Інтер'єр в образотворчому мистецтві. Фронтальна перспектива

Про матеріал
Презентація "Інтер'єр в образотворчому мистецтві. Фронтальна перспектива" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації дано поняття інтер'єру та фронтальної перспективи. Пояснено: Як правильно побудувати інтер’єр на аркуші паперу? Що для цього треба знати і вміти? Представлені різні види зображення інтерр'єру. Дано Творче завдання: «Моя затишна кімната» або «Класна кімната моєї мрії». Представлено зразки робіт по даній темі виконаних різною технікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтер'єр в образотворчому мистецтві. Фронтальна перспектива 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Що таке інтер’єр? Якими можуть бути інтер’єри? Чи цікаво зображати інтер’єр?

Номер слайду 3

Кожного дня ви приходите до школи в просторі класні кімнати, після уроків повертаєтесь додому, де на вас чекають власні оселі, ходите у гості. Ви відвідуєте театри та музеї. Всюди ви можете спостерігати інтер’єри.

Номер слайду 4

Це слово прийшло до нас із французької мови та означає у перекладі «внутрішність, внутрішня частина». Адріан ван Остаде. Майстерня художникаІнтер’єр (фр. interieur — внутрішній) — в архітектурі — внутрішній простір споруди, в живописі — внутрішній простір або приміщення у творах побутового, історичного жанрів; здавна в живописі існувало зображення інтер’єру і як окремий жанр.

Номер слайду 5

Інтерес до інтер’єру виник дуже давно.• Поміркуйте, чи можна внутрішній простір печери, в якій жили первісні люди, назвати інтер’єром. Перші зображення куточків інтер’єрів були помічені ще в живописі та рельєфах Стародавнього Риму, на помпейських розписах.

Номер слайду 6

Також зображення інтер’єрів можна побачити на візантійських та давньоруських іконах, східних мініатюрах, картинах художників епохи Відродження, у графічних творах німців і ранніх нідерландців XVI ст., оскільки ці зображення слугували тлом для парадних та інтимних портретів. Сторінка з Остромирового Євангелія. Євангеліст Лука. Житлові інтер'єри та меблі епохи Відродження

Номер слайду 7

І тільки у XVII ст. у Нідерландах зображення інтер’єрів стало окремим жанром національного мистецтва. Даніель Маро «Проєкт бібліотеки», гравюра

Номер слайду 8

Художники цієї країни захоплювалися затишком сімейного вогнища, красою речей, що оточують людину, сценами домашнього побуту, що і намагалися передати у своїх роботах. Тому дуже важко знайти картини чи малюнки із зображенням «чистого» інтер’єру, де зовсім відсутні люди чи тварини. Винсент Ван Гог "Спальня в Арлі"Ян Вермер. Молочниця

Номер слайду 9

Джузеппе Галлі Бібієна. Архітектурна фантазія. Марі Дюкер. Інтер’єр вілли з видом на сад. У жанрі інтер’єру працювало багато художників із різних куточків світу. Завдяки їхнім творам ми можемо уявити, якими були інтер’єри церков та палаців, сільських і міських житлових приміщень тощо. Сьюзан Райдер. Відбите світло

Номер слайду 10

Сьюзан Райдер

Номер слайду 11

• Як правильно побудувати інтер’єр на аркуші паперу? Що для цього треба знати?По-перше, під час зображення інтер’єру необхідно дуже чітко дотримуватися законів лінійної та повітряної перспектив. Розглянемо, як будується фронтальна перспектива. Фронтальна перспектива вирізняється простотою побудови і широко застосовується у зображенні інтер’єрів. Фронтальною перспективою інтер’єру називається перспективне зображення інтер’єру, в якому одна зі стін розташована паралельно картинній площині.

Номер слайду 12

• Визначаємо лінію горизонту (горизонтальна лінія), яка завжди розташована на рівні очей. Бажано на малюнку розмістити її трохи вище середини аркуша.• Точка сходження розташовується на лінії горизонту посередині аркуша (у фронтальній перспективі одна точка сходження).• Визначаємо фронтальну стіну.• Кути фронтальної стіни з’єднуємо з точкою сходження, отримуємо простір кімнати. Тому верхня площина, яку отримали при побудові, — це стеля, нижня — підлога, а бокові — це стіни.

Номер слайду 13

По-друге, в інтер’єрі розміщують різноманітні предмети, розташовані як на площині підлоги (меблі), так і на стінах (картини, дзеркала). Усі предмети, розташовані в інтер’єрі, також необхідно зображати з урахуванням перспективи.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Творче завдання«Моя затишна кімната»1. «Моя затишна кімната». Намалюйте інтер’єр своєї кімнати (якою ви її хотіли б бачити) у фронтальній перспективі. (Техніка виконання — графіка.)2. «Класна кімната моєї мрії». Намалюйте інтер’єр шкільного класу майбутнього. (Техніка виконання за вибором.)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Бажаю вам творчого настрою і натхнення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зав'ялова Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня
Переглядів
1015
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку