     Виховання шанобливого ставлення до культури, історії, мови, звичаїв і традицій українського народу відбувається на уроках образотворчого мистецтва та трудового навчання під час вивчення тем «Писанка як один із символів України», «Побутово – ужиткова діяльність українців», «Без верби і калини нема України», «Українська хата» , циклу уроків природознавства «Народні символи України» та інші.

 

F:\Дахіній\DSCN6490.JPGF:\18.02.2016\DSC_0021.jpg

 

F:\Дахіній\PC103318.JPG

 

        Одне з чинних місць у системі роботи з національно-патріотичного виховання посідає шанобливе ставлення до державних символів України, почуття гордості, розуміння основних їх ідей.  

     У своїй діяльності намагаємось на конкретних фактах показувати, що символи України народжені в боротьбі за незалежність, донести до кожного школяра думку про те,  що віддаючи шану символам нашої держави, громадяни проявляють свою повагу і любов до України. Ці почуття  намагаємось виховувати  на уроках з предмету «Я у світі», «Я досліджую світ» (Теми: «Україна – незалежна держава», «Символи держави»)

 

F:\Дахіній\080.JPG

 

F:\2-Б фото\IMG_6312.jpgF:\Шевченко\фото0187.jpg

 

      Формуванню патріотизму, любові до свого народу, його історії, культурних та історичних цінностей сприяє ще один напрямок нашої діяльності – це військово-патріотичне виховання молоді, для втілення якого проводимо:

  • Бесіди про Збройні сили України, українське козацтво, героїчний подвиг українського народу в роки ІІ світової війни, ознайомлення з сучасними реаліями нашого життя під час роботи над темами:  «Слава захисникам Вітчизни!» (2 клас), «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ!» (3 клас), «Люби, шануй, оберігай наш край, що зветься Україна!» (4 клас).
  • Уроки – екскурсії до музеїв, пам’ятників загиблим воїнам, монументам бойової слави;
  • На уроках малювання: проведення конкурсів на кращий малюнок, присвячений Дню збройних Сил України; уроки малювання на асфальті : «Вітальна листівка до Дня Перемоги»
  • На уроках фізичної культури: проведення військово-спортивних ігор.

F:\Дахіній\126.JPGF:\Дахіній\P5080010.JPG

 

Піднесенню патріотичних почуттів у наш час сприяють:

  • Написання листів – подяк героям, воїнам АТО;
  • Зустріч із воїнами АТО;
  • Благодійні ярмарки;
  • Створення малюнків та сувенірів для солдат.

 

E:\лена\фото\7 чудес харькова\PA140152.JPGF:\андрианова\DSC_5564.JPG

 

 

docx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
1567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку