Релігія в Давньому Римі.

Про матеріал
Релігія римлян засновувалася головним чином на уявленні про внутрішні сили, властиві окремим предметам і людям, на вірі в духів — охоронців і заступників місць, дій, станів. До них відносилися генії (добрі духи, що охороняли людину протягом його життя), пенати (охоронці і заступники рідного будинку, а потім — усього римського народу, звідси бере свій початок відомий вислів -«повернутися до рідних пенатів», тобто повернутися на батьківщину, додому). Вірили і в божества гір, джерел, лісів...В цьому матеріалі я приділила увагу як порівняльній характеристиці так і опису богів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Релігія Давнього Риму

Номер слайду 2

Давні греки поклонялися лише Олімпійським богам

Номер слайду 3

Давні римляни дозволяли віруванням інших народів проникати в їхній світогляд

Номер слайду 4

Релігія Давнього Риму. Римська релігія та міфологія є поєднанням вірувань корінних племен – італіків з релігійними уявленнями греків ті інших народів.

Номер слайду 5

Пантеон. Пантео́н (дав.-гр. πάνθειον — храм чи місце, присвячене всім богам, від πάντεζ — все і θεόζ — бог) — «храм всіх богів», будівля в Римі. Розташовується на площі Пьяцца-делла-Ротонда (Piazza della Rotonda). Відбудована після пожежі за правління імператора Адріана близько 126 року н. е. на місці храму того ж найменування, збудованого Марком Віпсанієм Агріппою в I ст. н. е. за правління Авґуста. Латинський надпис на фронтоні «M·AGRIPPA·L·F·COS·TERTIVM·FECIT» повністю читається як «M[arcus] Agrippa L[ucii] f[ilius] co[n] s[ul] tertium fecit». В перекладі це означає «Марк Агріппа, син Луція, обраний консулом втретє, спорудив це».

Номер слайду 6

Верховний бог - Юпітер

Номер слайду 7

Юпітер -  (лат. Iuppiter, Iupiter) — бог неба і грому, батько всіх богів у релігії і міфології Стародавнього Риму. 

Номер слайду 8

У давніх греків Верховний бог – Зевс. Бог – неба, блискавок.

Номер слайду 9

Поряд з Юпітером римляни проводили релігійні церемонії на честь давньогрецького бога Аполона

Номер слайду 10

Марс – бог війни

Номер слайду 11

Пенати-боги – покровителі римських сімей. Пена́ти (лат. Penates чи Di Penates) — давньоримські боги-охоронці дому, родини, культ яких пов'язаний з обожнюванням предків.

Номер слайду 12

Богиня Веста – хранителька домашнього вогнища і священного вогню

Номер слайду 13

Дволикий бог Янус – бог дверей і всіляких починань. Коли розпочиналася війна, двері храму Януса відчинялися і повз них проходили молоді воїни. Двері залишалися відчиненими доти, поки тривала війна. У наш час існує вислів “дволикий Янус”, що характеризує людину, або явище, яким притаманні хороші та погані риси.

Номер слайду 14

Сатурн – бог землеробства. На його честь наприкінці грудня проводилися веселі свята – Сатурналії, під час яких навіть раби на декілька днів отримували відносну свободу, а римляни дарували один-одному подарунки.

Номер слайду 15

Флора – богиня рослин. Зараз флорою називають царство рослин.

Номер слайду 16

Улюбленим богом італіків був Фавн – добрий демон гір, долин, лісів, отар і пастухів.

Номер слайду 17

Плутон – бог царства мертвих

Номер слайду 18

Бог Вулкан-покровитель ковалів та ремісників. Вулкан від лат. «Vulcanus», «Volcanus», що в перекладі означає – бог вогню, захисник від пожеж. Покровитель ковальства і гончарства.

Номер слайду 19

Купідон – бог закоханих. Купідон або Амур від  (лат. Amor, Cupido) - божество кохання.

Номер слайду 20

Римські жерціУ Давньому римі обов’язки жерців виконували патриції, а пізніше до них приєдналися і плебеї. Окремого суспільного прошарку – ЖЕРЦІВ – не існувало, а римлян, які виконували їх обов’язки називали фламінами. Велику увагу римляни приділяли містичному, зокрема гаданням. Ритуал гадання здійснювали авгури.

Номер слайду 21

Порівняйте римські і грецькі релігійні вірування{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Імена богів. Які сили природи уособлювали. Покровителями яких занять уважалиІмена богів. Які сили природи уособлювали. Покровителями яких занять уважали. Зевс. Юпітер. Аїд. Володар царства тіней. Суд померлих. Плутон. Арес  буревії, блискавки війна. Марс. Деметра. Родючість, хліборобство, землеробствошлюб. Сатурн. Артеміда. Тваринний і рослинний світмисливство. Флора. Гестіявогонь. Домашнього вогнища. Веста

Номер слайду 22

ВИСНОВОКХоча численні боги та міфологічні події були запозичені в греків, римські боги не мають такого ж розгорнутого родоводу, подружніх, батьківських і синівських зв'язків, які об'єднували грецьких богів у одну родину. Часто вони навіть не мали справжніх імен, а лише прізвиська, що визначали межі їхньої влади і діянь. Римський пантеон богів був значно обмеженішим, ніж грецький, а самі боги — переважно «дрібнішими» за значенням і функціями. Римляни уявляли своїх богів абстрактними постатями, не надаючи їм певних обрисів. Найпоширенішими в римлян були боги - покровителі, які супроводжували всі види людської діяльності й навіть визначали особисті почуття чи думки людей. 

Номер слайду 23

Чуркіна Наталія В’ячеславівна. Презентацію виконала: Вчитель історіїТарасівського НВО “ЗЗСО-ЗДО” Великодимерської селищної ради

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
17 березня 2019
Переглядів
11437
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку