Релігійний жанр в образотворчому мистецтві. Різдвяна тематика у творах художників

Про матеріал
Презентація "Релігійний жанр в образотворчому мистецтві. Різдвяна тематика у творах художників" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації дано поняття релігійного жанру та іконопису, представлені різні види зображення на релігійну тематику. Дано Творче завдання: Створіть роботу релігійного жанру та представлено зразки робіт по даній темі виконаних різною технікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Релігійний жанр в образотворчому мистецтві. Різдвяна тематика у творах художників 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Що таке релігійний жанр? Які твори належать до цього жанру? Чи звертаються сучасні художники/художниці до цього жанру?

Номер слайду 3

З давніх часів найпоширенішими видами образотворчого мистецтва релігійного жанру були живопис і скульптура. Проте найбільш яскравим проявом цього жанру є релігійні споруди, християнські, ісламські і буддистські храми, внутрішнє і зовнішнє оздоблення яких становить безліч творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва: каліграфія, кераміка, ікони, металеві вироби, мозаїка, вітражі, різьблені дерев’яні елементи тощо.Ікона Різдва Христового

Номер слайду 4

Релігійний жанр — зображення релігійних сюжетів в образотворчому мистецтві.Ікона «Юрій-Змієборець» (с. Станиль, Львівська обл.)

Номер слайду 5

Найбільший вплив релігії на суспільне життя спостерігається в середні віки — саме тоді були створені знакові роботи: ікони, розписи, мозаїки та вітражі — шедеври образотворчого мистецтва. У добу Середньовіччя набули поширення біблійні сюжети. Вони надзвичайно різноманітні: від зародження до кінця світу. До них належать зображення, пов'язані з релігійними святами (Різдво, Великдень, Покрова), сюжетами з життя Христа і Богородиці, виконані в живописі, скульптурі, графіці.

Номер слайду 6

У Софії Київській до нашого часу добре збереглися мозаїки і фрески, що були створені грецькими майстрами та їхніми місцевими учнями ще у 30-ті — 40-ві рр. XI ст.

Номер слайду 7

Це цікаво. Мозаїки собору Софії Київської На території України мистецтво фрески і мозаїки зародилося в X ст. й було пов'язане з прийняттям християнства. Але стрімкого поширення мозаїка не отримала через нестачу матеріалу. Пізніше було налагоджено виробництво скляної смальти в Києві, що сприяло розвитку цього виду декоративно-монументального живопису. Найвідомішими зразками фрескового і мозаїчного мистецтва є розписи Й панно в головному храмі Давньоруської держави - Софійському соборі Києва. Мозаїки Софії Київської налічують 177 колірних відтінків, На жаль, імен художників, які досконало володіли цією розмаїтою палітрою, історія не зберегла. Вибір сюжетів і розміщення зображень підпорядковані чіткому задуму — звеличенню Київської держави. У зображеннях тісно переплелися світська і релігійна тематики. Величне зображення Оранти — монументальної фігури Богоматері, яка молиться, виконане в техніці мозаїки, тобто набране по сирій штукатурці зі смальти (дрібних кубиків склоподібної маси). Сяюче золотаве тло посилює яскраві, насичені кольори зображення (синій, червоний).• Зверніть увагу на композицію стародавньої мозаїки, поєднання кольорів. Мозаїка «Богоматір Оранта» в Софійському Соборі (м. Київ, Україна)

Номер слайду 8

• Що таке іконопис? Прочитавши визначення поняття «іконопис», сформулюйте власне визначення поняття «ікона».Іконопис — особливий вид станкового живопису, твори якого є об’єктом культу та поклоніння; традиція зображати Христа, Богородицю, святих і біблійні події. Сучасні художники/художниці також звертаються до релігійного жанру і працюють над іконами. О. Охапкін. Різдво. Святе сімейство. Зверніть увагу на роботу О. Охапкіна «Різдво. Святе сімейство». Чим вона відрізняється від ікон, написаних у середні віки?

Номер слайду 9

Ікони можна не тільки писати, а й друкувати. Трохи дереворитно-вибійчаного процесу від Олександра Бриндікова.

Номер слайду 10

До творів релігійного жанру належать не лише ікони, а й скульптури, графіка та живописні полотна. Плавтилла Неллі. Мадонна з немовлям та чотири ангели. Мікеланджело. П’єта. Гайду Ласло. Зима. Різдво Роздивіться уважно художні полотна. Які з них присвячені Різдву Христовому? Які емоції та настрій викликають ці картини? Які музичні твори відповідають настрою на цих роботах?  Як святкується Різдво у ваших родинах? Які традиції святкування Різдва в Україні ви знаєте?

Номер слайду 11

Україна — багатонаціональна держава, яку населяють люди різних релігійних поглядів. Так, на теренах нашої країни проживають православні, католики, мусульмани, які сповідують іслам, іудеї, а також прихильників інших релігій. У кожної релігії є свої традиції та свята, свої твори мистецтва, які відповідають релігійному світогляду. Середньовічний перський манускрипт, що зображує Мухаммеда, Авраама та Ісуса у спільній молитві

Номер слайду 12

Дуже часто на картинах релігійного жанру зображують ангелів. Ангел - істота духовна. Вона наділена надприродними здібностями і відображає бажання Бога. Художники різних епох зображували ангелів у вигляді красивих молодих людей в білих шатах з величезними крилами і світловим німбом над світлою кучерявою головою. А сьогодні можна побачити янголів в абсолютно різних стилях: починаючи від аніме і закінчуючи фентезі. Багато художників тепер малюють ангелів-дітей, ангелів-дівчат, а деякі навіть ангелів-тварин.

Номер слайду 13

Ангели Сандри Кук (США)

Номер слайду 14

Янголи Наталії Курій-Максимів (Україна)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ангели Катерини Лукащук (Україна)

Номер слайду 17

Творче завдання«Різдво», «Релігійне свято», «Традиції святкування» Створіть роботу релігійного жанру на тему «Різдво», «Релігійне свято», «Традиції святкування».  (Техніка виконання за вибором.)Об’єднайтеся в групи.1. Підготуйте доповідь і презентацію про українську ікону або релігійний жанр, обравши певну країну.2. Зробіть доповідь за опрацьованим матеріалом.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
8 січня
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку