"Рембрандт Харменс ван Рейн" (Презентація)

Про матеріал
Рембрандт Хаменс ван Рейн (1606-1669) - голландський художник, рисувальник і гравер, великий майстер світлотіні, найбільший представник золотого століття голландського живопису. Він зумів втілити у своїх творах весь спектр людських переживань з такою емоційною насиченістю, якою до нього не знало образотворче мистецтво.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Голландське бароко. Рембрандт Харменс ван Рейн

Номер слайду 2

Особливості голландського барокомогутня місцева реалістична традиція;низький розвиток монументального живопису;невеликий розмір барокових картин голландських майстрів;практична відмова від релігійного живопису для храмів через заборони протестантизму;мала кількість місцевих аристократів, головних споживачів пишного бароко;бароко як стиль найповніше відбився у побуті і модах місцевої аристократії, лише частково зачепивши живопис, графіку, архітектуру, скульптуру.

Номер слайду 3

Яскраві представники стилю. Рембрант Хаменс ван Рейн (1606-1669) - голландський художник, рисувальник і гравер, великий майстер світлотіні, найбільший представник золотого століття голландського живопису. Він зумів втілити у своїх творах весь спектр людських переживань з такою емоційною насиченістю, якою до нього не знало образотворче мистецтво.

Номер слайду 4

Принципи реалістичного живопису, сформульовані Рембрандтом«Вчися, перш за все, слідувати за багатою природою і відображати те, що знайдеш в ній. Небо, земля, море, тварини, добрі і злі люди - все служить для наших вправ. Рівнини, пагорби, струмки і дерева дають досить роботи художнику. Міста, ринки, церкви і тисячі природних багатств волають до нас і кажуть: іди, спраглий до знання, споглядай нас і відтворюй нас ».

Номер слайду 5

5 Характерні риси письма. Мистецтво світлотіні (ледь помітний перехід від темного до світлого)Ефект палаючих і тліючих тонів (світло на обличчях, руках, одязі розчиняється і знову яскраво сяє)Контрасти світла і тіні (підкреслюється колір, форма, об*єм, фактура)Переважання золотисто-коричневого, червоного і оливкового кольору

Номер слайду 6

Автопортрети Рембранта1629 рік1631 рік1633 рік

Номер слайду 7

1636 рік1634 рік1640 рік

Номер слайду 8

1656 рік1659 рік1660 рік

Номер слайду 9

Сюжетні картини. В 1634 році шлюб з Саскією ван Ейленбюрх відкриває перед художником двері особняків заможних бюргерів, до числа яких належав її батько - бургомістр Леуварден. Замовлення сиплються до нього один за іншим; щонайменше півсотні портретів датуються саме першими роками перебування Рембрандта в АмстердаміУ знаменитому «Автопортрет з Саскією на колінах»1636р. він весело піднімає келих за здоров'я всіх глядачів. Він багатий, щасливий і незалежний

Номер слайду 10

Картина «Урок анатомії доктора Тюльпа» - груповий портрет гільдії амстердамських хірургів, який створив Рембрандт 1632 року.

Номер слайду 11

У 1633 році Саскія ван Ейленбюрх стала нареченою Рембрандта ван Рейна. Чарівний портрет юної Саскії в наряді Флори є німим, але красномовним свідком цієї “пори весни і кохання” геніального живописця. «Флора»1634р.

Номер слайду 12

Картина «Нічна варта» була написана на замовлення Стрілецького товариства — загону громадянського ополчення Амстердама в 1642році, який побажав прикрасити свою нову будівлю груповими портретами. Рембрандт знайшов дуже вдалу композицію: мушкетери виходять з темного дворика через арку на залитий сонцем майдан.

Номер слайду 13

«Портрет Яна Сикса»1654р вважається одним з кращих творінь художника. Друг Рембрандта, поет, меценат і великий промисловець. В особі Сикса - співчуття і щира печаль. Він немов на хвилину виникає із тіні кімнати. Чорна крислатий капелюх і темний зеленуватий фон відтіняють виразність розумного обличчя. Світло пульсує на його обличчі, руках, одязі, воно тремтить в повітрі, приводячи в рух все, що знаходиться навколо.

Номер слайду 14

У «Портреті старої»1654р, відображена стара жінка наодинці зі своїми почуттями і думками. Скупо зображений її скромне вбрання - ніщо не повинно відволікати глядачів від зображення її обличчя під червоним оксамитовим капюшоном. Саме обличчя стає духовним осередком картини. Бічний світло не пом'якшує глибоких зморшок, навпаки, підкреслює в'ялість старечих щік. Вона занурена в мовчазне роздум, всередину себе, поза спокійна і вільна.

Номер слайду 15

Біблійна тематика. Сюжет картини «Повернення блудного сина» 1666-1669рр, узятий з Нового Завіту.Ісус розповідає притчу про сина, який отримує у батька свою частину маєтку і марнує її в дальній стороні, живучи марнотратно. Коли, зібравшись з духом, він повертається додому, батько відразу прощає його і приймає з радістю. Характерно, що Рембрандт уникає конфліктності притчі: там йдеться про ревнощі слухняного сина, хоча, можливо, він стоїть в тіні позаду батька.

Номер слайду 16

У картині «Невіруючий Хома» 1634р,Рембрандт зобразив відомий епізод з Євангелія від Іоанна. Після зняття з хреста Ісус, з'явившись учням, показує свої рани. Фоми при цьому не було, а коли інші учні розповіли йому про те, що бачили, Фома відмовився їм вірити. Через вісім днів, за Іоанном, Ісус з'явився учням знову і велів Хомі торкнутися його ран. Переконаний Хома визнав в Ісусі Господа Бога. Рембрандт зобразив нічну сцену: сяйво, що йде від Ісуса, здається єдиним джерелом світла, від якого відсторонюється збентежений Хома.

Номер слайду 17

Картина «Святий Матвій та Янгол» написана в 1661році. Позаду апостола зображений ангел, який надихає Матвія на написання Євангелія. Крім релігійного сенсу, картина чудово передає контраст між юністю і старістю, хоча за задумом ролі протилежні. Тут художник зобразив себе у вигляді апостола Матвія, а сина - як надихаючого його ангела

Номер слайду 18

«Святе сімейство» 1654р Євангельська сцена породжує у глядача безліч асоціацій з повсякденного народної життям, сучасної Рембрандту. Тиша, спокій порушуються лише звичними звуками життя.

Номер слайду 19

«Ті, що зазнали аваріі»- єдиний морський пейзаж Рембрандта (бл. 1630 г.) був викрадений в 1990 році з музею Ізабелли Гарднер і до сих пір знаходиться в розшуку.

pptx
Додано
29 квітня 2021
Переглядів
2522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку