"Релікти флори". Цікаво.

Про матеріал
Цей матеріал для ознайомлення дітей з деякими реліктовими рослинами та їх особливістю. Метою є закріплювати уявлення про причинно-наслідкові зв'язки між об'єктами та явищами в природі. Формувати бережливе ставлення до природи. Виховувати естетичні почуття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕЛІКТИ ФЛОРИ

Номер слайду 2

РЕЛІКТИ – це види рослин, що збереглися незмінними протягом сотень мільйонів років. Зміна клімату, погіршення екологічної ситуації, безцеремонне втручання людей з кожним днем наближає їх до неминучого зникнення. Ось чому реліктові рослини особливо беззахисні сьогодні і потребують охорони. Тим більш, що кожен із них є дивовижною цінністю для науки, тому, що є «гостем» з далекого минулого.

Номер слайду 3

ХВОЩ Одна із древніх розповсюджених рослин на планеті. Він розмножується спорами, що серед сучасних рослин майже не зустрінеш. Гігантські хвощі утворювали цілі ліси, домінуючи на суші задовго до інших видів – близько 350 мільйонів років тому.

Номер слайду 4

ДЕРЕВО ГІНКГО Є найдавнішим видом дерев, що все ще ростуть на Землі. Дерева цього виду росли ще 160 млн. років тому. Вони повільно ростуть, майже не хворіють і виживають при будь – яких умовах. листя

Номер слайду 5

ПЛАУН Вічнозелена рослина, яка любить затемнені поляни хвойних, або мішаних лісів. Доводиться прапрапрадідусем всім зеленим рослинам наших лісів. Його стебло: повзуче, довге (до 1 м.) вкорінюється, з пагонами (30-50 см.)

Номер слайду 6

ПЛЮЩ ЗВИЧАЙНИЙ Це ліана. Його листю не страшні ні морози, ні град. Росте дуже довго і через декілька сотень років перетворюється в справжнісіньке дерево. Деяким з них тисячі років. Його зеленуваті квіти розпускаються восени, а чорні ягоди дозрівають ранньою весною.

Номер слайду 7

ТИС ЯГІДНИЙ дерево найбільш тіньовитривале з усіх хвойних, повільно росте і може сягати віку 3-4 т. років, 20м у висоту. Наприкінці літа на гілках з’являються ягоди – арилус. За цю особливість тис вважали «священним деревом». Арилус - їстівні (солодкі, соковиті)ягода - арилус

Номер слайду 8

ВОДЯНИЙ ГОРІХ Росте у водоймах. Горіхи у воді зберігають здатність до проростання впродовж 40 років. Дуже вимогливі до температури, хімічного складу водного середовища. Популярний в Китаї, вживається як дієтичний продукт; використовується в народній медицині.горіх

Номер слайду 9

САГОВНИК Ровесник динозаврів, тривалість життя рослини може досягати 5000 років. Стовбур може бути від 1м до 20м висоту. Листя - перисті, жорсткі, шкірясті, до 2-4м завдовжки. Його використовують як будівельний матеріал для дахів, а із волокна виготовляють мотузки й килими.

Номер слайду 10

МАНДРАГОРА Унікальна рослина. Коріння нагадує фігуру людини і є дуже отруйним. Узятий із землі корінь живе ще близько року і може бути знову висаджений на грядку без будь - якої шкоди. За легендами, рослина, коли її виривали із землі, видавала крик, який міг вбити людину.корінняплід

Номер слайду 11

ЦІКАВОНайвище дерево в Україні – модрина європейська. В м. Рахів зрубали дерево, яке у віці 140 років мало висоту 54м.. Найнижче дерево – верба туполиста. В Карпатах росте карликовий вид заввишки до 15см.

pptx
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Презентації
Інкл
Додано
20 березня 2023
Переглядів
1264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку