Міфологічний жанр в образотворчому мистецтві

Про матеріал
Презентація "Міфологічний жанр в образотворчому мистецтві" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації дано поняття міфологічного жанру та алегорії, представлені різні види зображення на міфологічну тематику. Дано Творче завдання: «Міфи або легенди України» або «Фея Фантазії», «Муза Знань», «Фея Захоплень та Натхнення». Представлено зразки робіт по даній темі виконаних різною технікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфологічний жанр в образотворчому мистецтві 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Що таке міфологія? Які міфи ви знаєте? Чи доводилось вам бачити картини, створені на міфологічні теми?

Номер слайду 3

У стародавні часи людина була безсила перед явищами природи. Усі свої уявлення про походження Землі, явищ природи, богів, героїв, Всесвіту вона перетворювала на міфи та легенди.

Номер слайду 4

Найвідомішими міфами є античні — міфи Давньої Греції. Міфи з численними образами богів стали джерелом для творів образотворчого мистецтва. Саме такі твори і належать до міфологічного жанру. Бюст Зевса, який було знайдено в Отриколі (Італія)

Номер слайду 5

Міфологічний жанр — жанр у мистецтві, сюжети та образи якого запозичено з античної та національної міфології. Микола Реріх. Святогор

Номер слайду 6

Перші ілюстрації до античних міфів можна знайти у скульптурі та вазописі Стародавньої Греції. Але своєї найбільшої популярності міфологічний жанр досяг за доби Відродження. Скульптура Нептуна (м. Копенгаген, Данія)

Номер слайду 7

Сандро Боттічеллі став одним із перших художників, які почали створювати свої роботи у міфологічному жанрі. До нього сюжети такої тематики використовували для декоративних прикрас. Сандро Боттічеллі. Весна

Номер слайду 8

Міфологічна тема, а саме алегоричні образи, залишаються актуальними в творчості митців та мисткинь протягом багатьох століть. Ніколя Пуссен. Малого Зевса вигодовують молоком Амалфеї

Номер слайду 9

Алегорія (від грец. Allegoria — іносказання) — це перенесення властивостей та характеристик одного предмета чи явища на інший для кращого відображення образу. Таким чином утворюється переносне значення. Першими використовувати алегорію почали стародавні греки. Пригадаймо, Феміда (жінка з вагами і зав’язаними очима) або Амур (янгол, який влучно стріляє з лука) — це відомі образи, які є алегоріями правосуддя, кохання. Дослідники стверджують, що алегорія зародилася в Стародавній Греції, коли сформувалися їхні міфи та легенди. Алегорії використовуються для розкриття та підкреслення рис характеру того чи іншого героя.

Номер слайду 10

Для допитливих. Фонтан Бартольді — один із найвідоміших і найпопулярніших символів міста Ліон (Франція). Автором пам’ятника є Фредерік Бартольді. Фонтан — це дивовижна алегорична композиція, в якій у вигляді величної жінки, що керує колісницею із чотирьох коней, зображена Франція, а коні — це річки: Рона, Сона, Сена, Луара — і вони щосили мчать до океану.

Номер слайду 11

Не обійшов міфологічний жанр і українських художників та художниць. Звернення до алегорій простежується у роботах Т. Шевченка, О. Кульчицької, О. Стратійчук, А. Базилевича та багатьох інших. Оксана Стратійчук. Вакх. Анатолій Базилевич. Ілюстрація до «Енеїди» Івана Котляревського

Номер слайду 12

Олена Кульчицька. Возз’єднання України

Номер слайду 13

 А чи знаєте ви героїв міфів та легенд України? Хто такі Мавки, Водяники, Дажбог, Сварог? Що таке «Зоряний віз»? Пригадайте те, що вивчали на уроках української літератури у 5 класі.https://cloud.orioncentr.com.ua/index.php/s/Xt8smq. Qf. Ff. BLa. Mchttps://cloud.orioncentr.com.ua/index.php/s/TDZGZa29s. TN258j

Номер слайду 14

Українська міфологія своїм корінням сягає сивої давнини, далеких дохристиянських часів. Прадавні племена, які проживали на території України, творили перекази про обожнений світ природи. Слов'янські міфи пов'язані також із землеробською працею наших предків, які жили в повній гармонії з довкіллям. Вони одухотворяли природу, вірили в її чарівну силу, створювали міфологічні образи в різних видах мистецтва. Олексій Альошин. Перун. Статуетка «Русалка»

Номер слайду 15

У міфах і легендах давні слов'яни оспівували сили і явища природи: сонце, місяць, зірки, грім і блискавку, мороз, вітер, вогонь. Люди створили образи різних духів — лісовиків, водяників, русалок, мавок, польовиків, перелесників, домовиків. Які обрядові дії зображено на картині?Як художники передають єдність людини та природи?Микола Реріх. Весна священна

Номер слайду 16

Вітa Кіт. На Івана Купала

Номер слайду 17

До головних божеств давніх слов'ян належать: Перун (бог блискавки), Берегиня (богиня домашнього затишку), Хоре (бог сонця), Стрибог (бог вітру), Даждьбог (бог урожаю). У фольклорі популярні також міфологічні персонажі: Ярило (символ сонця, родючості, весни), Купало (покровитель літнього сонцевороту, кохання) тощо. Деякі боги вважалися покровителями різних видів творчості: Велес — бог мистецтва, зокрема музики, поезії; Сварог — бог ковальства та ремесел, Мокош — богиня ткацтва, рукоділля. Віктор Коміссаров. Боги Давньої РусіСпробуйте визначити, яких саме богів Давньої Русі зобразив скульптор В. Коміссаров.

Номер слайду 18

Софія Караффа-Корбут. Лукаш і Мавка (ілюстрація до поеми Лесі Українки «Лісова пісня»)

Номер слайду 19

Мавки — міфічні істоти жіночої статі, що уособлюють душі дітей, котрі народилися мертвими або померли нехрещеними. Також побутувало повір’я, що мавки — це вкрадені нечистими силами діти. Такі образи як мавки, німфи, русалки, нявки – існували як в легендах інших народів, так і в українських. За легендами, вони виглядають як надзвичайно гарні молоді дівчата, котрі залишають після себе сліди босих дитячих ніжок. Полюють мавки на привабливих молодих хлопців, а хто піде за ними – заблукає і ніколи не знайде дороги додому. Також існував міф про те, що вони «залоскочують» свою жертву, як і русалки. Щоб вберегтись від їх чар, треба було взяти з собою як оберіг часник, цибулю або полин. А ще, вивернути на собі сорочку.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Більшість міфів передавалися від покоління до наступних поколінь в усній формі, однак живуть вони й у витворах мистецтва — дерев'яних скульптурах. Зображення богів, що вирізалися з колоди, називались ідолами. Після Хрещення Русі їх знищували, проте сучасні майстри не забули давню традицію і нині створюють скульптури за мотивами давньослов'янських міфів. Зображення Берегині поширене в народній творчості, зокрема у вишивці, витинанці. Тетяна Білокрилець. Лялька-мотанка «Берегиня»Тетяна Дидоренко. Рушник «Берегиня» (фрагмент)Маріанна Любас. Витинанка «Берегиня»

Номер слайду 23

Ляльки мотанки Берегині

Номер слайду 24

Витинанки берегині

Номер слайду 25

Вишивка берегиня

Номер слайду 26

Роздивіться скульптурні зображення слов'янських богів. Зверніть увагу на художні матеріали, з яких створено скульптури. Чи впливає матеріал і його фактура на створення художніх образів?Альбін Поласек. Перун. Микита Зігура. Велес

Номер слайду 27

Творче завдання«Міфи або легенди України»1. «Міфи або легенди України». Створіть ілюстрацію до цих легенд.2. «Фея Фантазії», «Муза Знань», «Фея Захоплень та Натхнення». Створіть уявний казковий образ. (Техніка виконання за вибором: графіка, живопис).

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Подвиги Геракла

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
22 січня
Переглядів
489
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку